Få lyxiga garner superbilligt: Lär dig att repa upp och återvinna garn till stickning och virkning

Spara pengar och miljö och få minst dubbelt så mycket garnskoj för pengarna genom återvinningsknepen som förvandlar uschligt "upprepsgarn" till pysselvänlig lyx. Vill du ha billiga, lyxiga garner till din stickning och virkning? Det bästa sättet är att repa upp och återvinna!

Från begagnad tröja till kramgoa trikågarnsnystan.

Att återvinna garn är något mormor och mormors mor och hennes farsa gjorde, en konstart minst lika gammal som stickning (o, lastgammal!) och virkning (inte lika fullt så till åren kommen, men ändå imponerande mogen).

Du sparar pengar. Du sparar miljön. Din fritid blir än mer fiberberikad. Och det är buslätt att få tag i "en tröjfull" mullbärssilke, ull, bomull, alpacka, lovikkagarn, bandgarn, kid mohair... för lägre kostnad än för *ett* nystan i den fina garnbutiken.

Repa upp och återvinn garn, steg för steg för att fixa billiga garn onlineBegagnad Gudrun Sjödén-tröja blir till... dominostickad sjal. Kostnad: 75 spänn. Mohahaha!

På den här sidan hittar du mina, "Billigt-garn"-Annas, favoritmetoder för att återvinna garn. Proffsknepen som förvandlar en gräslig second hand-tröja ... eller ett vansinnigt misslyckat UFO*-projekt... till läckert stickgarn eller virkgarn. Men egentligen behöver du bara våga dig på fem enkla steg:

* UFO = UnFinished Object, en stickning eller virkning som aldrig tycks vilja bli färdig, som ligger och plågar ditt samvete istället för att fylla dig med pysselglädje.

  • Hitta något att sprätta. Rota rätt på en gammal mögig tröja eller pläd, i din egen garnkorg eller köp från en loppis.

  • Sätt sprätt på skiten. Hugg tag i en liten del av sömmarna med sprättkniv eller sax och sätt igång att pilla. När du delat upp plagget i delar, och tagit bort fästsömmar i kanter, är du nästan hemma.

  • Nysta (valfritt). Oooo... förvandla plaggfiléerna till härliga bollar genom att nysta lugnt och försiktigt. Ju långsammare du nystar desto fortare går det. Märkligt men sant, och ytterligare en anledning till varför garnkonst knäcker som självmedicinering i krissituationer.

  • Härva eller linda (obligatoriskt). Det som skiljer ett skruttigt "upprepsgarn" från ett ljuvligt garn som återvunnits enligt konstens alla regler är avkrullningen. Garngalningens återvinningsmotto: Du skall icke sticka eller virka med krusigt garn, såvida "fyllestickning" inte är den eftersträvansvärda looken.

  • Tvätta och torka. Aaah, detta är den magiska ingrediensen, den heliga Graal, den stora röda knappen och det steg i evolutionen som får en hukande garnentusiast att bli en rakryggad garngalning. Att blöta härvor eller lindande garnbyttor och låta dem torka (med understödjande fluffning) transmogrifierar ditt sprättade slaktavfall till pysselvänligt, bättre än nytt garn.
Återvinn garn från en begagnad kofta, sticka en ny kjol av det efter egen stickbeskrivning.

Hur du stickar eller virkar med dina återvunna garner? Vilt och tokigt, hoppas jag. Det vill säga precis som du garnpysslar med andra små garn. Se och visa upp exempel i återvinnings-galleriet.

Tips och tricks för att repa upp och återvinna garn

Återvinn garn: Vilka tröjor passar att repa upp?
Vilka plagg passar egentligen att återvinna? Att få tag lyxiga garner till stickning och virkning genom att sprätta och repa upp gamla tröjor, halsdukar, plädar och annat låter som en strålande idé... men bara ibland.

Bara repa, inte riva: Så styckar och filear du en tröja
Vill du återvinna garn från en gammal tröja eller annat plagg? Då behöver du kunna konsten att sprätta sömmar och repa upp — innan du kan sätta igång att sticka och virka med dina 'nya' garner.

Återvinn garner steg för steg: Chockerande bildspecial
Hur förvandlas en gammal tröja till läckra garner, lämpliga till stickning och virkning? I detta chockerande bildspecial berättar tröjan på Tvätterskevägen: "Mitt liv blir aldrig mer detsamma!" Steg-för-steg-instruktioner för garn som ska härvas, och sådana som måste lindas.

Går det att fynda 
begagnade tröjor på Sellpy för återvinning av garn?
Vill eller kan du inte springa på loppisar och i välgörenhetsaffärer? Då kan du testa att hitta tröjor som kan bli garn på nytt i begagnat-nätbutiken Sellpy. Lär dig hur du kan syna till och med avfotade plagg i sömmarna, vilka söktricks du kan använda och vilka nitlotter du kan råka ut för. De kan även se en presentation av sju exempelköp med analys.

Nysta garn! Och förvandla en sprättad tröjdel till två nystan ljuvligt och billigt ullgarn

Återvinn stickade och virkade dukar
Lär dig att återbruka små stickade och virkade dukar, utan att återvinna garnet. De duger fint, precis som de är! Ja, nästan.

Hur lång tid tar det att återvinna garn?
Hur mycket tid och kraft tar det egentligen att återvinna garn från gamla tröjor och annat skrutt för att sedan sticka eller virka något nytt av dem?

Kan jag tvätta mitt återvunna garn i tvättmaskin?
Det där med handtvätt är jobbigt. Och blött. Och jobbigt. Duger det inte med handtvättsprogrammet i tvättmaskinen till härvor av återvunnet garn?

Återvinn garn som de gjorde förr
Hur gjorde stickarna och virkarna förr när de återvann garn? Här är tipsen från gamla handarbetsböcker och -tidningar.

Avancerad garn-aga: Brinner du för garn smälter det för dig
Vad är det egentligen för material i ditt återvunna garn eller dina secondhand-nystan? Om du absolut behöver veta (och ibland behöver du det) är bränntest det hetaste sättet att känna igen fibrer.

Vilka garn kan du återvinna? Välj med omsorg, för naturliga fibrer är de som ger dig mest valuta för garngoset.

Återvinna garn: prylarna du behöver (och inte)
Fnular du på vilka redskap du behöver för att kunna återvinna garn? Lugn, bara lugn. Listan över mackapärer du verkligen måste ha är kort. Väldigt kort. Sedan finns det förstås sköna mojänger som gör garnarbetet lättare och smidigare. Flera av dem kan du tillverka själv!

Frys ut dem! Så blir du av med garnförbjudna snyltgäster
Kryper det i dig när du hör ordet pälsänger? Ja, pyttsan att de är 'pälsänglar'. De gnager sig igenom hela ditt kapital: Garner. Tröjor. Plädar. Gosedjuren. De fina dammtussarna du sparat till ett pysselprojekt. Men det finns sätt att skydda dina nystan och din stickning och virkning från pälsängrar och mal och annat småknott.

Puh, det finns många tips här. Fortsätt scrolla, bara. Fast.... har du en fråga om konsten att slakta, "re-do" eller återbruka en tröja? Har du kommit på ett briljant återvinningstips? Få svar på dina garnåtervinningsfrågor, och översköljs av jubel om du har uppfunnit ett smart återvinningstips.

Mjällt och snällt, grovt och aggro ... Tvätt ger garnet vett och etikett
Hur ska du handskas med dina återvunna garn eller mysteriegarn? Alltså, vilken tvättanvisning och vilka skötselråd tror du att de ska ha? Har du återvunnit garn från en kommersiellt stickad tröja har du förmodligen en tvättrådslapp kvar från den ... annars är det återigen dopp i grytan som gäller.

Huva, vad snabbt! Klipp till något som värmer
Om din slakttröja har 'dåliga' (klippta, overlockade) sömmar blir det svårt att repa upp den för att återvinna garnet. Tappa inte sugen för det, för du kan lätta fixa snygga stickade saker ändå. Det är värsta klippet.

Agg mot ragg? Så här gör du med mohair
Mohairgarn, äkta eller fusk av polyesterfibrer, och andra håriga och riktigt lurvigt ludna garn kräver lite speciella takter och taktiker när du återvinner dem. De är härliga att sticka och virka med, men nystningen kan ta knäcken på dig.

Konsten att torka återvunna trådar: Odla vårens prima garn i kruka och mot spaljé
När du har sprättat, nystat, härvat och tvättat ditt återvunna garn, hur ska du då torka det bäst innan det hamnar i din garngömma i väntan på den rätta virk- och stickningen? Och framför allt: Var? (Har någon en övergiven flyghangar att låna ut?)

Varför larva sig med härvor när det funkar med bunkar?
Ska du linda eller härva ditt upprepade garn för att krulla av det till stickning och virkning? Ja, absolut. Jag menar: Ibland måste du linda garnet, ibland härva det. Och det finns tricks som avslöjar vilken taktik som ger de absolut pysselvänligaste garnen.

Upprepning i den hårda skolan, lektion ett: Det bidde ingen väst, det bidde en tumme
Hur långt räcker egentligen garnet när du återvinner en tröja, mössa eller något annat plagg? Och vilka gamla slaktprylar ska du välja för att kunna sticka och virka så mycket nytt som möjligt?

Vad kan du virka av en begagnad kofta? Vad sägs om en nätkasse, istället för plastpåse?

Upprepning i den hårda skolan, lektion två: Hack i skivan, när upprepningen inte repar upp sig
Hur kommer det sig att vissa stickade och virkade plagg tokvägrar att låta sig nystas? Och vad gör du då? Svaren får dig att slå dig för pannan. Alternativ slå på Anna-pannan.

Upprepning i den hårda skolan, del tre: Skakad, inte störd
Hur blir återvunnet garn slätt egentligen? Måste du dra och tänja i det, eller finns det smartare knep för att göra bättre begagnat garn till något virkigt och stickigt?

Upprepning i den hårda skolan, del fyra: Vågar den, vågar du. Banne mig
För att ett upprepsgarn ska förvandlas till återvunnen pysselglädje och sköna stickningar och virkningar krävs att du avkrullar det. Men vad händer om det vägrar bli utslätat? Om det vågar vågar sig, trots all din ansträngning och omsorg?

Upprepning i den hårda skolan, del fem: Sömmar summarum
Studera sömmarna och trådarna på ditt slaktplagg för att sätta ordentlig sprätt på återvinningen, och få det allra bästa virk- och stickgarnet. Och du, gör det innan du köper ett begagnat plagg.

8 fördelar med återvunnet garn (lektion sex)
Har du någon aning om varför återvunnet garn är värsta himlans mycket bästast än nytt köpegarn? Det finns många fördelar med återvunnet garn till stickning och virkning. Vad sägs om att spara pengar, värna miljön, få mjukare garn, färre besvikelser och en rackarns potential till mellanmänsklig kommunikation?

Upprepning i den hårda skolan, lektion sju: Vikten av varven
Vad räcker garnet till? Har du återvunnit garn, eller kommit över mysteriegarn (utan banderoller och gördlar) eller andra reagarn? Lär dig ett enkelt sätt att räkna ut garnåtgång.

Upprepning i den hårda skolan, lektion åtta: Spara tid och andra pengar
Att återvinna garn gör att du stickar och virkar busbilligt. Men är det inte vansinnigt tidskrävande? Med de rätta knepen hinner du fortfarande sticka och virka av ditt nya, extrema garnförråd.

Upprepning i den hårda skolan, lektion nio: De sälla jaktmarkerna
Hur och var hittar du billigast möjliga 'blivande' garn, alltså tröjor, plädar, halsdukar och annat du kan återvinna till stickning och virkning? Sju bra ställen, *utöver* begagnatshoppar.

Vilken storlek på stickorna och virknålen ska du välja?
Eftersom ditt återvunna garn inte har någon banderoll med rekommenderad stickstorlek på, hur vet du vilka stickor och virknålar du ska välja? Ha! Det finns bara ett säkert sätt att lista ut vilka doningar som passar. (Och det gäller även för köpegarn, så det så.)


Frågor på det? Ställ en fråga om garnåtervinning, stickning eller virkning, och få ett svar präglat av ohämmad garnglädje!

Har du en fråga eller ett tips om att återvinna garner?

Är det mer något du skulle vilja veta om att återvinna trådar från gamla plagg till fräscha stickgarn och virkgarn? Eller har du ett bra tips för stick- och virktokiga som också är refashionistas (sådana som skapar nytt mode av gammalt mög)?

Dela med dig!

Fler frågor och tips om att återvinna garn:

Läs vad andra stick- och virkfreaks har för smarta återvinningsfrågor och -tips.

Nysta eller härva upprepat garn? 
Du skriver att när du har repat upp ett arbete så rullar du det till ett nystan, men när du tvättar garnet så har du gjort härvor. Gör du om nystanen till …

Sticka och virka med gamla garn? 
Jag har ärvt gamla garner som inte känns så starka, det vill säga att de är lätta att dra itu. Det är en väldig blandning av olika sorter, bland annat …

Hur återvinner jag dubbelt garn? 
Ibland har du riktig tur och upptäcker att tröjan du tänker återvinna garnet från är stickad av dubbelt garn, två trådar istället för en. Men hur ska du …

Kan ullgarn bli för gammalt? 
Är ullgarn en färskvara eller är det (haha) tidlöst? I dessa spartider undrar jag ifall det är risk med att köpa ett garn till exempel på Tradera från …

Löplängd: Hur kan jag lista ut vilken löplängd mitt återvunna garn har? 
Är du en av dem som tycker att ett garns löplängd (alltså antal meter per 50 gram eller 100 gram) är vansinnigt viktigt att veta? Och därför känner att …

Varför vet de inte materialet i tröjorna? 
Varför kan flickebarnen som säljer sina begagnade tröjor från Vero Moda på Tradera inte svara på vad det är för material i plaggen? "Jag vet inte, men …

Klicka här för att skriva din egen sida

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!