Prylar för att återvinna garn: Redskap du behöver — och inte

Återvinn garn

Om du tänker återvinna garn från gamla stickade och virkade plagg funderar du säkert över vilka prylar du behöver. Här hittar du exempel på redskap du absolut måste ha, vilka du kan tillverka själv och vilka du kan klara dig utan. Vilket är de flesta.

Redskap för att återvinna garn till stickning och virkning

Den första frågan som jag brukar få när jag berättar att jag älskar att återvinna garn är "Varför?"

Den andra, som kommer från personer som själva dyrkar stickning och virkning, är "Vad behöver jag?"

Och det är väl en typisk, västerländsk ryggmärgsreflex: Här har du en möjlighet att få billigare, miljövänligare och mysigare garn att sticka och virka med, så vilka prylar behöver du köpa för att uppnå det?

Jag vet, jag vet, denna idé om att investera i en pryttel för att lösa ett problem är liksom grunden för vårt ekonomiska system. Inre frid? Kosmisk harmoni? Varandets sanna essens? Jag skaffar det på avbetalning!

Men det måste kanske inte vara så. Och du som vill återvinna garn har möjligtvis lättare att tänka bortom de kortsiktiga konsumtionslösningarna. Hoppas jag.

Vad du verkligen, verkligen behöver för att återvinna garn till stickning och virkning är:

  • Något att sprätta upp och slakta, ja återvinna garn från. Du kan ta det från din egen garderob, eller om nödvändigt shoppa det på loppis eller en begagnatbutik där pengarna går till välgörande ändamål.
  • Tålamod. Det är knepigt men gratis.
  • Ett ställe att tvätta och torka garnet på. Det finns i de flesta hyftsat välbärgade personers hem och kallas vanligtvis "badrum".

Det var det.

Sedan finns det mokajänger som gör ditt garnåtervinnar-liv så mycket enklare och smidigare. De flesta kan du låta bli att skaffa. Eller så kan du tillverka dem själv eller köpa dem på loppis, om du tillämpar den där punkten om "tålamod".

Bra att ha-prylar för att återvinna garn

Sprättkniv

Sprättkniv. Perfekt när du ska återvinna garn.

Vad är sprättkniven bra för?

Det enda redskap en garnåtervinnare behöver skaffa är en sprättkniv, alltså en liten vass pryl som du använder för att sprätta sömmar och pilla upp trilskande mohairtussar (plus för att rensa bort hårstrån från dammsugarmunstyckets borste).

Sprättknivar hittar du i sybehörsavdelningen på varuhus och i tygaffärer. De är inte dyra, och om du vill lyxa till det skaffar du en sprättkniv med långt och brett, ergonomiskt handtag. Sprättar du mycket kommer din hand att uppskatta det.

Det här kan du använda istället:

En vass nagelsax. Alltså inte en nagelknipsare, utan en riktig nagelsax. Den är inte lika bra för pilliga sömmar som en sprättkniv, men den duger. Det tar bara lite längre tid och kräver lite skarpare ljus i din omgivning. Men en sprättkniv är billigare än en nagelsax, så skaffa en så fort du får chansen.

Härvträ eller härvel

Härvträ

Härvträ, förvandla garnnystan till härvor.

Härvel

Härvel, redskap för att förvandla garn på nystan till garn på härvor.

Vad är härvträt eller härveln bra för?

Med ett härvträ eller en härvel (grej med vev) förvandlar du nystan till härvor, som du sedan tvättar för att bli av med krullet i det upprepade garnet.

Mitt härvträ köpte jag nytt, men min hemsnickrade härvel hittade jag på Stadsmissionen. De hade ingen aning om vad de sålde, bara att den såg "rustik" ut.

Så här använder du ett härvträ:

Härvträts konstruktion är busenkel. Men det kanske inte är helt uppenbart hur den används. (Även om det engelska namnet, niddy-noddy, ger en vink.) Här är en demonstration på hur den fungerar:

Så här kan du tillverka ett eget härvträ:

Om du är händig på mer än stick- och virk-sättet kan du tillverka ett eget härvträ istället för att köpa ett.

Du kan till exempel använda pvc-rör, eller en rundstav plus en trägalge.

Det här kan du använda istället:

Det finns ingen anledning till att sprätta iväg stålar på prylar när du redan har redskap — och kroppsdelar — att använda istället.

Innan jag skaffade härvträt härvade jag oftast över ryggen på en fåtölj, eller över underarmen. Men det finns flera sätt. Här är några:

Garnvinda eller nystvinda

Garnvinda av paraplymodell

Garnvinda eller nystvinda av paraplymodell

Garnvinda av ekorrhjulsmodell med fastsatt nystmaskin

Garnvinda eller nystvinda av ekorrhjulsmodell

Vad är garnvindan bra för?

Med garnvindans hjälp förvandlar du härvor, dem du har tvättat och torkat, tillbaka till nystan. Utan trassel.

Mina båda garnvindor är begagnatköp. Paraplymodellen fick jag av min mamma, som hittade den på en loppis. Ekorrhjulsmodellen köpte jag på Myrorna, som inte visste vad det var de sålde.

Flera garnbutiker på nätet säljer garnvindor i trä eller metall i paket tillsammans med en nystmaskin (mer om dessa mysiga manicker senare).

Så här kan du tillverka en egen garnvinda:

Det här kan du använda istället:

Du behöver ingen garnvinda, även om det är trevligt. Du kan också hänga härvan över en stolsrygg, be en familjemedlem hålla upp två händer att hänga härvan över, eller sätta härvan över knäna. Visst, såväl familjemedlemmen som knäna kanske käftar emot och protesterar mot garnarbete.

Nystmaskin

Med en nystmaskin nystar du snabbt och enkelt garn.

Vad är nystmaskinen bra för?

Med en nystmaskin nystar du snabbt garnnystan som ser ut som stora, platta kakor. Du kan ta garnet från både insidan och utsidan av nystanet.

Min nystmaskin är inköpt per postorder, efter att min första present-nystmaskin gick sönder. Jag har fäst den på min ekorrhjuls-garnvinda för att ha en "lean mean nystning machine". Den tar inte upp mer än 29x30 cm i golvyta, vilket är välkommet i vårt lilla hem.

Det här kan du använda istället:

Jösses. Det är lätt som en plätt att nysta garn för hand. Dessutom är det meditativt. Om du vill ha ett nystan där du också kan ta garnet från insidan har du flera alternativ.

Plastbackar

Du kan behöva linda ditt garn på plastbackar.

Vad är plastbackarna bra för?

När du ska återvinna garn av vissa material ska du inte härva utan linda det runt stabila föremål. Det gäller oelastiska garn, som lin. Idealiskt för detta är enkla förvaringsbackar i plast, med nätväggar, så att garnet torkar fortare efter att du har sköljt av det eller doppat det i vatten.

Den typen av stapelbara plastbackar brukar finnas billigt i olika sorters varuhus. Och så finns de i glada färger!

För garnåtervinnaren som återvinner garn från normala tröjor räcker det med fem plastbackar. Två för garnet från vardera ärm, en för fram- respektive bakstycke, plus en för halsmudden och övriga småstycken av garn.

Det här kan du använda istället:

Innan jag kostade på mig plastbackarna (för ungefär 50 kronor, sammanlagt) använde jag vad helst som fanns hemma och var vattentåligt: hinkar, baljor, plastbrickor, skärbrädor, kastruller, stora glasflaskor med borttagen etikett.

Fler prylar som är bra för att återvinna garn

Ett gäng färgäkta garnstumpar

Garnstumpar är bra att ha när du återvinner garn.

Vad är garnstumparna bra för?

När du har härvat ditt återvunna garn behöver du knyta något runt härvorna på ett par ställen för att härvan inte ska trassla till sig. Och för att garnstumparna inte ska sabba ditt garn behöver de vara färgäkta.

Mina garnstumpar har jag samlat på mig genom år av stickande och virkande. Varenda ljus och krympfri garnbit på cirka 15 till 20 centimeter lägger jag i min garnstumpsbytta, som jag tar fram när det är dags att härva garn. Hade jag inte haft så många garnändar hade jag istället satsat på snoddar klippta av trasiga nylonstrumpbyxor.

Det här kan du använda istället:

Du kan förstås använda nytt köpegarn, även om det känns fel i sammanhanget. Satsa i sådana fall på ett vitt eller oblekt garn i bomull eller bomull/akryl.

Har du någon mer fundering kring garnåtervinning? Fråga på!

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare