Torka garn: (så) här torkar du dina återvunna garner

När du har sprättat, nystat, härvat och tvättat ditt återvunna garn, hur ska du då torka det bäst innan det hamnar i din garngömma i väntan på den rätta virk- och stickningen? Och framför allt: Var? (Har någon en övergiven flyghangar att låna ut?)

Torka garn på balkong

Är det klimathotat vårvackert hos dig, oavsett egentlig årstid? Känner du för att påta i rabatterna? 

Jaså. Jag odlar enbart garn. Gröna fingrar har jag bara när jag stickar med limefärgat bomullsgarn. Istället för att stoltsera med blomster brukar jag förvandla balkongen till en återvinningscentral, med garn i ... okej,  bunkar och torkställning.

På torkställningen hänger alltså återvunna, tvättade härvor, med en liten, liten tyngd (den ska egentligen inte tynga, bara peka garnet rätt). Och på bunkarna och plastbackarna sitter lindat garn, doppade i badkaret och avspolade i duschen.

Det finns flera fördelar med att låta garnet hänga ut i det fria, som att ... att ... eh, ja, en 3000 steg per dag fram och tillbaka mellan badrummet och balkongen ...

Nä, förlåt.

Vad sägs om det här:

Torka garnet utomhus

  • Överskottsludd virvlar iväg ut i verkligheten istället för att fångas i dammråttor på badrums- och vindsgolv.

  • Garnet blir extra fluffigt av vädring.

  • Fukten dunstar bort nästan lika fort som i ett varmt badrum.

Den enda näsbrännan är regn och solljuset — många garninfärgningar blir snabbt goth-bleka, så fäll ned markisen eller stuva in torkställningen i skuggan.

Och regnet? Tja, jag vet inte hur surt regnet är nu för tiden. Så mycket hemskare än kranvatten är väl inte en liten mängd? Nä, det är nog bara bra med en extra sköljning.

Och som du ser händer det även att härv-föraren själv bunkrar garn. Varför? Vilka sorter? Det avslöjar jag i "Varför larva sig med härvor när det funkar med bunkar?"

Uteliv för garn på vintern

"Jaja. Men om det är kallt och vintrigt då, var ska jag då torka mina garn?"

Kyla är inget hinder för att torka garn utomhus. Tvärtom, åtminstone om det är minusgrader så att fukten fryser. Då torkar det oftast fortare.

Torka, snabbt och långsamt

"Men om jag inte har någon uteplats, då?"

Det går förstås lika bra, om inte bättre, att torka garnet inomhus, bara det inte är för varmt på ditt valda ställe. 

Du tror kanske att dina garn torkar fortare om du stuvar in dem i torkskåpet tillsammans med småungarnas vinteroveraller, eller på samma tvättstreck som jeansen i tvättstugans torkrum ... Och det har du alldeles rätt i.

Men garnet behöver också tid för att släta ut sig och bli pysselvänligt på nytt. Så hetsa inte torkningen. Låt gravitationen jobba.

Om du har plats för en liten torkställning — brukar finnas i städ-/garderobsavdelningen på varuhus — i ditt badrum eller din duschkabin är det fullständigt idealiskt. 

Annars kan du hålla ställningen genom att placera densamma i vilket rum som helst. Men lägg lite tidningar eller handdukar på en plastsäck under; till och med nästan torra härvor är lite inkontinenta och släpper ifrån sig ett par droppar när du minst vill det.

Och om garnet inte får plats?

"Men det får inte plats!"

Det finns bara ett bra bot mot platsbrist. Det heter "tålamod".

Du ska självklart inte tvätta fler härvor eller lindbyttor än du får plats att torka. Okej?

När jag bodde i en liten student-skolåda kunde jag bara torka tre härvor (tvättade i den tvålkopp till handfat som jag delade med tre andra studenter) i taget, och då bara om jag lät bli att sitta på min enda stol. Det gick alldeles utmärkt det med.

Det är så mycket som ska hetsas fram i vårt samhälle. Se garnåtervinningens olika steg som en möjlighet att chillaxa, att låta något ta tid. Det blir färdigt när det är färdigt.

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!