Ett garn blir till - stickblogg, virkblogg

Vilket är det senaste garnet "Billigt garn"-Anna har återvunnit? Vilket gratis virk- och stickmönster laddade hon hem senast? Vilken fråga om stickning, virkning eller billiga garner har precis fått ett svar, av Anna eller någon annan?

Svaren hittar du på Twitter (@billigtgarn), Instagram och garnbloggen "Ett garn blir till".

Mini-bloggen "Ett garn blir till" är ingen traditionell stickblogg eller virkblogg. Här hittar du istället de absolut senaste uppdateringarna på Billigt-garn.net, och möjligen små korta hejarop du inte hittar någon annanstans. Prempa på RSS-flödet eller epost-utskick

Nytt på Billigt-garn.net

Aug 15, 2023

Sugen på strumpgarn? (Ny tävling)

Hm, ett stickat strukturmönster som består av lodräta ränder av aviga och räta maskor, och som är extra elastiskt. Kan det vara... resår? (Eller ribbstickning.) Jajamensan, alldeles rätt hade vinnaren av 8/4-bomullsgarnen, Angela Å.

I nästa tävling ligger två 100 grams-nystan strumpgarn och läckrar sig i vinstpotten. Och för att ha möjlighet att köra in stickorna eller virknålen i dem behöver du lista ut vilket ord som efterfrågas. Om det står helt still kan även lite tv-kunskap hjälpa. Ledtråden hittar du i tävlingsfrågan, och deadline är den 9 oktober 2023.

Vinn gråspräckligt strumpgarn i oktobertävlingen 2023!

Continue reading "Sugen på strumpgarn? (Ny tävling)"

May 24, 2023

O nej, garn som delar sig! (Och ett par lösningar)

Den som någon gång försökt att maska har säkerligen stött på ett garn som delar sig, alltså löser upp sig i separata trådar. Det kan drabba både stickare och virkare, men en särskild sorts virkare tycks vara mer olycksdrabbade än andra. Nåja, det finns ett par sätt att komma runt problemet. Och kanske har du fler förslag?

Garn som delar sig?

Continue reading "O nej, garn som delar sig! (Och ett par lösningar)"

May 15, 2023

8 fräcka fördelar med återvunnet garn

Jovisst är det billigt. Och miljövänligt. Och en bra ursäkt för att sitta och kela med garn mest hela tiden. Men det finns faktiskt fler fördelar med återvunnet garn, jämfört med de där nya nystanen som du kan hitta i butik och på postorder. Irriterar du dig på noppor eller knutar mitt i nystanen, eller att det i en beskrivning står att du absolut måste använda ett särskilt garnmärke? Då är återvunnet garn något för dig. Unna dig lyxen!

Har du stickat den själv? Inte än! Saker som bara garnåtervinnare kan säga.

Continue reading "8 fräcka fördelar med återvunnet garn"

May 06, 2023

Visst kan du *sticka* en solhatt

Tänker du att du ska skydda de små från solen? Det bästa är skugga och heltäckande kläder plus massor av solskyddsfaktor till de äldre barnen och vuxna, men ibland vill vi förstås kika ut utan att få solen i ögonen. Då passar det finemang med en hemgjord solhatt. Och jo, det är vanligare att sy och virka dem, men du kan också sticka en hatt med brätte i sommarvänliga bomullsgarn. Här är beskrivningar på stickade solhattar till baby och barn. Plus ett par favoriter till de vuxna som vill bära stickade sommarhattar.

Stickad solhatt

Continue reading "Visst kan du *sticka* en solhatt"

Apr 25, 2023

8 läckra hålmönster i krokning (tunisisk virkning)

Om du kan grunderna i virkning lär du dig snabbt grunderna i krokning. Och om du kan kroka grundmaskorna kan du kvickt gå över till spännande strukturmönster. Här hittar du åtta stycken hålmönster i krokning som ger tyg med skönt fall, och som till och med är läckra på avigsidan.

8 krokade hålmönster

Continue reading "8 läckra hålmönster i krokning (tunisisk virkning)"

Apr 18, 2023

Virka och sticka din cykel vårfin

När våren är här är det definitivt dags att göra tvåhjulingarna riktigt fina. Det vanligaste sättet att garnbomba en cykel verkar vara sadelskydd, men i listan över gratismönster till cykeln hittar du också styrstångskoftor, cykelväskor, låshöljen, flärpor, ringklockehättor, en varningsskylt och ett förslag på att klä in hela jonnen med mormorsrutor. Med mera.

Sticka och virka sadelskydd och annat till din cykel

Continue reading "Virka och sticka din cykel vårfin"

Apr 16, 2023

Sticka strumpor med fem tår

Vill du sticka lite annorlunda strumpor? Nästan alla strumpor (utom yogasockor) har tår, men hur många av dem har fem tår per strumpa? Om du som Patrik är sugen på att sticka tåstrumpor, spana in och se om någon av gratisbeskrivningarna passar dig.

Sticka tåstrumpor, strumpor med fem tår

Continue reading "Sticka strumpor med fem tår"

Apr 14, 2023

Hur ser din garngömma ut?

Utöver lite överallt förvarar Mia sina garn i en möbel som du kanske blir lite avundsjuk på, nämligen en kökssoffa. Spana in hur delar av hennes garnförråd ser ut! Har du någon liknande möbel där garnen får bre ut sig?

Continue reading "Hur ser din garngömma ut?"

Apr 05, 2023

Chans att vinna blåspräckligt garn

Givetvis är det akrylgarn som framställs ur polyakrylnitril. Grattis till vinnaren av restgarnspaketet, Paula H B!

I den nya tävlingen har du möjlighet att vinna ett återvunnet och blåspräckligt bomullsgarn, som ger spännande färgskiftningar. Men då gäller det att du har koll på ett särskilt mått som i vissa fall är alldeles nödvändigt när du stickar eller virkar. Och ibland spelar det ingen roll alls. Deadline är den 12 juni 2023.

Vinn blåspräckligt bomullsgarn i junitävlingen 2023!

Continue reading "Chans att vinna blåspräckligt garn"

Apr 03, 2023

Blixtmönster: Hur stickar du korsade maskor?

Anneli har råkat ut för en stickbeskrivning där hon uppmanades att sticka den andra maskan före den första, och det kan verka lite krångligt. Men snyggt blir det! Om du stickar korsade maskor kan du få fram rasande snygga strukturmönster. Till exempel det klassiska blixtmönstret, som är fint nog för att vara på museum! (Okej, det är själva provlappen som är där, inte mönstret. Men ändå!)

Sticka blixtmönster med korsade maskor

Continue reading "Blixtmönster: Hur stickar du korsade maskor?"

Apr 01, 2023

Virka en rund duk snabbt

Hur snabbt kan du virka en duk eller mandala? Och blir den liten eller stor? Det hänger givetvis på vilka garn och vilken virknål som du använder. Och det behöver inte nödvändigtvis bli en duk, utan kan lika gärna bli glasunderlägg, ljusbollar, bordstabletter... Gemensamt för den uppdaterade listan med favorit-gratismönster på runda dukar är att du virkar dem på maximalt 16 varv. Snacka om snabbt!

Gratis virkmönster till runda dukar på max 16 varv

Continue reading "Virka en rund duk snabbt"

Mar 18, 2023

Hur stickas mönstret i två färger?

Anna har ett par muddar, stickade i två röda nyanser. Och hon vill sticka ett par till i en annan färg. Men hur stickas mönstret? Känner du igen sticktekniken? Spana in och hör av dig om du tycker att den känns bekant!

Continue reading "Hur stickas mönstret i två färger?"

Mar 16, 2023

Dags att vårstäda bland dina garn? Tips och checklista

Att det blir ljusare och ljusare är givetvis ljuvligt. Absolut. Men vissa saker *syns* liksom mer då. Om du tycker att din hörna, korg, väska, hylla, eller var du nu förvarar de garn du leker med just nu, har blivit så stökig att den inte längre tål dagsljuset ... Ja, då är det hög tid för en vårstädning bland dina garn och pågående projekt. För du förtjänar att bli inspirerad, inte avskräckt, av din hörna, korg, hylla ... Hur som helst, att städa i garnrummet blir så mycket lättare om du ser krasst på det, till exempel genom att följa checklistan.

Har du stökigt bland dina garn? Då är det dags att städa! Följ bara checklistan

Continue reading "Dags att vårstäda bland dina garn? Tips och checklista"

Mar 09, 2023

Restgarnströjor: sticka och virka klart utan 'rätt' garn

Fattas det ett nystan eller två för att du ska kunna bli klar med din tröja? Här är 18 idéer på hur du kan virka eller sticka färdigt utan "rätt" sorts garn. Låt dig inspireras; behöver inte nödvändigtvis bli randigt när du kompletterar med restgarn!

Continue reading "Restgarnströjor: sticka och virka klart utan 'rätt' garn"

Mar 03, 2023

Kofta? Ofta! 30+ axelvärmare att sticka och virka

När är en kofta inte en kofta? När den istället kallas för bolero. Eller själavärmare. Eller axelvärmare. Om du inte har tillräckligt många nystan för att gå loss på en hel tröja eller storkofta kan du alltid sticka och virka något som endast värmer axlarna. Eller axlarna och armarna. Och i många fall behöver du inte maska mycket mer än ett rektangulärt stycke. Briljant! Här är över 30 smarta axelvärmar-modeller där du har möjlighet att visa upp dina snygga restgarn på festen, träningen eller kontoret. Och ja, självklart är favoritlänkarna gratis mönster.

Sticka en bolero

Continue reading "Kofta? Ofta! 30+ axelvärmare att sticka och virka"

Dela garnglädjen på ...