Ett garn blir till - stickblogg, virkblogg

Vilket är det senaste garnet "Billigt garn"-Anna har återvunnit? Vilket gratis virk- och stickmönster laddade hon hem senast? Vilken fråga om stickning, virkning eller billiga garner har precis fått ett svar, av Anna eller någon annan?

Svaren hittar du på Instagram och garnbloggen "Ett garn blir till".

Mini-bloggen "Ett garn blir till" är ingen traditionell stickblogg eller virkblogg. Här hittar du istället de absolut senaste uppdateringarna på Billigt-garn.net, och möjligen små korta hejarop du inte hittar någon annanstans. Prempa på RSS-flödet eller epost-utskick

Nytt på Billigt-garn.net

Jun 17, 2024

Garnaffärer i Stockholms city? Jorå!

Letar du efter garn i hjärtat av Stockholm, nära Sergels torg och Hötorget? Här är en uppdaterad guide till en... ahem, riktig garnaffär plus fem butiker som säljer garn, alla inom promenadavstånd från T-Centralen. Och ja, just det: den som hellre jagar rätt på begagnade tröjor att återvinna garnet ifrån kan också fynda mitt i smeten. (Även om de billigaste och största begagnatbutikerna finns i andra stadsdelar).

Visst finns det garnaffärer mitt i Stockholms city.

Continue reading "Garnaffärer i Stockholms city? Jorå!"

Jun 11, 2024

Vad kallas mönstret? (Ny tävling!)

Kunde du svaret i juni-tävlingen? Den kan vara rosa och sitta på Fröken Snusk, och den kan ha hål för ögon och mun, eller för hela ansiktet. Eftersom både 'rånarluva' och 'hjälmskydd' kan låta lite opassande brukar accessoaren oftast kallas balaklava. Det visste vinnaren av de två nystanen raggsocksgarn i kamouflagefärger, Magdalena R!

Om du vill klura på en tävlingsfråga under sommaren har du i augusti-tävlingen möjlighet att vinna ett rödsvart, återvunnet bomullsgarn, som levt ett tidigare liv som en H&M-tröja. Även nu handlar det om att bläddra bland olika namn och beteckningar. Denna gång gäller det ett stickat (eller virkat) strukturmönster. Hjälper fotografiet eller ledtrådarna dig på traven? Klicka dig vidare till tävlingsfrågan och fyll i ditt svar i formuläret senast den 12 augusti 2024.

Vinn återvunnet bomullsgarn i augustitävlingen 2024

Continue reading "Vad kallas mönstret? (Ny tävling!)"

May 19, 2024

Virkning för ordning och reda

Har du småsaker spridda lite överallt i hallen, badrummet eller... ahem... garngömman? Låt då några av dina garn agera ordningsvakter, och virka en förvaringsficka eller hängande korg efter en enkel beskrivning (ett gratismönster på en annan webbplats). Givetvis virkade jag min i löjligt billigt, återvunnet garn, men modellen passar vilka garn som helst, till och med de där ömkliga rackarna. Men kör dem dubbelt eller tredubbelt. Då går det snabbare att virka också!

Virka en hängande korg till hallen efter ett gratismönster.

Continue reading "Virkning för ordning och reda"

Apr 28, 2024

Har du tid att återvinna garn? Självklart!

Hur ska du hinna återbruka garn från begagnade tröjor och koftor, om du ska hinna sticka och virka också? Nja, jo... det kan ibland vara motigt att göra en pytteliten insats för miljön, men nu handlar varje steg om att gosa med garn, tjihoo! Men visst, om du behöver skriva in garnåtervinning på en särskild plats i din kalender får du här tidsuppskattningar för varje moment. Och det bästa? Du behöver inte göra allt. Och verkligen inte på en gång.

Hur lång tid tar det att återvinna garn?

Continue reading "Har du tid att återvinna garn? Självklart!"

Apr 17, 2024

Raggsocksgarn söker nytt hem: (Ny tävling)

Den fyrfota varelsen som producerar det ljuvliga materialet kashmir är en get, eller snarare flera sorters getter. Det kunde vinnaren av det grå, återvunna bomull/ullgarnet: Anne-Maj W. *tutar i trumpeten*

I den nya tävlingen kan du vinna ett köpegarn. Ja, ett sådant du kan införskaffa i garnaffärer och vissa varuhus. Det handlar om två nystan av det klassiska raggsocksgarnet Raggi från Järbo garn, i kamouflagefärger. Även tävlingsfrågan har lite militär anstrykning. Det handlar om en sorts huvudbonad som är modern, fast kanske mest hör till vintersäsongen. Eller på musikscenen. Vet du vad den kallas? Ta en titt på tävlingsfrågan och släng iväg din bästa gissning senast den 10 juni 2024.

Vinn raggsocksgarn i junitävlingen 2024

Continue reading "Raggsocksgarn söker nytt hem: (Ny tävling)"

Apr 08, 2024

Mormorsrutor som mode: Virka en kofta av dina restgarn

Å, mormorsrutor, dessa underbara restgarnsslukare! De är så lätta att smussla ned i fickan som ett litet nödpyssel, de finns i så många kluriga varianter, och du kan göra så mycket med dem utöver filtar. Varför inte virka eller sy ihop dem till en snajsig cardigan? Spana in den uppdaterade listan över gratis beskrivningar till koftor och jackor uppbyggda av virkade rutor i olika stilar. Och om du inte gillar rutan eller monteringsmetoden i en modell kan du helt enkelt byta. Wohoo!

Virka en kofta av (mormors)rutor

Continue reading "Mormorsrutor som mode: Virka en kofta av dina restgarn"

Mar 30, 2024

Tweedmönster: Sticka tvåfärgat med lyfta maskor

Med lyfta maskor kan du sticka flerfärgat och ändå bara använda en färg i taget. Och så kan du trolla fram en snygg struktur! Jag känner mig nästan förolämpad när någon beundrar en av mina favorittröjor och bara undrar hur själva strukturmönstret är stickat. Men visst: om du inte klarar av danskan i stickbeskrivningen som jag halvt om halvt utgick ifrån kan du istället följa min förklaring. Mönstret kallas tweedmönster (eller tvåfärgat våffelmönster), och blir särskilt snyggt när du blandar ett enfärgat garn med ett självrandigt.

Stickad tröja i tweedmönster

Continue reading "Tweedmönster: Sticka tvåfärgat med lyfta maskor"

Mar 26, 2024

Skapa personliga stickmönster: Använd rutpapper... eller Excel

Vill du rita egna stickmönster, alltså inte beskrivningar, utan diagram med motiv och figurer i flera färger? Sådana som du använder för intarsiastickning, maskstygnsbroderi eller vissa sorters flerfärgsstickning (som hönsestrikk)? Då behöver du rutat papper för stickning! Du kan ladda ned färdiga dokument där rutorna är bredare än vad de är höga, precis som stickade maskor, och dessutom skriva ut papper med just din masktäthet. Om du behöver hjälp på traven i ditt mönsterskapande, använd någon av apparna och verktygen för att göra stickmönster av färdiga bilder. Just det: du kan också rita upp dina stickmotiv i Excel och Google Sheets. Wohoo!

Skriv ut rutat papper anpassat till stickning

Continue reading "Skapa personliga stickmönster: Använd rutpapper... eller Excel"

Mar 09, 2024

Återvinn garn: Går det att fynda blivande garn på Sellpy?

Att återvinna garn från begagnade tröjor är inte bara miljövänligt utan också ett extra gosigt sätt att fylla på ditt garnförråd utan att tömma plånboken. Men hur hittar du bra stickade tröjor och koftor på nätet när du inte kan känna på dem eller syna sömmarna i förväg? Jag bestämde mig för att testa genom att köpa ett garnåtervinnar-haul från den stora begagnatbutiken Sellpy, och fem av sju fynd var faktiskt lyckade. Lär dig hur du lättare kan hitta bra slaktplagg när du bara har tillgång till foton, vilka sökinställningar du kan göra, och vilka nitlotterna var.

Sellpy-fynd? Shoppa tröjor för återvinning av garn

Continue reading "Återvinn garn: Går det att fynda blivande garn på Sellpy?"

Mar 02, 2024

Helrätt: sticka mössa av rakt stycke

Även när naturen börjar låtsas som att det är vår kan du behöva något som värmer huvudet. Varför inte prova att sticka en unik och personlig mössa som passar dig precis? Om du stickar ett rakt stycke i rätstickning kan du nämligen lätt svepa ihop en mössa med så kallad karamelltopp. Den sätter piff på både dig och dina restgarn!

Sticka mössa av rakt stycke.

Continue reading "Helrätt: sticka mössa av rakt stycke"

Feb 25, 2024

Virka färgsprakande mästerverk(?) av restgarns-blommor

Längtar dina små, härliga restgarnsnystan efter något vettigt eller storslaget att göra? Då kan du låta dem bli ett busenkelt virkat motiv, nämligen en blomma. (Eller är det ett kors?) Och eftersom du kan virka blommorna *samtidigt* som du virkar ihop dem kan du bygga upp en hel blomsteräng i form av små dukar, stora sjalar eller kanske en nätkasse... utan att behöva ägna timmar åt montering i efterhand. De här restgarnsblommorna består bara av ett (1) mycket simpelt varv. Prova! Snart sitter mönstret i fingrarna.

Virka blommor av restgarn, till en sjal, filt, duk... eller för att fästa på en mössa eller en kofta.

Continue reading "Virka färgsprakande mästerverk(?) av restgarns-blommor"

Feb 14, 2024

Garn på fyra ben? (Ny tävling)

Vad heter nu den där stolpen där du först gör tre omslag runt virknålen? Jo, tredubbel stolpe eller trippelstolpe (med en hel uppsjö förkortningar). Det visste vinnaren av det gula ullgarnet från Cascade Yarns, Terese Lamberg. Tjihoo!

I vinstpotten i apriltävlingen ligger ett återvunnet, grått bomull/ullgarn och frestar med sin speciella gosighet. Men tävlingsfrågan handlar om ett helt annat garnmaterial, lite mer exklusivt. Ja, det är djurhår. Men från vilken sorts djur? Ta en titt på tävlingsfrågan, och se om du kan svaret. Deadline är den 15 april 2024.

Vinn återvunnet, grått bomull/ullgarn i apriltävlingen 2024

Continue reading "Garn på fyra ben? (Ny tävling)"

Feb 10, 2024

Sticka sockor på två stickor? Jajamen!

Vänta nu, ska inte strumpor stickas på strumpstickor eller rundstickor? Jaja, det är det vanligaste sättet, men varför inte variera dig? Och det är inte så att strumpor som du stickar fram och tillbaka istället för runt nödvändigtvis är lättare och mer nybörjarvänliga, för det finns även gratismönster till modeller som är rena finger- och hjärngymnastiken. Varför inte testa att sticka strumpor på tvären eller diagonalen, och prova mellan sömmar på ovansidan, sidorna, undersidan? Ta en titt på den uppdaterade listan med stickbeskrivningar till strumpor stickade på två stickor.

Sticka sockor med söm

Continue reading "Sticka sockor på två stickor? Jajamen!"

Jan 21, 2024

Lovikka! Sticka vantarna med stort L

Tänk att ett par 'misslyckade' vantar blev en sådan succé! För över 100 år sedan skapade Erika Aittamaa Lovikkavanten, och än idag maskar vi vantar som är någorlunda kopior av de ursprungliga. Fast nu har vi tillgång till lovikkagarn. Om vi vill. Och så kan vi sticka... eller virka! ...andra sorters vantar i lovikkagarn, och bara njuta av handvärmen. Jorå, bland alla gratismönster finns det förutom virkade versioner även sådana som du kan sticka på två stickor, och med resårmudd istället för vikkant.

Lovikkavantar och vantar stickade i lovikkagarn - gratis mönster

Continue reading "Lovikka! Sticka vantarna med stort L"

Jan 09, 2024

Hitta stick- och virkmönster ur svenska veckotidningar

Brukar du köpa veckotidningar i kiosken? På papper, alltså? Fortsätt att göra det, för tidningsdöden är en otrevlig sak. Men om du enbart är ute efter de fina stickbeskrivningarna, virkmönstren och handarbetsidéerna kanske du ska gå in på Allas webbplats istället. Lena tipsar om en av de bättre samlingssidorna för garngalningar och pysselintresserade, där du hittar text och bild från flera svenska veckotidningar.

Continue reading "Hitta stick- och virkmönster ur svenska veckotidningar"

Dela garnglädjen på ...