Stickblogg, virkblogg: Ett garn blir till

Vilket är det senaste garnet Anna har återvunnit? Vilket gratis virk- och stickmönster laddade hon hem senast? Vilken fråga om stickning, virkning eller billiga garner har precis fått ett svar, av Anna eller någon annan?

Svaren hittar du på Twitter (@billigtgarn) och garnbloggen "Ett garn blir till".

Mini-bloggen "Ett garn blir till" är ingen traditionell stickblogg eller virkblogg. Här hittar du istället de absolut senaste uppdateringarna på Billigt-garn.net, och möjligen små korta hejarop du inte hittar någon annanstans. Prempa på RSS-flödet eller epost-utskick

Och du, har du en egen stickblogg eller virkblogg? Tipsa om den på Pysselpolare!

Nytt på Billigt-garn.net:

Sep 02, 2020

Virka och sticka din cykel höstfin

Är du en av dem som väljer cykeln som främsta transportmedel? Coronapandemin och klimatkrisen har fått ännu fler att cykla till vardags. Och då är det väl dags att behandla tvåhjulingen som den kära vän den är. Det vill säga att sticka och virka fina saker till den. Det mest populära sättet tycks vara att fixa ett värmande sadelskydd, men det finns även betydligt mindre praktiska och mer lustiga pyssel att sätta stickor och virknålar i. I listan över gratismönster och idéer till cykeln hittar du även cykelväskor, låshöljen, handtagsmuffar, fladdrande flärpor, ringklockehättor och en varningsskylt. Med mera.

Sticka och virka sadelskydd och annat till din cykel

Continue reading "Virka och sticka din cykel höstfin"

Aug 29, 2020

12 fler enkla hålmönster att sticka

Går det verkligen att få ännu fler enkla spetsmönster genom att bara kombinera minskningar och omslag efter varandra, varv efter varv? Jajamen! Du hittar nu exempel på 12 nya, lätta hålmönster att sticka, sammanlagt 28 stycken. Och mer blir det ... I de nya varianterna växlar du mellan två olika sorters minskningar mellan omslagen, på ett jämnt eller udda antal maskor. Väljer du att *inte* spänna eller blocka hålmönstret kan du dessutom få ett ribbat utseende (som resårstickning) eller till och med plisserat, alltså veckat. O ja, det är mums för en masknörd!

Sticka enkla hålmönster (spetsstickning) på bara 1 varv! Flera gratis beskrivningar.

Continue reading "12 fler enkla hålmönster att sticka"

Aug 22, 2020

Istället för flätsticka, ta en tändsticka!

Du behöver inte köpa dyra specialprylar till stickning och virkning. Ibland är de småsaker du har hemma till och med bättre än det som finns till salu i butikerna. Bibbi föreslår ett alternativ till de där små hjälpstickorna som sägs behövas vid flätstickning, nämligen helt vanliga tändstickor!

Continue reading "Istället för flätsticka, ta en tändsticka!"

Aug 19, 2020

Ny tävling: Klassiskt stickcitat om par i maskor

En Olle är inte bara en mansperson, det är också en (tjock ylle)tröja. Det visste vinnaren i augustitävlingen, Sarah P. Olé för Olle-kännaren!

I den nya tävlingen gäller det att ha koll på grunderna i stickning, nämligen det omtalade paret i maskor som sägs vara upphovet till nästan alla skojsiga mönster som du kan trolla fram. Nog vet du vad de kallas? Och kanske tänker du omforma vinsten, blandade bomullsgarn av kända och anonyma märken, till just dessa maskor? Deadline är 12 oktober 2020.

Vinn blandade bomullsgarn i oktobertävlingen 2020

Continue reading "Ny tävling: Klassiskt stickcitat om par i maskor"

Aug 11, 2020

Tvätta (upprepat) garn: Handtvätt eller i tvättmaskin?

Har du fyndat märkliga nystan på loppis, eller tänker du återvinna garnet från en begagnad tröja? Då vill du säkert tvätta garnet, och du ska absolut göra det om du vill att upprepat, krulligt garn ska bli slätt och stick- och virkvänligt igen. Och garn tvättas enklast i form av härvor. Men måste du handtvätta härvorna, eller går det att tvätta dem i tvättmaskinen? Så här i pandemitider borde 'handtvätt' stå överst på varje att göra-lista, men det finns givetvis fördelar med maskintvätt. Få tips om vilket tvätt-alternativ du ska välja, och hur du tvättar garn med minsta möjliga trassel.

Återvinn garn, och tvätta bort krulligheten i det upprepade garnet. Lär dig olika fördelar med handtvätt och tvättmaskin.

Continue reading "Tvätta (upprepat) garn: Handtvätt eller i tvättmaskin?"

Aug 02, 2020

Varför sticka kedjekant + plocka upp maskor?

Hur ska sidkanterna på något stickat se ut? Och spelar det någon roll när du ändå ska plocka upp maskor längs den där kanten, exempelvis till en hällapp på strumpor? En populär metod är att lyfta den första maskan istället för att sticka den. Det kallas ofta kedjekant, eftersom de yttersta maskorna ser ut som kedjestygn. Och i vissa fall passar det väldigt bra när du ska sticka nya maskor längs en sida. Lär dig hur du stickar kedjekanter, och på vilka sätt du kan plocka upp maskor. Det finns minst tre olika!

Vilka sorts kantmaskor ska du sticka när du plockar upp maskor?

Continue reading "Varför sticka kedjekant + plocka upp maskor?"

Jul 16, 2020

Virka en poncho, lätt eller lurigt?

Visst, det är väldigt enkelt att virka en blomma av restgarn. Och efter fem, sex blommor börjar du få in snitsen. Så om du virkar hundratals blommor borde det bara bli lättare och lättare. Eller? Nej, nu ska du få reda på den sanna historien om konsten att virka en blommig poncho. Jo, den är buslätt att virka. Verkligen. Men det är väldigt, väldigt svårt att unna sig tiden. Har du den virkvilja och maskmotivation som krävs?

Hur lång tid tar det att virka en poncho av restgarnsponcho? Förmodligen längre än du tror.

Continue reading "Virka en poncho, lätt eller lurigt?"

Jun 30, 2020

Stickat återbruk: Från kattmössa till jagmed-basker

Gjorde även du en rosa mössa med kattöron i början av MeToo-rörelsen? Kvinnors rättigheter är (tyvärr) en ständigt aktuell fråga, även om en 'pussyhat' inte längre är lika vanlig. Men den kan fortsätta synas! Lena använde garnet från en demonstrations-mössa till att sticka en basker.

Continue reading "Stickat återbruk: Från kattmössa till jagmed-basker"

Jun 28, 2020

Hål, här var det hål! Sticka enkla hålmönster

Vill du sticka något enkelt som nästan blir magiskt vackert? Prova då ett av många lätta hålmönster, där du trollar fram ett regelbundet nät med bara minskningar och omslag. Och beroende på vilken sorts minskning du gör, och över hur många maskor du stickar mönstret, kan du få ett helt annat utseende på spetsstickningen. Bäst av allt? Du slipper avancerade diagram, för varje hålmönster har bara ett enda mönstervarv, och ser likadant ut på rät- och avigsida.

Sticka enkla hålmönster (spetsstickning) på bara 1 varv! Flera gratis beskrivningar.

Continue reading "Hål, här var det hål! Sticka enkla hålmönster"

Jun 17, 2020

Bikini! Sticka + virka till soligt till stranden

Sa någon 'sommar'? Då klär vi av oss! Lite lagom i alla fall. Om du tänker sola fungerar det finemang att sola i en stickad eller virkad bikini. Men till bad duger den inte riktigt, om du inte även planerar en nakenchock. Annars finns det både diskreta och vågade modeller bland gratisbeskrivningarna. Kanske en vanlig trekantsbikini? Eller en bandåmodell? Och du kan sticka och virka dem hyfsat snabbt i restgarn.

Virka och sticka en bikini efter gratis mönster - stor samling av länkar

Continue reading "Bikini! Sticka + virka till soligt till stranden"

Jun 12, 2020

Nytt shoppingtips för garnsugna

Behöver du fylla på garnförrådet inför sommaren? Anna-Lena tipsar om en nyöppnad webbutik: Tompas garn. Gå direkt till Tompasgarn.se, eller läs varför Anna-Lena rekommenderar denna garnaffär.

Continue reading "Nytt shoppingtips för garnsugna"

Jun 10, 2020

Vad är detta för stickat plagg? Du kan vinna ullgarn!

Det där speciella verktyget som du använder tillsammans med en virknål när du gaffelvirkar kallas ofta för en virkgaffel eller gaffelkrok. Bland annat. Även om den mer liknar ett H eller ett U. Och det visste vinnaren av lingarnen, Linda Ö!

I den nya tävlingen har du chans att bli prisbelönt med grönt, återvunnet ullgarn med färgglada pluppar. Alltså ett tweedgarn. Å, alla dessa namn! Och tävlingsfrågan handlar även den om ett namn. Vad är det för stickat klädesplagg som döljs bakom mansnamnet? Deadline är den 17 augusti.

Vinn återvunnet, klargrönt ullgarn med tweed-färgpluppar i augusti 2020!

Continue reading "Vad är detta för stickat plagg? Du kan vinna ullgarn!"

May 26, 2020

Om omslag: Vill du ha (snygga) hål i din stickning?

Ska du ge dig på enkel spetsstickning eller andra stickade hålmönster? Då behöver du kunna konsten att göra omslag + sticka dem. Och precis som när det gäller andra stick- och virktermer råder det en viss förvirring kring hur du ska slå ... nåja, lägga garnet runt stickan, och hur du stickar garnslamsan på vägen tillbaka. Ett sätt ger hål. Ett sätt ger ökningar utan hål. Har du koll på vilken maskbåge som du ska sikta på?

Hur gör (och stickar) du omslag i stickning? Så att du får hål ... eller bara en ny maska.

Continue reading "Om omslag: Vill du ha (snygga) hål i din stickning?"

Apr 18, 2020

Vem vinner lingarn? Ny tävling!

Givetvis är det PET-flaskor som kan återvinnas till polyesterfiber, som kan ingå i nyproducerade garn. Ja, alltså inte av enstaka garnåtervinnare, utan av textilindustrin. Och koll på återvinningsbara dryckeskärl hade aprilvinnaren Cristina W, hurra!

I vinstpotten till den nya tävlingen ligger två sorters lingarn: ett oblekt, återvunnet, och ett ljuslila, utgånget. Det ena är alltså upprepat, härvat, tvättat och omnystat från en begagnad tröja, och det andra är ett nytt garn, även om den garntillverkaren inte längre har det i sitt aktuella sortiment. Vad behöver du göra för att ha chansen att vinna dessa raringar? Gissa prylen! Nämligen ett tillbehör som ingår i en särskild sorts virkning. Deadline är den 8 juni.

Vinn återvunnet lingarn och en enstaka utgången härva i juni 2020!

Continue reading "Vem vinner lingarn? Ny tävling!"

Apr 14, 2020

Sticka eller virka snyggare? Lösningen heter 'blockning'

Önskar du att ärmarna på tröjan var en aning längre? Ser din virkade duk ut som en oformlig blobba? Är de flerfärgsstickade handledsvärmarna alldeles bubbliga? Innan du dänger garnet i väggen, prova om det löser sig med våtspänning. Eller 'blockning', som det numera kallas även på svenska. Nej, det är inte onödigt trams. Tvärtom. Efter våtspänning lär du upptäcka att du stickar och virkar snyggare och bättre än du tror.

Blockning eller våtspänning av virkat med hjälp av bambuspett eller grillpinnar.

Continue reading "Sticka eller virka snyggare? Lösningen heter 'blockning'"

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare