Stickblogg, virkblogg: Ett garn blir till

Vilket är det senaste garnet Anna har återvunnit? Vilket gratis virk- och stickmönster laddade hon hem senast? Vilken fråga om stickning, virkning eller billiga garner har precis fått ett svar, av Anna eller någon annan?

Svaren hittar du på Twitter (@billigtgarn) och garnbloggen "Ett garn blir till".

Mini-bloggen "Ett garn blir till" är ingen traditionell stickblogg eller virkblogg. Här hittar du istället de absolut senaste uppdateringarna på Billigt-garn.net, och möjligen små korta hejarop du inte hittar någon annanstans. Prempa på RSS-flödet eller epost-utskick

Och du, har du en egen stickblogg eller virkblogg? Tipsa om den på Pysselpolare!

Nytt på Billigt-garn.net:

Sep 05, 2019

Varför återvinna garn? 8 goda skäl

Behöver du en bra ursäkt för att sitta och kela med nystan mest hela tiden? Då ska du definitivt börja återvinna garn. Dessutom är det klimatsmart. Och billigt. Men det finns faktiskt fler fördelar med återvunnet garn, jämfört med sprillans nya märkestrådar som du kan köpa hos vanliga garnförsäljare. Irriterar du dig på knutar mitt i nystanet, eller att det i en beskrivning står att du absolut måste använda ett särskilt garn? Då är garnåtervinning något för dig. Unna dig lyxen!

Lyxigt och billigt garn! Det finns många fördelar med återvunnet garn, jämfört med garn i butik.

Continue reading "Varför återvinna garn? 8 goda skäl"

Sep 02, 2019

Vill du sticka snabbare? Här är tips och tricks!

Små ändringar kan faktiskt göra stor skillnad. Cecilia upptäckte att hon stickade med högre fart om hon ändrade ett par rörelser och höll maskorna närmare spetsen. Så enkelt kan det vara sticka snabbare. Visst är det bra med 'träning' eller 'rutin', men nog är det roligare med små, små justeringar som du kan göra omedelbums? Ibland kan det räcka med att skaka loss axlarna. Ibland handlar det om att skaka fram fler minuter i schemat. Vad kan *du* göra för få mer flyt i stickningen?

Så här ska du INTE sticka om du vill sticka snabbbare

Continue reading "Vill du sticka snabbare? Här är tips och tricks!"

Aug 29, 2019

Shoppa garn, mitt i Stockholms city

Fler nystan? Det var inte meningen, men plötsligt låg det en garnaffär i vägen för mig, precis när jag skulle hem. Närmare bestämt Adlibris butik, med generös garnavdelning. Just det, om du råkar befinna dig i eller planerar att besöka Stockholms city är möjligheterna att klappa och klämma på garnnystan mycket goda. Visserligen hittar du ännu fler och charmigare garnbutiker om du är beredd på att ta en tripp eller två med tunnelbanan, bussen och spårvagnarna, till Stockholms andra stadsdelar och förorter. Men vad sägs om fem olika garnförsäljare på kort promenadavstånd från T-Centralen och Hötorget? Här är den uppdaterade listan över garngos i Stockholms stadskärna.

Adlibris är en av garnaffärerna du kan besöka i Stockholms city

Continue reading "Shoppa garn, mitt i Stockholms city"

Aug 27, 2019

Förbryllad av virk- och stickförkortningar?

Har du stött på en förkortning i en virkbeskrivning eller ett stickmönster? Dum fråga; förkortningar ingår i recept-konceptet. Men har du snubblat över ett kapat uttryck som du inte begriper? Anki fastnade vid en bokstavsklump som jag gissar har med stickmarkörer att göra. Men hur kan du vara säker på vad en förkortning betyder? Lär dig att leta efter förklaringar på rätt ställen, och vad du kan göra när upplysningarna verkar ha trillat bort.

Vad betyder 'flm' och andra märkliga förkortningar i stickbeskrivningar och virkmönster?

Continue reading "Förbryllad av virk- och stickförkortningar?"

Aug 16, 2019

Vilka ullgarn är lätta att filta? (ny tävling)

Tänk att minimilönerna för textilarbetarna i världens näst största klädproducent har höjts till hela 800 spänn i månaden! Ja, modeindustrin gör inte alla människor rika (eller lyckliga). Men vilket är landet? Bangladesh, så klart. Och det visste vinnaren Märtha B, som därmed vann det återvunna bomullsbandgarnet. Just från en tröja tillverkad där.

Och nästa tävling? Den handlar om ull, eller snarare ullgarn som har behandlats för att *inte* krympa eller filtas eller valkas när du tvättar det i maskin i lite högre temperatur. Vad kallas denna behandling (som inte är lämplig om du plastbantar)? Om du vet svaret kan du vinna självmönstrande bomullsgarn och filtbar ull, i en gosig blandning av nytt, halvgammalt och återvunnet. Deadline är den 14 oktober, så du hinner spana runt efter det rätta svaret!

Vinn filtbart ullgarn och bomullsgarn i oktobertävlingen 2019!

Continue reading "Vilka ullgarn är lätta att filta? (ny tävling)"

Aug 04, 2019

Avsluta ... nej, BÖRJA med en smart smygmaska

Hur praktisk är inte smygmaskan? Och det trots att den inte har någon höjd att tala om. Eller vänta, den är smart just därför att den inte har någon höjd. Som när du inleder ett runt varv med en sm. Jorå, det finns en god anledning till att både avsluta och börja ett varv med en smygmaska, till exempel när du virkar en rund mandala eller matta i stolpar.

Avsluta ett varv med en smygmaska, börja ett varv med en smygmaska

Continue reading "Avsluta ... nej, BÖRJA med en smart smygmaska"

Jul 25, 2019

Smycka dig med stickat och virkat (garn är guld!)

Visst kan du bära stickat och virkat året runt, och oavsett väder. I alla fall om du väljer att förvandla dina restgarn till snajdiga smycken, som halsband, armband, broscher, örhängen och ringar till fingrarna. Men okej, så kallade barfotasandaler passar kanske bäst till varma dagar. Ska det bli extra flådigt och bling-blingigt kan du piffa till dina nya smycken med pärlor och knappar, och kanske färdiga smyckesdelar. Spana in gratisbeskrivningarna!

Virka barfotasandaler - gratis mönster till fotsmycken och fotprydnader.

Continue reading "Smycka dig med stickat och virkat (garn är guld!)"

Jul 13, 2019

Hitta garn i Palma de Mallorca (uppdaterad adress!)

Det börjar bli en årlig tradition. Trots att jag har väskan full med garn propsar jag på att delar av familjen ska följa med in i staden Palma på Mallorca och söka rätt på en speciell garnaffär. Visst finns det flera sybehörs- och garnbutiker på Mallis, men den här betyder något speciellt. För mig. Att de har reakorgar är bara en bonus. Och denna gång hade butiken flyttat på sig.

Garnaffär i Palma de Mallorca

Continue reading "Hitta garn i Palma de Mallorca (uppdaterad adress!)"

Jul 02, 2019

För varmt för att virka? För soligt för att sticka? Nej då!

Hurra! Jag skådar regn i väderprognosen! Men inte är väl du en sådan maskare som lägger undan stickningen eller virkningen när det är så där varmt att även den mest skeptiska tror på klimatförändringarna? Trodde inte det! För givetvis kan du sticka och virka även när det är extremt eller härligt soligt. Vad behöver du packa i din stickväska, och vilka garn, stickningar och virkningar ska du välja? Lär dig knepen som räddar sommarstickningen och -virkningen.

6 tips! Sticka och virka skönare i sol och värme.

Continue reading "För varmt för att virka? För soligt för att sticka? Nej då!"

Jun 21, 2019

Snabbt + smått: Sticka och virka till dockan

När det är varmt ute är det skönast att sticka och virka små saker. Och till och med en tjocktröja är pytteliten och snabbmaskad om det handlar om dockkläder till Baby Born! Om du har en dockförälder i din närhet kan du vraka bland massor av roliga gratisbeskrivningar på klänningar, byxor, vantar, mössor, benvärmare ... Och jo, lite somrigare kläder, om det är så att dockskötaren hävdar att även plastbabyn svettas i solen.

Virka och sticka till dockan, som Baby Born

Continue reading "Snabbt + smått: Sticka och virka till dockan"

Jun 19, 2019

Besvärliga stickbeskrivningar: Vad är gånger och vad är maskor?

Att en stickbeskrivning ber dig att upprepa någonting över ett antal maskor ett antal gånger är givet. Men är ditt mönster lite otydligt kring hur många gånger du ska upprepa vad? Linda stötte på tolkningssvårigheter kring uppmaningen '3x4 m', och det är inte konstigt. Det finns ett hyfsat säkert sätt att tolka dessa siffror rätt, OM författaren har följt konventionerna. Annars kan du använda en mysig metod för att klura ut vad talen står för, utan att du behöver offra några onödiga maskor. (Inte för att det finns några onödiga maskor, men du vet vad jag menar).

Vad betyder '3x4 m'? Är det 4 maskor 3 gånger, eller 3 maskor 4 gånger?

Continue reading "Besvärliga stickbeskrivningar: Vad är gånger och vad är maskor?"

Jun 13, 2019

Vem vill ha prickigt bomullsgarn ... till lunch? (ny tävling)

Om du ser "single crochet" fladdra förbi i en virkbeskrivning kan du vara hyfsat säker på att den är skriven på amerikansk engelska. Men vad betyder det? Jo, att du ska virka en fast maska. Det visste vinnaren av det 1-trådiga ullgarnet, Anna-Lena E. Tjoho!

I den nya tävlingen har du möjlighet att vinna ett prickigt garn, ett vitt bomulls-bandgarn med grå fräknar. Liksom. Det är återvunnet från en kommersiellt stickad tröja som var tillverkad i ett land som ... Ja, varifrån kommer väldigt många av de plagg som modeshoppande svenskar köper i klädkedjorna? Om du kan svaret har du möjlighet att ge detta garn en nytt liv! Deadline är den 12 augusti 2019, så du har såväl lunchrasten som sommaren på dig att lista ut det.

Vinn återvunnet bomulls-bandgarn i augusti 2019. Det är prickigt!

Continue reading "Vem vill ha prickigt bomullsgarn ... till lunch? (ny tävling)"

Jun 10, 2019

Inte bara för barn: Fingervirka stort och smått

Fingervirkning, fingerpåtning — vad du nu vill kalla det — är inte bara något för rastlösa ungar att göra när surfen tagit slut på mobilen. Nej, det är en hedervärd pysselgenre i sig själv. Inte nog med att påtning på fingrarna garanterat släpps igenom i säkerhetskontrollerna på flygplatser, och är en bra variation för att undvika sticksmärtor och virkvärk, du kan också pyssla ihop riktigt trevliga filijoxer. Som mössor och halsdukar och hårband. Som grytunderlägg och armband och äggkoppar. Som en matta, en filt och en dörrgardin. Kanske blir ditt bästa sommarpyssel just något av fingervirkade snoddar?

Vad kan du fingervirka? En en orm, så klart. Eller en mössa, en matta, en kanin, en fjäril ...

Continue reading "Inte bara för barn: Fingervirka stort och smått"

Jun 01, 2019

Loppis-garn? Fynda begagnat till stickning och virkning

Nästan sommar, och definitivt loppis-säsong, Och det är en högtid för dig som älskar garn och det som hör till.

80 procent av mitt stick-förråd (rundstickor och strumpstickor) är införskaffat i begagnataffärer, och mer än hälften av mitt knippe virknålar. Varenda knapp i knapplådan har ursprungligen suttit på ett ratat plagg. Och mina garn ska vi inte tala om. Eller jo, det ska vi, högt och ljudligt och länge: Nästan varje nystan är återvunnet från secondhand-kläder eller loppisfyndat.

Vill du också göra din personliga ekonomi och den globala miljön en tjänst? Följ skattkartan till secondhand-fynd för garngalningar, på loppisar och i begagnatbutiker, och hitta tips om hur du blir en bättre begagnatshoppare.

Här hittar du garn på loppisar och i begagnatbutiker! Guide med bästa tipsen för dig som älskar stickning och virkning.

Continue reading "Loppis-garn? Fynda begagnat till stickning och virkning"

May 16, 2019

Bolero! 30+ axelvärmare att sticka och virka

Vad är egentligen skillnaden mellan en bolero, en själavärmare och en axelvärmare? Men framför allt: Vem bryr sig? Om du är ute efter att skyla eller värma axlarna, kanske också armarna, kanske också bröstet, ska du absolut satsa på att sticka eller virka en axelvärmare av något slag. i många fall behöver du inte maska mycket mer än ett rektangulärt stycke. Dessutom får dina snygga restgarn en chans att visa upp sig på festen, träningen, kontoret eller stranden. Frossa i 30+ olika gratisbeskrivningar på axelvärmare, oavsett officiell beteckning.

Sticka en bolero

Continue reading "Bolero! 30+ axelvärmare att sticka och virka"

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare