Stickblogg, virkblogg: Ett garn blir till

Vilket är det senaste garnet Anna har återvunnit? Vilket gratis virk- och stickmönster laddade hon hem senast? Vilken fråga om stickning, virkning eller billiga garner har precis fått ett svar, av Anna eller någon annan?

Svaren hittar du på Twitter (@billigtgarn) och garnbloggen "Ett garn blir till".

Mini-bloggen "Ett garn blir till" är ingen traditionell stickblogg eller virkblogg. Här hittar du istället de absolut senaste uppdateringarna på Billigt-garn.net, och möjligen små korta hejarop du inte hittar någon annanstans. Prempa på RSS-flödet eller epost-utskick

Och du, har du en egen stickblogg eller virkblogg? Tipsa om den på Pysselpolare!

Nytt på Billigt-garn.net:

Apr 18, 2020

Vem vinner lingarn? Ny tävling!

Givetvis är det PET-flaskor som kan återvinnas till polyesterfiber, som kan ingå i nyproducerade garn. Ja, alltså inte av enstaka garnåtervinnare, utan av textilindustrin. Och koll på återvinningsbara dryckeskärl hade aprilvinnaren Cristina W, hurra!

I vinstpotten till den nya tävlingen ligger två sorters lingarn: ett oblekt, återvunnet, och ett ljuslila, utgånget. Det ena är alltså upprepat, härvat, tvättat och omnystat från en begagnad tröja, och det andra är ett nytt garn, även om den garntillverkaren inte längre har det i sitt aktuella sortiment. Vad behöver du göra för att ha chansen att vinna dessa raringar? Gissa prylen! Nämligen ett tillbehör som ingår i en särskild sorts virkning. Deadline är den 8 juni.

Vinn återvunnet lingarn och en enstaka utgången härva i juni 2020!

Continue reading "Vem vinner lingarn? Ny tävling!"

Apr 14, 2020

Sticka eller virka snyggare? Lösningen heter 'blockning'

Önskar du att ärmarna på tröjan var en aning längre? Ser din virkade duk ut som en oformlig blobba? Är de flerfärgsstickade handledsvärmarna alldeles bubbliga? Innan du dänger garnet i väggen, prova om det löser sig med våtspänning. Eller 'blockning', som det numera kallas även på svenska. Nej, det är inte onödigt trams. Tvärtom. Efter våtspänning lär du upptäcka att du stickar och virkar snyggare och bättre än du tror.

Blockning eller våtspänning av virkat med hjälp av bambuspett eller grillpinnar.

Continue reading "Sticka eller virka snyggare? Lösningen heter 'blockning'"

Apr 01, 2020

Istället för plastpåse: Sticka eller virka en nätkasse

Minns du när den nya plastpåseskatten var det stora samtalsämnet? Hujedamej, vilka tider det var för någon månad sedan. Nåja, ett lätt sätt att minska den egna plastanvändningen är att virka och sticka frukt- och grönsakspåsar och bärkassar. Och oavsett om du väljer att maska stora eller små nätkassar är de väldigt praktiska, och kräver knappt något garn. Spana in listan över utvalda gratismönster, och se om du hittar en egen favorit!

Sticka eller virka en nätkasse (eller flera) efter gratis mönster!

Continue reading "Istället för plastpåse: Sticka eller virka en nätkasse"

Mar 26, 2020

Garnsugen OCH hämndlysten? Sticka en voodoodocka!

Pandemi-panik kan få oss riktigt arga och uppjagade. Kombinera lite lugnande stickning med dina stora hämndbegär, och sticka en liten voodoodocka. Snabbt, enkelt och lagom ruffigt i rätstickning. Beskrivningen är så enkel att du övertala en absolut nybörjare att försöka. Och så är dockorna så söta! Förlåt, skrämmande. Skrämmande söta!

Tre voodoo-dockor stickade efter samma, enkla stickbeskrivning.

Continue reading "Garnsugen OCH hämndlysten? Sticka en voodoodocka!"

Mar 20, 2020

Sticka stort med lite garn? Enkel lösning!

Hur får du garnet att räcka längre OCH bredare? Kristina bjöd på en klurig utmaning, apropå garnåtgången för olika stickade strukturmönster. Vilka (hål)mönster kan täcka en så stor yta som möjligt med så lite garn som möjligt? Istället för att gå igenom en långdragen utforskning av omslag och minskningar i provlappslaboratoriet valde jag att demonstrera en betydligt snabbare lösning för att sticka stort, större, störst. Spana in vad som händer när du stickar ett valfritt strukturmönster med olika stickor!

Få garnet att räcka längre och bredare. Sticka stort med lite garn!

Continue reading "Sticka stort med lite garn? Enkel lösning!"

Mar 11, 2020

Dags att virka (och sticka) påskpynt!

Oavsett (nästan) vad som händer i världen lär det bli påsk även i år. Och det snart, om du tänker påskpyssla dina egna pynt och prydnader. Vad är påskigast för dig? Kycklingar, harar, korgar, skruvar, påskliljor, ägg ...? I listan med påskpyntiga gratismönster hittar du inte bara virkbeskrivningar, utan även ett och annat stickmönster. Plus idéer som bara kräver garn, inga maskor.

Sticka och virka påskpynt, gratis mönster till ägg och påskharar med mera

Continue reading "Dags att virka (och sticka) påskpynt!"

Mar 03, 2020

Återvinn stickade tröjor — utan att repa upp garnet!

Tycker du att det verkar besvärligt att återvinna garn från begagnade kläder? Eller är garnet i plaggen för tunt? Har du råkat ut för stickade kläder med klippta, overlockade sömmar? Eller har du krympt en ullkofta i tvätten? Då kan du återbruka tröjorna nästan som de är. Betrakta tröjorna som tyg, grovstickad trikå eller filt, och gör om dem till något nytt! Bland klipp- och sy-idéerna hittar du mössor, vantar, halsdukar, hundtröjor, kuddfodral, strumpor, kjol, en ...

Vill du inte återvinna garnet? Då kan du sy om och sy ihop av dina stickade tröjor! Här har du massor av idéer

Continue reading "Återvinn stickade tröjor — utan att repa upp garnet!"

Feb 24, 2020

Virkad spetskompetens: uddspetsar, kantspetsar, hyllremsor

Fin i kanten? Nej, inte på det sättet. Mikaela hade spanat in en snygg kant på listan med över 20 snygga spetskanter att virka, men tidningsdöden hade tydligen slukat beskrivningen. Attans. Jaja, nu är länkarna uppdaterade! Och vad ska kantspetsar vara bra för? Jo, du kan använda dem till att piffa sjalen, linnet, kudden, väskan, balkongräcket ... Eller kanske pynta hyllkanterna med en klassisk hyllremsa?

Virka spetskanter och hyllremsor efter gratis beskrivningar

Continue reading "Virkad spetskompetens: uddspetsar, kantspetsar, hyllremsor"

Feb 14, 2020

De tillverkar garn av vadå? (Ny tävling)

En pytteliten sticka som är lätt V-formad, som en tecknad måsvinge, vad kallas den? Jo, hjälpsticka, eller flätsticka, eftersom det är tänkt att den ska hjälpa dig att flytta maskor framför och bakom arbetet när du stickar flätstickning. Vinnaren Sofia A hade koll!

Nu ska vi växla över till mitt favoritämne: garnåtervinning. Det finns återvunna garn som repas upp och tvättas av återbruksentusiaster, som det svarta ull/hampa-garnet som du har möjlighet att vinna i apriltävlingen. Och sedan finns det garn som tillverkas av återvunnet material i industriell skala. Vad kallas förpackningarna som kan fabriksförvandlas till en särskild sorts syntetfiber? Deadline är den 13 april 2020.

Vinn svart återvunnet ull/hampa-garn i april 2020!

Continue reading "De tillverkar garn av vadå? (Ny tävling)"

Feb 09, 2020

Aj! Tre sätt att lindra stick-sveda och virk-värk

Å, vad det är roligt att sticka och virka! Och oj, vad det kan göra ont efter ett tag. Har dina fingrar börjat protestera våldsamt med blödande nagelband, skavsår, elefanthud, blåsor och annat anatomiskt otäckt? Då finns det knep som sätter stopp för de värsta pysselblessyrerna. Här är mina tre favoritmetoder. Och som bonus: enkla övningar för axlar och handleder. För de brukar också gnälla på ditt maskande när de tycker att du pysslat för länge.

Får du skavsår när du virkar och stickar? Här finns lösningar och  lindrande tips!

Jan 14, 2020

Checklista: Vilka tröjor kan du återvinna garn ifrån?

Funderar du på att gå till en begagnatbutik eller loppis för att hitta tröjor, koftor och andra plagg att återvinna garn ifrån? Det är en bra idé. En riktigt miljö- och plånboksvänlig idé. Men du ska inte acceptera vad skit som helst, bara för att det är billigt och begagnat. Nej, tricket bakom att hitta lyxigt och villigt garn ligger i att välja rätt sorts slaktobjekt. Spana in checklistan för blivande garn och spara den på mobilen! Även om den ser lång ut tar den inte många sekunder att beta av.

Återvinn garn: Vilka tröjor passar till att repa upp? Checklista att ta med till begagnatbutiken.

Continue reading "Checklista: Vilka tröjor kan du återvinna garn ifrån?"

Jan 04, 2020

4 x poncho: Sticka och virka av raka stycken

Kan du sticka en halsduk? Virka en grytlapp? Då kan du också lätt skapa en egen poncho! Av en rektangel eller två kan du fixa till fyra olika poncho-typer som passar lika bra att bära över festblåsan och vinterjackan som pyjamasen. Och om du inte riktigt vågar designa en egen variant — klart du gör! — kan du följa någon av de över 30 gratis virk- och stickbeskrivningarna.

Sticka eller virka en poncho av 2 raka stycken. Gratis mönster och diagram.

Continue reading "4 x poncho: Sticka och virka av raka stycken"

Dec 19, 2019

Vad ska du sticka och virka år 2020? Börja leta här!

Snart blir det ett nytt, gott garnår! Och vad ska du sticka eller virka då? Fyll på med inspiration och sköna virkmönster och stickbeskrivningar från den långa listan över samlingar med gratismönster! Här finns garnjättarna som marknadsför sina garnmärken med hjälp av bjudbeskrivningar, plus lite mer udda källor. Den första, uppdaterade halvan talar svenska. Eller åtminstone nordiska. Sedan blir det mer flerspråkigt. Letar du efter hundtröjor, dockkläder, mössor, vantar eller galet iögonfallande överdelar till damer? Du hittar rubbet här!

Ladda ned löjligt många gratis stickbeskrivningar och virkbeskrivningar.

Continue reading "Vad ska du sticka och virka år 2020? Börja leta här!"

Dec 10, 2019

Vad kallas den lilla stickan? (Ny tävling)

Ett fluffigt stickat strukturmönster och en luftig, fransk bulle kan heta samma sak. Åtminstone när det gäller brioche, det vill säga patentstickning. Och vinnaren Eva-Lis L hade koll på B-ordet! Jippie!

I den nya tävlingen har du chans att vinna tunna, en-trådiga blandgarn i två färger, från en garnfirma som bland annat är känd för sina mix-paket. Och tävlingsfrågan gäller en pryl. En ganska liten grunka. Som vissa stickare använder. Ibland. Spana in beskrivningen och bilden, och se om du kan lista ut svaret. Deadline är ... nästa år, närmare bestämt den 10 februari 2020.

Vinn tunna blandgarn i februari 2020!

Continue reading "Vad kallas den lilla stickan? (Ny tävling)"

Dec 07, 2019

Hur många maskor och varv till en halsduk?

Funderar du på att sticka eller virka en halsduk? Helt naturligt, så här års. Vadå? Hur många maskor du behöver? Och hur mycket garn? Det beror givetvis på hur bred och lång halsduk du tänker maska. Vilken bredd och längd är egentligen 'normal'? För att inte dra en vals om vuxna halsar rådfrågade jag två stycken garnjättars gratisbeskrivningar för dam och herr. Ta en titt på storlekstabellen över halsdukar. Och fråga dig sedan om du vill sticka och virka något genomsnittligt. Kanske, kanske inte?

Hur bred är en stickad halsduk? Det beror på garn och mönster

Continue reading "Hur många maskor och varv till en halsduk?"

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare