Stickblogg, virkblogg: Ett garn blir till

Vilket är det senaste garnet "Billigt garn"-Anna har återvunnit? Vilket gratis virk- och stickmönster laddade hon hem senast? Vilken fråga om stickning, virkning eller billiga garner har precis fått ett svar, av Anna eller någon annan?

Svaren hittar du på Twitter (@billigtgarn), Instagram och garnbloggen "Ett garn blir till".

Mini-bloggen "Ett garn blir till" är ingen traditionell stickblogg eller virkblogg. Här hittar du istället de absolut senaste uppdateringarna på Billigt-garn.net, och möjligen små korta hejarop du inte hittar någon annanstans. Prempa på RSS-flödet eller epost-utskick

Nytt på Billigt-garn.net:

May 26, 2022

Solsäkert: Sticka och virka årets snyggaste bikini

Nja, om du tänker simma runt i sjön eller havet är det ingen smart idé att köra med en virkad bomullsbikini. Men för att solbada — med solskyddsfaktor — fungerar de toppen. Och självklart kan du sticka och virka en egen bikini! Det går fort att maska själva tutt-täckarna, sedan drar knytbanden ut lite på tiden. Vill du glida runt i en trekantsbikini, en bandåmodell, något heltäckande eller vågat? Det finns massor av sköna gratisbeskrivningar att välja bland på listan

Virka och sticka en bikini efter gratis mönster - stor samling av länkar

Continue reading "Solsäkert: Sticka och virka årets snyggaste bikini"

May 23, 2022

Snygg klassiker: Sticka en bred spetskant

Har du lust att kanta en sjal eller ett linne med en vacker, stickad spets? Testa en bred spetskant från 1800-talet (då den rekommenderades som avslutning till gardiner), omarbetad till moderna sticktermer och mönsterdiagram! Och trots att beskrivningen ser lång ut, och diagrammet är fullt av duttar i rutorna, är spetskanten hyfsat lättstickad. Du behöver bara kunna 'vanliga' minskningar, kombinerade med dubbla omslag.

Sticka en bred spetskant från 1880-talet, i form av en gratis stickbeskrivning och mönsterdiagram.

Continue reading "Snygg klassiker: Sticka en bred spetskant"

May 11, 2022

Återvinn stickade tröjor (utan att repa upp garnet!)

Har du hittat fina, begagnade tröjor där det verkar vara för besvärligt att återvinna garnet? Kanske garnet är för tunt, eller sömmarna klippta så att det bara blir garnstumpar när du repar upp? Då kan du återbruka tröjorna nästan som de är. Betrakta tröjorna som tyg, grovstickad trikå eller filt, och sy om eller klipp till dem till något nytt! Bland de uppdaterade återbruks-idéerna hittar du mössor, vantar, halsdukar, hundtröjor, kuddfodral, strumpor, kjolar, väskor...

Vill du inte återvinna garnet? Då kan du sy om och sy ihop av dina stickade tröjor! Här har du massor av idéer

Continue reading "Återvinn stickade tröjor (utan att repa upp garnet!)"

May 08, 2022

2 x sticka i dubbelt omslag

Oj, vad skoj det går att ha med dubbla omslag! Visst, i virkning kan det bli en dubbelstolpe, men i stickning kan det bli ett... hål! Jajamen, det kan både bli ett praktiskt hål, som ett knapphål, eller ett dekorativt hål, som i hålmönster. Och huruvida hålet blir högt och vertikalt, eller brett och horisontellt, hänger på hur du stickar omslagen på varvet tillbaka. Självklart finns det fler metoder än dessa två, men de räcker långt.

Svep garnet två gånger runt stickan för ett dubbelt omslag

Continue reading "2 x sticka i dubbelt omslag"

May 07, 2022

Stickare/virkare, hur besvarar du frågan 'Vad ska det bli?'

Visst är det trevligt när andra personer visar intresse för din stickning eller virkning. Men vad svarar du när de frågar 'Vad ska det bli?' och det mest ärliga svaret är 'Vet inte. Än'? På vägen mot vad som i mitt fall blev en överdel i återvunnet lingarn blev slutresultaten också flera, och så mycket mera.

Jo, det blev en spetsstickad tröja till sist

Continue reading "Stickare/virkare, hur besvarar du frågan 'Vad ska det bli?'"

Apr 29, 2022

Virka en hopvikbar nätkasse (dubbelt upp!)

Om det är något skatten på plastpåsar har lärt oss så är det hur roligt det är att sticka och virka egna shoppingkassar. De fungerar inte bara till att bära hem käk i, utan är också utmärkta till svettiga gymkläder, badlakan och picknickprylar. Men har du funderat på att virka en hopvikbar shoppingkasse? Det är lätt att förvandla min enkla modell på en virkad nätkasse till en som faktiskt går att knöla ihop på ett mer estetiskt sätt. Och du kan antingen göra den hopvikbar från början, eller komplettera med en dubbel botten i efterhand. Så virka ännu en nätkasse — du förtjänar det!

Vill du virka en hopvikbar nätkasse? Komplettera med en dubbel botten

Continue reading "Virka en hopvikbar nätkasse (dubbelt upp!)"

Apr 21, 2022

Sticka patent med bara räta maskor

Va?! Är det möjligt att sticka något så fluffigt och snyggt som (hel)patentstickning med bara räta maskor? Jajamen! Okej, du måste då sticka den där räta maskan ett snäpp längre ned än du är van vid. Men du kanske hellre vill sticka strukturmönstret med ’patentlyftet’? Oavsett hur du väljer att göra det kan du lätt gå över från hel patentstickning till halvpatent, och även sticka så kallad falsk patentstickning (alpstickning). Vadå? Vad skillnaden är mellan patentstickning, brioche och fisherman’s rib? Jaa du, låt oss bara säga att kära garntekniker har många namn...

Sticka patentstickning med enbart räta maskor.

Continue reading "Sticka patent med bara räta maskor"

Apr 18, 2022

Poncho! Sticka, virka och designa av raka stycken

Kan du sticka en babyfilt med ’bara’ räta maskor? Virka en grytlapp i fastmaskor som faktiskt blir ganska kvadratisk? Eller vill du gå loss i ett avancerat strukturmönster, utan att klura ut var ökningar och minskningar ska hamna? Då kan du också lätt designa en egen poncho! Jojo, av bara en rektangel, eller två (eller fyra kvadrater) kan du lätt mickla ihop fyra olika poncho-modeller. Och på den uppdaterade listan hittar du fler än 30 gratis virk- och stickbeskrivningar att inspirera dig på vägen.

Sticka eller virka en poncho av 2 raka stycken. Gratis mönster och diagram.

Continue reading "Poncho! Sticka, virka och designa av raka stycken"

Apr 14, 2022

Lätt OCH praktiskt: virka en oval

När virkade du en oval form senast? (Med flit alltså, inte när du misslyckades virka en cirkel :D) I en av mina favoritmetoder för oval-virkning behöver du inte ens räkna maskor, utan kan förlita dig på att dina två markörer talar om för dig när det är dags att öka. Och om du inte redan har ett projekt som kräver elliptiska former, varför inte satsa på att virka laglappar? Mina ovaler blev perfekta armbågslappar till en sliten velourtröja.

Poserar med mina virkade ovaler, fastsydda som armbågslappar på en sliten velourtröja.

Continue reading "Lätt OCH praktiskt: virka en oval"

Apr 08, 2022

Tips: Häng stickade tröjor på *galgar*, utan uttänjning

Trångt i hallen och garderoberna? Jo, du vet säkert att stickade och virkade tröjor absolut och utan undantag ska förvaras liggande för att inte bli uttänjda och fulformade. Men tänk om det inte går? Tänk om det helt enkelt bara går att utnyttja galgar och krokar? Sluta hyperventilera. Det finns faktiskt ett sätt att hänga stickade tröjor på galge utan att maskorna dras ut till oigenkännlighet.

Stickad tröja på galge. Men tröjan töjer inte ut sig!

Continue reading "Tips: Häng stickade tröjor på *galgar*, utan uttänjning"

Apr 05, 2022

Förvirrad av förkortningar? Vinn bomullsgarn!

Är det vanliga eller ovanliga stickor? De där stickorna som består av två korta, spetsiga pinnar, förbundna till varandra med en lång, böjlig kabel, kallas för rundstickor. Och det kunde vinnaren av det återvunna, svartvita effektgarnet. Grattis Birgitta L!

I nästa tävling har du chans att vinna om du kan klura ut en lite knepig förkortning. Vad kan egentligen ett M stå för, om det inte betyder en maska? Och den andra bokstaven, är det ett adjektiv eller ett verb? I vinstpotten ligger ett blågrönt bomullsgarn som tidigare fanns i en stor nätbutiks sortiment. Något att köra stickorna eller virknålen i lagom till sommaren? Deadline för ditt svar är den 13 juni 2022.

Vinn blågrönt (teal) bomullsgarn i juni-tävlingen 2022!

Mar 29, 2022

Nytt (fast gammalt): Sticka duk med virkad kant

Inom såväl stickning som virkning går det att grotta ned sig i supersmala specialintressen. Till exempel... antikvariska och utrikiska stickrecept på runda och fyrkantiga dukar. Eller är det bara jag som gillar det? I sådana fall kanske du föredrar min omarbetning av den stickade, runda duken med sirligt bladmönster, som avslutas med en virkad spetskant. Exakt årgång tycks vara okänd, men något som är absolut säkert är att den färdiga rundeln är lika tjusig som prydnadsduk och som disktrasa. (Ja, jag använder stickade dukar istället för mikrofibertrasor. Är det bara jag som gillar sådant?) Stickbeskrivningen finns både i svenska förkortningar och som nästan helt språkbefriat stickdiagram.

Givetvis går det att använda den stickade duken som just duk, snarare än tvättlapp eller disktrasa.

Continue reading "Nytt (fast gammalt): Sticka duk med virkad kant"

Mar 25, 2022

Gratis stickmönster med New York-känsla

Letar du efter ett nytt projekt att sätta stickorna i? Jenny tipsar om samlingen av gratismönster som garnbutiken Purl Soho bjuder på. (Att 'Soho' är en del av företagsnamnet beror på att det före pandemin fanns en fysisk garnbutik i New York, USA där du kunde klämma på nystan och härvor.) Och som Jenny skriver: När du väl har lärt dig uttrycken är det lätt att följa mönster även på amerikansk engelska.

Continue reading "Gratis stickmönster med New York-känsla"

Feb 23, 2022

Vinn återvunnet effektgarn i stickig tävling

Att sitta och dutta med kantlinjer i Excel låter som ett trist kontorsarbete, men det kan också vara ljuv garngalenskap. För om du ritar en diagonal kantlinje får du en symbol för en minskning. Grattis till vinnaren av de två jättenystanen, Elisabeth J!

Apriltävlingen handlar om en annan sorts stickkunskap. Vad kallas de stickor som är helt normala för vissa stickare, men bökiga för andra? Spana in bilden och skicka in ditt svar senast den 4 april 2022. I vinstpotten hittar du ett svartvitt, återvunnet garn med fräck färg- och struktureffekt.

Vinn återvunnet och svart-vitt effektgarn i apriltävlingen 2022!

Continue reading "Vinn återvunnet effektgarn i stickig tävling"

Feb 01, 2022

Återvinn garn: Vilka sömmar är lätta att sprätta?

Sugen på att leta reda på mysigt garn att återvinna från begagnade, stickade tröjor? Då behöver du ta en extra titt på insidan av plaggen. Inte nog med att du brukar hitta tvättlappen (med materiallistan) där, du kan även syna sömmarna. Hur slakttröjan eller något annat plagg är hopsytt avgör nämligen huruvida du får långa, härliga garntrådar när du repar upp, och om du snabbt kan sprätta plagget. Riskerar du att få korta stumpar? Måste du ägna timme efter timme åt att klippa små gnetiga stygn? Spana in listan över bra och dåliga sömmar för garnåtervinnare!

Vilka sömmar till stickat är bra och dåliga när du ska återvinna garn? Här hittar du svaret!

Continue reading "Återvinn garn: Vilka sömmar är lätta att sprätta?"

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare