Ett garn blir till - stickblogg, virkblogg

Vilket är det senaste garnet "Billigt garn"-Anna har återvunnit? Vilket gratis virk- och stickmönster laddade hon hem senast? Vilken fråga om stickning, virkning eller billiga garner har precis fått ett svar, av Anna eller någon annan?

Svaren hittar du på Instagram och garnbloggen "Ett garn blir till".

Mini-bloggen "Ett garn blir till" är ingen traditionell stickblogg eller virkblogg. Här hittar du istället de absolut senaste uppdateringarna på Billigt-garn.net, och möjligen små korta hejarop du inte hittar någon annanstans. Prempa på RSS-flödet eller epost-utskick

Nytt på Billigt-garn.net

Feb 25, 2024

Virka färgsprakande mästerverk(?) av restgarns-blommor

Längtar dina små, härliga restgarnsnystan efter något vettigt eller storslaget att göra? Då kan du låta dem bli ett busenkelt virkat motiv, nämligen en blomma. (Eller är det ett kors?) Och eftersom du kan virka blommorna *samtidigt* som du virkar ihop dem kan du bygga upp en hel blomsteräng i form av små dukar, stora sjalar eller kanske en nätkasse... utan att behöva ägna timmar åt montering i efterhand. De här restgarnsblommorna består bara av ett (1) mycket simpelt varv. Prova! Snart sitter mönstret i fingrarna.

Virka blommor av restgarn, till en sjal, filt, duk... eller för att fästa på en mössa eller en kofta.

Continue reading "Virka färgsprakande mästerverk(?) av restgarns-blommor"

Feb 14, 2024

Garn på fyra ben? (Ny tävling)

Vad heter nu den där stolpen där du först gör tre omslag runt virknålen? Jo, tredubbel stolpe eller trippelstolpe (med en hel uppsjö förkortningar). Det visste vinnaren av det gula ullgarnet från Cascade Yarns, Terese Lamberg. Tjihoo!

I vinstpotten i apriltävlingen ligger ett återvunnet, grått bomull/ullgarn och frestar med sin speciella gosighet. Men tävlingsfrågan handlar om ett helt annat garnmaterial, lite mer exklusivt. Ja, det är djurhår. Men från vilken sorts djur? Ta en titt på tävlingsfrågan, och se om du kan svaret. Deadline är den 15 april 2024.

Vinn återvunnet, grått bomull/ullgarn i apriltävlingen 2024

Continue reading "Garn på fyra ben? (Ny tävling)"

Feb 10, 2024

Sticka sockor på två stickor? Jajamen!

Vänta nu, ska inte strumpor stickas på strumpstickor eller rundstickor? Jaja, det är det vanligaste sättet, men varför inte variera dig? Och det är inte så att strumpor som du stickar fram och tillbaka istället för runt nödvändigtvis är lättare och mer nybörjarvänliga, för det finns även gratismönster till modeller som är rena finger- och hjärngymnastiken. Varför inte testa att sticka strumpor på tvären eller diagonalen, och prova mellan sömmar på ovansidan, sidorna, undersidan? Ta en titt på den uppdaterade listan med stickbeskrivningar till strumpor stickade på två stickor.

Sticka sockor med söm

Continue reading "Sticka sockor på två stickor? Jajamen!"

Jan 21, 2024

Lovikka! Sticka vantarna med stort L

Tänk att ett par 'misslyckade' vantar blev en sådan succé! För över 100 år sedan skapade Erika Aittamaa Lovikkavanten, och än idag maskar vi vantar som är någorlunda kopior av de ursprungliga. Fast nu har vi tillgång till lovikkagarn. Om vi vill. Och så kan vi sticka... eller virka! ...andra sorters vantar i lovikkagarn, och bara njuta av handvärmen. Jorå, bland alla gratismönster finns det förutom virkade versioner även sådana som du kan sticka på två stickor, och med resårmudd istället för vikkant.

Lovikkavantar och vantar stickade i lovikkagarn - gratis mönster

Continue reading "Lovikka! Sticka vantarna med stort L"

Jan 09, 2024

Hitta stick- och virkmönster ur svenska veckotidningar

Brukar du köpa veckotidningar i kiosken? På papper, alltså? Fortsätt att göra det, för tidningsdöden är en otrevlig sak. Men om du enbart är ute efter de fina stickbeskrivningarna, virkmönstren och handarbetsidéerna kanske du ska gå in på Allas webbplats istället. Lena tipsar om en av de bättre samlingssidorna för garngalningar och pysselintresserade, där du hittar text och bild från flera svenska veckotidningar.

Continue reading "Hitta stick- och virkmönster ur svenska veckotidningar"

Jan 08, 2024

Virka tofflor enklare och enklast

Är det svårt att virka tofflor? Det behöver det inte vara. Och väljer du den absolut enklaste modellen kan du virka ett par på en kväll, om du väljer ett tjockt garn. Det krävs inte ens ett mönster, för du behöver bara virka två fyrkanter. Vill du ha det lite mer avancerat? Du kan du virka tofflor från tån, först runt, sedan fram och tillbaka. Ännu svårare? Och kanske snyggare? Då kan du virka tofflor av mormorsrutor, fixa till snygga babytossor, maska till Converse-kopior till stora och små eller någon annan favorit på listan.

Virka snabba, enkla tofflor

Continue reading "Virka tofflor enklare och enklast"

Jan 04, 2024

Så får du idéer till ditt nästa restgarnsprojekt

Blir 2024 året du då äntligen stickar och virkar av de där restgarnen som du har samlat på dig? Nej, du lär inte bli av med hela din hög, för både smånystan och stora garnpåsar har en tendens att föröka sig i smyg. Märkligt. Nåväl, för att du inte ska försumma dina restgarn får du här tips på hur du kan brainstorma fram dina egna restgarnsidéer. Vill du sticka eller virka smycken, accessoarer, inredning, kläder?

Restgarnsprojekt! Sticka och virka med din egna kreativa idébank

Continue reading "Så får du idéer till ditt nästa restgarnsprojekt"

Dec 20, 2023

Vilken metod väljer du för att minska halvstolpar?

Å, tänk om det bara fanns ett (1) sätt att göra saker, vad lätt det skulle vara då! Och trist. För den lilla, gulliga halvstolpen finns det åtminstone två metoder för att minska, alltså att virka ihop två maskor. Båda uppfyller det mål du förhoppningsvis har, nämligen att få två maskor att krympa till en, och att maskan har halvstolpehöjd. Den ena metoden ger ett lite magrare utseende, men du kanske vill ha den bullig? Spana in för att se steg-för-steg-bilder, och experimentera fram din favorit.

Lär dig att minska halvstolpar, alltså virka två tillsammans.

Continue reading "Vilken metod väljer du för att minska halvstolpar?"

Dec 15, 2023

Garn? Nä, sticka & virka av T-tröjor, sladdar och plastpåsar

Hur ser samlingen av presentsnören ut så här i julklappstider? Om du har ett rejält överskott, varför inte testa att virka och sticka av det? Och vad sägs om att tillverka tidningspappersgarn, eller sticka något av kolasnören? Nåja, vissa material (som glas och ballonger) kanske är bäst att överlåta till konstnärsproffsen. Men du kan definitivt rota i garderoben och återvinningspåsarna för att hitta prylar som du kan använda istället för garn. Eller som garn. Passa på att återvinna material som annars skulle slängas.

Testa att sticka av presentsnören!

Continue reading "Garn? Nä, sticka & virka av T-tröjor, sladdar och plastpåsar"

Dec 06, 2023

Vad vet du om virkade stolpar? (Ny tävling)

Den där snurrmokajängen på fot som du använder för att *göra* härvor av garn kallas (bland annat) för härvel. Och det kunde vinnaren av det återvunna, ulliga tweedgarnet, Linda A.

Om du vinner februaritävlingen kan du ha användning för en annan garnpryl, nämligen en som istället hjälper dig att förvandla garnhärvor till nystan, som en garnvinda eller en nystkrona. Men det går givetvis lika bra med en stolsrygg eller ett par vänliga händer. I vinstpotten ligger nämligen tre ullgarnshärvor av en utgången sort från Cascade Yarns, i en läcker, gul färg. För att ha möjlighet att nysta dem behöver du klura lite kring hur virkade stolpar döps på svenska. Kanske kan du redan svaret? (Det går att gissa sig till.) Deadline är den 12 februari 2024.

Vinn gult ullgarn i februaritävlingen 2024

Continue reading "Vad vet du om virkade stolpar? (Ny tävling)"

Dec 02, 2023

Snyggt + snabbt: Sticka fuskpolo av DINA restgarn

Vintern är härlig, men visst nyper den om kinderna? Tur då att det finns ett himla smart plagg som kan värma dig alldeles lagom. Rota i din restgarnssamling efter ett par sköna nystan, och sticka en fuskolle, fuskpolo, halsvärmare som har polokrage och ett litet fram- och bakstycke. Den värmer de känsliga delarna på halsen och bröstet, och ser ut som en tjocktröja där den sticker upp ovanför jackkanten. Och så är den buslätt att sticka med vilket garn och i vilken storlek du vill.

Sticka en fuskpolo

Continue reading "Snyggt + snabbt: Sticka fuskpolo av DINA restgarn"

Nov 23, 2023

Provlappar, en kärlekshistoria?

Bu eller bä för provlappar? Vissa stickare och virkare vägrar att göra provlappar. Andra ser masktäthetsprov som ett nödvändigt ont för att mäta stickfasthet och virkfasthet. Å, kära garnälskare! Provlappar har så mycket mer potential när du väl lär känna dem. Den där lilla snutten kan vara din vän, din lärare, din inspiratör, din räddare och din terapi-trasa. Här har du fem anledningar till att älska provlappar, utöver att vara en mätare för maskor och varv.

5 anledningar att tok-älska provlappar

Continue reading "Provlappar, en kärlekshistoria?"

Nov 11, 2023

Konsten att virka korgar tills garnet *nästan* tar slut

Tre saker som är enkla och roliga: 1. Att återvinna läckert garn från en gammal Lindex-tröja. 2. Att virka rektangulära korgar med dubbelvikta kanter. 3. Att få garnet att räcka till exakt tre korgar till badrumshyllan. Nyfiken på hur jag gjorde?

Tre korgar virkade av en gammal Lindex-tröja.

Continue reading "Konsten att virka korgar tills garnet *nästan* tar slut"

Nov 07, 2023

Virka och sticka eget julpynt av restgarn (uppdaterat!)

Dags att pynta! Om du inte redan har lådorna fulla av personliga juldekorationer är det hög tid att rota i restgarnssamlingen. Rött, vitt, grönt och gult är givet, men du kan även gå loss med andra färger. Frossa bland nya och gamla gratisbeskrivnings-länkar till stickade och virkade julkulor, stjärnor, tomtar, girlanger... och jo, figurer till julkrubban.

Virkad julstrumpa, stickad julgranskula

Continue reading "Virka och sticka eget julpynt av restgarn (uppdaterat!)"

Nov 04, 2023

Börja på nytt nystan mitt i stickningen? 6 smarta sätt

Minus: Som aggressiv stickare händer det att jag sliter sönder det en-trådiga garn jag stickar med just nu. Plus: Det är i ull! Det innebär att jag kan använda metoden "spotta och gnugga", och det blir inga garnändar kvar att ha fäst-fest med. Letar du efter en metod att skarva och börja på nytt nystan som passar just ditt garn? Här hittar du mina favoritmetoder för att fästa garnet mitt i arbetet, (nästan) osynligt. Några fungerar för både för stickning och virkning, andra är stickinriktade. (Och bonusmetoden fungerar enbart för virkning.)

Skarva garn! Så här byter du till ett nytt nystan när det gamla garnet är slut

Continue reading "Börja på nytt nystan mitt i stickningen? 6 smarta sätt"

Dela garnglädjen på ...