Ett garn blir till - stickblogg, virkblogg

Vilket är det senaste garnet "Billigt garn"-Anna har återvunnit? Vilket gratis virk- och stickmönster laddade hon hem senast? Vilken fråga om stickning, virkning eller billiga garner har precis fått ett svar, av Anna eller någon annan?

Svaren hittar du på Twitter (@billigtgarn), Instagram och garnbloggen "Ett garn blir till".

Mini-bloggen "Ett garn blir till" är ingen traditionell stickblogg eller virkblogg. Här hittar du istället de absolut senaste uppdateringarna på Billigt-garn.net, och möjligen små korta hejarop du inte hittar någon annanstans. Prempa på RSS-flödet eller epost-utskick

Nytt på Billigt-garn.net

Dec 06, 2022

Återvunnet ullgarn i vinstpotten!

Visst var det lite småklurigt, men stolpen som beskrevs och illustrerades i boken från 1922 var just en halvstolpe. Det visste vinnaren av det oblekta och de röda virkgarnen, Christin B L. Hurra!

Och vad väntar då för läckerheter i 2023 års första tävling? Jo, maffiga nystan med ett gult, återvunnet ullgarn. För att ha chans att låta stickorna eller virknålarna leka med det behöver du ha koll på ett material som du kan hitta i moderna stick- och virkgarn. Besvara tävlingsfrågan senast den 13 februari 2023.

Vinn gult, återvunnet ullgarn i februaritävlingen 2023!

Continue reading "Återvunnet ullgarn i vinstpotten!"

Nov 30, 2022

Jämnare ränder i rundstickning, en metod

Om du stickar randigt i rundstickning har du säkert lagt märke till hacket som uppstår mellan första och sista maskan på varvet. Det finns ett gäng metoder för att slippa se den där ojämnheten, men många av dem är anpassade till ränder som består av flera varv. Så hur gör du om du vill sticka ränder med ett varv, i kombination med ränder på flera varv? Testa en utjämningsmetod som fungerar lika bra på 1-varvs-ränder som flervarvsränder.

Sticka jämnare ränder i rundstickning

Continue reading "Jämnare ränder i rundstickning, en metod"

Nov 27, 2022

Virkning: Vändmaskor + alternativ

Hur många vändmaskor, alltså luftmaskor, ska du virka i början eller slutet av ett varv innan du vänder? Det finns några enkla tumregler för allt från smygmaskor till stolpar (såvida din beskrivning inte säger något annat). Dessutom finns det alternativa metoder för den om anser att vänd-luftmaskorna inte är tillräckligt snygga.

Hur många luftmaskor ska du virka när du vänder på virkningen?

Continue reading "Virkning: Vändmaskor + alternativ"

Nov 21, 2022

Härva eller hård-linda upprepat garn? Enkla regler + test

Om du ska få ditt upprepade, återvunna garn avkrullat samt stick- och virkvänligt måste du antingen härva det eller linda det runt en grunka före tvätt. Men hur vet du om det är bäst med lindning eller härvning? Jo, det finns några enkla riktlinjer. Och så finns det det ultimata testet. För den som älskar garn så mycket att den inte har något emot att tillbringa många sköna och blöta timmar med det.

Ska du härva eller linda upprepat garn? Här är riktlinjerna du behöver för att återvinna garn.

Continue reading "Härva eller hård-linda upprepat garn? Enkla regler + test"

Nov 14, 2022

Julpynt! Stickat och virkat du kan hänga i granen

Snart är det jul igen, snart är det jul igen ... Och då är det dags för garnen att tänka på granen. Vad ska du pyssla ihop och pynta med i år? Något klassiskt, som virkade änglar, hjärtan och snöstjärnor? Eller kanske något vilt och tokigt, som en Yoda-julkula, en färgglad kotte eller en uggla? Du hittar mängder av gratisbeskrivningar på favorit-julpyntslistan.

Stickad julgranskula

Continue reading "Julpynt! Stickat och virkat du kan hänga i granen"

Nov 05, 2022

Sticka rund duk eller disktrasa med blomma

Tack och lov för tydliga etsningar! Originalbeskrivningen från slutet av 1800-talet innehöll ett par lustiga fel, men tack vare illustrationen gick det att lista ut hur den stiliga blomman egentligen skulle stickas. Och rundeln är inte bara snygg som en duk, den är även praktisk som disktrasa. Den är till och med ganska rund redan före våtspänning! Här hittar du beskrivningen på svenska och som diagram.

Sticka duk eller disktrasa med blommotiv

Continue reading "Sticka rund duk eller disktrasa med blomma"

Nov 03, 2022

Vad kan du egentligen gaffelvirka?

Är du en av dem som inte riktigt har greppat gaffelvirkningens storhet än? Allt du behöver för att virka ihop remsor med en skir spets-look eller ett mer rustiskt, flätat utseende är garn, en virknål och det där verktyget som du faktiskt kan tillverka själv.

Lär dig att gaffelvirka

Continue reading "Vad kan du egentligen gaffelvirka?"

Nov 01, 2022

Garn + paradiset = ...?

Befinner du dig i Stockholm, tillfälligt eller mest hela tiden? Då kan du ta tunnelbana eller buss till "en riktig, hederlig garnaffär". Sissie tipsar om butiken Garnadiset, som du hittar i Bandhagens centrum.

Continue reading "Garn + paradiset = ...?"

Oct 23, 2022

Varmt om rumpan: Virka eller sticka en kjol

Nu drar det kallt även kring de onämnbara kroppsdelarna, så det är kanske läge för en stickad eller virkad kjol. Låt dig inspireras av listan på gratis beskrivningar till långa (minst knälånga) kjolar som är enkla och har tillräckligt med vidd för stora kliv.

Continue reading "Varmt om rumpan: Virka eller sticka en kjol"

Oct 17, 2022

Sticka leopardmönstrat! (Stickdiagram)

Har du lust att träna på flerfärgsstickning och sätt att korta ned flotteringar, alltså de långa trådarna som bildas på baksidan? Då är ett par vantar eller handledsvärmare i leopardmönster alldeles utmärkta provlappar. Ladda ned ett stickdiagram med leopardfläckar, och se om du kan lära dig något nytt genom de rekommenderade YouTube-filmerna.

Sticka leopardmönstrat med gratis stickdiagram.

Continue reading "Sticka leopardmönstrat! (Stickdiagram)"

Oct 13, 2022

Stickning: Vilka maskor är 'vilande'?

Ingrid stickar en kofta, men har fastnat i stickbeskrivningen. Vilka maskor är det egentligen som ska vara vilande, och vad ska de göra när de har vilat klart? Och vilka maskor ska egentligen avmaskas när? För att klura ut en rimlig lösning går det finfint att skissa med papper och penna, eller rita i Excel.

Continue reading "Stickning: Vilka maskor är 'vilande'?"

Oct 11, 2022

Tunt virkgarn i bomull i vinstpotten!

Den där halsringningen som smalnar av nedåt i en spets kallas förstås för V-ringning, efter bokstaven som den liknar. Det visste vinnaren av det återvunna merinoullsblandgarnet, Maria F.

I decembertävlingen har du chans att vinna tre nystan typiskt och tunt virkgarn (inte för att du måste virka av det, givetvis) i oblekt, rött och brunrött. Kan du identifiera den virkade grundmaskan i den 100 år gamla beskrivningen? Det finns en liten bild också, för att hjälpa dig på traven! Deadline för ditt svar är den 5 december 2022.

Vinn tunt virkgarn i bomull i decembertävlingen 2022!

Continue reading "Tunt virkgarn i bomull i vinstpotten!"

Sep 28, 2022

Garnåtervinning: Så här sprättar du sömmar på stickat

Har du hittat något plagg som du vill förvandla till härligt, stick- och virkvänligt garn? Oavsett om du har fyndat ditt slaktplagg i din egen garderob eller i en begagnataffär måste du först sprätta sömmarna. Och hur gör du det? Ja, det beror lite på vilken sorts söm dina plagg har. Är det handsytt? Ser sömmen ut som en räcka virkade smygmaskor? Eller är det små gnetiga stygn som inte vill ge med sig? Lär dig konsten att sprätta sömmar lagom snabbt, och att hitta tråden som gör att du kan förvandla begagnade paltor till fräscha nystan.

Sprätta en tröja för att komma åt garnet

Continue reading "Garnåtervinning: Så här sprättar du sömmar på stickat"

Sep 20, 2022

Fort! Virka enklaste tofflorna någonsin

Behöver dina fötter lite extra värme, så här i energikris-tider? På bara en kväll kan du fixa ett par snabbvirkade tofflor till dig själv. Åtminstone om du väljer den löjligt enkla toffelmodellen i ett tjockt och härligt garn. Vill du ha något mer avancerat? Fixa då till snygga babytossor, tofflor med skaft, Converse-kopior till stora och små eller någon annan favorit på listan.

Virka snabba, enkla tofflor

Continue reading "Fort! Virka enklaste tofflorna någonsin"

Sep 12, 2022

Sticka ruta med korsmönster, som duk, trasa eller...

Är det ett kors över en kvadrat, eller möjligtvis ett kantig blomma? Den här rundstickade rutan har ett stiligt spetsmönster med något som liknar muscher, men som bara är tre maskor stickade tillsammans avigt. Möjligtvis kommer originalet från början av 1900-talet. Och vad ska du med en ruta till? Jo, du kan använda den ensam som en duk eller disktrasa, eller sticka och sy ihop flera till ett överkast eller en poncho.

Sticka en ruta med ett stiligt spetsmönster. Gratis beskrivning och diagram

Continue reading "Sticka ruta med korsmönster, som duk, trasa eller..."

Dela garnglädjen på ...