Stickblogg, virkblogg: Ett garn blir till

Vilket är det senaste garnet Anna har återvunnit? Vilket gratis virk- och stickmönster laddade hon hem senast? Vilken fråga om stickning, virkning eller billiga garner har precis fått ett svar, av Anna eller någon annan?

Svaren hittar du på Twitter (@billigtgarn) och garnbloggen "Ett garn blir till".

Mini-bloggen "Ett garn blir till" är ingen traditionell stickblogg eller virkblogg. Här hittar du istället de absolut senaste uppdateringarna på Billigt-garn.net, och möjligen små korta hejarop du inte hittar någon annanstans. Prempa på RSS-flödet eller epost-utskick

Och du, har du en egen stickblogg eller virkblogg? Tipsa om den på Pysselpolare!

Nytt på Billigt-garn.net:

Feb 20, 2021

Är 'tuttifrutti' en färg? (Tävling om återvunnet bomullsgarn)

Hur många trådar är sammantvinnade i ett klassiskt 8/4-bomullsgarn? Det ser du efter bråkstrecket, det vill säga fyra stycken. (Den första siffran är trådarnas grovlek, ett mått som hänger på materialets systemtal och garnnummer. Puh!) Ett fyrfaldigt leve för vinnaren Marie Ö, som kammade hem indigofärgade bomullsnystan i just tjockleken 8/4.

I apriltävlingen har du också möjlighet att vinna bomullsgarn. Denna gång handlar det om återvunnet bomullsgarn i många sköna färger. Nog måste den mumsiga och lätt kaotiska blandningen kallas 'tuttifrutti'? För att ha chans att köra stickorna eller virknålen i dessa nystan behöver du identifiera en av virkningens grundmaskor. Den kan kallas något på K, men det är nog lite vanligare att säga ... ja, vadå? Tävlingsdeadline är den 12 april 2021.

Det tuttifrutti-färgade garnet består av 10 trådar i olika färger, som löper parallellt. De är alltså inte sammantvinnade.

Continue reading "Är 'tuttifrutti' en färg? (Tävling om återvunnet bomullsgarn)"

Feb 12, 2021

Mer fusk! Sticka fuskpolo med 'spetskrage'

Det är vettigt och vuxet att klä sig varmt på vintern. Och det behöver inte alls vara tråkigt. Till exempel kan du förvandla en enkel, stickad fuskpolo till något ... mycket speciellt. Nämligen en fuskolle med hög och vräkig spetskrage! Eller kanske 'spetskrage', för även spetsen är fusk. Jovisst, det håliga mönstret skapar du genom att helt enkelt tappa maskor. Med flit.

Oj? Är det här verkligen en stickad fuskpolo med spetskrage?

Continue reading "Mer fusk! Sticka fuskpolo med 'spetskrage'"

Jan 30, 2021

Shoppingtips för dig som gillar 'gammalt' garn

Är du en av dem som blir irriterad på att garntillverkare plötsligt slutar producera ett visst sorts garn, eller ännu värre: lägger ned verksamheten helt? Nåja, det finns nu garnaffärer på nätet som i sortimentet inte bara har sprillans nya garnsorter, utan även 'retrogarn', garnmärken och -färger som inte tillverkas längre. Cecilia tipsar om webbutiken Sticklust.

Continue reading "Shoppingtips för dig som gillar 'gammalt' garn"

Jan 19, 2021

Värm huvudet med restgarn

Har du restgarn som längtar efter att komma till festlig användning? Varför inte göra som Verena, och sticka en basker där garnen själva bestämmer randningen?

Continue reading "Värm huvudet med restgarn"

Jan 13, 2021

Fusk? Jajamen! Sticka enkelt en fuskolle/fuskpolo

Brr, visst nyper vintern i kinderna? Om du tycker att det är lite för varmt för tjocktröjor, men för kallt att gå med halsen bar, finns det ett himla smart plagg som du kan sticka. Offra några restgarnsnystan på att göra en fuskolle, en fuskpolo ... ja, en halsvärmare som har polokrage och två ... haklappar. Den värmer de känsliga delarna på halsen och bröstet, och ser ut som en tjocktröja där den sticker upp ovanför jackkanten. Och så är den buslätt att sticka.

Sticka en fuskpolo

Continue reading "Fusk? Jajamen! Sticka enkelt en fuskolle/fuskpolo"

Dec 17, 2020

Basker! Sticka + virka efter eget huvud

Finns det någon snitsigare möss-modell än baskern? (Talesättet borde lyda 'Det finns inga dåliga hårdagar som inte blir bättre med en basker'.) Förutom att en basker gör det en mössa ska — behåller värmen i kroppen — kan du stajla den precis som du vill. På sniskan, ned i nacken, neddragen nästan till näsan, lite baggy ... Och så är den faktiskt enkel att sticka eller virka. Gå på känsla och glädje istället för maskräknande, och sticka en basker, uppifrån och ned. Eller virka en basker nedifrån och upp. Då kan du anpassa den efter eget huvud.

Sticka en basker uppifrån och ned - gratis stickbeskrivning

Continue reading "Basker! Sticka + virka efter eget huvud"

Dec 13, 2020

Grepp om garntrådarna i ny tävling

Varifrån kommer egentligen virktekniken krokning? Om beteckningen på såväl utländsk som svensk virkiska innehåller en gnutta sanning — tunisisk virkning, crochet tunisien, tunesisk hækling, crochet Tunesino, Tunisian crochet — lär den stickliknande virkningen härstamma från Tunisien. Vinnaren av den grå ull(bland)garns-blandningen, Sopia K, pekade rätt på kartan!

I 2021 års första vinstpott hittar du jeans- ... förlåt indigofärgade bomullsgarn. Och för att ha chans att vinna dem måste du kunna peka ut vilken siffra som avslöjar hur många trådar som är sammantvinnade i garnet, enligt ett (av många) garngrovleksnummersystem. Komplicerat? Nja, det finns bara två nuffror att välja på, fram till och med den 15 februari 2021!

Vinn indigo-färgat bomullsgarn i tre nyanser i februaritävlingen 2021!

Continue reading "Grepp om garntrådarna i ny tävling"

Dec 01, 2020

Prylguide för den riktigt garngalna

Drömmer du om en nystmaskin? Önskar du att du hade en garnvinda? Vore det inte skoj med ett sådant där … härvträ? Dags att skriva ihop din egen önskelista till jul, va? Och lugn, du behöver inte bli besviken om tomtens säck är tom. Antalet mackapärer du verkligen, verkligen behöver om du är så garntokig att du vill återvinna nystan från begagnade plagg är inte många. Det kan nämligen fungera lika bra med dina egna kroppsdelar och en tom toarulle. Sedan finns det givetvis sköna mojänger som gör garnarbetet lättare och smidigare. Ta en titt i min garnåtervinningscentral!

Redskap för garnåtervinning

Continue reading "Prylguide för den riktigt garngalna"

Nov 29, 2020

Garnbutiken Litet nystan på ny adress

Okej, okej, på grund av smittspridningen i samhället ska vi helst hålla oss hemma även när vi är friska. Men *om* du, av olika goda anledningar, måste klämma på garn på Södermalm i Stockholm hittar du numera garnaffären Litet nystan i större lokaler på en ny adress. Just nu får bara fem kunder vara i butiken samtidigt, och det går även bra att mejla och ringa om du inte kan ta dig till affären.

Garnaffären Litet nystan har en ny adress i Stockhom

Continue reading "Garnbutiken Litet nystan på ny adress"

Nov 17, 2020

Julpynta med garn! Stjärnor, tomtar, hjärtan och … coronavirus

På grund av pandemin sägs det bli en väldigt annorlunda jul i år. Men julpynta får du! Och i listan över gratisbeskrivningar till stickade och virkade julpynt hittar du bland de mer udda dekorationerna just coronavirus. Visst liknar de doftapelsiner en aning? Om du hellre vill ha mer traditionella stämningsskapare och utsmyckningar finns det gott om olika modeller på små tomtar, stjärnor, snöflingor, hjärtan, granar, grisar och änglar.

Sticka och virka julpynt: en liten stickad tomte och en virkad stjärna.

Continue reading "Julpynta med garn! Stjärnor, tomtar, hjärtan och … coronavirus"

Oct 27, 2020

Sticka 1, 2, 30+ enkla spetsmönster

... och där kom de sista provlapparna upp. Om du är sugen på att leka med enkla — och vändbara — hålmönster till sjalar, halsdukar, badrumsgardiner och annat skoj har du nu över 30 varianter på omslag + minskning att välja bland. Tjihoo! Två av dem bjuder dessutom på 3 till 2-minskningar, alltså att du stickar ihop tre maskor till två.

Sticka enkla hålmönster (spetsstickning) på bara 1 varv! Flera gratis beskrivningar.

Continue reading "Sticka 1, 2, 30+ enkla spetsmönster"

Oct 15, 2020

Exotisk virkning? (Ny tävling)

Det där omskrivna maskparet, som sägs vara upphovet till nästan alla skojsiga stickmönster som du kan trolla fram, är givetvis 'räta' och 'aviga'. Det visste vinnaren av de blandade bomullsgarnen, Sirkka I! *Applåder*

I vinstpotten ligger nu en ny blandning, nämligen en mix av ullgarn och ullblandgarn, tunna men i olika grovlekar och i skilda grå nyanser. Och för att ha chans att vinna dem behöver du resa i tanken. Flera masktekniker tycks härstamma från olika länder. I vilket land kan virkstilen på bilden ha sitt ursprung? Jo, det hörs på ett av namnen! Deadline är den 7 december 2020.

Vinn grå, blandade ullgarn i decembertävlingen 2020

Continue reading "Exotisk virkning? (Ny tävling)"

Oct 10, 2020

Enkelt + kvickt: virka rund duk på max 16 varv

Känner du dig duk-sugen? Runda plättar är användbara till mycket, och inte bara som prydnadsduk eller dekorativ mandala. Beroende på garn- och virknålsval kan det bli en skurtrasa eller en drömfångare, ett glasunderlägg eller en badrumsmatta. Gemensamt för samlingen med gratismönster till runda dukar är att du maskar dem snabbt som sjutton! Eller snarare: på 16 varv eller färre.

Gratis virkmönster till runda dukar på max 16 varv

Continue reading "Enkelt + kvickt: virka rund duk på max 16 varv"

Sep 23, 2020

Varför öppna garnaffär?

Vilka vågar egentligen öppna garnaffärer, och varför? (Tänk att behöva skiljas från alla små, rara nystan! *snyft*) Ibland drivs affärerna av tvättäkta garngalningar, ibland inte. Stefan, bakom den webbaserade garnbutiken Garnfyndet, har varken en privat garngömma eller ett projekt på stickorna. Istället vill han möta det stora intresset för stickning och virkning i Sverige.

Continue reading "Varför öppna garnaffär?"

Sep 02, 2020

Virka och sticka din cykel höstfin

Är du en av dem som väljer cykeln som främsta transportmedel? Coronapandemin och klimatkrisen har fått ännu fler att cykla till vardags. Och då är det väl dags att behandla tvåhjulingen som den kära vän den är. Det vill säga att sticka och virka fina saker till den. Det mest populära sättet tycks vara att fixa ett värmande sadelskydd, men det finns även betydligt mindre praktiska och mer lustiga pyssel att sätta stickor och virknålar i. I listan över gratismönster och idéer till cykeln hittar du även cykelväskor, låshöljen, handtagsmuffar, fladdrande flärpor, ringklockehättor och en varningsskylt. Med mera.

Sticka och virka sadelskydd och annat till din cykel

Continue reading "Virka och sticka din cykel höstfin"

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare