Stickblogg, virkblogg: Ett garn blir till

Vilket är det senaste garnet Anna har återvunnit? Vilket gratis virk- och stickmönster laddade hon hem senast? Vilken fråga om stickning, virkning eller billiga garner har precis fått ett svar, av Anna eller någon annan?

Svaren hittar du på Twitter (@billigtgarn) och garnbloggen "Ett garn blir till".

Mini-bloggen "Ett garn blir till" är ingen traditionell stickblogg eller virkblogg. Här hittar du istället de absolut senaste uppdateringarna på Billigt-garn.net, och möjligen små korta hejarop du inte hittar någon annanstans. Prempa på RSS-flödet eller epost-utskick

Och du, har du en egen stickblogg eller virkblogg? Tipsa om den på Pysselpolare!

Nytt på Billigt-garn.net:

Jul 13, 2019

Hitta garn i Palma de Mallorca (uppdaterad adress!)

Det börjar bli en årlig tradition. Trots att jag har väskan full med garn propsar jag på att delar av familjen ska följa med in i staden Palma på Mallorca och söka rätt på en speciell garnaffär. Visst finns det flera sybehörs- och garnbutiker på Mallis, men den här betyder något speciellt. För mig. Att de har reakorgar är bara en bonus. Och denna gång hade butiken flyttat på sig.

Garnaffär i Palma de Mallorca

Continue reading "Hitta garn i Palma de Mallorca (uppdaterad adress!)"

Jul 02, 2019

För varmt för att virka? För soligt för att sticka? Nej då!

Hurra! Jag skådar regn i väderprognosen! Men inte är väl du en sådan maskare som lägger undan stickningen eller virkningen när det är så där varmt att även den mest skeptiska tror på klimatförändringarna? Trodde inte det! För givetvis kan du sticka och virka även när det är extremt eller härligt soligt. Vad behöver du packa i din stickväska, och vilka garn, stickningar och virkningar ska du välja? Lär dig knepen som räddar sommarstickningen och -virkningen.

6 tips! Sticka och virka skönare i sol och värme.

Continue reading "För varmt för att virka? För soligt för att sticka? Nej då!"

Jun 21, 2019

Snabbt + smått: Sticka och virka till dockan

När det är varmt ute är det skönast att sticka och virka små saker. Och till och med en tjocktröja är pytteliten och snabbmaskad om det handlar om dockkläder till Baby Born! Om du har en dockförälder i din närhet kan du vraka bland massor av roliga gratisbeskrivningar på klänningar, byxor, vantar, mössor, benvärmare ... Och jo, lite somrigare kläder, om det är så att dockskötaren hävdar att även plastbabyn svettas i solen.

Virka och sticka till dockan, som Baby Born

Continue reading "Snabbt + smått: Sticka och virka till dockan"

Jun 19, 2019

Besvärliga stickbeskrivningar: Vad är gånger och vad är maskor?

Att en stickbeskrivning ber dig att upprepa någonting över ett antal maskor ett antal gånger är givet. Men är ditt mönster lite otydligt kring hur många gånger du ska upprepa vad? Linda stötte på tolkningssvårigheter kring uppmaningen '3x4 m', och det är inte konstigt. Det finns ett hyfsat säkert sätt att tolka dessa siffror rätt, OM författaren har följt konventionerna. Annars kan du använda en mysig metod för att klura ut vad talen står för, utan att du behöver offra några onödiga maskor. (Inte för att det finns några onödiga maskor, men du vet vad jag menar).

Vad betyder '3x4 m'? Är det 4 maskor 3 gånger, eller 3 maskor 4 gånger?

Continue reading "Besvärliga stickbeskrivningar: Vad är gånger och vad är maskor?"

Jun 13, 2019

Vem vill ha prickigt bomullsgarn ... till lunch? (ny tävling)

Om du ser "single crochet" fladdra förbi i en virkbeskrivning kan du vara hyfsat säker på att den är skriven på amerikansk engelska. Men vad betyder det? Jo, att du ska virka en fast maska. Det visste vinnaren av det 1-trådiga ullgarnet, Anna-Lena E. Tjoho!

I den nya tävlingen har du möjlighet att vinna ett prickigt garn, ett vitt bomulls-bandgarn med grå fräknar. Liksom. Det är återvunnet från en kommersiellt stickad tröja som var tillverkad i ett land som ... Ja, varifrån kommer väldigt många av de plagg som modeshoppande svenskar köper i klädkedjorna? Om du kan svaret har du möjlighet att ge detta garn en nytt liv! Deadline är den 12 augusti 2019, så du har såväl lunchrasten som sommaren på dig att lista ut det.

Vinn återvunnet bomulls-bandgarn i augusti 2019. Det är prickigt!

Continue reading "Vem vill ha prickigt bomullsgarn ... till lunch? (ny tävling)"

Jun 10, 2019

Inte bara för barn: Fingervirka stort och smått

Fingervirkning, fingerpåtning — vad du nu vill kalla det — är inte bara något för rastlösa ungar att göra när surfen tagit slut på mobilen. Nej, det är en hedervärd pysselgenre i sig själv. Inte nog med att påtning på fingrarna garanterat släpps igenom i säkerhetskontrollerna på flygplatser, och är en bra variation för att undvika sticksmärtor och virkvärk, du kan också pyssla ihop riktigt trevliga filijoxer. Som mössor och halsdukar och hårband. Som grytunderlägg och armband och äggkoppar. Som en matta, en filt och en dörrgardin. Kanske blir ditt bästa sommarpyssel just något av fingervirkade snoddar?

Vad kan du fingervirka? En en orm, så klart. Eller en mössa, en matta, en kanin, en fjäril ...

Continue reading "Inte bara för barn: Fingervirka stort och smått"

Jun 01, 2019

Loppis-garn? Fynda begagnat till stickning och virkning

Nästan sommar, och definitivt loppis-säsong, Och det är en högtid för dig som älskar garn och det som hör till.

80 procent av mitt stick-förråd (rundstickor och strumpstickor) är införskaffat i begagnataffärer, och mer än hälften av mitt knippe virknålar. Varenda knapp i knapplådan har ursprungligen suttit på ett ratat plagg. Och mina garn ska vi inte tala om. Eller jo, det ska vi, högt och ljudligt och länge: Nästan varje nystan är återvunnet från secondhand-kläder eller loppisfyndat.

Vill du också göra din personliga ekonomi och den globala miljön en tjänst? Följ skattkartan till secondhand-fynd för garngalningar, på loppisar och i begagnatbutiker, och hitta tips om hur du blir en bättre begagnatshoppare.

Här hittar du garn på loppisar och i begagnatbutiker! Guide med bästa tipsen för dig som älskar stickning och virkning.

Continue reading "Loppis-garn? Fynda begagnat till stickning och virkning"

May 16, 2019

Bolero! 30+ axelvärmare att sticka och virka

Vad är egentligen skillnaden mellan en bolero, en själavärmare och en axelvärmare? Men framför allt: Vem bryr sig? Om du är ute efter att skyla eller värma axlarna, kanske också armarna, kanske också bröstet, ska du absolut satsa på att sticka eller virka en axelvärmare av något slag. i många fall behöver du inte maska mycket mer än ett rektangulärt stycke. Dessutom får dina snygga restgarn en chans att visa upp sig på festen, träningen, kontoret eller stranden. Frossa i 30+ olika gratisbeskrivningar på axelvärmare, oavsett officiell beteckning.

Sticka en bolero

Continue reading "Bolero! 30+ axelvärmare att sticka och virka"

May 04, 2019

Strumpor på två stickor: för nybörjare eller 'proffs'?

Vänta nu, skulle strumpor stickade på två 'vanliga' stickor vara mer nybörjarvänliga än sockor stickade på fem strumpstickor, eller en lång rundsticka (även kallad 'magic loop')? Nej, det är inte antalet stickor som du viftar med som avgör hur lättstickade ett par strumpor är. Visst finns det enkla sockmodeller som du kan sticka på två raka stickor, men också sådana som är utmanande finger- och hjärngymnastik. Som strumpor stickade på tvären och diagonalen, och med sömmar på undersidan, ovansidan, sidorna ... plus snörning! Spana in den uppdaterade listan över fram och tillbaka-stickade sockor.

Sticka sockor med söm

Continue reading "Strumpor på två stickor: för nybörjare eller 'proffs'?"

Apr 26, 2019

Virka enklaste tofflorna någonsin!

Å, vårsol! Men hur är det det med fossingarna? Behöver inte även de lite extra värme? På bara en — allt ljusare! — kväll kan du virka ett par snabba tofflor till dig själv, eller till några andra fötter i din närhet. Åtminstone om du väljer den sanslöst enkla toffelmodellen i ett tjockt och härligt garn. Ska det även vara lite stil och fason på fotvärmarna? Fixa då till snygga babytossor, tofflor med skaft, Converse-kopior till stora och små, tofflor av mormorsrutor eller någon annan favorit på listan.

Virka snabba, enkla tofflor, gratis mönster

Continue reading "Virka enklaste tofflorna någonsin!"

Apr 21, 2019

Återvinn garn: Måste du härva om du har nystat?

När du har nystat garn som du repar upp från en begagnad tröja, ska du då härva nystanen före tvätt? Carina ställde en bra fråga, och svaret är ja, nja och tja. För även garnåtervinningens riktlinjer har ett gäng undantag. Garn i form av härvor är absolut smidigast att tvätta. Men behöver du verkligen nysta garnet före tvätt? Och går det inte att smita ifrån tvätten helt och hållet? Spana in hur du kan spara tid och handkraft när du återvinner garn!

Från nystan till härvor, till nystan igen. Det är smart när du återvinner garn.

Continue reading "Återvinn garn: Måste du härva om du har nystat?"

Apr 19, 2019

Gör din egen påtring ('quick knit') + gratis beskrivningar

Enligt reklamen ska du kunna 'sticka utan stickor' om du har en påtbräda eller påtring. Eller en stickharpa, som det också kallas. I hobbybutikerna är varumärket 'Quick Knit' mycket populärt, trots att den ädla garnkonsten heter påtning och bara är snarlikt stickning. Nåväl, om du inte vill köpa ännu en plastpryl går det faktiskt att pyssla ihop en egen påtram. Och vad kan du påta? De tydligaste beskrivningarna kan du följa på YouTube. Spana in enkla och mer avancerade projekt som du kan maska på en köpt eller hemtillverkad stickring.

En Quick Knit eller Knifty Knitter. Eller snarare en påtring eller stickharpa

Continue reading "Gör din egen påtring ('quick knit') + gratis beskrivningar"

Apr 17, 2019

Ullgarn med historia (ny tävling)

Vad kallas en lös öglering på virkiska och stickiska? En 'magisk ring', på samma sätt som en enkel fiskarknop kallas för 'magisk knut'. Jaja. RoseMarie L hade koll på de övernaturliga inslagen, och vann de återvunna lingarnen i apriltävlingen.

Även i den nya tävlingen är det en språkfråga. Men nu handlar det om utrikiska. Engelska, närmare bestämt. Kan du namnet på maskan som kan hjälpa dig att lista ut huruvida en beskrivning är skriven på brittisk eller amerikansk virkengelska?

I vinstpotten hittar du ett ullgarn som fick mig att sucka nostalgiskt. Dess ursprung — innan jag tvättade och nystade om det — är nämligen en känd garnbutik som en gång låg på Södermalm i Stockholm. Och en stickbeskrivning ingår i vinsten! Spana in de rara ullnystanen och se om du har svaret på tävlingsfrågan. Deadline är den 10 juni 2019.

Vinn 1-trådigt ullgarn + sjalmönster i juni 2019.

Continue reading "Ullgarn med historia (ny tävling)"

Apr 15, 2019

Köpa garn på webben: billigt eller normalt dyrt?

Tänk, vad skönt det är att kunna handla garn per postorder! För nej, det finns ju inte garnaffärer överallt på samma sätt som kiosker och pizzerior. Men är garnen i webbutikerna verkligen så billiga som de verkar vara? Elisabeth kom med en mycket relevant kommentar när hon undrade hur mycket frakten för garnet blev. Nu råkar den aktuella (och mycket populära) garnbutiken Yarn Paradise dessutom ligga utanför EU:s gränser. Och då måste du tänka på moms. Hur räknar du ut det *riktiga* priset för postorder-garn? Följ med i räkneexemplet i kommentarsfältet och se hur de billiga nystanen plötsligt kostar dubbelt så mycket ... men ändå är prisvärda.

Köpa garn på postorder. Priset för garnet är 118 kr. Och portot går loss på 129 kr

Continue reading "Köpa garn på webben: billigt eller normalt dyrt?"

Apr 08, 2019

Vadå, sticka med 'en tråd'?

Har du en stickbeskrivning eller ett virkmönster som uppmanar dig att sticka eller virka med en tråd? Nej, det är inte så pilligt som det låter. Tvärtom, faktiskt. För på garngalningars vis handlar allt, även trådar, om garn. Men att sticka med en, två eller flera trådar har sina särskilda utmaningar — och knep som underlättar.

Hur stickar du med en tråd? Eller med två trådar?

Continue reading "Vadå, sticka med 'en tråd'?"

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare