Stickblogg, virkblogg: Ett garn blir till

Vilket är det senaste garnet Anna har återvunnit? Vilket gratis virk- och stickmönster laddade hon hem senast? Vilken fråga om stickning, virkning eller billiga garner har precis fått ett svar, av Anna eller någon annan?

Svaren hittar du på Twitter (@billigtgarn) och garnbloggen "Ett garn blir till".

Mini-bloggen "Ett garn blir till" är ingen traditionell stickblogg eller virkblogg. Här hittar du istället de absolut senaste uppdateringarna på Billigt-garn.net, och möjligen små korta hejarop du inte hittar någon annanstans. Prempa på RSS-flödet eller epost-utskick

Och du, har du en egen stickblogg eller virkblogg? Tipsa om den på Pysselpolare!

Nytt på Billigt-garn.net:

Feb 14, 2019

Älskar du också lingarn? Ny tävling!

Står det 'rundsticka, 6 mm' eller '7 mm-virknål' i din beskrivning? Det är ... kuriosa. Om du vill få ungefär samma resultat som designern ska du istället titta på ett annat mått, nämligen den angivna masktätheten. Det hade vinnaren av strumpgarnspaketet i februaritävlingen, Cilla Andrén, koll på!

I den nya tävlingen har du möjlighet att vinna lingarn. Återvunna lingarn, så klart. (Lin är så ljuvligt att det tål att älskas många, många gånger.) Och tävlingsfrågan handlar om ... alltings början. Om 'allting' är en stickning eller virkning. Kan du svaret? Kika in och klicka iväg det senast den 15 april 2019, och de isblå och ljust grågrön lingarnen kan bli dina!

Vinn återvunna lingarn i april 2019.

Continue reading "Älskar du också lingarn? Ny tävling!"

Feb 06, 2019

Varför följa ett stickmönster när du kan låta bli?

Ärligt, hur kul är det egentligen att följa en stickbeskrivning? Inte nog med att de brukar vara skrivna med en massa nuffror och märkliga förkortningar, om du dessutom lyckas tyda dem har du egentligen bara skapat kopior, med många maskor och stort besvär. Nä, det är mycket roligare att utgå från något färdigt och sedan skruva till det till något eget. Okej, när jag stickade tröjan i tweedmönster och i återvunnet tweedgarn kanske jag ändrade på lite väl många detaljer. Men det är så svårt att sluta när du väl har börjat pilla! Vilka detaljer skulle du själv ändra på om du stickade samma enkla modell?

Hur ser en stickad tröja ut när du inte har följt mönster, utan ändrat på några detaljer? Eller flera?

Continue reading "Varför följa ett stickmönster när du kan låta bli?"

Feb 05, 2019

Foträta garn? Ta chansen att vinna strumpgarn

Mindre än en vecka kvar till tävlingsdeadline! Du har väl sett att du har möjlighet att vinna ett paket med så kallade strumpgarn? Färgerna går i grönt, och halten superwash-ull varierar. Och givetvis kan du sticka eller virka något annat än strumpor av dem. För att ha chans att vinna behöver du ha koll på ett mycket viktigt mått. Eller, ganska viktigt. I vissa fall är det nödvändigt, i andra fall bara kuriosa. Kan du svaret på tävlingsfrågan? Svara senast den 11 februari 2019!

Vinn strumpgarn (superwashbehandlad ull + syntet) i gröna nyanser i februari 2019.

Continue reading "Foträta garn? Ta chansen att vinna strumpgarn"

Jan 21, 2019

Skippa knutarna: Sticka och virka en tubhalsduk

Har allting en ände? Eller två? Inte tubhalsduken! Med en tubsjal, snurrsjal, fuskkrage, halsvärmare, sitt-ihop-halsduk, snood, loop eller ett rör slipper du klura ut hur du ska knyta halsduken så att den sitter som den ska. Det handlar alltså om en tub som värmer halsen i ett eller två varv, och som du kan dra upp till öronen om vädret så kräver. Om du vill värma dig smart, spana in gratisbeskrivningarna på tubhalsdukar, i stickade och virkade tappningar.

Continue reading "Skippa knutarna: Sticka och virka en tubhalsduk"

Jan 08, 2019

Möss-vägrare? Virka och sticka pannband

Känner du eller är du själv en sådan där mössförnekare? (Eller heter det möss-skeptiker?) En som vägrar bära mössa eftersom ... Frisyren blir sabbad. Det är svårt att ha stora hörlurar. Det ser barnsligt ut. Och den där förklaringen till att du ska ha mössa på grund av termoseffekten, för att inte hela kroppen ska frysa, känns liksom omodern och konspirationsteoretisk. Men du behöver inte frysa om öronen för det! Virka eller sticka istället ett pannband, i både manliga och kvinnliga modeller. Och vissa är mer snygga hårband än värmande pannband, för de där extrema väderväxlingarna.

Sticka och virka pannband

Continue reading "Möss-vägrare? Virka och sticka pannband"

Jan 05, 2019

Fler shoppingtips för garnälskare

Nu har det smattrat in fler rekommendationer på garnbutiker! Värm upp webbläsaren, mobilen samt Sverigekartan och ta en titt på dessa garnleverantörer som Billigt-garn.net-läsarna tipsar om:

* Kärringträtans garn
* Tant Hulda
* LoveKnitting
* AngoraGarnet

Jan 02, 2019

Gapar garnförrådet tomt? Här kan du shoppa nystan på nätet

Visst, visst, det mysigaste är att gå in i en garnaffär och klappa de små garnen. Men om du inte har någon garnbutik i närheten, då? Tack och lov fungerar det utmärkt att handla stickor, virknålar och härvor per postorder! Och det är kanske därför som så många fysiska garnaffärer måste lägga ned? Nu är i alla fall listan över garnbutiker som Billigt garn-läsarna rekommenderar uppdaterad, och de flesta säljer även via webbshoppar. Saknas din favoritbutik på listan? Skriv en egen rekommendation!

Handla i garnbutik 'på riktigt' eller på webben eller postorder? Båda är mysiga

Continue reading "Gapar garnförrådet tomt? Här kan du shoppa nystan på nätet"

Dec 28, 2018

Dags att plastbanta? Sticka eller virka en nätkasse

Går det ens att välja att köpa en plastpåse i affären utan att få dåligt samvete? Vi verkar inte kunna bli av med plasten — särskilt inte den som skvimpar omkring i världshaven — men ett lätt sätt att minska på den egna plastanvändningen är att sticka och virka egna bärkassar och fruktpåsar. Och oavsett om du väljer att sticka och virka stora eller små nätkassar har de sköna gratisbeskrivningarna något gemensamt: de är snabbmaskade, kräver knappt något garn och är djävulusiskt praktiska. Ta en titt på listan och se om du hittar en ny favorit, eller flera!

Sticka eller virka en nätkasse (eller flera) efter gratis mönster!

Continue reading "Dags att plastbanta? Sticka eller virka en nätkasse"

Dec 13, 2018

Vill du vinna sköna, gröna strumpgarn?

I jultider blir tyvärr många bekanta med doften av bränt hår. Isch! Men denna stank känns som en belöning när du bränntestar mysteriegarn, för det är beviset på att garnet är tillverkat av djurhår, som ull. Det visste vinnaren i decembertävlingen, Elaine L, som vann paketet med raggsocksgarn och raggsockigt mysteriegarn.

Och den nya vinsten? Den går i nästan samma fotspår, för nu handlar det om blandade nystan av så kallat strumpgarn, tunna garn av superwashbehandlad ull och en stärkande fiber. Tävlingsfrågan handlar om ett mått som är ofta är nödvändigt att hålla koll på, oavsett om du designar själv eller följer färdiga virk- och stickbeskrivningar. Svara senast den 11 februari 2019 om du vill ha chans att vinna!

Vinn strumpgarn (superwashbehandlad ull + syntet) i gröna nyanser i februari 2019.

Continue reading "Vill du vinna sköna, gröna strumpgarn?"

Dec 06, 2018

Så här delar du enkelt på dubbelt garn

Ska du återvinna garn från ett plagg som är stickat eller virkat med två trådar? Eller har du själv jobbat med dubbelt garn, ångrat dig och vill repa upp? Kanske vill du förvandla ett 4-trådigt garn till ett 2-trådigt? Om du vill dela på dubbelt garn till två separata nystan har du säkert upplevt den obehagliga knorven. Garnändarna tvinnar ihop sig till rena snurren! För att göra nystningen så enkel som möjligt behöver du antingen en mänsklig hjälpreda eller lite hjälpmedel. Det räcker med en penna, men min absoluta favoritpryl är hårklämman.

Dela på dubbelt garn till två nystan

Continue reading "Så här delar du enkelt på dubbelt garn"

Dec 02, 2018

Guide: Räkna om virk- och stickbeskrivningar till DITT garn

Säg att du har hittat snyggaste virk- eller stickbeskrivningen någonsin, och dessutom det mysigaste garnet efter änglahår. Men! Den masktäthet du får med ditt garn stämmer inte alls med den stickfasthet eller virkfasthet som står i beskrivningen. Vad gör du då? Jo, du räknar förstås om beskrivningens siffror så att de passar dig och ditt garn bättre. I guiden till hur du räknar om mönster får du hänga med i tre scenarier: ett simpelt rektangulärt stycke, en ärm och så den beryktade maskfaktorn! Spännande, va? *tar fram popcornen*

Och så en bonus: om du tycker att omräkningarna är i krångligaste laget kan du använda ett färdigt kalkylblad där du kan mata in din och beskrivningens masktäthet, och så pruttar den ut färdigräknade nuffror. Spara en kopia på din egen dator, så har du en liten räknenisse till hands närhelst du behöver den.

Räkna om virk- och stickbeskrivningar? Hur lätt som helst!

Continue reading "Guide: Räkna om virk- och stickbeskrivningar till DITT garn"

Nov 28, 2018

Julpynta med garn: hjärtan, tomtar, stjärnor ... och Yoda

Är inte pysslet det bästa med julen? Oavsett om du tänker ha en gran inomhus eller inte, och oavsett om du brukar hänga upp tingeltangel eller låta bli, är det hur mysigt som helst att maska fram julprylar. Förutom tomtar kan du virka och sticka änglar, snöstjärnor, julstjärnor, hjärtan, julkulor ... eller kanske en Yoda eller en stormtrooper för den som vill ha en Star Wars-jul. Detta år blir det dock inte något nymaskat jul-bacon för min del, eftersom det finns en ny köttvägrare i släkten. Hur som helst hittar du mängder av gratisbeskrivningar på den uppdaterade julpyntslistan.

Sticka och virka julpynt: en liten stickad tomte och en virkad stjärna.

Continue reading "Julpynta med garn: hjärtan, tomtar, stjärnor ... och Yoda"

Nov 21, 2018

Julklappar! 50+ nya och gamla favoriter att sticka och virka

Uppdaterad! Jajamen, den vilda listan över gratisbeskrivningar till *roliga* stickade och virkade presenter är tillbaka! Glöm de traditionella vantarna och grytlapparna, spana istället in nya favoriter som ölväskan (för sexpacket), glasögonhållar-nåldynan, den givna hyllningen till dassläsaren, och den klassiska(!) fotmuffen i modern tappning. Dessutom hittar du fler varianter på ölvantar och sjöjungfrufiltar, och små trotjänare som stresscitroner och massagetvålpåsar. Mjuka paket behöver inte vara tråkiga!

Sticka och virka roliga julklappar med gratis beskrivningar

Continue reading "Julklappar! 50+ nya och gamla favoriter att sticka och virka"

Nov 17, 2018

Märk väl! Så här gör du (med) en maskmarkör

Kräver din beskrivning att du ska använda en stickmarkör eller virkmarkör? Toppen! Livet blir så mycket lättare när till exempel små garnslamsor håller reda på var varvet börjar och slutar, vilka maskor som ska bli framstycke eller vilka 17 maskor som egentligen tillhör mönsterrapporten. Det finns flera sätt att placera en maskmarkör, beroende på vad du ska märka och vilken sorts markör du har. Och om du tycker att du har för få och för trista virk- och stickmarkörer hittar du finfina förslag på maskmarkörer som du kan hitta hemma i skrotlådan samt markörer som du kan tillverka av pärlor och bling.

Hur fungerar det egentligen med en maskmarkör? Och vad kan du använda som en markör?

Continue reading "Märk väl! Så här gör du (med) en maskmarkör"

Nov 04, 2018

Så kan du sticka kantmaskor (eller inte)

Tänk om det ändå fanns kantiga maskor! Men tyvärr — när din stickbeskrivning uppmanar dig att sticka en km, kantm eller maska innanför dessa handlar det bara om maskor på de yttersta kanterna. Ibland ska du sticka dem. Ibland ska du låta bli, och istället lyfta dem. Och ibland är det helt rätt att lyfta dem avigt. Katarina undrade vad det där aviga lyftet var för något. Det och flera andra kantmask-smaskigheter kan du hitta i den lilla guiden till kantmaskor.

Så här kan du sticka kantmaskor - guide

Continue reading "Så kan du sticka kantmaskor (eller inte)"

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare