Ett garn blir till - stickblogg, virkblogg

Vilket är det senaste garnet "Billigt garn"-Anna har återvunnit? Vilket gratis virk- och stickmönster laddade hon hem senast? Vilken fråga om stickning, virkning eller billiga garner har precis fått ett svar, av Anna eller någon annan?

Svaren hittar du på Twitter (@billigtgarn), Instagram och garnbloggen "Ett garn blir till".

Mini-bloggen "Ett garn blir till" är ingen traditionell stickblogg eller virkblogg. Här hittar du istället de absolut senaste uppdateringarna på Billigt-garn.net, och möjligen små korta hejarop du inte hittar någon annanstans. Prempa på RSS-flödet eller epost-utskick

Nytt på Billigt-garn.net

Dec 06, 2023

Vad vet du om virkade stolpar? (Ny tävling)

Den där snurrmokajängen på fot som du använder för att *göra* härvor av garn kallas (bland annat) för härvel. Och det kunde vinnaren av det återvunna, ulliga tweedgarnet, Linda A.

Om du vinner februaritävlingen kan du ha användning för en annan garnpryl, nämligen en som istället hjälper dig att förvandla garnhärvor till nystan, som en garnvinda eller en nystkrona. Men det går givetvis lika bra med en stolsrygg eller ett par vänliga händer. I vinstpotten ligger nämligen tre ullgarnshärvor av en utgången sort från Cascade Yarns, i en läcker, gul färg. För att ha möjlighet att nysta dem behöver du klura lite kring hur virkade stolpar döps på svenska. Kanske kan du redan svaret? (Det går att gissa sig till.) Deadline är den 12 februari 2024.

Vinn gult ullgarn i februaritävlingen 2024

Continue reading "Vad vet du om virkade stolpar? (Ny tävling)"

Dec 02, 2023

Snyggt + snabbt: Sticka fuskpolo av DINA restgarn

Vintern är härlig, men visst nyper den om kinderna? Tur då att det finns ett himla smart plagg som kan värma dig alldeles lagom. Rota i din restgarnssamling efter ett par sköna nystan, och sticka en fuskolle, fuskpolo, halsvärmare som har polokrage och ett litet fram- och bakstycke. Den värmer de känsliga delarna på halsen och bröstet, och ser ut som en tjocktröja där den sticker upp ovanför jackkanten. Och så är den buslätt att sticka med vilket garn och i vilken storlek du vill.

Sticka en fuskpolo

Continue reading "Snyggt + snabbt: Sticka fuskpolo av DINA restgarn"

Nov 23, 2023

Provlappar, en kärlekshistoria?

Bu eller bä för provlappar? Vissa stickare och virkare vägrar att göra provlappar. Andra ser masktäthetsprov som ett nödvändigt ont för att mäta stickfasthet och virkfasthet. Å, kära garnälskare! Provlappar har så mycket mer potential när du väl lär känna dem. Den där lilla snutten kan vara din vän, din lärare, din inspiratör, din räddare och din terapi-trasa. Här har du fem anledningar till att älska provlappar, utöver att vara en mätare för maskor och varv.

5 anledningar att tok-älska provlappar

Continue reading "Provlappar, en kärlekshistoria?"

Nov 11, 2023

Konsten att virka korgar tills garnet *nästan* tar slut

Tre saker som är enkla och roliga: 1. Att återvinna läckert garn från en gammal Lindex-tröja. 2. Att virka rektangulära korgar med dubbelvikta kanter. 3. Att få garnet att räcka till exakt tre korgar till badrumshyllan. Nyfiken på hur jag gjorde?

Tre korgar virkade av en gammal Lindex-tröja.

Continue reading "Konsten att virka korgar tills garnet *nästan* tar slut"

Nov 07, 2023

Virka och sticka eget julpynt av restgarn (uppdaterat!)

Dags att pynta! Om du inte redan har lådorna fulla av personliga juldekorationer är det hög tid att rota i restgarnssamlingen. Rött, vitt, grönt och gult är givet, men du kan även gå loss med andra färger. Frossa bland nya och gamla gratisbeskrivnings-länkar till stickade och virkade julkulor, stjärnor, tomtar, girlanger... och jo, figurer till julkrubban.

Virkad julstrumpa, stickad julgranskula

Continue reading "Virka och sticka eget julpynt av restgarn (uppdaterat!)"

Nov 04, 2023

Börja på nytt nystan mitt i stickningen? 6 smarta sätt

Minus: Som aggressiv stickare händer det att jag sliter sönder det en-trådiga garn jag stickar med just nu. Plus: Det är i ull! Det innebär att jag kan använda metoden "spotta och gnugga", och det blir inga garnändar kvar att ha fäst-fest med. Letar du efter en metod att skarva och börja på nytt nystan som passar just ditt garn? Här hittar du mina favoritmetoder för att fästa garnet mitt i arbetet, (nästan) osynligt. Några fungerar för både för stickning och virkning, andra är stickinriktade. (Och bonusmetoden fungerar enbart för virkning.)

Skarva garn! Så här byter du till ett nytt nystan när det gamla garnet är slut

Continue reading "Börja på nytt nystan mitt i stickningen? 6 smarta sätt"

Oct 28, 2023

Utmana dig själv: virka + sticka udda strumpor!

Vill du prova något nytt, lustfyllt eller bara mystiskt när du virkar eller stickar strumpor? Då ska du spana in den lilla listan över annorlunda strumpor! Här hittar du gratisbeskrivningar till strumpor som inte är som andra strumpor. Vad sägs om att virka eller sticka på tvären, eller att börja från mitten av hälen?

Sju par virkade och stickade strumpor med ovanlig konstruktion, alla efter gratis mönster

Continue reading "Utmana dig själv: virka + sticka udda strumpor!"

Oct 22, 2023

Vad betyder ‘LM’ i en STICKbeskrivning?

Har du någonsin stött på en stickbeskrivning som ser ut som ett hemligt språk? Lena försöker följa ett mönster som bjuder på flera märkliga bokstavsklumpar, bland annat 'PM' och 'LM'. Är inte 'lm' en luftmaska i virkning? Nja, inte alltid. Undrar du också vad förkortningarna kan betyda?

Continue reading "Vad betyder ‘LM’ i en STICKbeskrivning?"

Oct 16, 2023

Behöver du virkidéer? Här är en samling!

Letar du efter nya projekt att sysselsätta virknålen med? Elisabeth tipsar om en webbplats med gratis virkbeskrivningar på amerikansk engelska, där hon bland annat hittat mönster till en finfin halsduk i krokning (tunisisk virkning). Spana in Creative Crochet Corner!

Continue reading "Behöver du virkidéer? Här är en samling!"

Oct 10, 2023

En grunka för garngalningar? (Ny tävling!)

Den där samlingen maskor och varv som du upprepar om och om igen i en mönster-stickning eller -virkning kallas för rapport (eller mönsterrapport). Det visste vinnaren av strumpgarnsnystanen, Ulla S!

I decembertävlingen ligger det ett återvunnet garn och väntar på en ny ägare. Det är ett mellangrått, ullblandat tweedgarn med fina pluppar, och för att ha chans att vinna det måste du lista ut vad en garn-mokajäng kallas. Den tillhör inte de mest vanliga stick- och virk-prylarna, utan kan vara till hjälp för spinnare... och garnåtervinnare. Känner du igen den på bilden och i beskrivningen? Deadline är den 4 december 2023.

Vinn återvunnet, grått ull-tweedgarn i decembertävlingen 2023!

Continue reading "En grunka för garngalningar? (Ny tävling!)"

Sep 26, 2023

Sticka... eh, påta utan stickor + gratis beskrivningar

Enligt reklamen ska du kunna 'sticka utan stickor' om du har en påtbräda, påtring eller stickring. Eller en stickharpa, som det också kallas. I hobbybutikerna är varumärkena 'Quick Knit' och 'Knifty Knitter' mycket populära, trots att den ädla garnkonsten heter påtning och bara är snarlik stickning. Nåväl, om du inte vill köpa ännu en plastpryl går det faktiskt att pyssla ihop en egen påtram. Och vad kan du påta? De tydligaste beskrivningarna kan du följa på YouTube. Spana in enkla och mer avancerade projekt som du kan maska på en köpt eller hemtillverkad stickring.'

En Quick Knit eller Knifty Knitter. Eller snarare en påtring eller stickharpa

Continue reading "Sticka... eh, påta utan stickor + gratis beskrivningar"

Aug 15, 2023

Sugen på strumpgarn? (Ny tävling)

Hm, ett stickat strukturmönster som består av lodräta ränder av aviga och räta maskor, och som är extra elastiskt. Kan det vara... resår? (Eller ribbstickning.) Jajamensan, alldeles rätt hade vinnaren av 8/4-bomullsgarnen, Angela Å.

I nästa tävling ligger två 100 grams-nystan strumpgarn och läckrar sig i vinstpotten. Och för att ha möjlighet att köra in stickorna eller virknålen i dem behöver du lista ut vilket ord som efterfrågas. Om det står helt still kan även lite tv-kunskap hjälpa. Ledtråden hittar du i tävlingsfrågan, och deadline är den 9 oktober 2023.

Vinn gråspräckligt strumpgarn i oktobertävlingen 2023!

Continue reading "Sugen på strumpgarn? (Ny tävling)"

May 24, 2023

O nej, garn som delar sig! (Och ett par lösningar)

Den som någon gång försökt att maska har säkerligen stött på ett garn som delar sig, alltså löser upp sig i separata trådar. Det kan drabba både stickare och virkare, men en särskild sorts virkare tycks vara mer olycksdrabbade än andra. Nåja, det finns ett par sätt att komma runt problemet. Och kanske har du fler förslag?

Garn som delar sig?

Continue reading "O nej, garn som delar sig! (Och ett par lösningar)"

May 15, 2023

8 fräcka fördelar med återvunnet garn

Jovisst är det billigt. Och miljövänligt. Och en bra ursäkt för att sitta och kela med garn mest hela tiden. Men det finns faktiskt fler fördelar med återvunnet garn, jämfört med de där nya nystanen som du kan hitta i butik och på postorder. Irriterar du dig på noppor eller knutar mitt i nystanen, eller att det i en beskrivning står att du absolut måste använda ett särskilt garnmärke? Då är återvunnet garn något för dig. Unna dig lyxen!

Har du stickat den själv? Inte än! Saker som bara garnåtervinnare kan säga.

Continue reading "8 fräcka fördelar med återvunnet garn"

May 06, 2023

Visst kan du *sticka* en solhatt

Tänker du att du ska skydda de små från solen? Det bästa är skugga och heltäckande kläder plus massor av solskyddsfaktor till de äldre barnen och vuxna, men ibland vill vi förstås kika ut utan att få solen i ögonen. Då passar det finemang med en hemgjord solhatt. Och jo, det är vanligare att sy och virka dem, men du kan också sticka en hatt med brätte i sommarvänliga bomullsgarn. Här är beskrivningar på stickade solhattar till baby och barn. Plus ett par favoriter till de vuxna som vill bära stickade sommarhattar.

Stickad solhatt

Continue reading "Visst kan du *sticka* en solhatt"

Dela garnglädjen på ...