Ett garn blir till - stickblogg, virkblogg

Vilket är det senaste garnet "Billigt garn"-Anna har återvunnit? Vilket gratis virk- och stickmönster laddade hon hem senast? Vilken fråga om stickning, virkning eller billiga garner har precis fått ett svar, av Anna eller någon annan?

Svaren hittar du på Twitter (@billigtgarn), Instagram och garnbloggen "Ett garn blir till".

Mini-bloggen "Ett garn blir till" är ingen traditionell stickblogg eller virkblogg. Här hittar du istället de absolut senaste uppdateringarna på Billigt-garn.net, och möjligen små korta hejarop du inte hittar någon annanstans. Prempa på RSS-flödet eller epost-utskick

Nytt på Billigt-garn.net

Mar 18, 2023

Hur stickas mönstret i två färger?

Anna har ett par muddar, stickade i två röda nyanser. Och hon vill sticka ett par till i en annan färg. Men hur stickas mönstret? Känner du igen sticktekniken? Spana in och hör av dig om du tycker att den känns bekant!

Continue reading "Hur stickas mönstret i två färger?"

Mar 16, 2023

Dags att vårstäda bland dina garn? Tips och checklista

Att det blir ljusare och ljusare är givetvis ljuvligt. Absolut. Men vissa saker *syns* liksom mer då. Om du tycker att din hörna, korg, väska, hylla, eller var du nu förvarar de garn du leker med just nu, har blivit så stökig att den inte längre tål dagsljuset ... Ja, då är det hög tid för en vårstädning bland dina garn och pågående projekt. För du förtjänar att bli inspirerad, inte avskräckt, av din hörna, korg, hylla ... Hur som helst, att städa i garnrummet blir så mycket lättare om du ser krasst på det, till exempel genom att följa checklistan.

Har du stökigt bland dina garn? Då är det dags att städa! Följ bara checklistan

Continue reading "Dags att vårstäda bland dina garn? Tips och checklista"

Mar 09, 2023

Restgarnströjor: sticka och virka klart utan 'rätt' garn

Fattas det ett nystan eller två för att du ska kunna bli klar med din tröja? Här är 18 idéer på hur du kan virka eller sticka färdigt utan "rätt" sorts garn. Låt dig inspireras; behöver inte nödvändigtvis bli randigt när du kompletterar med restgarn!

Continue reading "Restgarnströjor: sticka och virka klart utan 'rätt' garn"

Mar 03, 2023

Kofta? Ofta! 30+ axelvärmare att sticka och virka

När är en kofta inte en kofta? När den istället kallas för bolero. Eller själavärmare. Eller axelvärmare. Om du inte har tillräckligt många nystan för att gå loss på en hel tröja eller storkofta kan du alltid sticka och virka något som endast värmer axlarna. Eller axlarna och armarna. Och i många fall behöver du inte maska mycket mer än ett rektangulärt stycke. Briljant! Här är över 30 smarta axelvärmar-modeller där du har möjlighet att visa upp dina snygga restgarn på festen, träningen eller kontoret. Och ja, självklart är favoritlänkarna gratis mönster.

Sticka en bolero

Continue reading "Kofta? Ofta! 30+ axelvärmare att sticka och virka"

Feb 19, 2023

Vilken sorts garn? (Ny tävling)

Att meningen i stickboken handlade om materialet bambu listade vinnaren av det gula, återvunna ullgarnet ut. Ett bravo till Anita G!

Och även apriltävlingen handlar om garnmaterial. Om du kan klura ut vilka fibrer det handlar om har du möjlighet att vinna ett restgarnspaket i lite murriga färger och av blandade material, bland annat två nystan strumpgarn. Kila in och spana in tävlingsfrågan! Deadline är den 3 april 2023.

Vinn restgarnspaket i apriltävlingen 2023!

Continue reading "Vilken sorts garn? (Ny tävling)"

Feb 16, 2023

*Virka* strumpor? Jovisst! Här hittar du mönster

Både köpestrumpor och handgjorda sockor brukar vara stickade, av goda anledningar. Vill du ha något med smidig och tajt passform och utan sömmar är det rundstickning som gäller. Men visst sjutton kan du också virka rejäla raggsockor och sirliga spetsstrumpor! (Om dina fossingarna är för känsliga har du ändå tillfredsställt dina fingrar med handarbetet.) Frossa i gratismönster till virkade sockor och strumpor. På svenska och utrikiska och på video. Och för tunna garn och för tjocka. Rundvirkade eller med sömmar och ... ja, till och med utan häl.

Virka tubsockor efter en gratis och enkel beskrivning (endast ett mönstervarv!)https://www.billigt-garn.net/garn-hjalp-virka-sockor.html#.VqKHHSrhDIUhttps://bit.ly/virkastrumpor23

Continue reading "*Virka* strumpor? Jovisst! Här hittar du mönster"

Dec 06, 2022

Återvunnet ullgarn i vinstpotten!

Visst var det lite småklurigt, men stolpen som beskrevs och illustrerades i boken från 1922 var just en halvstolpe. Det visste vinnaren av det oblekta och de röda virkgarnen, Christin B L. Hurra!

Och vad väntar då för läckerheter i 2023 års första tävling? Jo, maffiga nystan med ett gult, återvunnet ullgarn. För att ha chans att låta stickorna eller virknålarna leka med det behöver du ha koll på ett material som du kan hitta i moderna stick- och virkgarn. Besvara tävlingsfrågan senast den 13 februari 2023.

Vinn gult, återvunnet ullgarn i februaritävlingen 2023!

Continue reading "Återvunnet ullgarn i vinstpotten!"

Nov 30, 2022

Jämnare ränder i rundstickning, en metod

Om du stickar randigt i rundstickning har du säkert lagt märke till hacket som uppstår mellan första och sista maskan på varvet. Det finns ett gäng metoder för att slippa se den där ojämnheten, men många av dem är anpassade till ränder som består av flera varv. Så hur gör du om du vill sticka ränder med ett varv, i kombination med ränder på flera varv? Testa en utjämningsmetod som fungerar lika bra på 1-varvs-ränder som flervarvsränder.

Sticka jämnare ränder i rundstickning

Continue reading "Jämnare ränder i rundstickning, en metod"

Nov 27, 2022

Virkning: Vändmaskor + alternativ

Hur många vändmaskor, alltså luftmaskor, ska du virka i början eller slutet av ett varv innan du vänder? Det finns några enkla tumregler för allt från smygmaskor till stolpar (såvida din beskrivning inte säger något annat). Dessutom finns det alternativa metoder för den om anser att vänd-luftmaskorna inte är tillräckligt snygga.

Hur många luftmaskor ska du virka när du vänder på virkningen?

Continue reading "Virkning: Vändmaskor + alternativ"

Nov 21, 2022

Härva eller hård-linda upprepat garn? Enkla regler + test

Om du ska få ditt upprepade, återvunna garn avkrullat samt stick- och virkvänligt måste du antingen härva det eller linda det runt en grunka före tvätt. Men hur vet du om det är bäst med lindning eller härvning? Jo, det finns några enkla riktlinjer. Och så finns det det ultimata testet. För den som älskar garn så mycket att den inte har något emot att tillbringa många sköna och blöta timmar med det.

Ska du härva eller linda upprepat garn? Här är riktlinjerna du behöver för att återvinna garn.

Continue reading "Härva eller hård-linda upprepat garn? Enkla regler + test"

Nov 14, 2022

Julpynt! Stickat och virkat du kan hänga i granen

Snart är det jul igen, snart är det jul igen ... Och då är det dags för garnen att tänka på granen. Vad ska du pyssla ihop och pynta med i år? Något klassiskt, som virkade änglar, hjärtan och snöstjärnor? Eller kanske något vilt och tokigt, som en Yoda-julkula, en färgglad kotte eller en uggla? Du hittar mängder av gratisbeskrivningar på favorit-julpyntslistan.

Stickad julgranskula

Continue reading "Julpynt! Stickat och virkat du kan hänga i granen"

Nov 05, 2022

Sticka rund duk eller disktrasa med blomma

Tack och lov för tydliga etsningar! Originalbeskrivningen från slutet av 1800-talet innehöll ett par lustiga fel, men tack vare illustrationen gick det att lista ut hur den stiliga blomman egentligen skulle stickas. Och rundeln är inte bara snygg som en duk, den är även praktisk som disktrasa. Den är till och med ganska rund redan före våtspänning! Här hittar du beskrivningen på svenska och som diagram.

Sticka duk eller disktrasa med blommotiv

Continue reading "Sticka rund duk eller disktrasa med blomma"

Nov 03, 2022

Vad kan du egentligen gaffelvirka?

Är du en av dem som inte riktigt har greppat gaffelvirkningens storhet än? Allt du behöver för att virka ihop remsor med en skir spets-look eller ett mer rustiskt, flätat utseende är garn, en virknål och det där verktyget som du faktiskt kan tillverka själv.

Lär dig att gaffelvirka

Continue reading "Vad kan du egentligen gaffelvirka?"

Nov 01, 2022

Garn + paradiset = ...?

Befinner du dig i Stockholm, tillfälligt eller mest hela tiden? Då kan du ta tunnelbana eller buss till "en riktig, hederlig garnaffär". Sissie tipsar om butiken Garnadiset, som du hittar i Bandhagens centrum.

Continue reading "Garn + paradiset = ...?"

Oct 23, 2022

Varmt om rumpan: Virka eller sticka en kjol

Nu drar det kallt även kring de onämnbara kroppsdelarna, så det är kanske läge för en stickad eller virkad kjol. Låt dig inspireras av listan på gratis beskrivningar till långa (minst knälånga) kjolar som är enkla och har tillräckligt med vidd för stora kliv.

Continue reading "Varmt om rumpan: Virka eller sticka en kjol"

Dela garnglädjen på ...