Vilket är det senaste garnet "Billigt garn"-Anna har återvunnit? Vilket gratis virk- och stickmönster laddade hon hem senast? Vilken fråga om stickning, virkning eller billiga garner har precis fått ett svar, av Anna eller någon annan?
Svaren hittar du på Twitter (@billigtgarn), Instagram och garnbloggen "Ett garn blir till".
Mini-bloggen "Ett garn blir till" är ingen traditionell stickblogg eller virkblogg. Här hittar du istället de absolut senaste uppdateringarna på Billigt-garn.net, och möjligen små korta hejarop du inte hittar någon annanstans. Prempa på RSS-flödet eller epost-utskick.
Utöver restgarnsnystan i textilavdelningen, vad kan du som stickare och virkare fynda i en begagnataffär eller på en större loppis? Jo, massor! Följ skattkartan till secondhand-fynd för garngalningar, där du får idéer till hur du kan fynda redskap, tillbehör och givetvis väldigt mycket mer garn än du egentligen behöver.
Continue reading "Garngalning, det här kan du fynda begagnat"
Jojo, det är väl vanligare att virka dukar i mängder snarare än att sticka dem, men självklart kan du också sticka små prydnadsdukar. Eller använda dem som disktrasor! Gör dig beredd på skön retrostickning, för här hittar du mönster och diagram till runda och fyrkantiga stickade dukar, omarbetade från riktigt gamla stickbeskrivningar.
Varför kallar jag stora mormorsrutor för monsterrutor? Det beror inte enbart på att de är monsterstora, utan också på att jag växte upp under det märkliga 1970-talet. Har du gott om restgarn men inte så mycket tålamod? Då kan du absolut fundera på att virka en monsterruta istället för ytterligare ett par små mormorsrutor.
Continue reading "Virka mormorsrutor eller en (1) monsterruta?"
Vill du rita egna stickmönster, alltså motiv och figurer i flera färger? Då behöver du rutat papper för stickning! Du kan ladda ned färdiga dokument där rutorna är bredare än vad de är höga, precis som stickade maskor, och dessutom skriva ut papper med just din masktäthet. Och om du behöver hjälp på traven i ditt mönsterskapande, använd någon av apparna och verktygen för att göra stickmönster av färdiga bilder.
Continue reading "Rita egna stickmönster: skriv ut rutpapper för stickning"
Har du hittat små, virkade dukar på en loppis eller i en begagnataffär? Eller brukar du själv virka mandala eller krusidulliga plättar? Om du har fler dukar än du har användning för finns det över 30 återbruks-idéer där du kan sätta dem i arbete. Förvandla en stor duk till en poncho, eller samla ihop ett gäng små dukar till en lampskärm. Eller varför inte fixa till en basker, pimpa ett par skor, lappa ihop en spetsgardin eller stärka den klassiska skålen?
Angelica har hittat en fin men för stor kofta som hennes mormor har stickat. Men hur stickar du mönstret med hålränder? Provlapps-laboratoriet maskar fram ett förslag, men kanske vet du mer exakt hur omslagen och minskningarna hänger ihop?
Vad gör du när det känns för besvärligt att laga en jeansjacka med virkade bitar och broderi? Vad sägs om att göra något än mer ambitiöst, och garnbomba hela jeansjackan med krokade, virkade och stickade delar, och behålla den gamla jeansjackan som en sorts foder? Med olika strukturmönster blev det så omväxlande att det aldrig hann bli tråkigt!
Continue reading "Konsten att garnbomba en jeansjacka med virkning"
Har du lust att sticka något stiligt och smäckert som ändå är såpass lättstickat att det fungerar som sommarstickning i värmen? Denna runda duk eller disktrasa har ett så enkelt hålmönster att du lätt lär dig mönsterrapporten utantill, och du kan dessutom förstora eller förminska duken efter behag. När originalduken publicerades, förmodligen i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet, brydde sig redaktören inte ens om att beställa en illustration till duken. Så simpel är den!
När är det läge för våfflor? Mest hela tiden, om du väljer att sticka i det som kallas nätpatent. Det handlar alltså om om stickade våffelmönster, där de smaskigaste smårutiga strukturmönstren konstrueras i nätpatentstickning, och det enklaste med bara räta och aviga maskor.
Continue reading "Låt stickorna smaka på våffelmönster i nätpatent"
Ah, dessa förvirrande förkortningar! Vad kan M:et i förkortningen 'fm' stå för om det inte betyder 'maska'? Ledtråden på bilden var att M:et var en säkerhetsnål, så i detta fall betydde M:et 'markör' och F:et 'flytta'. Vinnaren av det blågröna bomullsgarnet, Kristina E, snubblade rätt bland bokstäverna. Grattis!
I den nya tävlingen har du möjlighet att vinna ett svartvitt, återvunnet garn i bomull och lin. Och då gäller det att du kan tolka en tvättetikett eller en garnbanderoll på andra språk än svenska. Vad är det för material som anges i tävlingsfrågan? Deadline är den 15 augusti 2022.
Continue reading "Vad heter garnmaterialet på svenska? (Ny tävling)"
Ah, fördelen med projekt av mormorsrutor att du lätt kan smussla ned virkningen i fickan eller väskan. Nackdelen? Att det ibland behövs så himla många kvadrater, vilket i sin tur innebär en massa montering och jobbigt många garnändar att pilla in och fästa. Men orkar du virka ett dussin mormorsrutor? Grattis, då kan du fixa till ett somrigt linne, i vilken storlek du vill! Och just det, det är faktiskt en virkad sommartopp som inte ser ut som ett gäng blaffiga grytlappar.
Continue reading "Favorit i repris: Virka ett linne av mormorsrutor"
Deadline för juni-tävlingen börjar närma sig. Om du vill ha möjlighet att vinna blågrönt bomullsgarn är det alltså hög tid att börja fnula över vad ett M kan stå för i en beskrivning, om det inte betyder "maska". Läs tävlingsfrågan och svara senast den 13 juni 2022.
Nja, om du tänker simma runt i sjön eller havet är det ingen smart idé att köra med en virkad bomullsbikini. Men för att solbada — med solskyddsfaktor — fungerar de toppen. Och självklart kan du sticka och virka en egen bikini! Det går fort att maska själva tutt-täckarna, sedan drar knytbanden ut lite på tiden. Vill du glida runt i en trekantsbikini, en bandåmodell, något heltäckande eller vågat? Det finns massor av sköna gratisbeskrivningar att välja bland på listan
Continue reading "Solsäkert: Sticka och virka årets snyggaste bikini"
Har du lust att kanta en sjal eller ett linne med en vacker, stickad spets? Testa en bred spetskant från 1800-talet (då den rekommenderades som avslutning till gardiner), omarbetad till moderna sticktermer och mönsterdiagram! Och trots att beskrivningen ser lång ut, och diagrammet är fullt av duttar i rutorna, är spetskanten hyfsat lättstickad. Du behöver bara kunna 'vanliga' minskningar, kombinerade med dubbla omslag.
Continue reading "Snygg klassiker: Sticka en bred spetskant"
Har du hittat fina, begagnade tröjor där det verkar vara för besvärligt att återvinna garnet? Kanske garnet är för tunt, eller sömmarna klippta så att det bara blir garnstumpar när du repar upp? Då kan du återbruka tröjorna nästan som de är. Betrakta tröjorna som tyg, grovstickad trikå eller filt, och sy om eller klipp till dem till något nytt! Bland de uppdaterade återbruks-idéerna hittar du mössor, vantar, halsdukar, hundtröjor, kuddfodral, strumpor, kjolar, väskor...
Continue reading "Återvinn stickade tröjor (utan att repa upp garnet!)"