Stickblogg, virkblogg: Ett garn blir till

Vilket är det senaste garnet Anna har återvunnit? Vilket gratis virk- och stickmönster laddade hon hem senast? Vilken fråga om stickning, virkning eller billiga garner har precis fått ett svar, av Anna eller någon annan?

Svaren hittar du på Twitter (@billigtgarn) och garnbloggen "Ett garn blir till".

Mini-bloggen "Ett garn blir till" är ingen traditionell stickblogg eller virkblogg. Här hittar du istället de absolut senaste uppdateringarna på Billigt-garn.net, och möjligen små korta hejarop du inte hittar någon annanstans. Prempa på RSS-flödet eller epost-utskick

Och du, har du en egen stickblogg eller virkblogg? Tipsa om den på Pysselpolare!

Nytt på Billigt-garn.net:

Jan 14, 2020

Checklista: Vilka tröjor kan du återvinna garn ifrån?

Funderar du på att gå till en begagnatbutik eller loppis för att hitta tröjor, koftor och andra plagg att återvinna garn ifrån? Det är en bra idé. En riktigt miljö- och plånboksvänlig idé. Men du ska inte acceptera vad skit som helst, bara för att det är billigt och begagnat. Nej, tricket bakom att hitta lyxigt och villigt garn ligger i att välja rätt sorts slaktobjekt. Spana in checklistan för blivande garn och spara den på mobilen! Även om den ser lång ut tar den inte många sekunder att beta av.

Återvinn garn: Vilka tröjor passar till att repa upp? Checklista att ta med till begagnatbutiken.

Continue reading "Checklista: Vilka tröjor kan du återvinna garn ifrån?"

Jan 04, 2020

4 x poncho: Sticka och virka av raka stycken

Kan du sticka en halsduk? Virka en grytlapp? Då kan du också lätt skapa en egen poncho! Av en rektangel eller två kan du fixa till fyra olika poncho-typer som passar lika bra att bära över festblåsan och vinterjackan som pyjamasen. Och om du inte riktigt vågar designa en egen variant — klart du gör! — kan du följa någon av de över 30 gratis virk- och stickbeskrivningarna.

Sticka eller virka en poncho av 2 raka stycken. Gratis mönster och diagram.

Continue reading "4 x poncho: Sticka och virka av raka stycken"

Dec 19, 2019

Vad ska du sticka och virka år 2020? Börja leta här!

Snart blir det ett nytt, gott garnår! Och vad ska du sticka eller virka då? Fyll på med inspiration och sköna virkmönster och stickbeskrivningar från den långa listan över samlingar med gratismönster! Här finns garnjättarna som marknadsför sina garnmärken med hjälp av bjudbeskrivningar, plus lite mer udda källor. Den första, uppdaterade halvan talar svenska. Eller åtminstone nordiska. Sedan blir det mer flerspråkigt. Letar du efter hundtröjor, dockkläder, mössor, vantar eller galet iögonfallande överdelar till damer? Du hittar rubbet här!

Ladda ned löjligt många gratis stickbeskrivningar och virkbeskrivningar.

Continue reading "Vad ska du sticka och virka år 2020? Börja leta här!"

Dec 10, 2019

Vad kallas den lilla stickan? (Ny tävling)

Ett fluffigt stickat strukturmönster och en luftig, fransk bulle kan heta samma sak. Åtminstone när det gäller brioche, det vill säga patentstickning. Och vinnaren Eva-Lis L hade koll på B-ordet! Jippie!

I den nya tävlingen har du chans att vinna tunna, en-trådiga blandgarn i två färger, från en garnfirma som bland annat är känd för sina mix-paket. Och tävlingsfrågan gäller en pryl. En ganska liten grunka. Som vissa stickare använder. Ibland. Spana in beskrivningen och bilden, och se om du kan lista ut svaret. Deadline är ... nästa år, närmare bestämt den 10 februari 2020.

Vinn tunna blandgarn i februari 2020!

Continue reading "Vad kallas den lilla stickan? (Ny tävling)"

Dec 07, 2019

Hur många maskor och varv till en halsduk?

Funderar du på att sticka eller virka en halsduk? Helt naturligt, så här års. Vadå? Hur många maskor du behöver? Och hur mycket garn? Det beror givetvis på hur bred och lång halsduk du tänker maska. Vilken bredd och längd är egentligen 'normal'? För att inte dra en vals om vuxna halsar rådfrågade jag två stycken garnjättars gratisbeskrivningar för dam och herr. Ta en titt på storlekstabellen över halsdukar. Och fråga dig sedan om du vill sticka och virka något genomsnittligt. Kanske, kanske inte?

Hur bred är en stickad halsduk? Det beror på garn och mönster

Continue reading "Hur många maskor och varv till en halsduk?"

Dec 03, 2019

Lär dig sticka ett bubbelmönster

Inger hittade det stickade strukturmönster som jag kallar bubbelmönster — eller ska det heta superläckert sjömansmönster eller gropiga lår-mönster? — men tyckte att beskrivningen saknade förklaring till en maska. Och tänka sig att jag knådade fram de instruktionerna när jag försökte fatta hur det fullständigt nippriga 'fallmaska' var funtat! Hur som helst, meningarna och bilderna är nu förhoppningsvis en gnutta tydligare. Bubbelmönstret är faktiskt hyfsat lättstickat. Och snyggt. Du kan ha sett det stickat i fabriksstickade tröjor. (Jag hittade en sådan tröja på en loppis.)

Sticka bubbelmönster - provlapp och beskrivning

Continue reading "Lär dig sticka ett bubbelmönster"

Nov 11, 2019

Julverkstad! 50+ presenter att sticka och virka

Brr. Har snön kommit? Vinter... förlåt, normaltiden är åtminstone här, vilket innebär mörka kvällar upplagda för mys och maskpyssel. Och givetvis: julklappstillverkning! Om du redan har gett bort grytlappar och tofflor i överflöd, ta en titt på den uppdaterade listan med gratismönster till roliga och udda, stickade och virkade presenter. Bland de nya favoriterna finns menskonst, städstrumpor och en hashtagg att gosa med, plus en kudde till surfplattan och en stickad kram.

Sticka och virka roliga julklappar med gratis beskrivningar

Continue reading "Julverkstad! 50+ presenter att sticka och virka"

Oct 26, 2019

Linda eller härva upprepat garn? Enkla regler + test

Om du ska få ditt återvunna garn avkrullat plus stick- och virkvänligt måste du antingen linda eller härva det före tvätt (eller ånga det, men låt oss inte komplicera saken ytterligare). Men hur vet du om det är bäst med lindning eller härvning? Jo, det finns några enkla riktlinjer. Och så finns det ultimata testet. För den som älskar garn så mycket att den inte har något emot att tillbringa många sköna och blöta timmar med det.

Ska du härva eller linda upprepat garn? Här är riktlinjerna du behöver för att återvinna garn.

Continue reading "Linda eller härva upprepat garn? Enkla regler + test"

Oct 18, 2019

B som i bomullsgarn och ... vadå? (Ny tävling!)

Går det verkligen att kalla ullgarn med bortfrätta hårfjäll, och som täckts med ett plastskikt, för ren ull? Nja, ull som fått utstå detta brukar kallas superwash-ull, och poängen är att se till att ullen inte filtas och krymper när du tvättar det färdiga plagget. Och det visste vinnaren Karoline J, tjoho!

I december-tävlingen blir det andra bullar ... bollar. I vinstpotten ligger uppfräschade secondhandfyndade bomullsnystan av lite varierande grovlek, i svart, grått och turkos. Och tävlingsfrågan handlar om ett stickat strukturmönster. Och bröd. Vad kallas det fluffiga stickmönstret och det luftiga brödet? Deadline är den 9 december.

Vinn blandade bomullsgarn i decembertävlingen 2019!

Continue reading "B som i bomullsgarn och ... vadå? (Ny tävling!)"

Oct 14, 2019

Satsa på sista varvet: Virka kräftmaskor + vridna fastmaskor

Mona fick syn på min runda monster… eh, mormorsduk (som jag använder som pläd och dubbelvikt cirkelsjal), och undrade hur jag fick sista varvet stabilt. Mormorsrundelns slutvarv råkar nu vara helt ouppfostrat, men visst finns det många sätt att strama till det yttersta varvet om det krävs. En klassiker är kräftgången, eller virkade kräftmaskor, och dess (goda?) tvilling vridna fastmaskor. Lär dig hur du virkar båda!

Lär dig virka kräftmaskor och vridna fastmaskor

Continue reading "Satsa på sista varvet: Virka kräftmaskor + vridna fastmaskor"

Oct 08, 2019

Jovisst kan du *virka* sockor och strumpor!

De mest foträta strumporna är stickade. Rundstickade utan söm och med häl. Men visst sjutton ska du ändå sticka sockor fram och tillbaka, eller virka dina strumpor. Det är ju inte så att vi garngalningar tillverkar sockor för att vi är akut barfota. Nej, att virka något till fötterna är helskoj, och dessutom finns det gott om gratismönster till virkade sockor att frossa i. På svenska och utrikiska och på video. Och för tunna garn och för tjocka. Rundvirkade eller med sömmar och ... ja, utan häl. (Förvånansvärt bekväma tubsockor, faktiskt.)

Virka tubsockor efter en gratis och enkel beskrivning (endast ett mönstervarv!)

Continue reading "Jovisst kan du *virka* sockor och strumpor!"

Sep 21, 2019

Fixa till en rundstickning som vridit sig

Vägrar början av din rundstickning att se ut som en rak tub? Linda råkade ut för att tröjresåren liksom hängde över rundstickan, istället för under. Och ja, det beror på att stickningen har snott sig. Att maskorna vridit sig runt sin stickaxel. Går det att göra något åt det? Självklart! Framför allt finns det knep för att se till att maskorna sitter där de ska när det är dags att sticka runt. Plus sätt att fixa till problemet utan att repa upp allt. (Och nyckelordet här är 'allt', för lite extra och ljuvlig sticktid får du allt räkna med.)

Hoppsan, har rundstickningen snott sig?

Continue reading "Fixa till en rundstickning som vridit sig"

Sep 05, 2019

Varför återvinna garn? 8 goda skäl

Behöver du en bra ursäkt för att sitta och kela med nystan mest hela tiden? Då ska du definitivt börja återvinna garn. Dessutom är det klimatsmart. Och billigt. Men det finns faktiskt fler fördelar med återvunnet garn, jämfört med sprillans nya märkestrådar som du kan köpa hos vanliga garnförsäljare. Irriterar du dig på knutar mitt i nystanet, eller att det i en beskrivning står att du absolut måste använda ett särskilt garn? Då är garnåtervinning något för dig. Unna dig lyxen!

Lyxigt och billigt garn! Det finns många fördelar med återvunnet garn, jämfört med garn i butik.

Continue reading "Varför återvinna garn? 8 goda skäl"

Sep 02, 2019

Vill du sticka snabbare? Här är tips och tricks!

Små ändringar kan faktiskt göra stor skillnad. Cecilia upptäckte att hon stickade med högre fart om hon ändrade ett par rörelser och höll maskorna närmare spetsen. Så enkelt kan det vara sticka snabbare. Visst är det bra med 'träning' eller 'rutin', men nog är det roligare med små, små justeringar som du kan göra omedelbums? Ibland kan det räcka med att skaka loss axlarna. Ibland handlar det om att skaka fram fler minuter i schemat. Vad kan *du* göra för få mer flyt i stickningen?

Så här ska du INTE sticka om du vill sticka snabbbare

Continue reading "Vill du sticka snabbare? Här är tips och tricks!"

Aug 29, 2019

Shoppa garn, mitt i Stockholms city

Fler nystan? Det var inte meningen, men plötsligt låg det en garnaffär i vägen för mig, precis när jag skulle hem. Närmare bestämt Adlibris butik, med generös garnavdelning. Just det, om du råkar befinna dig i eller planerar att besöka Stockholms city är möjligheterna att klappa och klämma på garnnystan mycket goda. Visserligen hittar du ännu fler och charmigare garnbutiker om du är beredd på att ta en tripp eller två med tunnelbanan, bussen och spårvagnarna, till Stockholms andra stadsdelar och förorter. Men vad sägs om fem olika garnförsäljare på kort promenadavstånd från T-Centralen och Hötorget? Här är den uppdaterade listan över garngos i Stockholms stadskärna.

Adlibris är en av garnaffärerna du kan besöka i Stockholms city

Continue reading "Shoppa garn, mitt i Stockholms city"

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare