Stickblogg, virkblogg: Ett garn blir till

Vilket är det senaste garnet Anna har återvunnit? Vilket gratis virk- och stickmönster laddade hon hem senast? Vilken fråga om stickning, virkning eller billiga garner har precis fått ett svar, av Anna eller någon annan?

Svaren hittar du på Twitter (@billigtgarn) och garnbloggen "Ett garn blir till".

Mini-bloggen "Ett garn blir till" är ingen traditionell stickblogg eller virkblogg. Här hittar du istället de absolut senaste uppdateringarna på Billigt-garn.net, och möjligen små korta hejarop du inte hittar någon annanstans. Prempa på RSS-flödet eller epost-utskick

Och du, har du en egen stickblogg eller virkblogg? Tipsa om den på Pysselpolare!

Nytt på Billigt-garn.net:

Apr 19, 2018

Maska av elastiskt: fem favoriter

Behöver du en mer töjig avmaskning än den normala, stickade? Så klart att du behöver! I alla fall om du stickar muddar till ärmar, halsringningar, mössor eller strumpor stickade från tån och upp. För att inte tala om till spetssjalar stickade uppifrån och ned. Och givetvis, eftersom vi snackar stickning, finns det en hel drös av tekniker att ta till. Jag nöjer mig oftast med en av fem favoritmetoder när den avslutande kanten ska klara av att töjas ut ordentligt.

Ska du maska av din stickning elastiskt? Här är den klassiska, elastiska avmaskningen

Continue reading "Maska av elastiskt: fem favoriter"

Apr 17, 2018

Ny tävling: Vinn somrigt garnpaket (med ögon!)

Har en maska verkligen olika delar? Jovisst, såväl i stick- som virkbeskrivningar kan du hitta instruktioner om att du ska pilla i antingen den främre eller den bakre maskbågen. Minsann. Och vinnare av de svarta nystanen i apriltävlingen? Ewa H!

Och nu har du en ny chans att vinna bomullsgarn. I junitävlingen är det garn- och hobbybutiken Rito.se som står för vinsten, ett paket med sju bomullsnystan i olika färger, och dessutom ett paket med säkerhetsögon. Alltså sådana som du sätter på exempelvis amigurumi. Tävlingsfrågan handlar om en virkstil där du kan virka snygga mönster eller fräcka budskap. Vadå? Om det gäller all virkning? Självklart, men vad heter den sorts virkning som syns på bilden? Om du kan lista ut svaret senast den 11 juni 2018 har du möjlighet att vinna det majsiga garnpaketet.

Vinn garnpaket med bomullsgarn och säkerhetsögon i juni 2018

Continue reading "Ny tävling: Vinn somrigt garnpaket (med ögon!)"

Apr 15, 2018

Sticka och virka din cykel vårfin

Medan husbandet laddar för tre olika cykellopp i närtid matchar jag med stickor och virknål. Japp, när våren är här är det definitivt dags att göra tvåhjulingarna riktigt fina. Det vanligaste sättet att garnbomba en cykel verkar vara sadelskydd, men i listan över gratismönster till cykeln hittar du också styrstångskoftor, cykelväskor, låshöljen, flärpor, ringklockehättor, en varningsskylt och ett förslag på att klä in hela jonnen med mormorsrutor. Med mera.

Sticka och virka sadelskydd och annat till din cykel

Continue reading "Sticka och virka din cykel vårfin"

Apr 09, 2018

Sista chansen: Vinn svarta nystan i växtfibrer

O, nu närmar sig deadline för apriltävlingen! Om du skickar in ditt svar senast måndagen den 16 april har du chansen att vinna svarta nystan från Mondial och Marks & Kattens, i bomull och lin/bomull/viskos. Tävlingsfrågan? Den handlar om grundläggande mask-anatomikunskaper för såväl stickare som virkare. Vad kallas egentligen maskans delar?

Vinn svarta nystan i bomull, lin, viskos i april 2018

Continue reading "Sista chansen: Vinn svarta nystan i växtfibrer"

Apr 06, 2018

Här hittar du garn i Härnösand (+ webben)

Befinner du dig (snart) i Västernorrland? En anonym läsare tipsar om Härnösands-butiken Norrslöjd, som även säljer garn över Internet sedan tio år tillbaka. Och vad utmärker denna garnaffär? Jo, utbudet kanske liknar övriga garnkrängares, 'men bemötandet är super'.

Continue reading "Här hittar du garn i Härnösand (+ webben)"

Apr 01, 2018

Ullälskare? Pryd din stickning med ett får! (Eller flera)

Näst efter renen måste fåret vara det vanligaste djurmotivet på stickade tröjor. Eller? Tyvärr är det inte alltid så lätt att googla fram får-stickmönster till fair isle-stickning (när du stickar med flera färger samtidigt), instarsiastickning (en färg i taget) eller för maskstygnsbroderi. Åtminstone inte om du använder svenska som sökspråk. Men lugn, bara lugn! Med hjälp av seriösa sökmotors-skills har jag plockat fram ett gäng får-favoriter, från små gulliga får på rad till realistiska fårporträtt. Och du, diagrammen fungerar på varje språk.

Sticka tröjor och annat med får på. Alltså stickmönster med får-motiv

Continue reading "Ullälskare? Pryd din stickning med ett får! (Eller flera)"

Mar 26, 2018

Stärka virkat med sockervatten: 2 recept, 1 färdig lösning

Har du virkat eller stickat en korg eller något pynt som behöver lite spänst? Ett sätt att förvandla ditt verk till en rakryggad hårding är att stärka det med sockervatten. Som är socker. Plus vatten. Enkelt, va? Vadå? Behöver du tydligare beskrivning? Jamen dåså! Här har du två recept, ett med strösocker, ett med florsocker. Och så finns det färdigblandade lösningar att köpa i närmaste närbutik, för dig som inte gillar att stå vid spisen.

Stärka med sockervatten?

Continue reading "Stärka virkat med sockervatten: 2 recept, 1 färdig lösning"

Mar 24, 2018

Sticka en än mer magisk sjal!

Tänk dig en stickad tubhalsduk eller snurrsjal som du också kan bära som huva eller slöja, eller som poncho eller axelvärmare. Tänk dig sedan att du pryder den med virkade spetskanter som inte bara är piffiga, utan också *praktiska*. Du kan nämligen använda dem för att förvandla sjalen till exempelvis ett strandlinne, och dessutom blir blockningen ovanligt bekymmersfri. Visst låter det magiskt? Och ändå handlar det bara om en tub som du stickar i björnbärsmönster på grov rundsticka, med en extra detalj. Och ja, de är buslätta att maska, både sjalen och spetskanterna.

Stickbeskrivning till en snudd på magisk sjal, halsduk, huva, tubhalsduk, poncho, axelvärmare.

Continue reading "Sticka en än mer magisk sjal!"

Mar 19, 2018

Gör något snyggt av stumpar och restgarn

Är din garngömma full av småttingar, små ynka restnystan och garnändar? Följ då Carinas tips, och låt dig inspireras av bloggen Laughing purple goldfish designs. Där bygger många av stick- och virkidéerna på att du tillverkar 'crazy yarn', eller magiska nystan av ihopknutna garnlängder. Och nej, det är inte så noga med vilka material och färger du använder. Eller om knutarna syns. Puh!

Continue reading "Gör något snyggt av stumpar och restgarn"

Mar 18, 2018

Testa själv: Är det ullgarn eller inte?

Tändstickor är ett viktigt vapen i min garnåtervinnings-arsenal. Jo, jag brukar ta till den mäktiga elden när jag har mina tvivel kring slakttröjorna som jag köper för att återvinna garnet ifrån. Har du också kommit över mystiska garn, kanske ett par loppisnystan som du inte vet ursprunget till? Då kan du med ett par enkla metoder försöka lista ut vilka sorts fibrer som bygger upp garnet. Eller kanske framför allt vilket material det *inte* kan vara. Mest underhållande är det doftrika bränntestet. Fast det fungerar inget vidare på blandgarn. Och det kan inte heller skilja mellan kashmir och alpacka.

Bränntesta ditt mysteriegarn

Continue reading "Testa själv: Är det ullgarn eller inte?"

Mar 15, 2018

På jakt efter gratis virk- och stickbeskrivningar? Börja här!

Längtar du efter att fylla förråden med fler sköna virkmönster och stickbeskrivningar? Ta då och bokmärk den långa listan över listor på just gratismönster. Här hittar du både de givna garnjättarna som marknadsför sina nystan med hjälp av bjudbeskrivningar, plus lite mer udda källor. Och du, hela den första, uppdaterade halvan talar svenska. Eller åtminstone nordiska. Sedan blir det en aning mer flerspråkigt. Letar du efter dukmönster, dockkläder, mössor, vantar eller galet trendiga tröjor? Du hittar rubbet här!

Ladda ned löjligt många gratis stickbeskrivningar och virkbeskrivningar.

Continue reading "På jakt efter gratis virk- och stickbeskrivningar? Börja här!"

Mar 11, 2018

Frossa i virkinspiration

Letar du efter en ljuvlig virkblogg att klicka runt på i ett par timmar? Agnetha tipsar om underbara Bautawitch (Direktlänk: Bautawitch.se), en fin 'blogg med roliga och vackra saker!'

Vill du också tipsa om en virk- och stickblogg, eller en Facebook-grupp? Gör det på sidan om Pysselpolare. (Och ja, du får rekommendera din egen blogg, så klart. Garnglädje ska spridas!)

Continue reading "Frossa i virkinspiration"

Mar 08, 2018

Istället för garn: Sticka med presentsnöre

Håller du på att plastbanta? Ja, då kanske du ska blunda för detta projekt. Det handlar om att sticka i synnerligen onödig plast, nämligen presentsnöre. Ursäkta, men det är vansinnigt roligt! Plus en nyttig läxa för den som tror sig kunna sticka jämna maskor mest hela tiden. Om dina skåp flödar över av julklappssnören kan du till exempel sticka en badrumsgardin. Bara det att du kan krusa snörändarna gör stickningen eller virkningen till en fest!

Gardinfransar blir så mycket roligare i presentsnöre än i garn

Continue reading "Istället för garn: Sticka med presentsnöre"

Mar 05, 2018

Dags att virka och sticka påskpynt!

Snart är det påsk, även om våren känns något fjärran. Och för att piffa till den — påsken alltså, inte våren — kan du sätta sköna pynt i påskriset. Som garngalning är det det nästan din plikt att virka dem själv. Eller sticka dem. Eller filta dem. Eller bara göra garnbollar. I länksamlingen hittar du gamla och nya beskrivningar på äggvärmare, påskkärringar, äggkorgar, kycklingar, björkhängen och annat gul-gulligt. Min personliga favorit, det stekta ägget, är dock virkat helt på fri hand.

Påsksaker: Virka ett ägg att hänga i påskriset

Continue reading "Dags att virka och sticka påskpynt!"

Mar 03, 2018

Stickning: Vadå, 'vänd ut och in på arbetet'?

Stickar du lovikkavantar eller något annat med en vikkant? Då kan det hända att din stickbeskrivning ber dig att vända ut och in på arbetet. Och jag lovar och svär att ditt mönster gör det för att vara snäll mot dig. Det är säkert! Men hur fungerar den där ut och in-vändningen, undrar bland andra Paulina? Och hur vet du om du har vänt rätt? Och vad gör du med det lilla hålet (som faktiskt avslöjar att du har gjort rätt)?

Så här vänder du arbetet, alltså stickningen, ut och in

Continue reading "Stickning: Vadå, 'vänd ut och in på arbetet'?"

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare