Stickblogg, virkblogg: Ett garn blir till

Vilket är det senaste garnet Anna har återvunnit? Vilket gratis virk- och stickmönster laddade hon hem senast? Vilken fråga om stickning, virkning eller billiga garner har precis fått ett svar, av Anna eller någon annan?

Svaren hittar du på Twitter (@billigtgarn) och garnbloggen "Ett garn blir till".

Mini-bloggen "Ett garn blir till" är ingen traditionell stickblogg eller virkblogg. Här hittar du istället de absolut senaste uppdateringarna på Billigt-garn.net, och möjligen små korta hejarop du inte hittar någon annanstans. Prempa på RSS-flödet eller epost-utskick

Och du, har du en egen stickblogg eller virkblogg? Tipsa om den på Pysselpolare!

Nytt på Billigt-garn.net:

Feb 24, 2018

Busenkelt: Virka en rund matta av gamla T-tröjor

Vilket är egentligen roligast: att förvandla gamla pinsamma konferens- och konsert-tischor till eget trikågarn, eller att virka mattor av dem? Nåja, låt oss säga att det är lika tillfredsställande, och ett mycket njutbart sätt att rensa i garderoben. Och det där med att virka en helt rund matta? Det är lätt som en plätt. En platt och stor plätt. Och om du väljer att sitta på mattan medan du virkar den får du rumpmassage och fullständig virkkontroll i ett!

Virka en rund matta, gratis beskrivning

Continue reading "Busenkelt: Virka en rund matta av gamla T-tröjor"

Feb 20, 2018

Så här virkar du *raka* färgmotiv i spiral

Mössmaskare? Väskvirkare? Om du försöker virka roliga eller snygga motiv i flera färger har du säkert märkt att mönstret lutar och vrider sig när du virkar runt i spiral. Det finns en mycket enkel lösning som gör att motiven ser raka ut. Och så finns det lösningar som är lite mer kluriga. Alla fungerar! Fast den första är enklare. Betydligt enklare.

Försöker du virka raka motiv när du virkar i spiral? Så här gör du.

Continue reading "Så här virkar du *raka* färgmotiv i spiral"

Feb 13, 2018

Ny tävling: Vad heter maskans delar?

En lite mindre textiltokig människa kanske förknippar 'häckling' med att smäda någon. Men det är också ett arbetsmoment i linberedning. Det visste vinnaren i februaritävlingen, Catharina H. Tjiho!

Och nästa tävling? Den handlar om nödvändiga mask-anatomikunskaper för såväl stickare som virkare. Kan du svaret? Då har du chansen att vinna svarta nystan från Mondial och Marks & Kattens, i bomull och lin/bomull/viskos. Deadline är den 16 april, då det kanske, kanske är vår?

Vinn svarta nystan i bomull, lin, viskos i april 2018

Continue reading "Ny tävling: Vad heter maskans delar?"

Feb 07, 2018

Lovikka! Sticka vantarna med stort L

För över 100 år sedan skapade Erika Aittamaa Lovikkavanten. Och tack vare den speciella tidsmaskin som stickbeskrivningar erbjuder oss kan vi maska fram något som är en kopia av den traditionella vanten. Eller så kan vi sticka — eller virka! — andra sorters ruggade vantar i lovikkagarn, och bara njuta av handvärmen. Jorå, bland alla gratismönster finns det förutom virkade versioner även sådana som du kan sticka på två stickor, och med resårmudd istället för vikkant.

Lovikkavantar och vantar stickade i lovikkagarn - gratis mönster

Continue reading "Lovikka! Sticka vantarna med stort L"

Jan 31, 2018

Garnåtervinning: Sätt sprätt på dina blivande nystan

Har du garderobs- eller loppisfyndat ett lämpligt slaktplagg att förvandla till härligt, stick- och virkfärdigt garn? Då måste du först sprätta sömmarna, innan du kan leta upp garnändarna som låter dig repa upp hela sk*ten. Och hur gör du det? Ja, det beror lite på vilken sorts söm dina plagg har. Är det handsytt? Ser sömmen ut som en räcka virkade smygmaskor? Eller är det små gnetiga stygn som inte vill ge med sig? Lär dig konsten att sprätta sömmar lagom snabbt, och att hitta tråden som gör att du kan förvandla begagnade paltor till fräscha nystan.

Sprätta en tröja för att komma åt garnet

Continue reading "Garnåtervinning: Sätt sprätt på dina blivande nystan"

Jan 23, 2018

Hur många maskor behöver du till en halsduk? (Tabell)

Tänker du sticka eller virka en egen halsduk? Härligt! Det är som att bära en kram. Vadå? Hur många maskor du behöver? Och hur mycket garn? Eh ... ja, det beror förstås på hur stor halsduk du tänker maska. Och hur bred och lång är egentligen en normal hals-scarf? För att få ett hum undersökte jag två stycken garnjättars gratisbeskrivningar till halsdukar för dam och herr. Spana in storlekstabellen över halsdukar, och se om du hittar mått som passar ditt skapande!

Hur bred är en stickad halsduk? Det beror på garn och mönster

Continue reading "Hur många maskor behöver du till en halsduk? (Tabell)"

Jan 19, 2018

Fuskolle, fuskolle! Sticka enkelt en praktisk halsvärmare

En fuskpolo eller fuskolle måste vara ett av modets smartaste plagg. Den värmer de känsliga delarna på halsen och bröstet, och ser ut som en tjocktröja när den sticker upp ovanför jackkanten. Men den är är inte bylsig som en hel tröja, och inte heller lika trasslig som en halsduk. Och så är den så himla enkel att sticka, uppifrån och ned, till barn, dam och herr. Det är bara att använda huvudet och dina skönaste restgarner!

Sticka en fuskpolo

Continue reading "Fuskolle, fuskolle! Sticka enkelt en praktisk halsvärmare"

Jan 06, 2018

Vilka garn kan du använda till grytlappar?

Har du udda restnystan som du har tänkt använda till en stickad eller virkad grytlapp? Ja, då gäller det att kika ordentligt på banderollen (till köpegarn) eller tvättetiketten (till återvunna garn) för att se om du kan maska en *praktisk* grytlapp av garnet. Visst, för dekorativa plättar som bara ska hänga på en krok är det inte så noga. Men vill du skydda dina händer? Vid alla typer av matlagning? Då är det bäst att du väljer såväl lämpligt garn som modell till dina pannlappar.

I vilka garn och material kan du sticka och virka grytlappar?

Continue reading "Vilka garn kan du använda till grytlappar?"

Dec 30, 2017

Fort! Virka enklaste tofflorna någonsin

Behöver dina fötter lite extra kärlek i vinter? På bara en kväll kan du fixa ett par snabbvirkade tofflor till dig själv. Åtminstone om du väljer den löjligt enkla toffelmodellen i ett tjockt och härligt garn. Vill du ha något mer avancerat? Fixa då till snygga babytossor, tofflor med skaft, Converse-kopior till stora och små eller någon annan favorit på listan.

Virka snabba, enkla tofflor

Continue reading "Fort! Virka enklaste tofflorna någonsin"

Dec 20, 2017

Känn kraften i maskorna! Sticka och virka Star Wars-prylar

Har du sett The last jedi? Oavsett om du är en (eller känner någon) ny eller gammal Star Wars-älskare finns det många, många gratisbeskrivningar på stickat och virkat som förlänger rymdsagan. Vill du sticka en Star Wars-tröja? Virka en Leia-snuttefilt? Maska dig en egen porg? Gå loss på amigurumi, mössor, vantar, halsdukar, kuddar ... det finns över 40 beskrivningar på den uppdaterade listan.

Star Wars! Grytlapp med Darth Vader och Stormtrooper

Continue reading "Känn kraften i maskorna! Sticka och virka Star Wars-prylar"

Dec 12, 2017

Ny tävling: maska något fint i lin

Hur många maskor ökar du om du stickar någon av de märkliga förkortningarna? Ja, den tävlingsfrågan var lite klurig. Det rätta svaret är två, eftersom förkortningarna stod för tre maskor i en-ökningar. Ett stort grattis till vinnaren Oline S!

Så nu är det en ny tävling på gång. Den här gången kan du vinna återvunnet, tunt lingarn. Även tävlingsfrågan handlar om lin — och det går absolut att googla fram rätt svar. Deadline är den 12 februari 2018.

Vinn vitt (blekt) återvunnet lingarn i febrauri 2018

Continue reading "Ny tävling: maska något fint i lin"

Dec 10, 2017

Virka på engelska? Så här tolkar du utländska stick- och virkmönster

Å, vilken ljuvlig mönsterskatt vi har tillgång till tack vare det däringa Internettet! Fast ... stick- och virkbeskrivningarna har ibland fräckheten att vara skrivna på utrikiska. Tänka sig. Och även om det finns gott om ordlistor och andra sätt att översätta dem bjuder just virkning på engelska på en särskild utmaning. Nämligen att det finns olika sorters virkengelska. Hur vet du om ett virkmönster är på brittiska eller amerikanska? undrade en anonym läsare. Jo, det finns ledtrådar. De är små, men avslöjande. Lär dig att känna igen dem!

Smarta sätt att dechiffrera engelska eller andra utländska virk- och stickbeskrivningar.

Continue reading "Virka på engelska? Så här tolkar du utländska stick- och virkmönster"

Dec 09, 2017

Ett nystan = en pläd (vinstchans!)

Hur många maskor står förkortningarna för? Om du kan svaret på den frågan har du möjlighet att vinna ett stort, stort nystan av Pleddgarn, utan banderoll. Alltså ett plädgarn på svenska. Och detta enda nystan ska räcka till en hel liten filt, enligt tillverkarna Viking. Lista ut svaret senast måndagen den 11 december, så har du chans att krama detta nystan i vinter!

Vinn jättenystan med Pleddgarn i december 2017

Continue reading "Ett nystan = en pläd (vinstchans!)"

Dec 08, 2017

RÄTTELSE: 12 varianter av vändbara stickmönster

Ett stort tack till Lena, som upptäckte att varven i beskrivningen till vågmönstret med tappade omslag var förväxlade i skrift. Vadå vågmönster? Jo, det handlar om ett av tolv stickade strukturmönster som ser likadana ut på bägge sidor, och därför är särskilt bra till halsdukar, sjalar och filtar. Inte nog med att de är snudd på identiska på rät- och avigsidan, de rullar heller inte upp sig som slätstickning gör. Och så är de betydligt roligare än vanlig rätstickning och mosstickning. Se om du hittar en ny favorit!

Lär dig sticka 12 vändbara strukturmönster

Continue reading "RÄTTELSE: 12 varianter av vändbara stickmönster"

Dec 05, 2017

Visst har du tid att återvinna garn!

Jo, det är mycket nu. Det är extra mycket mycket när det närmar sig jul och nyår. Men nog hinner du frossa i härliga garner genom att själv återvinna dem från begagnade tröjor och koftor. Hur mycket tid du behöver? Det beror förstås på. I tidsuppskattningen av de olika återvinningsstegen ser du att vissa grepp kan gå på ett par minuter. Andra kan ta flera timmar, utspritt över flera dagar. Men du, de är ljuvligt garngos. Allihop.

Om du har en hjälpreda hemma går garnåtervinningen så mycket fortare.

Continue reading "Visst har du tid att återvinna garn!"

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare