Sticka & virka med tygremsor, plastband, mattrasor... stickning och virkning med återbrukade material

Hållbart, punkigt, kreativt. Strunta i de vanliga stick- och virkgarnen, och förvandla istället ditt "skräp" till unika garn. Just det: sticka och virka med återbrukade material, som gamla tygremsor, plastpåsar och T-tröjor (= eget trikågarn), eller varför inte överbliven metalltråd? Här får du idéer och instruktioner till ovanliga och återvunna material som är vänliga(re) mot planeten och din plånbok. 

Letar du efter billigt garn? Det kanske är dags att skippa garnet, och istället sticka och virka av alternativa material.

Föredrar du "tänk utanför ramarna" eller "tänk utanför boxen"? Om du verkligen vill vara en återbrukande och miljömedveten garngalning av rang gäller "tänk utanför nystanet".

Inte nog med att du kan förvandla begagnade, stickade tröjor till så gott som nytt garn, du kan även trolla fram garn av det som andra betraktar som hushållssopor: slitna lakan, gamla T-tröjor, överblivna presentsnören, alla dessa plastpåsar och… ja, tidningar.

Men varför stanna där? Låt oss lyfta näsan ur garnnystanet, slipa saxarna och utforska en värld där "garn" får en helt ny innebörd. Japp, vi snackar om att sticka och virka med remsor av tyg, plast och andra mer bisarra saker.

Går det att sticka och virka utan garn?

Tänk utanför nystanet och du förstår snart varför du inte behöver något garn, överhuvudtaget, för att sticka och virka.

När jag var liten och led av svår solbränna och pysselabstinens på vårt lantställe stickade jag med tretumsspikar och grässtrån. Det är säkert. Det blev inte snyggt, men det dämpade suget.

Du kan sticka och virka med vad som helst som är betydligt längre än vad det är brett. Och någorlunda böjligt. 

Ja, kanske inte vad som helst. Kokt spaghetti är lite opraktiskt (det inkluderar stickning i nudlar). Virkade baconskivor verkar däremot smaskiga. Okokt spaghetti ska vi inte tala om. Och Torky rivna i remsor är helt enkelt inte skoj.

Men kolasnören funkar fint. Som i beskrivningen på ätbara trosor i nättidningen Knitty.

Är du trött och less på att dumpa dagstidningar i pappersåtervinningen? (Jag vet, jag vet, det är nästan det enda du mäktar med för att rädda världen... men det är ju så träligt.) Prova att spinna garn av tidningspapper! Konstnären Ivano Vitali har valt just tidningspappersgarn som sitt medium.

Återvunnet garn? Prova att spinna det av tidningspapper!Går det att spinna garn av tidningspapper på en elvisp? Första försöket!

Inte återvinning, men rolig användning av ett material som brukar finnas till hands: spinn garn av toapapper!

Men att sticka och virka med glas ska vi nog överlåta till experterna, som Catherine Carr. Och fantastiska Olek? Hon kan virka med ballonger.

Stickar en dörrmatta av tygremsor eller mattrasor

Sticka och virka med tygremsor, mattrasor och trikågarn (från T-tröjor)

Det enklaste och billigaste sättet att förvandla ditt "skräp" till något som går att använda som garn är att börja med tygremsor. Alltså mattrasor, tygremsor och eget trikågarn klippta från dina avlagda plagg. Helst de som till och med är för ischliga för att skänka bort.

Ja, just det. Trasmattor. Väntat oväntat. Eller korgar, grytlappar, sjalar, mössor, väskor...

Ett virkat armband i metalltråd

Sticka och virka med återvunnen metalltråd

Smycka dig billigt med sladdgarn: Virkar eller stickar du smycken, örhängen, armband, halsband, navelpiercingsberlocker i metalltråd och pärlor? Eva har då ett rackarns smart återvinningstips.

(Psst! Givetvis kan du också virka och sticka smycken i vanligt garn.)

Har du några trasiga lampor uppe på vinden? Var det tjall på adventsljusstakarna i julas? Har lillkaninen bitit sönder sladden? Har du ett lamplager som väntar på vårstädnings-containern? Fram med avbitartången!

Den tunnaste och mest slitstarka koppartråden hittar nämligen Eva i gamla lampsladdar (ojordade).

Och du, du som pysslar med garn är tillräckligt smart för att fatta att kontakten ska vara urdragen innan du börjar knipsa, eller hur?

Örhängena som står högst upp på min att-göra-lista heter "Bada Bling Bling" (gratis pdf), ur boken Not Your Mama's Crochet.

(Har den inte; tänker inte heller köpa den, men senast jag tittade kostade den strax över hundralappen på såväl Adlibris som Bokus.)

Stjärnor eller blommor, stickade av plastband klippta från plastpåsar.

Sticka och virka med plastremsor, plastband — inklusive kassettband och videoband

Världen drunknar i plastpåsar. Det flyter öar av gamla kassar runt omkring i haven. Varför inte sticka och virka något läckert av dem istället? Och när strömmad musik ersätter gamla analoga medier hittar du udda stick- och virkgarn på spolar i form av kassettband och videoband. (OBS! Inget för kromallergiker!) Leve återvunna plastremsor!

Kan dina andra sopor återbrukas till ovanliga garn?

Okej, tygremsor, metalltråd och plastband. Men finns det något mer som är lämpligt (nåja) som stick- och virkmaterial? Jajamen! Testa något annat som du har gott om hemma:

Har du en fråga eller ett tips om att sticka och virka UTAN garn?

Är det mer något du skulle vilja veta om att återvinna "garn" från plastpåsar, gamla kläder och prylar? Eller har du ett bra tips om tygremsor, plastremsor, pappersremsor, metalltrådar och så vidare, för stick- och virktokiga som också är refashionistas (sådana som skapar nytt mode av gammalt mög)?

Dela med dig!

Fler frågor och tips om att sticka och virka UTAN garn:

Läs vad andra stick- och virkfreaks har för smarta återvinningsfrågor och -tips.

Sticka sockor av nylonstrumpor och -strumpbyxor 
Kasta inte dina trasiga strumpbyxor, och berätta också för dina förtrogna att du samlar på trasiga strumpbyxor! Du ska nämligen klippa dem i smala remsor …

Spinn garn av plastpåsar (plarn) 
Måste bara säga att jag hittat så mycket matnyttigt på din sida och lärt mig en massa saker. Håller redan på att handarbeta med återvunna material och …

Virka armband med koppartråd 
Är det någon som har beskrivning på svenska hur man virkar armband med koppartråd och pärlor? Mvh Helena Virka i silvertråd, koppartråd och …

Klicka här för att skriva din egen sida

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!