Tygremsor, plastremsor, kolasnören... Garn? Du behöver inget garn!

Tygremsor, plastremsor, kolasnören — spara pengar och återvinn genom att sticka och virka UTAN garn, med andra återvunna och återbrukade material. Kan det bli punkigare? Tja, säkert. Men inte roligare.

Letar du efter billigt garn? Det kanske är dags att skippa garnet, och istället sticka och virka av alternativa material.

Okej, varför brukar jag garn-tjata om tv-serien CSI på Kanal 5 och den gamla rollfiguren Gil Grissom? Han handarbetar väl inte?

Nix. Men han har allt med kreativitet att göra. (Och det är väldigt bra tv-sticknings-tv!)

Näe, inte allt. Gil Grissom är... var... chef för en bunt kriminaltekniker i min favoritstad Las Vegas, i en tv-serie som är en kombination av köttigt våld och pusseldeckare. Han har vissa problem med att umgås med levande människor — han har lika stor social kompetens som en bakterie — men han är bra på att använda skallen.

"Tänk utanför boxen" är hans ständiga stickreplik när ledtrådar ska analyseras och tv-tiden fyllas med dramatisk paus före den väntat oväntade förklaringen. (Ja, jag vet. På svenska heter det att tänka utanför ramarna. Men boxen eller lådan är roligare.)

Tänk utanför boxen och du förstår snart varför du inte behöver något garn, över huvud taget, för att sticka och virka.

När jag var liten och led av svår solbränna och pysselabstinens på vårt lantställe stickade jag med tretumsspikar och grässtrån. Det är säkert. Det blev inte snyggt, men det dämpade suget.

Du kan sticka och virka med vad som helst som är betydligt längre än vad det är brett. Och någorlunda böjligt.

Ja, kanske inte vad som helst. Kokt spaghetti är lite opraktiskt (det inkluderar stickning i nudlar). Virkade baconskivor verkar däremot smaskiga. Okokt spaghetti ska vi inte tala om. Och Torky rivna i remsor är helt enkelt inte skoj.

Men kolasnören funkar fint. Som i beskrivningen på ätbara trosor i Knitty:

Andra material att testa till stickning och virkning:

Återvunnet garn? Prova att spinna det av tidningspapper!Går det att spinna garn av tidningspapper på en elvisp? Första försöket!

Och du, är du trött och less på att dumpa dagstidningar i pappersåtervinningen? (Jag vet, jag vet, det är nästan det enda du mäktar med för att rädda världen ... men det är ju så träligt.) Prova att spinna garn av tidningspapper! Konstnären Ivano Vitali har valt just tidningspappersgarn som sitt medium.

Inte återvinning, men rolig användning av ett material som brukar finnas till hands: spinn garn av toapapper!

Men att sticka och virka med glas ska vi nog överlåta till experterna, som Catherine Carr. Och fantastiska Olek? Hon kan virka med ballonger.

Sticka och virka med tygremsor, mattrasor och trikågarn

Det enklaste och billigaste att börja med är tygremsor klippta från dina avlagda plagg som till och med är för ischliga för att skänka bort.

Ja, just det. Trasmattor. Väntat oväntat. Eller korgar, grytlappar, sjalar, mössor, väskor...

Sticka och virka med återvunnen metalltråd

Smycka dig billigt med sladdgarn: Virkar eller stickar du smycken, örhängen, armband, halsband, navelpiercingsberlocker i metalltråd och pärlor? Eva har då ett rackarns smart återvinningstips.

Har du några trasiga lampor uppe på vinden? Var det tjall på adventsljusstakarna i julas? Har lillkaninen bitit sönder sladden? Har du ett lamplager som väntar på vårstädnings-containern? Fram med avbitartången!

Den tunnaste och mest slitstarka koppartråden hittar nämligen Eva i gamla lampsladdar (ojordade).

Och du, du som pysslar med garn är tillräckligt smart för att fatta att kontakten ska vara urdragen innan du börjar knipsa, eller hur?

Örhängena som står högst upp på min att-göra-lista heter "Bada Bling Bling" (gratis pdf), ur boken Not Your Mama's Crochet.

(Har den inte; tänker inte heller köpa den, men senast jag tittade kostade den strax över hundralappen på såväl Adlibris som Bokus.)

Sticka och virka med plastremsor, plastband — inklusive kassettband och videoband

Världen drunknar i plastpåsar. Det flyter öar av gamla shoppingkassar runt omkring i haven. Varför inte sticka och virka något läcker av dem istället? Och när mp3 och torrenter ersätter gamla analoga medier hittar du utmärkta stick- och virkgarn på spolar i form av kassettband och videoband. (OBS! Inget för kromallergiker!) Leve återvunna plastremsor!

Har du en fråga eller ett tips om att sticka och virka UTAN garn?

Är det mer något du skulle vilja veta om att återvinna "garn" från plastpåsar, gamla kläder och prylar? Eller har du ett bra tips om tygremsor, plastremsor, pappersremsor, metalltrådar och så vidare, för stick- och virktokiga som också är refashionistas (sådana som skapar nytt mode av gammalt mög)?

Dela med dig!

Fler frågor och tips om att sticka och virka UTAN garn:

Läs vad andra stick- och virkfreaks har för smarta återvinningsfrågor och -tips.

Sticka sockor av nylonstrumpor och -strumpbyxor 
Kasta inte dina trasiga strumpbyxor, och berätta också för dina förtrogna att du samlar på trasiga strumpbyxor! Du ska nämligen klippa dem i smala remsor …

Spinn garn av plastpåsar (plarn) 
Måste bara säga att jag hittat så mycket matnyttigt på din sida och lärt mig en massa saker. Håller redan på att handarbeta med återvunna material och …

Virka armband med koppartråd 
Är det någon som har beskrivning på svenska hur man virkar armband med koppartråd och pärlor? Mvh Helena Virka i silvertråd, koppartråd och …

Klicka här för att skriva din egen sida

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!