Virka med tygremsor: Virka för allt vad tygen håller

Anna-pannans bästa tips för dig som vill virka med tygremsor (eller sticka, för all del). Letar du efter gratis beskrivningar istället, utan tips? *Suckar*

Grytlapp av tygremsor, faktiskt gamla strumporGrytlapp som dottern vävde av tygremsor — faktiskt gamla, udda strumpor.

Lyckliga Nonne har goda grannar — jo, det har jag med, men inte på pysselplanet — och tipsar om: "Klipp trasor av gamla lakan eller andra tyger. Virka en rund, häftig badrumsmatta med virknål 10. Själv har jag ingen 10:a, men har fått låna en 7:a av en snäll granne, så snart kanske även min matta blir ett faktum..."

Många mattor har passerat mina valkiga fingrar — och några har jag faktiskt auktionerat bort.

Det är så underbart att tillverka något av noll materialkostnad (gamla trasor klippta till tygremsor) och sedan få en timlön på... eh, 27 spänn. Okej, mindre underbart. Men god karma, och avdragsgillt i det allmänna välbefinnandet.

Hur som helst, för dig som liksom Nonne vill virka (eller sticka) av gammal lump har jag några schyrrebyrre gott-och-blandat-råd:

 • Ju större virknål (eller stickor) desto bättre.

 • Blir dina ökningar klumpiga? Istället för att virka två maskor i en, prova att virka en fastmaska plus en luftmaska. Det lilla hålet märks mycket mindre än tyg på tyg på tyg.

 • Rivet är rustikt, men klippt är snyggare. Att klippa remsor kan kännas träligt, men på flerfärgade tyger är det smakligare utan trådändar som fnasar. Det ser bara dammigt och urkigt ut.

 • Du kan klippa (eller riva) i en enda lång kontinuerlig remsa genom klippa i spiral eller i en "serpentinväg" som på bilden nedan...
Virka med tygremsor, så här klipper du mattrasor
 • Snedremsor! Ja, vill du verkligen lägga ned lite tid och omsorg på förarbetet ska du klippa snedremsor, och sy ihop skarvarna och dessutom använda en sådan där liten metallmanick som kallas snedslåare (som viker in kanterna åt dig).Snedremsor är elastiska, till skillnad från remsor rivna/klippta på trådraken. Det ger också ett bättre och mindre bubbligt resultat om du virkar runda mattor.
 • T-tröjor blir fantastiska remsor — elastiska, mjuka, korvar ihop sig till runda trådar. Ja, det blir absolut och allra bäst om du drar i trikåremsorna så att de tubar till sig. Platta trikåremsor är inte skoj att sticka eller virka i, utan fastnar mest.

  Och du, nästan varenda kotte du känner har gamla t-tröjor de skulle älska att bli av med. Fråga kottarna du känner, för du behöver fler än du tror. En (1) t-shirt blir knappt en grytlapp, om den inte är i storlek XL. Fråga *särskilt* XL-kottarna.

  Det lönar sig INTE att köpa begagnade t-shirts.

  (För fler tips om trikåremsor till stickning och virkning, se "På vilken ledd ska jag klippa fleece- och trikåremsor?" och Polka Dot Pineapples utmärkta trikåklipparkurs.)

 • Det absolut pysselvänligaste tyget, både för stickning och virkning av remsor, är fleece.

  Japp, det är gör-det-själv-pälsgarn när det är som ludnast. Om du har en stor stuvbit eller en gammal pläd över klipper du underbart småhåriga och elastiska remsor av det, och det går att göra dem så tunna att även mer normala storlekar på stickorna och virknålarna passar.

  Tyvärr är det ingen bra idé att göra just badrumsmattor av fleeceremsor, där vill du ha något som suger upp vätan.

 • Halkskydd är ett måste till handgjorda mattor, i vilket material du än gjort dem, om du inte vill att dina goda grannar ska glida och slå i bakhuvudet när de kommer på oväntat besök för att få tillbaka sin utlånade virknål.

  Halkskydd finns att köpa i lösa "rut-ark" i möbel/mattaffärer/varuhus/en del färghandlare.

 • Det är så vansinnigt skoj — men lite tungt — att virka och sticka av remsor att du lätt överanstränger dig och felbelastar armar, axlar och händer.

  Jag skojar inte; fråga min naprapat.

  Hitta på en ramsa för dina remsor, så att du till exempel tar en axelpaus vartannat varv.

 • Om du inte vill riva/klippa själv finns det mattremsor att köpa i vävbutiker — och hur mycket som helst i tidningarnas radannonser (det tycks som att vävning är en hobby som många ger upp; av samma anledning är också motionsredskap och gymutrustning något du alltid hittar billigt begagnat). I vävbutiker finns också väldigt mattvirkvänliga stränggarn ...

...och ytterligare en god anledning att gå till (i verkligheten eller på nätet) en vävbutik har Ann:

"Det blev snygga virkade väskor av överblivet varpgarn."

Har du en fråga eller ett tips om att virka med tygremsor eller att sticka med mattrasor?

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!