Klippa tygremsor: På vilken ledd ska jag klippa trikåremsor till virkning och stickning?

Pia funderar på följande: "Hur klipper man mattrasor (eller trikågarn) av trikåtyg ? Ska de vara mest töjbara på längden eller bredden?"

Att klippa tygremsor, ja. På samma sätt som blått är bättre än beige, är remsor som ... Vadå? Jaså?

Okej, eftersom beige är bättre än blå ...

Inte det heller?

Nej, trikåremsors töjbarhet är en smaksak. Vissa föredrar riktigt töjiga remsor för till exempel rund mattvirkning, eftersom det förlåter en del ökningsfel. Jaja, att virka en platt plätt i perfekt cirkelform *borde* ju vara simpel matematik. 

Andra, som jag, gillar den mindre elasticiteten. Alltså den som finns i längdklippta remsor. Och så brukar också de kommersiella trikågarnen vara klippta.

Om jag har breddremsor ser jag till att dra ut dem ordentligt innan jag stickar och virkar med dem, alltså så att de rullar sig ordentligt till korvar. Annars blir garnet ojämnt.

Du kan även klippa trikågarn på snedden, som snedremsor.

Men det är sällan du faktiskt har en valmöjlighet, såvida du inte trivs väldigt väl med att skarva kortare remsor, eller att klippa i sicksack.

Om du har lyckats komma över en stor stuvbit eller en XXXL-trikåklänning kan du få till längd-remsor av hyfsad längd. (Att använda ny metervara är bara fånigt resursslöseri, som vi kan överlåta till trikågarnstillverkarna.)

Annars är det mindre tidskrävande att klippa gamla t-tröjor och sweatshirts i spiral. Och då får du oftast bredd-remsor.

Virkar med tygremsor klippta på bredden i spiral från ett par pyjamasbyxor.

En annan plaggslaktar-faktor du får lov att ta hänsyn till är trikåns utseende.

Har du till exempel en singeljersey-t-shirt med "print", alltså med påtryckt färg och mönster, blir den väldigt mycket snyggare som längdremsor än som breddremsor.

Remsa klippt på bredden: alldeles grå. Remsa klippt på längden: lila-prickig. Originaltyget är trikå med tryck av lila hjärtan i olika nyanser.

Singeljersey är ju vanlig slätstickning och beter sig om sådan. Så en lång slätstickad bit (som en halsduk) rullar ihop sig till en korv i längdriktningen med rätsidan utåt. (Och det är därför, kära garn, som en halsduk i enkel slätstickning alltid korvar ihop sig, trots kantmaskor.)

Medan en kort och bred slätstickad bit korvar till sig i breddriktningen med avigidan utåt.

Det senare ser bara enfärgat och skitigt ut i print-tyg, medan flossade sweatshirttyg blir till vansinnigt läckra sammets-strimlor.

Kan du redan klippa tygremsor? Ställ en annan fråga om att sticka eller virka UTAN garn.

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!