Tvätta härvor (med upprepat garn): Tvätta i tvättmaskin eller handtvätt?

För att släta ut upprepat garn behöver du tvätta det. Jorå. Men måste du handtvätta dina härvor för hand när du återvinner garn? Eller går det bra att tvätta dem i tvättmaskinen? Lär dig fördelar med båda metoderna, och hur du härvtvättar steg för steg. Du får användning för såväl händer som näsa!

Härvor av återvunnet garn i handfat.

Inger ska börja återvinna garn (jihooo!) och undrar om härvorna med det upprepade garnet ska handtvättas ... ja, för hand, liksom.

Eller går det lika bra att avkrulla garnet i tvättmaskinen, i hand- eller ulltvättprogrammet??

Jorå, absolut! Eller nja, det ger ungefär samma resultat, och det finns för- och nackdelar med båda metoderna.

Varför tvätta upprepat garn? Och varför härvor?

En liten påminnelse om var du förmodligen befinner dig i garnåtervinningsprocessen:

  1. Hitta något att sprätta
  2. Sätt sprätt på skiten
  3. Nysta (valfritt)
  4. Härva eller linda
  5. -> Tvätta och torka <-

Tvätten handlar just om att avkrulla garnet. När du bjussar det på en rejäl rotblöta försvinner (oftast) spåren av garnets tidigare masktillvaro, och det blir slätt, fräscht och så gott som nytt. Ja, till och med godare än nytt, eftersom du gör miljön och plånboken en tjänst.

Sanering? Rengöring? Ja, det med. Garnet blir både rakt och rent. Två i ett!

Men om slaktplagget, det du tänker repa upp, är rejält nedskitat eller förråds-unket är det säkrast att du först fläckbehandlar och tvättar det fritt från den värsta smutsen och stanken innan du sätter igång att sprätta. Och tvätta då enligt tvättråden på tvättlappen eller garnbanderollen. (Om du har tillgång till dem.)

När (eller om) plagget sedan är stink- och fläckfritt samt torrt igen kan du ta dig en funderare på huruvida garnet ska härvas och slät-tvättas, eller om det är mer lämpligt att linda fast garnet runt ett kärl som du blöter ned. Eller till och med att låta garnet förbli krusigt. Och nej, det är inte så smart att tvätta nystan. Garn i form av härvor är betydligt mer lätthanterliga.

Naturmaterial, från växt- eller djurriket, passar utmärkt att härva och handtvätta. Och du ska definitivt härva ullgarn, och andra elastiska material, för att inte sabba stickstudsen. Är garnet du ska återvinna en syntetblandning? Så länge de naturliga fibrerna dominerar är härv-tvätt det vettigaste.

Tvätta garn för hand eller tvätta i maskin?

Krulligt, upprepat garn? Då ska du tvätta det! Men ska du handtvätta det eller tvätta det i maskin?

Visserligen har "handtvätt" fått ett uppsving i och med coronavirus-pandemin, men det där med att faktiskt tvätta kläder för hand verkar ha ett dåligt rykte.

Och jag kan inte begripa varför. Åtminstone inte när det gäller att tvätta garnhärvor. Jojo, det låter... modernt att låta en maskin göra jobbet. Särskilt som dagens tvättmaskiner har såväl handtvätt- som ulltvättprogram. Och nytillverkade apparater blir mindre vatten- och energikrävande för varje år. (Väl? Eller har jag sett för mycket på tv-reklam?)

Men varför skaffar du garn om du inte vill umgås med dem? Det kan vara betydligt knöligare och mer tidsödande att tvätta härvor i maskin än för hand. Faktiskt. Särskilt om du bara har ett par härvor att tvätta.

Allt färdigstickat och -virkat är däremot smart att köra i tvättmaskinen, på rätt tvättprogram. Gärna med centrifugering.

Centrifugering. Mm, en stick- och virktokigs bästa tvättvän. Det är en av tvättmaskinens stora fördelar. Att själv hantera stora, våta stickade och virkade saker — utan att de tänjs ut och tappar formen — är som att försöka dra på en trotsig treåring galonbyxorna när vattenpölarna lockar. Eller att försöka brotta fast ett påslakan på ett tyngdtäcke.

Fördelar med handtvätt

Tvätta garn-härvor i badkaret
  • Du har bättre koll på tvättresultatet. Blir garnet tillräckligt rent, slätt och genomsköljt? Tvättvattnets färg och garnets doft avslöjar det som inte garnets vågighet gör, och det är enkelt att justera mängden tvättmedel och vatten under tiden. I en tvättmaskinstvätt får du vänta på facit tills luckan öppnar sig.

  • Högre underhållningsvärde, eftersom du ser när garnet slätar ut sig. Klassa det som ett av naturens under. Trots att jag har återvunnit garn sedan strax efter trotsåldern blir jag fortfarande hänförd när nudelkrulligt garn slappnar av och återgår till sitt ursprungliga läge.

  • Du behöver inte passa några tvättider. Även om du har egen tvättmaskin hemma är den säkerligen ofta upptagen av viktigare saneringsjobb än stajling av blivande garn. Om du tvättar härvor för hand kan du göra det om och när du själv bestämmer (så länge du inte spolar i rören på tider som stör grannar eller familjemedlemmar).

  • Du kan tvätta och torka ett par härvor i taget, och slipper samla på dig arbete och dåligt samvete på hög. Usch.

  • Du behöver ingen tvättmaskin. Så länge du har någon form av vattentåligt kärl och tillgång till vatten kan du tvätta dina härvor.

  • Du blir extra motiverad till att göra rent handfat, diskhon, badkaret eller vad du nu väljer att tvätta dina garnhärvor i.

  • Det går fortare att tvätta för hand. I min tvättmaskin tar ett hand- eller ulltvättprogram strax under en timme. Samma mängd garn som går in i en "full" (inte särskilt full, när det gäller handtvättprogrammet) tvättar och sköljer jag för hand på drygt halva tiden. Ja, jag har tagit tid. Ja, jag är nörd.

  • Du får riktigt rena händer!

Maskin-handtvättens meriter:

Tvätta garn-härvor i tvättmaskin.
  • Du slipper blöta ned dig alltför mycket.

  • Handfat, diskho, balja eller badkar kan användas av fritt av familjemedlemmar och inneboende utan att de saboterar dina garnsligheter.

  • Du kan ägna dig åt något annat under tiden som tvättmaskinen tvättar och sköljer. Sticka! Virka! Äta glass!

  • Du sparar på (varm)vatten, så länge du kan fylla tvättmaskinen så mycket som manualen påbjuder. I min tvättmaskin gäller en tredjedel av tvätt-trumman. Det är ganska många härvor, det. Krulligt garn är rena fluffegoset innan det är slätt, så platta till det och se om du verkligen kommer upp i den mest effektiva tvättmängden. Men du kan även passa på att tvätta stickade strumpor i samma tvätt, eller någon tröja eller två. Du behöver alltså inte samla på dig härvor från massor av plagg för att kunna maskintvätta med gott samvete.

  • Eventuell centrifugering i slutet av tvättprogrammen gör att du slipper brottas med blöta garn. De kommer ut knappt fuktiga.

Det här behöver du för att tvätta härvor, för hand och i maskin

Flytande tvättmedel, torra frottéhanddukar och lösa garnslamsor är bra att ha när du tvättar garn.

Oavsett hur du väljer att tvätta dina härvor finns det ett par saker du absolut behöver.

  • Flytande tvättmedel. Och anpassat till ull och silke, om du tvättar garn som innehåller fiber som härstammar från djurriket. (Pulvertvättmedel hinner sällan lösa upp sig under den korta tvättiden, utan fastnar som kemikaliemjäll i spretande garnhår.) Om du handtvättar för hand kan du istället använda ett milt schampo. Alltså ett som innehåller så lite extra jox som möjligt.

  • Garnbitar att knyta runt härvan på strategiska ställen. Bomullstrådar i vita eller ljusa nyanser är enklast, för de färgar garanterat inte av sig på ditt garn.

För handtvätt för hand behöver du även:

  • Ett kärl att tvätta i. Jag föredrar att använda badkaret — eftersom jag numera ofta har tillgång till ett, hurra! — men det går även bra med ett helt vanligt handfat, en balja i duschen, en diskho eller ett par hinkar i trädgården.

  • En eller flera rena frottéhanddukar, gärna badlakan.

  • Eventuellt ett durkslag. Alltså en stor, grövre sil. En stor skål eller en annan bytta fungerar också.

För maskintvätt är det också bra med:

  • Manualen till din eller tvättstugans tvättmaskin. De brukar gå att hitta på webben, om du inte har en pappersvariant.

  • Eventuellt en tvättpåse eller ett par nylonstrumpbyxor.

Trassla inte till det! Förbered ditt garn för bad

Innan du tvättar dina garn-härvor, knyt runt härvan på minst fyra ställen. Då undviker du att garnet trasslar till sig.

Minns du garnbitarna? Innan du sätter igång att tvätta härvorna ska du knyta runt dem, så att det härvade garnet inte smiter sin väg och trasslar in sig i dåligheter i tvätten.

Och du ska knyta löst. Som i att garnslamsorna inte stryper garnet. Du ska kunna klämma in ett finger eller två mellan garnbiten och garnet i härvan. Annars kan det hända att vattnet inte tränger in helt, och då får du... smutsbatik.

Knyt löst runt garn-härvan, så att vattnet kan tränga in. Du bör få plats med ett par fingrar innanför knuten.

Om du tänker tvätta härvorna för hand räcker det ofta att du knyter runt härvorna på fyra ställen, beroende på hur stor omkrets härvan har.

När du tvättar i maskin på hand- eller ulltvättprogrammet kan det kännas säkrare att knyta på ett par ställen till, och att lägga eventuell annan tvätt i en tvättpåse. Du kan även stoppa in härvorna i benen på ett par nylonstrumpbyxor. Men packa dem inte för hårt.

OBS! Vid maskintvätt händer det oftare än vid handtvätt att det avkrullade garnet i härvan glider runt och en aning ut ur de där lösa knutsektionerna. Det brukar inte vara någon större fara. Och absolut inte lika jobbigt som trassel. Ta bara tag i härvan med båda händerna och dra ut den försiktigt tills garnet glider tillbaka till sin rätta position.

Tvätta garn i form av härvor i tvättmaskin, gör så här

Visst kan du tvätta dina härvor i tvättmaskinen! Kör dem i handtvätt- eller ulltvättprogrammet.
  • Skumma igenom manualen och jämför handtvättprogrammet med ulltvättprogrammet. Välj det som verkar snällast för den aktuella maskinen. Det brukar inte vara så stor skillnad. Om ulltvätt innebär att plaggen eller härvorna vaggas istället för att snurra runt, välj ulltvätt. 

  • Ställ in maskinen på rätt program, och dubbelkontrollera att den har rätt gradantal (30 grader räcker), och inget extra tjolahopp inställt. Som extra centrifugering.

  • Fyll maskinen med så pass mycket tvätt, alltså härvor med krullgarn plus eventuell annan tvätt, som det är rekommenderat i manualen. (Fyllda maskiner är mer energi- och vatteneffektiva, och för hand- och ulltvätt är maxmåttet mindre än halvfullt.)

  • Dosera flytande tvättmedel enligt anvisningarna i manualen eller på tvättmedelsflaskan. Den inte särskilt exakta dosen "en slurk" är ofta mer än nog.

  • Tryck igång!

  • Gör något skoj. Att stirra på en tvättmaskin som jobbar är *inte* skoj, inte ens när den tvättar garn.
Ser du härvorna som ligger i tvättmaskinen? Det är inget roligt att titta på.

När tvättprogrammet är färdigt:

  • Ta ut en (1) härva genom att nypa den vid en av de där omknytnings-knutarna. Kolla om garnet har slätat ut sig, åtminstone någorlunda. Lätt vågigt är helt okej. Och lukta på härvan. Luktar den våt hund (för ullgarn), eller i alla fall inget tvättmedel? Då är den färdig! Annars: prova ett extra sköljprogram.

  • Fortsätt att ta ut härvorna, en i taget, och justera dem om någon garnslinga har smitit ut knutarnas grepp. Du kan hänga härvorna över armen tills du har tagit ut all tvätt.

  • Häng härvorna på tork, och fantisera om alla fina saker som du kan skapa av ditt återvunna garn.

Så här tvättar du härvor för hand

En härva ligger och flyter i handfatet. Får det plats någon mer?

Beroende på storleken på ditt tvättkärl ser handtvätten lite olika ut, men principen är densamma: dränk och tvätta flera härvor på en gång, och skölj en i taget.

  • Börja med att lägga ut en dubbelvikt, ren och torr frottéhandduk på en vattentålig yta. Badrumsgolvet, diskbänken, toalettlocket, en plastbricka... På handduken ska du sedan lägga de sköljda härvorna.

  • Sätt på kranen och känn på temperaturen på vattnet. Du vill ha fisljummet tvättvatten, snarast en aning kallt. 30 grader är visserligen varmare än ett försommarbad i en svensk insjö, men det är också betydligt kallare än det där "fingervarmt" som står i bakrecept.

  • När du har ställt in vattenblandaren på lämplig ljumhet, sätt i proppen till handfatet, diskhon eller badkaret. (Om du använder en balja eller hink behöver du givetvis inte proppa till något.)

  • Fyll ditt tvättkärl med enbart ett gäng centimeter vatten först, och häll i lite flytande tvättmedel. Lagom dos att börja med är standardmåttet "en skvätt", alltså någonstans mellan "ett stänk" och "en slurk". Du kan alltid skvätta i lite till, om den första dosen visar sig vara för mesig.

  • Vispa runt med handen i tvättvattnet så att tvättmedlet löser upp sig.

  • Lägg ned det antal härvor som får plats bredvid varandra. I ett litet handfat får det kanske plats en härva, i en diskho kan två stycken samsas. Och i botten av ett badkar — min favorit-tvättplats! — kan tre eller fyra härvor simma bredvid varandra med gott plaskutrymme.
I ett badkar är det lätt att tvätta flera garn-härvor på en gång.
  • Pressa ned härvorna med handen så att de börjar suga åt sig vattnet ordentligt. Nu torde magin inledas, och krullet försvinna eller förvandlas till en lätt vågighet.

  • Har garnhärvorna redan sugit upp allt tvättvatten? Häll på lite till, i samma temperatur som tidigare. Härvorna ska vara helt vattenmättade, och dessutom ha något blött att vifta på tårna i.

  • Du kan låta härvorna ligga kvar i tvättvattnet en stund, om du plötsligt blir avbruten och måste göra något annat, men de behöver inte blötläggas.

  • Tvätta härvorna genom att fösa runt dem i vattnet med händerna. Gnugga inte! För dem fram och tillbaka, rita lite 8:or (om tvättkärlet tillåter), glada och sura munnar. Att göra putt-putt-putt-ljud med munnen samtidigt är inte obligatoriskt.

  • Är härvan ren? Dra upp den ur vattnet och sniffa på den. Om den har en lätt doft av tvättmedel istället för en arom av unk är den förmodligen det.

  • Dags att skölja! Skölj en härva i taget. Om du har ett stort tvättkärl som ännu inte är fyllt, vik ihop en härva i händerna, och skölj den under rinnande, lika fisljummet vatten ned i handfatet, hon eller badkaret. Sköljvattnet rinner alltså ned i tvättvattnet. Jadå, behåll proppen i, för du kan ofta använda det utspädda tvättvattnet en gång till, för fler härvor. Tvättmedlet räcker långt.

  • Är ditt handfat redan fyllt till brädden, innan du har sköljt och tvättat klart? Lägg över de tvättade men osköljda härvorna i ett durkslag eller en stor skål, så att du kan skölja dem sist av allt.
Ett durkslag (en stor sil) är praktisk att lägga blöta garnhärvor i.
  • Sniffa på härvan för att se om den är helt sköljd. Rent garn har en särskild doft. Det ska varken stinka doftgran eller tonårs-killrum, bara lite lätt djuriskt för ullgarn och lite fuktig handduk för bomullsgarn. Akrylblandningar luktar mer blöt vante.

  • När härvan luktar färdigsköljd, stäng av vattnet och snärta ut lite av vätan. Du kan också krama härvan lätt för att få bort den värsta blötan, men vrid inte. Om du har möjlighet att tillfälligt hänga upp härvan någonstans där den kan droppa utan att ställa till elände, till exempel genom att lägga den över badkarskanten, gör det. Lägg annars de sköljda härvorna på frottéhandduken. (Du minns att du skulle lägga ut en, va?)
Du kan lägga dina tvättade och sköljda härvor över badkarskanten för att låta dem droppa av.
  • När härvan eller härvorna som fick plats i tvättkärlet är tvättade och sköljda, lägg i en omgång härvor till i tvättvattnet och upprepa proceduren.

  • Börjar tvättvattnet bli för skitigt och handfatet för fullt? Tappa ur vattnet och börja på ny tvättkula. Och du kan passa på att skölja ur en härva medan du ändå spolar rent handfatet eller karet.

  • När du känner att du har harvat färdigt med härvtvättandet, och har sköljt de sista härvorna, är det dags att kasta dig över handduken. Eller handdukarna. Nu ska du förkorta torktiden! Med handkraft istället för el.

  • Om din frottéhandduk redan är sjöblöt, byt ut den mot en torr. Och se till att handduken befinner sig på en yta som tål väta.

  • Bred ut härvorna på ungefär halva handduken, och vik den dubbel över härvorna. Rulla ihop handduken till en korv, och pressa ned ordentligt med händerna. Eller fötterna. En stor del av vätan från härvorna sugs nu upp av handduken.
Rulla in härvorna i en torr handduk och pressa med händerna. Det suger upp fukten!
  • Vik tillbaka handduken och dra fram de nu enbart fuktiga härvorna.

  • Häng dem på tork. Om garnet i härvorna innehåller en gnutta syntet, eller är i ett oelastiskt material (som bomull eller lin), kan du även hänga en liten, liten tyngd i dem. En galge brukar räcka. Garnet ska inte töjas ut, bara formas i fuktigt tillstånd.
Det är smart att låta garnhärvorna torka på galgar. Och du kan till och med låta en annan galge fungera som en liten tyngd.

På frågan "tvätta garnhärvor för hand eller i maskin?" är alltså svaret "Ja!"

Välj det som passar din situation och ditt humör bäst just nu. Själv föredrar jag att ge garnen ett äventyrsbad med mina bara händer.

Är det något mer du funderar kring när det gäller att återvinna garn från redan stickade och virkade prylar? Ställ en fråga!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!