Kan jag tvätta mitt återvunna garn i tvättmaskin?

Lär dig hur du återvinner garn: Frågor och svar om billiga garner, stickning och virkning:

Det där med handtvätt är jobbigt. Och blött. Och jobbigt. Duger det inte med handtvättsprogrammet i tvättmaskinen till härvor av återvunnet garn?

Inger ska börja återvinna garn (jihooo!) och undrar om härvorna med det upprepade garnet ska handtvättas ... ja, för hand, liksom.

Eller går det lika bra att avkrulla dem i handtvättsprogrammet i tvättmaskinen?

Och visst kan du tvätta härvorna i tvättmaskinen. Men det är betydligt knöggligare och trassligare än att tvätta dem för hand.

Faktiskt.

Men oavsett hur du tvättar härvorna, använd flytande tvättmedel anpassat till ull och silke. Det är snällast och bäst. Om du handtvättar kan du istället använda ett milt schampo.

Härvor av återvunnet garn i handfat.

Annars handtvättar jag allt stickat och virkat i tvättmaskinen, med centrifugering förstås.

Centrifugering. Mmm. En garngalnings bästa tvättvän.

Inte för att jag har något emot handtvätt. Men att dra upp en hemstickad storkofta ur sköljvattnet — utan att den tappar formen — är som att brottas med en valross insmord i vaselin.

Men, men, härvor handlade det om här.

Undvik trassliga garnhärvor

För att undvika trassel i tvättmaskinens handtvättsprogram, eller ännu hellre ullprogrammet, behöver du för det första knyta om härvan på fler ställen.

På en härva som du tvättar för hand räcker det oftast med att du knyter runt härvan med färgäkta/vita garnstumpar på fyra ställen för att garnet inte ska trassla. På härvor du vill handtvätta i maskin behöver du knyta runt härvan på kanske sex till åtta ställen.

Tvätta garn-härvor i tvättmaskin.

För det andra kan du behöva bunta ihop härvorna med varandra. Om du har många härvor och tvättprogrammet roterar hela trumman istället för att vagga tvätten kan härvorna trassla till sig, blir väldigt jobbigt när du försöker plocka ur dem ur tvätt-trumman.

Ungefär som när du har tvättat jackor med kardborreknäppning och de har lyckats fastna i både nylonstrumpor, finskjortan och en fleecefilt, som i sin tur sugigt åt sig microfibertrasor och -trosor... Pest och pina, och alltid är det något som går sönder.

Buntningen kan du göra med mjuka hårsnoddar. Du kan också stoppa i ett par härvor i nylonstrump-byxben eller i en tvättpåse. Men bunta inte för hårt! Härvorna ska blötas helt och hållet, det är hela poängen.

Ja, om du tvättar härvorna i maskin kan det faktiskt hända att härvorna inte blir helt tvättade, utan mer liknar en fyraåring som lovat att tvätta sig med vatten och tvål om munnen, men bara duttat lite med en flik av tröjan.

Så då blir du ändå tvungen att skölja om dem i handfatet.

Nä, huvaligen. Det går så mycket fortare och lättare att tvätta härvor för hand. Dessutom har du fullständig kontroll, hela vägen.

En garngalnings nästbästa tvättvän: badkaret

Har jag många härvor att tvätta (fler än fem) brukar jag hälla upp ungefär fem centimenter fesljummet vatten i badkaret med en skvätt av ett flytande ull-silke-tvättmedel.

I det vattnet lägger jag tre härvor bredvid varandra, och låter dem helt enkelt ligga för sig själva och slurpa upp vattnet och avkrulla sig tills de har sjunkit ner under ytan. Då är de helt vattenmättade.

Tvätta garn-härvor i badkaret

Sedan tar jag en härva i taget och vispar runt med dem i badvattnet genom att rita lite S och åttor och glada munnar och sura munnar och ...

... sedan sköljer jag härvan under rinnande ljummet vatten under badkarskranen. Vattnet rinner ned i tvättvattnet i badkaret. Jadå, behåll proppen i.

Jag sniffar på härvorna för att se om de är färdigsköljda. Rent garn har en särskild doft. Det ska varken stinka doftgran eller tonårs-killrum, bara lite lätt djuriskt för ullgarn och lite fuktig handduk för bomullsgarn. Akrylblandningar luktar mer blöt vante.

Sedan låter jag härvan rinna av, snärtar ut lite mer av vätan och piskar in lite luft. Det brukar få fason på det sista av krullet. När härvan är sköljd och avkrullad lägger jag den på badkarskanten, innan jag hänger hela garnskörden på tork. (Ofta med en galge som lätt tyngd i härvändarna.)

Jag gör likadant med de två andra härvorna.

Och sedan lägger jag i tre härvor till, i *samma* badvatten (som nu stigit till kanske sju cm).

Och nej, det är inte ett dugg äckligt, bara väldigt miljövänligt och antikommersiellt. Det finns fortfarande ... ja, som våra vänner multinationella storpotäter säger i tv-reklamen ... "gott om tvättkraft" kvar i tvättmedlet du har i vattnet.

Ett tvättbadvatten kan klara sex till nio härvor, beroende på hur skitigt och fett garnet är. Om vattnet luktar skunk och ser helt grått och juckigt ut byter du förstås ut det.

Att tvätta härvor för hand brukar inte ta mer än tio minuter effektiv tid per slakttröja, eftersom härvorna ligger och gottar sig på egen hand i badet.

Min tvättmaskin handtvättar på en 45 minuter. Och det krävs två maskin-handtvättar för härvor från en herrtröja i storlek XXL. Ha! Den bräcker mig visserligen på lakan och skitiga underfjaxor, men i grenen härvtvätt är jag vinnare varje gång.

Va?! Inget badkar? Här är alternativen

Vadå? Har du inget badkar? Stackare. Jag antar att du duschar för att hålla dig ren, men hur gör du då när du vill flyta omkring i limedoftande bubblor och din egen smuts? Badar i bubbelpoolen på ett spa?

Du kan förstås inte släpa med dig dina garnhärvor till badhuset, inte utan att göra dig extremt impopulär bland övriga gäster. Och simbassängsvatten gör knappast ditt garn rent, men det kan mycket väl vara så att det avkrullar sig i blotta förskräckelsen.

Badkarsbrist innebär nu inte att du står utan möjlighet att handtvätta. Samma kärl som du använder för att vaska — i betydelsen göra rent, inte hälla ut champagne — små kroppsdelar, barn och köksutensilier duger mer än finfint till härvtvätt. Det vill säga handfatet, diskhon eller en stor hink eller balja i duschen.

Principen är densamma för dessa små kar som när det gäller badkarsbad: dränk och tvätta flera härvor på en gång, och skölj en i taget.

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare