Återvinn stickade och virkade dukar — finfint pyssel och återbruk!

Har du maskat på tok för många stickade eller virkade dukar? Eller har du fyndat ett knippe små fina dukar på en loppis? Här har du en gäng fräscha idéer på hur du kan återvinna dukarna nästan som de är, alltså utan att återvinna garnet.

Virkade dukar på hög på en loppis. Lär dig smart återbruk!

Gamla tröjor, plädar, ensamma vantar och udda strumpor — jag återvinner garn från nästan allt, men väldigt sällan från små virkade eller stickade dukar. 

Visst har jag slaktat ett par dukar i mina dagar. Men jag betraktar det som.... dråp genom tankspriddhet snarare än som överlagt mord. 

Varför jag inte repar upp dukar, trots att de ligger i drivor på loppisar? Jag brukar intala mig själv att det beror på att dukar bjuder på så lite, och så väldigt krusigt garn. Jösses, en stärkt virkad duk ger trådar som har rena pudelpermanenten.

Men framför allt beror det på respekt för dukvirkaren. Ett sådant hantverk! Min farmor virkade stora krusidulliga bordsdukar i tråd, och tanken på att med ett snipp och ett ritsch riva upp så många timmars skicklighet känns som ett brott mot min egen arvsmassa.

Nä, det finns många sätt att återvinna och återbruka dukar, utan att slakta dem för att komma åt garnet. Frossa i den här listan, och fortsätt att fynda, sticka och virka dukar för allt vad tygen håller! 

Återvinn stickade och virkade dukar! Massor av idéer

Dukar + tyg -> gardiner
Dukar plus textillim och två panellängder blir virkade gardiner på nytt sätt. 

Duk + trälim och vatten -> skål
Det klassiska återbruket för dukar är förstås att stärka dem över lämplig form till en skål eller korg med hjälp av någon sorts stärkelse. I detta exempel används trälim och vatten, men du kan även stärka virkat med en sockerlösning eller tapetklister.

Spetsar + dukar -> spetsgardin
Vill du ha in solljus men hindra insyn? Fixa till en lagom täckande spetsgardin med hjälp av gamla spetsar och dukar. Om inte annat kommer nyfikna att stirra mer på din gardin än på det som kan tänkas pågå bakom den.

Virkad duk + knapp + sax -> presentkortskuvert
Brukar du ge bort presentkort som gåva? Ett riktigt stiligt sätt att slå in dem på är att stoppa dem i ett kuvert som du micklat till av en virkad duk.

Dukar + nött, stoppad soffa -> snygg soffa
Har katten rivit sönder sofftyget? Har lillungen ritat på på armstödet med vaxkritor? Om du inte mäktar med att klä om hela soffan kan du dölja skönhetsfläckarna med virkade dukar som du syr fast på möbeltyget.

Ståltråd + band + duk -> drömfångare
Fördelen med att göra en drömfångare är — ja, förutom att den möjligen fångar dina mardrömmar — att du slipper klippa sönder duken. Tidningen Land har en pysselanvisning.

Tapetklister + dukar + plastflaska -> pennburk
Varför stärka dukar till en skål när du kan satsa på något högre? Pyssla fram en pennburk med hjälp av en plastflaska.

Ståltrådsgalge + dukar -> mer praktisk galge
Alltså, finns det någon vettig anledning till att klä in en vanlig ståltrådsgalge i tyg, till exempel gamla dukar? Jadå. Då stannar slinkiga plagg kvar på galgen, istället för att dratta ned på garderobsgolvet.

Dukar + lim + färg + påskägg -> snyggare påskägg
Du vet sådana där stora pappägg som du lägger godis i vid påsk? Du kan piffa till påskäggen ordentligt genom att limma fast virkade dukar och måla över.

Dukar + ljusslinga -> virkade ljusbollar
Sy ihop två runda dukar, stoppa i en ballong, blås upp och stärk med lim och vatten. Stoppa sedan in en ljusslinga, enligt Skapa och inredas instruktioner. Och du får också mönster på de virkade dukarna!

Duk -> disktrasa
Alltså, det heter ju till och med "diskduk". Jajamen, halvstora virkade och stickade dukar i lin eller bomull är utmärkta som alternativ till disktrasorna av plastfibrer. Och så är de snygga!

Liten, rund duk + kedja + pärlor -> halsband
Om du har smyckesdetaljer hemma pysslar du ihop du det här halsbandet på ett kick! Dubbelvik en liten, rund duk, sy ihop, dekorera med pärlor och fäst den i en halskedja med smyckeslås.

Virkad duk -> basker
Om du hittar eller har gjort en duk som är minst 30 cm i diameter kan du förvandla den till en basker med ett par virkade varv. 

Dukar + tyg -> duk
Känns det för övermäktigt att virka en stor duk som täcker hela bordet? Då kan du samla på dig ett gäng smådukar och sy fast dem på ett rektangulärt tygstycke till en bordsduk.

Dukar -> piffade T-tröjor
Virkade dukar blir till snajsiga kragar eller dekorativa hål på dessa T-shirts

Sockervatten + dukar + snöre -> mobil
Varför krångla till det? Stärk smådukar med sockervatten, häng upp i snören, och du har en dekorativ mobil.

Duk + tryckknappar -> vristvärmare
Tidningen Land bildinspirerar och konstaterar att två dukar plus ett gäng tryckknappar räcker för att fixa handledsvärmare i spets

Dukar -> löpare
Sy ihop flera små dukar till en lång bordslöpare. Och om du inte vill ha en färgsprakande löpare kan du testa att färga hela duklöparen svart.

Virkad duk + burk -> blomampel
Ett snabbt sätt att göra en snygg blomampel är att virka den av en färdig liten duk, och placera en glasburk i den åt krukväxten. Okej, det fungerar bra med en kruka istället för en burk också. Det kanske är bättre.

Smådukar -> applikationer
Använd små dukar som dekorativa applikationer på till exempel en babybody

Blandade dukar -> kuddfodral
Sy ihop flera dukar av olika form (och kanske färg) till ett kuddvar

Duk + pärla -> dekorblomma
Förvandla dukarna till blommor (stärk, forma, låt torka) med en stor pärla. 

Duk -> tavla
Fäst en virkad duk på en målad bakgrund i en ram, och du har en tjusig tavla

Virkade dukar + stärkelse -> minijulgran
Stärkelse, färg, blomkruka ... det är många ingredienser utöver virkade dukar i detta recept på en liten julgran

Dukar + band -> julpynt
Stärkta små dukar kan förstås fungera som snöstjärnor i granen, men varför inte piffa till julgranskulor

Dukar + vinter -> utemobiler
Tänk att virkade dukar i is kan bli så dekorativa mobiler att hänga ute. 

Virkade eller stickade dukar + ballong eller badboll -> taklampa
Ännu ett klassiskt återbruk. Spetsdukar och tapetklister på en uppblåst ballong ger en tjusig lampskärm. Och istället för att använda en stor ballong som bas kan du offra en badboll.

Dukar + deg -> kakor
Virkade dukar som du kan äta! Eller ja, du använder små dukar som mallar för kakor som ser ut som virkade dukar

Dukar + extra virkning -> sadelskydd
Mojsa ett gäng dukar över cykelsadeln, fäst med gummiband, och virka sedan ihop dem till ett stiligt sadelskydd.

Dukar + lim + skor -> pimpade dojor
Hm. Behövs det något särskilt lim för att klara av detta? Åtminstone måste det vara något som blir färglöst när det torkar. Spana in videorullen med de pimpade skorna!

Vita dukar + häftapparat -> girlang
En häftapparat, hade de det på Downton Abbey-tiden? En gammeldags girlang blir det i alla fall av ett gäng små, vita virkade dukar.

Snedremsa + dukar -> vimpelslinga
Vågar du klippa i dina virkade dukar? Det är klart att du törs! Dela dem på hälften och sy fast dem på en snedslå eller ett kantband, och du har en annorlunda slinga med vimplar. Om dina halverade dukar är vita blir det nästan en snöflingegirlang.

Dukar + lera -> ljuslyktor
En kvällstidnings-bilaga föreslår att du använder virkade dukar som dekormall för ljuslyktor i keramik.

Många dukar + stygn -> fåtöljöverdrag
Mer en idé än en instruktion. Fast hur mycket anvisningar behöver du för att piffa en fåtölj med ett överdrag hjälpligt sytt av ett gäng virkade dukar?

Stor rund duk -> poncho
Har du hittat en bordsduk på loppis? Ett klipp och en sicksacksöm förvandlar den till en somrig poncho.

Har du en återbruksidé eller en länk att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en återbruksidé av virkade eller stickade dukar? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med följt idén själv?)

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!