Vinn garn! ... eller något annat garnsligt

Älskar du stickning och virkning? Vill du ha fler nystan och mönster? Vinn garn och andra stickiga eller virkiga gotter i Billigt-garn.nets roliga och småknasiga kunskapstävlingar ... där det inte är din maskskicklighet som avgör.

Gillar du billiga garner? Vad sägs om att få garn rätt i brevlådan? Nej, det är inte gratis — du måste jobba för det.

Jajamensan, du kan vinna garner — restgarn, återvunna härvor, mysterienystan — eller stickböcker, knappar eller annat knasigt ur min alldeles för välfyllda stickstudio (som inte är mer än en hörna i diverserummet, och ändå sträcker sig ut i sovrummet och upp på vinden, ned i garaget och ibland till Medelhavet).

Vinn garn ... och allt du behöver göra är att tänka till och svara på småkluriga frågor.

Och du, det är en bra idé att prempa på nyhetsbrevet för att få span på nya tävlingar. Inget krav — bara smart. Och skoj. Eller nyttigt.

Tävla i augusti 2021: Vinn återvunnet, svart ullgarn

Vinn tunt, återvunnet, svart ullgarn i augustitävlingen 2021!

Kan du tänka dig att det här tunna, 2-trådiga och löst tvinnade svarta ullgarnet en gång varit en tjocktröja? Som i riktigt ... mullig och grovstickad?

Så är det: garnet är återvunnet från en lätt begagnad Levi's-herrtröja, som inte var stickad i ett kraftigt ullgarn, utan i fem trådar av detta 2-trådiga garn.

(Jo, att sticka eller virka med flera trådar samtidigt är ett smart sätt att få ett riktigt galet grovt garn.)

Dessa 9 nystan av olika mängd och längd, sammanlagt drygt 300 gram, kommer från tröjans bakstycke och delar av framstycket.

Om du stickar eller virkar med enkelt garn räcker det till något betydligt större. Och tunnare. (Kanske en spetsmönstrad sjal?)

Ullen är inte superwashbehandlad, och ska alltså tvättas i ull- eller handtvättsprogrammet.

En (1) vinnare kan köra in stickor eller virknålar i dessa 9 nystan. Om du vill vara med och tävla, besvara då frågan nedan senast den 16 augusti 2021.

I Handbok i stickning (1946) varnas läsaren för att ha en viss typ av grundläggande, stickat strukturmönster i kanten på ett arbete.

"____stickning, t. ex. har en otrevlig benägenhet att vilja rulla sig, och det är även fallet med de flesta stickningar, där ____stickning är övervägande."

Vad kallas det stickmönster som brukar rulla sig?

Du måste fylla/kryssa i alla fält som är markerade med en stjärna.

OBS! Skicka in ditt svar senast den 16 augusti 2021.

Vinnare och vinst. Det vill säga *regler*: Den som enligt "Billigt garn"-Anna (det är jag, det) svarar korrekt på tävlingsfrågan och — i händelse av flera korrekta svar — plockas ut med hjälp slumpgeneratorn Random.org vinner priset. Vinsten skickas via PostNord. Vinnarens för- och efternamn, tillsammans med tävlingsfrågan + det rätta svaret, presenteras här på Billigt-garn.net. Och just det, du bör vara över 18 år, för det är lite myskofikt med främmande sticktanter som skickar paket till minderåriga. Din epostadress behöver jag endast för att kunna kontakta dig om du vinner.

Vinnare!

Jubel, handklapp och stamp i golvet! Här hittar du tidigare vinnare av garnsliga gotter:

Vinn två sorters bomull/lin-blandgarn i matchande gröna nyanser i juni 2021! Juni 2021: När axelsömmen går diagonalt från halsen till under ärmen kallas snittet och modellen för raglan, efter Lord Raglan (som sägs ha velat dölja att hans ena arm var amputerad).

Namnet på denna populära tröjmodell att sticka och virka kände vinnaren Ina Leffler självklart till.

Kommer även de olivgröna garnen i bomull/lin av utgångna märken att göra bekantskap med denna sorts ärm? Vem vet? Under tiden hurrar vi coronasäkert!


Vinn återvunnet bomullsgarn i tuttifrutti-färger i apriltävlingen 2021! April 2021: Det sägs (i felöversättning) att man ska kalla en spade för en spade, men när det gäller maskor kan de heta nästan vad som helst. I Stora handarbetsboken från 1965 benämns till exempel en av de virkade grundmaskorna som "kedjemaska (km)". Men ett vanligare namn för denna lilleplutt, som bland annat används "för att sammanfoga varv ... så osynligt som möjligt", är nog smygmaska. Vinnaren av det tuttifruttifärgade, återvunna bomullsgarnet, Marianne Björn, kände förstås till det alternativa namnet. En smygande ... nej, en klampande hejaklack jublar!


Vinn indigo-färgat bomullsgarn i tre nyanser i februaritävlingen 2021! Februari 2021: "Hur tjockt är ett garn?" är nästan som frågan "Hur långt är ett snöre?" Men det finns sätt att definiera trådars och garns grovlek. Många sätt. Till exempel innehåller beteckningen 8/4 information om systemtalet för materialet (som handlar om längd och vikt, snarare än diameter) plus hur många trådar som är sammantvinnade i garnet. Och hur många trådar innehåller ett klassiskt 8/4-bomullsgarn? Det avslöjar den sista siffran, alltså fyra stycken.

Och denna lilla siffra lyckades vinnaren peka ut. Ett fyr-faldigt (vad annars?) leve för Marie Östberg, som därmed kammade hem 8 indigo-färgade bomullsnystan i just grovleken 8/4.


Vinn grå, blandade ullgarn i decembertävlingen 2020 December 2020: Varifrån kommer egentligen virktekniken krokning? Ja, om man kan lita på dess beteckningar på andra språk (Tunesisch Häkeln, crochet tunisien, tunesisk hækling, crochet Tunesino, Tunisian crochet) och på svenska, tunisisk virkning, tycks krokning härstamma från Tunisien.

Vinnaren av de grå, blandade ull(bland)garnen hade självklart reda på virktermer och nordafrikanska regioner: Sophia Kryg. Salutera med kroknålarna!


Vinn blandade bomullsgarn i oktobertävlingen 2020 Oktober 2020: Citatet ur Husmoderns handarbetsbok från 1927 lyder "Räta och aviga maskor äro grunden till all stickning, men de kunna växlas om på oändligt många sätt och ge upphov till en massa olika mönster". Det var alltså "räta" och "aviga" som saknades.

Rätt svar och tur hos slumptalsgeneratorn hade Sirkka Isoaho, som därmed kunde ro hem de blandade bomullsgarnen. Boyaa!


Vinn återvunnet, klargrönt ullgarn med tweed-färgpluppar i augusti 2020! Augusti 2020: Kapten Gustaf Adolf Ohlson (1845—1931) har fått ge namn, eller åtminstone smeknamn åt ett stickat plagg, nämligen en Olle. Halsvärmaren fuskolle är alltså inte en riktig Olle, utan bara en bluff-dito. Men vad är en Olle? Jo, det är en stickad tröja, ursprungligen en grov ylletröja med långa ärmar som kunde dras över huvudet.

Någon som kunde peka ut plagget bakom mansnamnet var vinnaren av det återvunna, gröna ullgarnet med tweedfärgpluppar: Sarah Persson! Olé!


Vinn återvunnet lingarn och en enstaka utgången härva i juni 2020! Juni 2020: Vad kallas munkefjungen som ser ut som ett U eller ett H, ibland med två tvärgående streck, och som du använder tillsammans med en virknål när du gaffelvirkar? Jo, de vanligaste beteckningarna är virkgaffel eller gaffelkrok. (Inte att förväxla med en slynggaffel eller påtgaffel, som används när du påtar snoddar.)

Kärt garnredskap har många namn, och minst ett av dem kunde vinnaren av det återvunna, oblekta lingarnet och det utgångna, ljuslila lingarnet: Linda Öberg! Hipp, hipp!


Vinn svart återvunnet ull/hampa-garn i april 2020! April 2020: Textilindustrin har givetvis helt andra förutsättningar än hobbyentusiaster. Medan en privatperson direkt kan återvinna garnet från ett begagnat plagg fokuserar fabrikerna på att spinna garn av fibrer från återvunnet material. Till exempel säljer garnfirmor garn med polyesterfibrer som tillverkats av vanligt förekommande plastbehållare. Nämligen PET-flaskor.

Denna återvinningskedja hade aprilvinnaren koll på. Gör plast-plats för Cristina Willén, woohoo!


Vinn tunna blandgarn i februari 2020! Februari 2020: Vad kallas de där korta stickorna som ser ut som måsvingar, och som är tänkta att användas vid särskilda strukturmönster?

Jo, det handlar om flätstickor eller hjälpstickor, även om det inte alltid känns som att de är till någon hjälp.

Vinnaren av de tunna blandgarnen i gult och limegrönt klarade givetvis stickprovet. Ett fyrfaldigt leve för Sofia Andersson!


Vinn blandade bomullsgarn i decembertävlingen 2019! December 2019: Var det tysk-inspirerat förr i tiden? Det fluffiga strukturmönstret patentstickning kallas ofta av svensktalande (svenskstickande?) stickare för den amerikanska termen, som även står för ett franskt bakverk. Och visst låter brioche så mycket majsigare än "patent"?

En som visste att samma B-ord kan användas för såväl bullar som mumsig stickning var vinnaren av de blandade bomullsgarnen, Eva-Lis Lindström. Hurra med buller och bång!


Vinn filtbart ullgarn och bomullsgarn i oktobertävlingen 2019! Oktober 2019: Att ull kan filtas (tovas, valkas) är en mysig egenskap. Utom när någon råkar tvätta ett ullplagg i för hög temperatur, och förvandlar en fräsig herrpullover till en stabbig barntröja. Jaja. Det går nu att behandla ull så att den inte tovar ihop sig och krymper. Först fräts ullfjällen bort med kemikalier, sedan täcks fibrerna med ett tunt plastlager. Och denna behandling går under beteckningen superwash.

Ge mig ett K! Ge mig ett A! Ge mig ett ... Förlåt, jag ville bara sätta igång hejaklacken för vinnaren som hade koll på svaret: Karoline Johansson!


Vinn återvunnet bomulls-bandgarn i augusti 2019. Det är prickigt! Augusti 2019: Vinsten i augustitävlingen var ett prickigt, återvunnet bomullsbandgarn från en H&M-tröja, som enligt etiketten var tillverkad i det land som är världens näst största klädproducent. (Kina är störst.) 2018 höjdes minimilönen för rikets textilarbetare från motsvarande 530 kr till 865 kr i månaden. Ja, i månaden. Och detta land, som ofta står som ursprungsland på tvättlapparna i kläderna som vi köper i Sverige, är Bangladesh.

Koll på den bengalesiska textilindustrin hade vinnaren Märtha Blomqvist! Hurra gånger fyra! (Allra minst.)

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare