Vinn garn! ... eller något annat garnsligt

Älskar du stickning och virkning? Vill du ha fler nystan och mönster? Vinn garn och andra stickiga eller virkiga gotter i Billigt-garn.nets roliga och småknasiga kunskapstävlingar ... där det inte är din maskskicklighet som avgör.

Gillar du billiga garner? Vad sägs om att få garn rätt i brevlådan? Nej, det är inte gratis — du måste jobba för det.

Jajamensan, du kan vinna garner — restgarn, återvunna härvor, mysterienystan — eller stickböcker, knappar eller annat knasigt ur min alldeles för välfyllda stickstudio (som inte är mer än en hörna i diverserummet, och ändå sträcker sig ut i sovrummet och upp på vinden, ned i garaget och ibland till Medelhavet).

Vinn garn ... och allt du behöver göra är att tänka till och svara på småkluriga frågor.

Och du, det är en bra idé att prempa på nyhetsbrevet för att få span på nya tävlingar. Inget krav — bara smart. Och skoj. Eller nyttigt.

Tävla i december 2020: Vinn blandade ull(bland)garn

Vinn grå, blandade ullgarn i decembertävlingen 2020

En grå, men allt annat än trist ullblandning. I december-tävlingen har du möjlighet att vinna tre sorters olika tunna, grå garn, varav ett är ett rent ullgarn och två är smakprov .... eh, rester av återvunna ullblandgarn:

  • 2 stycken 100-gramsnystan av ett secondhand-fynd, som genomgått min sedvanliga behandling för "gamla" garn (det vill säga dubbelfrysning, tvätt och omnystning). Enligt banderollen är det Gunga Dins 1-trådiga ullgarn i nyansen mellangrå, och 100 gram motsvarar ca 300 meter.
  • 3 nystan gråmelange, 2-trådigt garn i en mix av 73 % ull och 27 % lin, som en gång levt ett liv som en begagnad herrtröja från Weekday. Dessa tre nystan väger tillsammans ca 90 gram.
  • 3 nystan 1-trådigt och ojämnt spunnet garn i mörkgrått med tweedpluppar i glada färger. Materialmixen är 70 % merinoull och 30 % polyamid, och garnet är återvunnet från en H&M-långkofta stickad i två trådar. Denna trippel väger tillsammans ca 100 gram. (När mina stickor gick loss på övriga nystan räckte 60 gram till en magisk sjal.)

Och samtliga ullisar mår bäst av handtvätt, såvida du inte vill krympa eller filta dem med flit.

En (1) vinnare kan frammana maskmagi med dessa åtta ull- och ullblandnings-nystan. Om du vill vara med och tävla, besvara då frågan nedan senast den 7 december 2020.

Från vilket land kommer denna sorts virkning? Du kan vinna blandade ull(bland)garn

Ah, krokning! Denna virkstil, som ofta maskas med en lång virknål, kallas på svenska och andra språk även för "________ virkning". Alltså virkning från ett särskilt land.

Vilket land sägs denna sorts virkning komma ifrån?

Du måste fylla/kryssa i alla fält som är markerade med en stjärna.

OBS! Skicka in ditt svar senast den 7 december 2020.

Vinnare och vinst. Det vill säga *regler*: Den som enligt Anna-pannan (det är jag, det) svarar korrekt på tävlingsfrågan och — i händelse av flera korrekta svar — plockas ut med hjälp slumpgeneratorn Random.org vinner priset. Vinsten skickas via PostNord. Vinnarens för- och efternamn, tillsammans med tävlingsfrågan + det rätta svaret, presenteras här på Billigt-garn.net. Och just det, du bör vara över 18 år, för det är lite myskofikt med främmande tanter som skickar paket till minderåriga. Din epostadress behöver jag endast för att kunna kontakta dig om du vinner.

Vinnare!

Jubel, handklapp och stamp i golvet! Här hittar du tidigare vinnare av garnsliga gotter:

Vinn blandade bomullsgarn i oktobertävlingen 2020 Oktober 2020: Citatet ur Husmoderns handarbetsbok från 1927 lyder "Räta och aviga maskor äro grunden till all stickning, men de kunna växlas om på oändligt många sätt och ge upphov till en massa olika mönster". Det var alltså "räta" och "aviga" som saknades.

Rätt svar och tur hos slumptalsgeneratorn hade Sirkka Isoaho, som därmed kunde ro hem de blandade bomullsgarnen. Boyaa!


Vinn återvunnet, klargrönt ullgarn med tweed-färgpluppar i augusti 2020! Augusti 2020: Kapten Gustaf Adolf Ohlson (1845—1931) har fått ge namn, eller åtminstone smeknamn åt ett stickat plagg, nämligen en Olle. Halsvärmaren fuskolle är alltså inte en riktig Olle, utan bara en bluff-dito. Men vad är en Olle? Jo, det är en stickad tröja, ursprungligen en grov ylletröja med långa ärmar som kunde dras över huvudet.

Någon som kunde peka ut plagget bakom mansnamnet var vinnaren av det återvunna, gröna ullgarnet med tweedfärgpluppar: Sarah Persson! Olé!


Vinn återvunnet lingarn och en enstaka utgången härva i juni 2020! Juni 2020: Vad kallas munkefjungen som ser ut som ett U eller ett H, ibland med två tvärgående streck, och som du använder tillsammans med en virknål när du gaffelvirkar? Jo, de vanligaste beteckningarna är virkgaffel eller gaffelkrok. (Inte att förväxla med en slynggaffel eller påtgaffel, som används när du påtar snoddar.)

Kärt garnredskap har många namn, och minst ett av dem kunde vinnaren av det återvunna, oblekta lingarnet och det utgångna, ljuslila lingarnet: Linda Öberg! Hipp, hipp!


Vinn svart återvunnet ull/hampa-garn i april 2020! April 2020: Textilindustrin har givetvis helt andra förutsättningar än hobbyentusiaster. Medan en privatperson direkt kan återvinna garnet från ett begagnat plagg fokuserar fabrikerna på att spinna garn av fibrer från återvunnet material. Till exempel säljer garnfirmor garn med polyesterfibrer som tillverkats av vanligt förekommande plastbehållare. Nämligen PET-flaskor.

Denna återvinningskedja hade aprilvinnaren koll på. Gör plast-plats för Cristina Willén, woohoo!


Vinn tunna blandgarn i februari 2020! Februari 2020: Vad kallas de där korta stickorna som ser ut som måsvingar, och som är tänkta att användas vid särskilda strukturmönster?

Jo, det handlar om flätstickor eller hjälpstickor, även om det inte alltid känns som att de är till någon hjälp.

Vinnaren av de tunna blandgarnen i gult och limegrönt klarade givetvis stickprovet. Ett fyrfaldigt leve för Sofia Andersson!


Vinn blandade bomullsgarn i decembertävlingen 2019! December 2019: Var det tysk-inspirerat förr i tiden? Det fluffiga strukturmönstret patentstickning kallas ofta av svensktalande (svenskstickande?) stickare för den amerikanska termen, som även står för ett franskt bakverk. Och visst låter brioche så mycket majsigare än "patent"?

En som visste att samma B-ord kan användas för såväl bullar som mumsig stickning var vinnaren av de blandade bomullsgarnen, Eva-Lis Lindström. Hurra med buller och bång!


Vinn filtbart ullgarn och bomullsgarn i oktobertävlingen 2019! Oktober 2019: Att ull kan filtas (tovas, valkas) är en mysig egenskap. Utom när någon råkar tvätta ett ullplagg i för hög temperatur, och förvandlar en fräsig herrpullover till en stabbig barntröja. Jaja. Det går nu att behandla ull så att den inte tovar ihop sig och krymper. Först fräts ullfjällen bort med kemikalier, sedan täcks fibrerna med ett tunt plastlager. Och denna behandling går under beteckningen superwash.

Ge mig ett K! Ge mig ett A! Ge mig ett ... Förlåt, jag ville bara sätta igång hejaklacken för vinnaren som hade koll på svaret: Karoline Johansson!


Vinn återvunnet bomulls-bandgarn i augusti 2019. Det är prickigt! Augusti 2019: Vinsten i augustitävlingen var ett prickigt, återvunnet bomullsbandgarn från en H&M-tröja, som enligt etiketten var tillverkad i det land som är världens näst största klädproducent. (Kina är störst.) 2018 höjdes minimilönen för rikets textilarbetare från motsvarande 530 kr till 865 kr i månaden. Ja, i månaden. Och detta land, som ofta står som ursprungsland på tvättlapparna i kläderna som vi köper i Sverige, är Bangladesh.

Koll på den bengalesiska textilindustrin hade vinnaren Märtha Blomqvist! Hurra gånger fyra! (Allra minst.)

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare