Vinn garn! ...eller något annat garnsligt

Älskar du stickning och virkning? Vill du ha fler nystan och mönster? Vinn garn och andra stickiga eller virkiga gotter i Billigt-garn.nets roliga och småknasiga kunskapstävlingar... där det inte är din maskskicklighet som avgör.

Gillar du billiga garner? Vad sägs om att få garn rätt i brevlådan? Nej, det är inte gratis — du måste jobba för det.

Jajamensan, du kan vinna garner — restgarn, återvunna härvor, mysterienystan — eller stickböcker, knappar eller annat knasigt ur min alldeles för välfyllda stickstudio (som inte är mer än en garderob, och ändå sträcker sig ut i kontoret, sovrummet och upp på vinden).

Vinn garn... och allt du behöver göra är att tänka till och svara på småkluriga frågor.

Och du, det är en bra idé att prempa på nyhetsbrevet för att få span på nya tävlingar. Inget krav — bara smart. Och skoj. Eller nyttigt.

Tävla i oktober 2023: Vinn gråspräckligt strumpgarn

Vinn gråspräckligt strumpgarn i oktobertävlingen 2023!

I oktobertävlingen har du möjlighet att vinna två nystan strumpgarn från Marks & Kattens/Ndlwrx. En stickbeskrivning på enkla strumpor finns dessutom på baksidan av banderollen. Garnet heter Wilma, och den självmönstrande färgmixen kallas Pompeij. Det är långa partier av ljust grått, nästan vitt, och korta snuttar av mörkt grått, nästan svart.

Garnet består av 75 % superwashbehandlad ull och 25 % polyamid. Tvättråd: 30 grader. Rekommenderad stickgrovlek (som du givetvis ska ta med en nypa salt) är 3 mm, och uppgiven masktäthet är 26 m slätstickning = 10 cm.

Varje nystan väger 100 gram, och ska innehålla 420 meter. Sammanlagt kan du alltså vinna 200 gram strumpgarn.

En (1) vinnare kan låta sina stickor eller virknålar gå loss på dessa strumpgarnsnystan. Vill du vara med och tävla? Besvara då frågan nedan senast den 9 oktober 2023.

Ordkunskap: På många tapeter och textilier brukar det finnas en begränsad bit mönster som upprepas över hela ytan. I stickning och virkning handlar det om ett antal maskor och varv som du upprepar om och om igen. Vad kallas den där mönsterbiten? Den har samma namn som ett nyhetsprogram på SVT.

Vad kallas en upprepande mönsterdel

Du måste fylla/kryssa i alla fält som är markerade med en stjärna.

OBS! Skicka in ditt svar senast den 9 oktober 2023.

Vinnare och vinst. Det vill säga *regler*: Den som enligt "Billigt garn"-Anna (det är jag, det) svarar korrekt på tävlingsfrågan och — i händelse av flera korrekta svar — plockas ut med hjälp slumpgeneratorn Random.org vinner priset. Vinsten skickas via PostNord. Vinnarens för- och efternamn, tillsammans med tävlingsfrågan + det rätta svaret, presenteras här på Billigt-garn.net. Och just det, du bör vara över 18 år, för det är lite myskofikt med främmande sticktanter som skickar paket till minderåriga. Din epostadress behöver jag endast för att kunna kontakta dig om du vinner.

Vinnare!

Jubel, handklapp och stamp i golvet! Här hittar du tidigare vinnare av garnsliga gotter:

Vinn blandade 8/4-bomullsgarn i augustitävlingen 2023!

Augusti 2023:

Nu ska vi se... Stickade strukturmönster som består av (oftast) lodräta ränder av aviga och räta maskor, och som brukar vara extra elastiska. Och som dessutom är särskilt vanliga i ärm- och midjemuddar. Vad kan det vara? Jo, det handlar om resårstickning, eller ribbstickning.

Helt rätt hade vinnaren av de blandade nystanen bomullsgarn i grovlek 8/4, Angela Åberg! Hurra!


Vinn återvunnet, blåspräckligt bomullsgarn i juni-tävlingen 2023

Juni 2023:

Oavsett om du följer en färdig beskrivning eller hittar på en egen modell är det smart att hålla koll på din stickfasthet eller virkfasthet. Men vad kallas detta M-mått som brukar anges som antalet maskor och varv per 10 cm? Mm, masktäthet!

Vinnaren av det återvunna, blåspräckliga bomullsgarnet visste förstås detta. Massor av maskmys tillönskas Lena Schölander!


Vinn restgarnspaket i april 2023

April 2023:

Vissa garn kommer från växter. Andra från djurhår. Och vissa skapar människan på egen hand. Det gäller till exempel garnmaterialet som framställs ur polyakrylnitril. Och vilket är det? Jo, akrylgarnet, givetvis!

Vinnaren av restgarnspaketet svarade så klart rätt på frågan. Snyggt jobbat, Paula Hassel Berggren!


Vinn gult, återvunnet ullgarn i februari 2023!

Februari 2023:

Vilken konstfiber var det som beskrevs på följande sätt i boken Sticka - Egna modeller och fler detaljer av Ulla Enquist (2016)? "B____ som används i stickgarner och andra textilier är framställt på liknande sätt som viskos men råmaterialet är de växtfibrer som finns i b____växtens stjälk."

Svaret är självklart... eller stjälkklart?... bambu.

På rätt stig i materialdjungeln gick vinnaren av det återvunna, gula ullgarnet. Ett rungande bravo till Anita Grünewald!


Vinn tunt virkgarn i decembertävlingen 2022!

December 2022:

Är du van vid att virka stolpar? Då kanske du genast förstod vilken maska som åsyftades i den grundläggande virkgenomgången i Jumpers, en handbok i förfärdigandet av allehanda stickade och virkade plagg från 1922. När man virkar en halvstolpe "drar man tråden rakt igenom de tre på nålen liggande öglorna."

En som höll reda på omslag, omtag och hur de virkas i slutet är vinnaren av virkgarnen i rött och oblekt, Christin Bergstrand Lundin. Hurra!


Vinn merinoulls-blandgarn i oktobertävlingen 2022

Oktober 2022:

Det finns många sätt att sticka och virka halsringningar. Och den där halsringningen som är avsmalnande nedåt i en spets kallas V-ringning, efter bokstaven som den liknar.

Grepp om kläddetaljers namn hade vinnaren av det återvunna merinoullsblandgarnet, Maria Falsjö. V-tecken för segraren!


Augusti 2022:

Lite utländska glosor är bra att hålla koll på när du granskar tvättetiketter på såväl klädesplagg som garngördlar. Vad är det för material i garnet som är märkt med 'Baumwolle, Algodón, Algodão, Cotone'? Jo, det är förstås bomull.

En med koll på materiallistor på främmande språk var vinnaren av det återvunna bomull/lingarnet: Amanda Strömbäck! Bravissimo!


Vinn blågrönt bomullsgarn i junitävlingen 2022!

Juni 2022:

I stick- och virkbeskrivningar brukar ett M stå för "maska". Utom när det inte gör det. Så när du trillar över ett "fm" i en stickbeskrivning, utan något virkat inslag, betyder det (förmodligen) inte en virkad fast maska utan samma sak som förkortningen "flm". Det vill säga "flytta markör". Åtminstone när M:et är en säkerhetsnål, precis som på tävlingsbilden.

Någon som kunde se andra betydelser i dessa bokstäver var vinnaren av det blågröna bomullsgarnet, Kristina Ek! MG! Som i Massor av Gratulationer.Vinn återvunnet och svart-vitt effektgarn i apriltävlingen 2022!

April 2022:

Vad är "vanliga stickor" för något? En del menar långa, spetsiga pinnar med en plopp i ena änden. Alltså så kallade jumperstickor. Men för andra garngalningar kan "vanliga stickor" innebära stickor som består av två hårda och ganska korta spetsar, förbundna med en lång, böjlig kabel.

Och vad kallas de? Jo, rundstickor, även om de också kan användas till fram och tillbaka-stickning, precis som jumperstickor.

En som kunde skilja en sorts stickpinne från en annan var Birgitta Lydin, som alltså vann det svartvita och återvunna effektgarnet i bomull/polyester. Klapper och klick från en hel stick-orkester!Vinn två jättenystan ull/akryl i februaritävlingen 2022!

Februari 2022:

Jajamen, det går att rita stickdiagram i Excel. Och du kan ofta använda de inbyggda tecknen och funktionerna. Till exempel kan du i en ruta välja att skriva ett snedstreck (/) eller göra en diagonal kantlinje genom hela rutan. Det är nämligen en vanlig symbol för... ja, vadå? Jo, en minskning. Alltså att sticka två maskor tillsammans, eller att sticka ihop två maskor. Lutningen på strecket visar också åt vilket håll minskningen lutar, det vill säga om det är en 2 rm tills eller en öhpt. Men det är lite överkurs för tävlingen.

Detta snedstreck kunde givetvis vinnaren av de två jättenystanen ull/akryl tolka korrekt. Vi lutar oss i en bugning för Elisabeth Järlskog!Vinn blandade strumpgarn i decembertävlingen 2021!

December 2021: 

Strumphälar kan ibland orsaka förtvivlan hos stickare och virkare. Och eftersom det finns så många olika sorters hälar på sockor går det att bli förbryllad på ett nästan oändligt antal sätt.

Ett av dessa slags strumphälar som du kan hitta i stick- och virkmönster brukar även finnas på kommersiellt maskinstickade strumpor. Om du kikar på den från sidan ser den ut som ett diagonalt streck. Men om du hade tittat på hälen platt och uppsprättad skulle den mer likna det gamla tidmätarverktyget timglas. Därför brukar den sortens häl benämnas just timglas-häl, även om de ofta döps efter designern eller metoden som du använder för att sticka eller virka förkortade varv.

Vinnaren av de blandade strumpgarnen kunde givetvis beteckningarna på såväl tidsmätaren som hälen. Hurra för Carina Törfalk!Vinn gulgrönt, återvunnet bomullsgarn med pluppar i oktobertävlingen 2021!

Oktober 2021: 

Om du virkar efter ett diagram — istället för en beskrivning med ord och förkortningar — spelar det inte så stor roll på vilket språk virkmönstret är gjort, eftersom symbolerna brukar se ungefär likadana ut från land till land (och från designer till designer). Men vilken maska brukar 0-symbolen stå för, den som ser ut som en nolla eller ett risgryn? Att den brukar sättas ihop till en lång kedja är en ledtråd, för vanligtvis står den för en luftmaska.

En som kan tyda nollan som ett segertecken är Ann Andersson, vinnaren av oktober-tävlingen och det gulgröna, återvunna bomullsgarnet med effektfulla pluppar. Guldstjärnor i kanten!Vinn tunt, återvunnet, svart ullgarn i augustitävlingen 2021!

Augusti 2021: 

När Handbok i stickning (1946) varnar läsaren för att ha ett visst, grundläggande strukturmönster i kanten på ett arbete, eftersom det "har en otrevlig benägenhet att vilja rulla sig", syftar texten så klart på slätstickning. (Stackars slätstickningen. Den som *vill* ha en rullkant på stickningen tycker givetvis att denna egenskap är mycket trevlig.)

Om det tunna, återvunna, svarta ullgarnet blir något som rullar sig i kanterna eller inte är upp till vinnaren Therese Herbst att bestämma. Åtminstone jag känner en benägenhet att buga mig. Tjihoo!Vinn två sorters bomull/lin-blandgarn i matchande gröna nyanser i juni 2021!

Juni 2021: 

När axelsömmen går diagonalt från halsen till under ärmen kallas snittet och modellen för raglan, efter Lord Raglan (som sägs ha velat dölja att hans ena arm var amputerad).

Namnet på denna populära tröjmodell att sticka och virka kände vinnaren Ina Leffler självklart till.

Kommer även de olivgröna garnen i bomull/lin av utgångna märken att göra bekantskap med denna sorts ärm? Vem vet? Under tiden hurrar vi coronasäkert!Vinn återvunnet bomullsgarn i tuttifrutti-färger i apriltävlingen 2021!

April 2021: 

Det sägs (i felöversättning) att man ska kalla en spade för en spade, men när det gäller maskor kan de heta nästan vad som helst. I Stora handarbetsboken från 1965 benämns till exempel en av de virkade grundmaskorna som "kedjemaska (km)". Men ett vanligare namn för denna lilleplutt, som bland annat används "för att sammanfoga varv ... så osynligt som möjligt", är nog smygmaska.

Vinnaren av det tuttifruttifärgade, återvunna bomullsgarnet, Marianne Björn, kände förstås till det alternativa namnet. En smygande... nej, en klampande hejaklack jublar!


Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!