Vinn garn! ... eller något annat garnsligt

Älskar du stickning och virkning? Vill du ha fler nystan och mönster? Vinn garn och andra stickiga eller virkiga gotter i Billigt-garn.nets roliga och småknasiga kunskapstävlingar ... där det inte är din maskskicklighet som avgör.

Gillar du billiga garner? Vad sägs om att få garn rätt i brevlådan? Nej, det är inte gratis — du måste jobba för det.

Jajamensan, du kan vinna garner — restgarn, återvunna härvor, mysterienystan — eller stickböcker, knappar eller annat knasigt ur min alldeles för välfyllda stickstudio (som inte är mer än en hörna i diverserummet, och ändå sträcker sig ut i sovrummet och upp på vinden, ned i garaget och ibland till Medelhavet).

Vinn garn ... och allt du behöver göra är att tänka till och svara på småkluriga frågor.

Och du, det är en bra idé att prempa på nyhetsbrevet för att få span på nya tävlingar. Inget krav — bara smart. Och skoj. Eller nyttigt.

Tävla i februari 2022: Vinn 2 jättenystan ull/akryl

Vinn två jättenystan ull/akryl i februaritävlingen 2022!

Hur stort måste ett nystan vara för att räknas som en jätte?

I februaritävlingen kan du vinna två stycken... mycket stora nystan. Det är ett nystan svart och ett nystan ljust grön-melange, i materialblandningen 70 % superwash-ull och 30 % akryl.

Varje nystan innehåller enligt banderollen ca 250 gram och 800 meter, och rekommenderad stickgrovlek uppges som 3 till 4 mm. (Ingen masktäthet är angiven, men på informationssidan på Ravelry har användare uppgett 30 m = 10 cm.) Och trots att ullen är superwashbehandlad rekommenderas 30 graders tvätt.

Garnet kallas Grande Lana, och har utgått ur sortimentet hos turkiska Ice Yarns, kanske mer känt som YarnParadise.

Sammanlagt har du alltså möjlighet att vinna ca 500 gram ull/akrylblandning i svart och en grön färgmix. Det räcker... långt.

En (1) vinnare har chans att köra in stickor och virknålar i dessa 2 garnrika nystan. Om du vill vara med och tävla, besvara då frågan nedan senast den 14 februari 2022.

Vinn två jättenystan ull/akryl i februaritävlingen 2022!

Stick-symboler: Det går ofta finfint att rita stickdiagram i Excel. Och för de enklaste maskorna kan du använda inbyggda tecken och funktioner. Till exempel kan du istället för ett uppochnedvänt, lutande Y skriva ett snedstreck eller rita en diagonal kantlinje i en ruta för att symbolisera... ja, vad då?

Vad brukar ett snett streck betyda i ett stickdiagram?

Du måste fylla/kryssa i alla fält som är markerade med en stjärna.

OBS! Skicka in ditt svar senast den 14 februari 2022.

Vinnare och vinst. Det vill säga *regler*: Den som enligt "Billigt garn"-Anna (det är jag, det) svarar korrekt på tävlingsfrågan och — i händelse av flera korrekta svar — plockas ut med hjälp slumpgeneratorn Random.org vinner priset. Vinsten skickas via PostNord. Vinnarens för- och efternamn, tillsammans med tävlingsfrågan + det rätta svaret, presenteras här på Billigt-garn.net. Och just det, du bör vara över 18 år, för det är lite myskofikt med främmande sticktanter som skickar paket till minderåriga. Din epostadress behöver jag endast för att kunna kontakta dig om du vinner.

Vinnare!

Jubel, handklapp och stamp i golvet! Här hittar du tidigare vinnare av garnsliga gotter:

Vinn blandade strumpgarn i decembertävlingen 2021! December 2021: Strumphälar kan ibland orsaka förtvivlan hos stickare och virkare. Och eftersom det finns så många olika sorters hälar på sockor går det att bli förbryllad på ett nästan oändligt antal sätt.

Ett av dessa slags strumphälar som du kan hitta i stick- och virkmönster brukar även finnas på kommersiellt maskinstickade strumpor. Om du kikar på den från sidan ser den ut som ett diagonalt streck. Men om du hade tittat på hälen platt och uppsprättad skulle den mer likna det gamla tidmätarverktyget timglas. Därför brukar den sortens häl benämnas just timglas-häl, även om de ofta döps efter designern eller metoden som du använder för att sticka eller virka förkortade varv.

Vinnaren av de blandade strumpgarnen kunde givetvis beteckningarna på såväl tidsmätaren som hälen. Hurra för Carina Törfalk!


Vinn gulgrönt, återvunnet bomullsgarn med pluppar i oktobertävlingen 2021! Oktober 2021: Om du virkar efter ett diagram — istället för en beskrivning med ord och förkortningar — spelar det inte så stor roll på vilket språk virkmönstret är gjort, eftersom symbolerna brukar se ungefär likadana ut från land till land (och från designer till designer). Men vilken maska brukar 0-symbolen stå för, den som ser ut som en nolla eller ett risgryn? Att den brukar sättas ihop till en lång kedja är en ledtråd, för vanligtvis står den för en luftmaska.

En som kan tyda nollan som ett segertecken är Ann Andersson, vinnaren av oktober-tävlingen och det gulgröna, återvunna bomullsgarnet med effektfulla pluppar. Guldstjärnor i kanten!


Vinn tunt, återvunnet, svart ullgarn i augustitävlingen 2021! Augusti 2021: När Handbok i stickning (1946) varnar läsaren för att ha ett visst, grundläggande strukturmönster i kanten på ett arbete, eftersom det "har en otrevlig benägenhet att vilja rulla sig", syftar texten så klart på slätstickning. (Stackars slätstickningen. Den som *vill* ha en rullkant på stickningen tycker givetvis att denna egenskap är mycket trevlig.)

Om det tunna, återvunna, svarta ullgarnet blir något som rullar sig i kanterna eller inte är upp till vinnaren Therese Herbst att bestämma. Åtminstone jag känner en benägenhet att buga mig. Tjihoo!


Vinn två sorters bomull/lin-blandgarn i matchande gröna nyanser i juni 2021! Juni 2021: När axelsömmen går diagonalt från halsen till under ärmen kallas snittet och modellen för raglan, efter Lord Raglan (som sägs ha velat dölja att hans ena arm var amputerad).

Namnet på denna populära tröjmodell att sticka och virka kände vinnaren Ina Leffler självklart till.

Kommer även de olivgröna garnen i bomull/lin av utgångna märken att göra bekantskap med denna sorts ärm? Vem vet? Under tiden hurrar vi coronasäkert!


Vinn återvunnet bomullsgarn i tuttifrutti-färger i apriltävlingen 2021! April 2021: Det sägs (i felöversättning) att man ska kalla en spade för en spade, men när det gäller maskor kan de heta nästan vad som helst. I Stora handarbetsboken från 1965 benämns till exempel en av de virkade grundmaskorna som "kedjemaska (km)". Men ett vanligare namn för denna lilleplutt, som bland annat används "för att sammanfoga varv ... så osynligt som möjligt", är nog smygmaska. Vinnaren av det tuttifruttifärgade, återvunna bomullsgarnet, Marianne Björn, kände förstås till det alternativa namnet. En smygande ... nej, en klampande hejaklack jublar!


Vinn indigo-färgat bomullsgarn i tre nyanser i februaritävlingen 2021! Februari 2021: "Hur tjockt är ett garn?" är nästan som frågan "Hur långt är ett snöre?" Men det finns sätt att definiera trådars och garns grovlek. Många sätt. Till exempel innehåller beteckningen 8/4 information om systemtalet för materialet (som handlar om längd och vikt, snarare än diameter) plus hur många trådar som är sammantvinnade i garnet. Och hur många trådar innehåller ett klassiskt 8/4-bomullsgarn? Det avslöjar den sista siffran, alltså fyra stycken.

Och denna lilla siffra lyckades vinnaren peka ut. Ett fyr-faldigt (vad annars?) leve för Marie Östberg, som därmed kammade hem 8 indigo-färgade bomullsnystan i just grovleken 8/4.


Vinn grå, blandade ullgarn i decembertävlingen 2020 December 2020: Varifrån kommer egentligen virktekniken krokning? Ja, om man kan lita på dess beteckningar på andra språk (Tunesisch Häkeln, crochet tunisien, tunesisk hækling, crochet Tunesino, Tunisian crochet) och på svenska, tunisisk virkning, tycks krokning härstamma från Tunisien.

Vinnaren av de grå, blandade ull(bland)garnen hade självklart reda på virktermer och nordafrikanska regioner: Sophia Kryg. Salutera med kroknålarna!


Vinn blandade bomullsgarn i oktobertävlingen 2020 Oktober 2020: Citatet ur Husmoderns handarbetsbok från 1927 lyder "Räta och aviga maskor äro grunden till all stickning, men de kunna växlas om på oändligt många sätt och ge upphov till en massa olika mönster". Det var alltså "räta" och "aviga" som saknades.

Rätt svar och tur hos slumptalsgeneratorn hade Sirkka Isoaho, som därmed kunde ro hem de blandade bomullsgarnen. Boyaa!


Vinn återvunnet, klargrönt ullgarn med tweed-färgpluppar i augusti 2020! Augusti 2020: Kapten Gustaf Adolf Ohlson (1845—1931) har fått ge namn, eller åtminstone smeknamn åt ett stickat plagg, nämligen en Olle. Halsvärmaren fuskolle är alltså inte en riktig Olle, utan bara en bluff-dito. Men vad är en Olle? Jo, det är en stickad tröja, ursprungligen en grov ylletröja med långa ärmar som kunde dras över huvudet.

Någon som kunde peka ut plagget bakom mansnamnet var vinnaren av det återvunna, gröna ullgarnet med tweedfärgpluppar: Sarah Persson! Olé!


Vinn återvunnet lingarn och en enstaka utgången härva i juni 2020! Juni 2020: Vad kallas munkefjungen som ser ut som ett U eller ett H, ibland med två tvärgående streck, och som du använder tillsammans med en virknål när du gaffelvirkar? Jo, de vanligaste beteckningarna är virkgaffel eller gaffelkrok. (Inte att förväxla med en slynggaffel eller påtgaffel, som används när du påtar snoddar.)

Kärt garnredskap har många namn, och minst ett av dem kunde vinnaren av det återvunna, oblekta lingarnet och det utgångna, ljuslila lingarnet: Linda Öberg! Hipp, hipp!


Vinn svart återvunnet ull/hampa-garn i april 2020! April 2020: Textilindustrin har givetvis helt andra förutsättningar än hobbyentusiaster. Medan en privatperson direkt kan återvinna garnet från ett begagnat plagg fokuserar fabrikerna på att spinna garn av fibrer från återvunnet material. Till exempel säljer garnfirmor garn med polyesterfibrer som tillverkats av vanligt förekommande plastbehållare. Nämligen PET-flaskor.

Denna återvinningskedja hade aprilvinnaren koll på. Gör plast-plats för Cristina Willén, woohoo!


Vinn tunna blandgarn i februari 2020! Februari 2020: Vad kallas de där korta stickorna som ser ut som måsvingar, och som är tänkta att användas vid särskilda strukturmönster?

Jo, det handlar om flätstickor eller hjälpstickor, även om det inte alltid känns som att de är till någon hjälp.

Vinnaren av de tunna blandgarnen i gult och limegrönt klarade givetvis stickprovet. Ett fyrfaldigt leve för Sofia Andersson!


Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare