Vinn garn! ...eller något annat garnsligt

Älskar du stickning och virkning? Vill du ha fler nystan och mönster? Vinn garn och andra stickiga eller virkiga gotter i Billigt-garn.nets roliga och småknasiga kunskapstävlingar... där det inte är din maskskicklighet som avgör.

Gillar du billiga garner? Vad sägs om att få garn rätt i brevlådan? Nej, det är inte gratis — du måste jobba för det.

Jajamensan, du kan vinna garner — restgarn, återvunna härvor, mysterienystan — eller stickböcker, knappar eller annat knasigt ur min alldeles för välfyllda stickstudio (som inte är mer än en garderob, och ändå sträcker sig ut i kontoret, sovrummet och upp på vinden).

Vinn garn... och allt du behöver göra är att tänka till och svara på småkluriga frågor.

Och du, det är en bra idé att prempa på nyhetsbrevet för att få span på nya tävlingar. Inget krav — bara smart. Och skoj. Eller nyttigt.

Tävla i augusti 2024: Vinn rödsvart, återvunnet bomullsgarn

Vinn rödsvart, återvunnet bomullsgarn i augustitävlingen 2024!

Ah, återvunnet bomullsgarn!

Jojo, det är klimatsmart med garn spunnet av återvunna bomullsfibrer, men miljöpåverkan är än mer mini-minimal när du faktiskt återanvänder själva garnet från en begagnad tröja, istället för att textilindustrin klipper ned, kardar, spinner och färgar om bomullen från lakan, tygspill och kläder. Och så behåller bomullsfibrerna sin längd, istället för att bli kortare och strävare.

Ja förlåt, men jag är verkligen ett stort fan av mjuktvättad bomull. Även när det gäller garn.

I augustitävlingen har du chans att vinna just ett återbrukat garn. Det är ett gosigt, rödsvart och ganska tunt bomullsgarn, som är återvunnet från en H&M-tröja fyndad på Myrorna. Garnet består av sju trådar som löper parallellt, och alltså inte är sammantvinnade. Men de ligger tätt ihop, och ytan är lite småluddig, så upplevelsen är inte lika trådig som hos nyproducerade och otvättade bomullsgarn med separata trådar. Enligt tvättlappen tål garnet (och det färdiga plagget eller prylen) tvätt i 40 grader.

Färgen då? Jo, garnet är uppbyggt av två röda trådar, två svarta, och tre mörkröda, så du får en raggig look med en mjukare övergång. Fint!

Sammanlagt har du möjlighet att vinna 7 nystan av olika storlekar, varav ett är ganska pluttigt. De väger tillsammans ca 300 gram.

Hur långt det räcker? Till något som är mindre än en slätstickad, långärmad damtröja utan halsmudd i storlek M. Så lyder garnåtervinningens lagar, eftersom till exempel sömmar och andra småbitar är bortrensade.

En (1) vinnare kan förvandla dessa sju nystan återvunnet bomullsgarn, som en gång varit massproducerat för en global marknad, till något helt nytt och eget. Vill du vara med och tävla? Besvara då frågan nedan senast den 12 augusti 2024.

Strukturmönster/teknik: Du kan sticka det, virka det, eller som på bilden, maska strukturmönstret i krokning eller tunisisk virkning. Eftersom mönstret består av rutor i olika riktningar liknar det ytan på en vävd korg, till exempel en kont (en korg som kan bäras som en ryggsäck, vanligtvis av näver).

På svenska kallas mönstret i stickning därför ofta näverstickning, kontstickning eller näverkontstickning. Men strukturmönstret har också ett tjusigare namn som härstammar från franskan. Det börjar på E, och rimmar på "snack". Vilket är namnet?

Vad kallas strukturmönstret/tekniken?

Du måste fylla/kryssa i alla fält som är markerade med en stjärna.

OBS! Skicka in ditt svar senast den 12 augusti 2024.

Vinnare och vinst. Det vill säga *regler*: Den som enligt "Billigt garn"-Anna (det är jag, det) svarar korrekt på tävlingsfrågan och — i händelse av flera korrekta svar — plockas ut med hjälp slumpgeneratorn Random.org vinner priset. Vinsten skickas via PostNord. Vinnarens för- och efternamn, tillsammans med tävlingsfrågan + det rätta svaret, presenteras här på Billigt-garn.net. Och just det, du bör vara över 18 år, för det är lite myskofikt med främmande sticktanter som skickar paket till minderåriga. Din epostadress behöver jag endast för att kunna kontakta dig om du vinner.

Vinnare!

Jubel, handklapp och stamp i golvet! Här hittar du tidigare vinnare av garnsliga gotter:

Vinn raggsocksgarn i junitävlingen 2024!

Juni 2024:

Vad heter accessoaren? Den har varit trendig under de senaste vintrarna och på musikscenen. Ibland heter den rånarluva, skidmask, hjälmskydd eller bara huva. Men det finns en annan, mer populär beteckning på B för mössan som också skyddar ansiktet, eller åtminstone halsen. Nämligen en balaklava! (Som ofta förväxlas med mumsiga bakverket baklava.)

Vi lyfter på hatten åt Magdalena Roos, som med rätt B-beteckning vann två nystan Raggi i kamouflagefärger!


Vinn återvunnet, grått bomull/ullgarn i apriltävlingen 2024!

April 2024:

Ska det vara lyxigt, så ska det. Det ljuvliga garnmaterialet kashmir, eller cashmere med den engelska stavningen, kommer från djuret get. Och om man ska tro Wikipediaartikeln om kashmirullen finns det flera sorters ullproducerande kashmirgetter, till exempel pashminaget och hexi. Det är den fina underullen, under det grövre täckhåret, som är kashmir eller pashmina. Och du kan vara tämligen säker på att billiga garn som säljs som anonym "cashmere" på kinesiska shoppingsajter *inte* är äkta vara.

Gete-grattis (förlåt, jag övar på min Göteborgshumor) till vinnaren Anne-Maj Wallström, som kammade hem det återvunna garnet i bomull och ull.


Vinn gult ullgarn i februaritävlingen 2024!

Februari 2024:

Stolpe. Dubbelstolpe. Och sedan den där stolpen där du först gör tre omslag runt virknålen. Vad den heter? Tredubbel stolpe eller trippelstolpe. Jo, det svenska sättet att döpa virkade stolpar känns så mycket mer logiskt än virktermerna på vissa andra språk.

Någon som kan namnet... eh, ett par av namnen... på denna öglesamling är vinnaren Terese Lamberg. Hon får alltså nöjet att nysta ullgarn från Cascade Yarns. Härliga härvor!


Vinn återvunnet, grått ull-tweedgarn i decembertävlingen 2023!

December 2023:

En mojäng som ser ut som en garnvinda på fot, och som enligt Wikipedia är en "roterbar träställning för mätning och upplindning av garn", vad kan den heta? Jo, den mackapär som du kan använda för att  *göra* härvor, för att enklare kunna tvätta eller färga garn, kallas härvel, och den roterbara delen kallas härvkors. I vissa delar av Sverige härvar man inte garn, utan haspar eller hasplar det. Då kallas prylen haspel.

Detta kunde vår vinnare Linda Awerstedt haspla ur sig. Hon får därmed roa sig med samma garn som har suttit på härveln som syntes på bilden: det återvunna, grå och ulliga tweedgarnet. Woop, woop!Vinn gråspräckligt strumpgarn i oktobertävlingen 2023!

Oktober 2023:

En bit mönster som upprepas över hela ytan, på bredden och på höjden... I stickning och virkning handlar det om ett antal maskor och varv som du upprepar om och om igen, men vad kallas den samlingen av maskor? Den råkar ha samma namn som ett nyhetsprogram på SVT, nämligen rapport

Och jag kan rapportera att vinnaren av det gråspräckliga strumpgarnet hade koll på ordet! Gratulationer till Ulla Svanberg!


Vinn blandade 8/4-bomullsgarn i augustitävlingen 2023!

Augusti 2023:

Nu ska vi se... Stickade strukturmönster som består av (oftast) lodräta ränder av aviga och räta maskor, och som brukar vara extra elastiska. Och som dessutom är särskilt vanliga i ärm- och midjemuddar. Vad kan det vara? Jo, det handlar om resårstickning, eller ribbstickning.

Helt rätt hade vinnaren av de blandade nystanen bomullsgarn i grovlek 8/4, Angela Åberg! Hurra!


Vinn återvunnet, blåspräckligt bomullsgarn i juni-tävlingen 2023

Juni 2023:

Oavsett om du följer en färdig beskrivning eller hittar på en egen modell är det smart att hålla koll på din stickfasthet eller virkfasthet. Men vad kallas detta M-mått som brukar anges som antalet maskor och varv per 10 cm? Mm, masktäthet!

Vinnaren av det återvunna, blåspräckliga bomullsgarnet visste förstås detta. Massor av maskmys tillönskas Lena Schölander!


Vinn restgarnspaket i april 2023

April 2023:

Vissa garn kommer från växter. Andra från djurhår. Och vissa skapar människan på egen hand. Det gäller till exempel garnmaterialet som framställs ur polyakrylnitril. Och vilket är det? Jo, akrylgarnet, givetvis!

Vinnaren av restgarnspaketet svarade så klart rätt på frågan. Snyggt jobbat, Paula Hassel Berggren!


Vinn gult, återvunnet ullgarn i februari 2023!

Februari 2023:

Vilken konstfiber var det som beskrevs på följande sätt i boken Sticka - Egna modeller och fler detaljer av Ulla Enquist (2016)? "B____ som används i stickgarner och andra textilier är framställt på liknande sätt som viskos men råmaterialet är de växtfibrer som finns i b____växtens stjälk."

Svaret är självklart... eller stjälkklart?... bambu.

På rätt stig i materialdjungeln gick vinnaren av det återvunna, gula ullgarnet. Ett rungande bravo till Anita Grünewald!


Vinn tunt virkgarn i decembertävlingen 2022!

December 2022:

Är du van vid att virka stolpar? Då kanske du genast förstod vilken maska som åsyftades i den grundläggande virkgenomgången i Jumpers, en handbok i förfärdigandet av allehanda stickade och virkade plagg från 1922. När man virkar en halvstolpe "drar man tråden rakt igenom de tre på nålen liggande öglorna."

En som höll reda på omslag, omtag och hur de virkas i slutet är vinnaren av virkgarnen i rött och oblekt, Christin Bergstrand Lundin. Hurra!


Vinn merinoulls-blandgarn i oktobertävlingen 2022

Oktober 2022:

Det finns många sätt att sticka och virka halsringningar. Och den där halsringningen som är avsmalnande nedåt i en spets kallas V-ringning, efter bokstaven som den liknar.

Grepp om kläddetaljers namn hade vinnaren av det återvunna merinoullsblandgarnet, Maria Falsjö. V-tecken för segraren!


Augusti 2022:

Lite utländska glosor är bra att hålla koll på när du granskar tvättetiketter på såväl klädesplagg som garngördlar. Vad är det för material i garnet som är märkt med 'Baumwolle, Algodón, Algodão, Cotone'? Jo, det är förstås bomull.

En med koll på materiallistor på främmande språk var vinnaren av det återvunna bomull/lingarnet: Amanda Strömbäck! Bravissimo!


Vinn blågrönt bomullsgarn i junitävlingen 2022!

Juni 2022:

I stick- och virkbeskrivningar brukar ett M stå för "maska". Utom när det inte gör det. Så när du trillar över ett "fm" i en stickbeskrivning, utan något virkat inslag, betyder det (förmodligen) inte en virkad fast maska utan samma sak som förkortningen "flm". Det vill säga "flytta markör". Åtminstone när M:et är en säkerhetsnål, precis som på tävlingsbilden.

Någon som kunde se andra betydelser i dessa bokstäver var vinnaren av det blågröna bomullsgarnet, Kristina Ek! MG! Som i Massor av Gratulationer.Vinn återvunnet och svart-vitt effektgarn i apriltävlingen 2022!

April 2022:

Vad är "vanliga stickor" för något? En del menar långa, spetsiga pinnar med en plopp i ena änden. Alltså så kallade jumperstickor. Men för andra garngalningar kan "vanliga stickor" innebära stickor som består av två hårda och ganska korta spetsar, förbundna med en lång, böjlig kabel.

Och vad kallas de? Jo, rundstickor, även om de också kan användas till fram och tillbaka-stickning, precis som jumperstickor.

En som kunde skilja en sorts stickpinne från en annan var Birgitta Lydin, som alltså vann det svartvita och återvunna effektgarnet i bomull/polyester. Klapper och klick från en hel stick-orkester!Vinn två jättenystan ull/akryl i februaritävlingen 2022!

Februari 2022:

Jajamen, det går att rita stickdiagram i Excel. Och du kan ofta använda de inbyggda tecknen och funktionerna. Till exempel kan du i en ruta välja att skriva ett snedstreck (/) eller göra en diagonal kantlinje genom hela rutan. Det är nämligen en vanlig symbol för... ja, vadå? Jo, en minskning. Alltså att sticka två maskor tillsammans, eller att sticka ihop två maskor. Lutningen på strecket visar också åt vilket håll minskningen lutar, det vill säga om det är en 2 rm tills eller en öhpt. Men det är lite överkurs för tävlingen.

Detta snedstreck kunde givetvis vinnaren av de två jättenystanen ull/akryl tolka korrekt. Vi lutar oss i en bugning för Elisabeth Järlskog!Vinn blandade strumpgarn i decembertävlingen 2021!

December 2021: 

Strumphälar kan ibland orsaka förtvivlan hos stickare och virkare. Och eftersom det finns så många olika sorters hälar på sockor går det att bli förbryllad på ett nästan oändligt antal sätt.

Ett av dessa slags strumphälar som du kan hitta i stick- och virkmönster brukar även finnas på kommersiellt maskinstickade strumpor. Om du kikar på den från sidan ser den ut som ett diagonalt streck. Men om du hade tittat på hälen platt och uppsprättad skulle den mer likna det gamla tidmätarverktyget timglas. Därför brukar den sortens häl benämnas just timglas-häl, även om de ofta döps efter designern eller metoden som du använder för att sticka eller virka förkortade varv.

Vinnaren av de blandade strumpgarnen kunde givetvis beteckningarna på såväl tidsmätaren som hälen. Hurra för Carina Törfalk!Vinn gulgrönt, återvunnet bomullsgarn med pluppar i oktobertävlingen 2021!

Oktober 2021: 

Om du virkar efter ett diagram — istället för en beskrivning med ord och förkortningar — spelar det inte så stor roll på vilket språk virkmönstret är gjort, eftersom symbolerna brukar se ungefär likadana ut från land till land (och från designer till designer). Men vilken maska brukar 0-symbolen stå för, den som ser ut som en nolla eller ett risgryn? Att den brukar sättas ihop till en lång kedja är en ledtråd, för vanligtvis står den för en luftmaska.

En som kan tyda nollan som ett segertecken är Ann Andersson, vinnaren av oktober-tävlingen och det gulgröna, återvunna bomullsgarnet med effektfulla pluppar. Guldstjärnor i kanten!Vinn tunt, återvunnet, svart ullgarn i augustitävlingen 2021!

Augusti 2021: 

När Handbok i stickning (1946) varnar läsaren för att ha ett visst, grundläggande strukturmönster i kanten på ett arbete, eftersom det "har en otrevlig benägenhet att vilja rulla sig", syftar texten så klart på slätstickning. (Stackars slätstickningen. Den som *vill* ha en rullkant på stickningen tycker givetvis att denna egenskap är mycket trevlig.)

Om det tunna, återvunna, svarta ullgarnet blir något som rullar sig i kanterna eller inte är upp till vinnaren Therese Herbst att bestämma. Åtminstone jag känner en benägenhet att buga mig. Tjihoo!


Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!