Vinn garn! ... eller något annat garnsligt

Älskar du stickning och virkning? Vill du ha fler nystan och mönster? Vinn garn och andra stickiga eller virkiga gotter i Billigt-garn.nets roliga och småknasiga kunskapstävlingar ... där det inte är din maskskicklighet som avgör.

Gillar du billiga garner? Vad sägs om att få garn rätt i brevlådan? Nej, det är inte gratis — du måste jobba för det.

Jajamensan, du kan vinna garner — restgarn, återvunna härvor, mysterienystan — eller stickböcker, knappar eller annat knasigt ur min alldeles för välfyllda stickstudio (som inte är mer än en hörna i diverserummet, och ändå sträcker sig ut i sovrummet och upp på vinden, ned i garaget och ibland till Medelhavet).

Vinn garn ... och allt du behöver göra är att tänka till och svara på småkluriga frågor.

Och du, det är en bra idé att prempa på nyhetsbrevet för att få span på nya tävlingar. Inget krav — bara smart. Och skoj. Eller nyttigt.

Tävla i oktober 2020: Vinn blandade bomullsgarn

Vinn blandade bomullsgarn i oktobertävlingen 2020

Alltså, det finns garn, och sedan finns det garn. Även om dessa åtta nystan bomullsgarn ser snarlika ut vid en hastig blick är det skillnad. Framför allt är två märkesgarn till virkning och stickning, övriga är anonyma garn-garn.

Fyra gröna, det blå och det plommonlila nystanet kommer ursprungligen från TGR/Flying Tiger, lågpriskedjan med ... skojiga grejer. Inklusive garn.

Enligt banderollen till garnet "garn" (på riktigt) innehåller varje 50 grams-nystan 168 meter, och rekommenderad stickgrovlek är 4 eller 4,5 mm. Men ingen masktäthet står angiven, och visuellt är det tunnare än de mer kända bomullsgarnen.

Det femte gröna nystanet är av märket Drops Loves You 7, som är ett bomullsgarn i den klassiska virkgarnstjockleken 8/4. Och den gröna färgen (05) kallas opalgrön. Drops rekommenderar virknål och stickor i grovleken 3,5 mm, och angiven masktäthet är 23 m x 30 v slätstickning = 10 x 10 cm. 50 gram motsvarar 170 meter.

Järbo garns Nova har utgått, även om det finns butiker som har nystan kvar i lager. Just detta nystan är i färgblandningen petrol/grå/grön, och löplängden är densamma som för Drops-nystanet. Det vill säga 50 gram motsvarar 170 meter. Järbo tycker att 3 mm-virknål och -stickor passar till. Angiven masktäthet är 26 m x 36 v slätstickning = 10 x 10 cm.

Ja, nu hoppas jag att du är medveten om att stick- och virknålsgrovleken som står på garngördlarna inte säger mycket om vilken storlek på doningarna som passar just dig, ditt handlag och ditt tänkta projekt. Mormorsrutor? Amigurumi? Stickade sadelskydd till cyklarna?

Hur som helst handlar det alltså om sammanlagt åtta stycken 50 grams-nystan bomullsgarn av tre olika märken (eller icke-märken). Och de är matta, icke-merceriserade.

En (1) vinnare kan jonglera med dessa åtta blandade bomullsnystan — eller maska något av dem. Om du vill vara med och tävla, besvara då frågan nedan senast den 12 oktober 2020.

Klassiska stickkunskaper! Vilka två ord saknas i citatet ur Husmoderns handarbetsbok från 1927?

"____ och _____ maskor äro grunden till all stickning, men de kunna växlas om på oändligt många sätt och ge upphov till en massa olika mönster."

Du måste fylla/kryssa i alla fält som är markerade med en stjärna.

OBS! Skicka in ditt svar senast den 12 oktober 2020.

Vinnare och vinst. Det vill säga *regler*: Den som enligt Anna-pannan (det är jag, det) svarar korrekt på tävlingsfrågan och — i händelse av flera korrekta svar — plockas ut med hjälp slumpgeneratorn Random.org vinner priset. Vinsten skickas via PostNord. Vinnarens för- och efternamn, tillsammans med tävlingsfrågan + det rätta svaret, presenteras här på Billigt-garn.net. Och just det, du bör vara över 18 år, för det är lite myskofikt med främmande tanter som skickar paket till minderåriga. Din epostadress behöver jag endast för att kunna kontakta dig om du vinner.

Vinnare!

Jubel, handklapp och stamp i golvet! Här hittar du tidigare vinnare av garnsliga gotter:

Vinn återvunnet, klargrönt ullgarn med tweed-färgpluppar i augusti 2020! Augusti 2020: Kapten Gustaf Adolf Ohlson (1845—1931) har fått ge namn, eller åtminstone smeknamn åt ett stickat plagg, nämligen en Olle. Halsvärmaren fuskolle är alltså inte en riktig Olle, utan bara en bluff-dito. Men vad är en Olle? Jo, det är en stickad tröja, ursprungligen en grov ylletröja med långa ärmar som kunde dras över huvudet.

Någon som kunde peka ut plagget bakom mansnamnet var vinnaren av det återvunna, gröna ullgarnet med tweedfärgpluppar: Sarah Persson! Olé!


Vinn återvunnet lingarn och en enstaka utgången härva i juni 2020! Juni 2020: Vad kallas munkefjungen som ser ut som ett U eller ett H, ibland med två tvärgående streck, och som du använder tillsammans med en virknål när du gaffelvirkar? Jo, de vanligaste beteckningarna är virkgaffel eller gaffelkrok. (Inte att förväxla med en slynggaffel eller påtgaffel, som används när du påtar snoddar.)

Kärt garnredskap har många namn, och minst ett av dem kunde vinnaren av det återvunna, oblekta lingarnet och det utgångna, ljuslila lingarnet: Linda Öberg! Hipp, hipp!


Vinn svart återvunnet ull/hampa-garn i april 2020! April 2020: Textilindustrin har givetvis helt andra förutsättningar än hobbyentusiaster. Medan en privatperson direkt kan återvinna garnet från ett begagnat plagg fokuserar fabrikerna på att spinna garn av fibrer från återvunnet material. Till exempel säljer garnfirmor garn med polyesterfibrer som tillverkats av vanligt förekommande plastbehållare. Nämligen PET-flaskor.

Denna återvinningskedja hade aprilvinnaren koll på. Gör plast-plats för Cristina Willén, woohoo!


Vinn tunna blandgarn i februari 2020! Februari 2020: Vad kallas de där korta stickorna som ser ut som måsvingar, och som är tänkta att användas vid särskilda strukturmönster?

Jo, det handlar om flätstickor eller hjälpstickor, även om det inte alltid känns som att de är till någon hjälp.

Vinnaren av de tunna blandgarnen i gult och limegrönt klarade givetvis stickprovet. Ett fyrfaldigt leve för Sofia Andersson!


Vinn blandade bomullsgarn i decembertävlingen 2019! December 2019: Var det tysk-inspirerat förr i tiden? Det fluffiga strukturmönstret patentstickning kallas ofta av svensktalande (svenskstickande?) stickare för den amerikanska termen, som även står för ett franskt bakverk. Och visst låter brioche så mycket majsigare än "patent"?

En som visste att samma B-ord kan användas för såväl bullar som mumsig stickning var vinnaren av de blandade bomullsgarnen, Eva-Lis Lindström. Hurra med buller och bång!


Vinn filtbart ullgarn och bomullsgarn i oktobertävlingen 2019! Oktober 2019: Att ull kan filtas (tovas, valkas) är en mysig egenskap. Utom när någon råkar tvätta ett ullplagg i för hög temperatur, och förvandlar en fräsig herrpullover till en stabbig barntröja. Jaja. Det går nu att behandla ull så att den inte tovar ihop sig och krymper. Först fräts ullfjällen bort med kemikalier, sedan täcks fibrerna med ett tunt plastlager. Och denna behandling går under beteckningen superwash.

Ge mig ett K! Ge mig ett A! Ge mig ett ... Förlåt, jag ville bara sätta igång hejaklacken för vinnaren som hade koll på svaret: Karoline Johansson!


Vinn återvunnet bomulls-bandgarn i augusti 2019. Det är prickigt! Augusti 2019: Vinsten i augustitävlingen var ett prickigt, återvunnet bomullsbandgarn från en H&M-tröja, som enligt etiketten var tillverkad i det land som är världens näst största klädproducent. (Kina är störst.) 2018 höjdes minimilönen för rikets textilarbetare från motsvarande 530 kr till 865 kr i månaden. Ja, i månaden. Och detta land, som ofta står som ursprungsland på tvättlapparna i kläderna som vi köper i Sverige, är Bangladesh.

Koll på den bengalesiska textilindustrin hade vinnaren Märtha Blomqvist! Hurra gånger fyra! (Allra minst.)


Vinn 1-trådigt ullgarn + sjalmönster i juni 2019. Juni 2019: Hur vet du om en virkbeskrivning är skriven på amerikansk eller brittisk engelska? En ledtråd är att försöka hitta "sc" eller "single crochet", en term som saknas i moderna, brittiska virkmönster. Och vad betyder det? Jo, det står för en fast maska. Någon som kan tolka denna utrikiska glosa är vinnaren Anna-Lena Engström, som därmed är ny ägare till 1-trådigt ullgarn och en original-sjalbeskrivning från den anrika garnbutiken Gunga Din. Hjärta och segertecken!


Vinn strumpgarn (superwashbehandlad ull + syntet) i gröna nyanser i februari 2019. April 2019: Ofta inleder du en stickning eller virkning med en löpögla. Men om du vill starta i en cirkel som du kan snörpa åt så att inget hål syns, kan du istället börja maska i en lös öglering. Är vi garngalningar så imponerade av vad vi kan åstadkomma med garn att vi tror att det är övernaturligt? Kanske. Den där lösa ögleringen brukar hur som helst kallas magisk ring. Vinnaren av de återvunna lingarnen, RoseMarie Lans, behärskade denna mystiska maskglosa. Ballonger och blåsorkester!


Vinn strumpgarn (superwashbehandlad ull + syntet) i gröna nyanser i februari 2019. Februari 2019: Grovleken på stickorna? Numret på virknålen? Jo, det är förstås mycket intressant att veta vad designern till en stick- eller virkbeskrivning har använt för redskap till sin kreation. Men du behöver absolut inte använda samma tjocklek på doningarna som står i beskrivningen. (Förmodligen behöver du en annan grovlek, eftersom handlaget är lika personligt som din skrivna handstil.) Nä, däremot är ett annat mått ofta viktigt, nämligen att du har samma masktäthet (eller stickfasthet/virkfasthet). Åtminstone om du vill uppnå ungefär samma resultat som mönsterskaparen.

Och vinsten, ett paket med blandade, gröna strumpgarn, for hem till Cilla Andrén. Hipp hurra!


Vinn återvunnet garn och raggsocksgarn i december 2018. December 2018: Om du har ett brinnande intresse för naturmaterial vet du säkert hur det doftar — ja, jag menar stinker — när du sätter eld på garn i 100 % obehandlad ull. Det luktar — ja, jag menar fortfarande stinker — bränt hår. Vilket är fullständigt naturligt, eftersom ull är fårhår.

Elaine Lindkvist kände (till) den rätta doften, och rodde hem paketet med raggsocksgarn av känt märke och ett återvunnet, mycket raggsockigt mysteriegarn. Tjoho!


Vinn återvunnet strumpgarn i oktober 2018. Oktober 2018: Vad betyder egentligen symbolerna på tvättetiketten? Jo, de här två raringarna bör den som tvättar stickade och virkade plagg känna till:

Tävla med dina garnkunskaper i oktober 2018.

De står nämligen för "ingen torktumling" och "plantorka", vilket är korrekt tvätt-vett och -etikett för det mesta som är stickat och virkat.

Detta visste vår vinnare Sofia Nilsson, som kammade hem paketet med återvunnet mysterie-strumpgarn. Flaggviftning och serpentiner!

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare