Vilken pysselpryl skulle du ta med till en öde ö? 'Expedition Robinson' för stickare och virkare

Du som stickar och virkar, vad skulle du ta med dig för pysselpryl till en öde ö? Se förslagen på de allra nödvändigaste prylarna som passar till en garngalnings eget 'Expedition Robinson'. Bakom svaren står Billigt-garn.net:s läsare, som fick besvara en tävlingsfråga år 2005.

Att garnpyssel är för intelligenta människor har jag alltid hävdat, men jag har hittills aldrig haft så starka — och skrattframkallande — bevis för det förrän Billigt-garn.net:s läsares bidrag till Expedition: Robinson- tävlingen trillade in år 2005.

Garn-statyett värdig en öde ö

Och Strix får ursäkta att jag noppar deras framgångskoncept, men en garngalningsomgång av Expedition: Robinson vore den grymmaste av dem alla — eller Bobbinson, då, för att göra det mer tråd- relaterat.

Att se påtade fångstsnaror, stickade fisknät och trosor tillverkade av hår slår alla reality-tv- tävlings-doku-drama-format jag hittills sett och hört talas om.

Häng med!

~*~

De tror att de vet vad som väntar dem, men de har ingen aning. De kommer att bli överraskade.

De är kreativa, smarta. De skapar tredimensionella föremål av en tunn tråd. Klarar de av 40 dagar på en öde ö — förutom det 140 man starka tv-teamet — där de inte ens har vatten och bröd?

Jag heter Bobban och det här är Sensation: Bobbinson. Tuffare och trassligare än något tidigare i svensk television.

I lag Nord:

Ulla-Karin, med en lång säkerhetsnål hon i civilisationen använt för att haka fast "överblivna" maskor. Kan hon lyckas byta till sig mat från tv-teamet och turisterna vi gömt på andra sidan ön?

Lena, beväpnad med en schweizisk armékniv, för att snida till såväl stickor som virknålar och fibrer. Räcker de 40 dagarna till att tillverka solhattar, hängmattor, hängstol och fisknät? Får hon anledning till att utnyttja korkskruven till vinnar-vinaren?

Stanna kvar, för efter pausen fortsätter Sensation: Bobbinson, vassare än någonsin.

Sensation: Bobbinson är tillbaka. Lag Nord har ytterligare en skarp kandidat. Kan lag Syd klara av hennes hemliga vapen?

Jorun har smugglat med sig en morakniv från Luxemburg. Med den kan hon också tälja virknålar och stickor — och rispa sönder motståndarnas ylletröjor.

Lyckas lag Nord vinna fåret kan Jorun klippa det, spinna ullen med en hemtäljd slända, eller slåss mot motståndskraftiga akrylgarner utan att få blodstockning i fingrarna. Det återstår att se om hon lyckas tillverka en påtdocka av bambu och göra en stark i-snodd av akrylen.

Det återstår att se om det ens finns bambu på ön. Här finns definitivt lag Syd, och om du trodde att lag Nord var väl förberedda hade du ingen aning. Du kommer att bli överraskad.

Klara behöver ingen morakniv. Hon har påtdockan med sig. Hon knypplar tåtar till hulahulakjolar med bananer, hon stickar snoddar till fisknät. Till och med metalltråd förvandlar hon till nyttigheter. Klara kan dessutom vara säker på att hon aldrig blir utan sällskap på ön: hon har alltid påtdockans vänliga, leende ansikte att vända sig till.

Sara har ett litet magiskt paket i packningen, och tro det eller ej: i det ryms alla stickstorlekar. Är hon redo för Sensation: Bobbinsons hårda utmaningar med ett Denise interchangeable knitting needles kit?

Eftersom det är godkänt att ta med i handbagaget får vi anta att det inte duger som vapen, men ska hon lyckas strimla palmbark att sticka med, eller får hon helt enkelt ta sitt eget hår att tillverka trosor av?

Och där är Monika, som snabbt insåg att hon inte skulle klara sitt spetsmönster utan en varvräknare. I civilisationens trygga famn använder hon papper och penna, men på ön sköljer vågorna över stranden och suddar ut varje streck Monika ritat i sanden. Slänger hon ilsk i stickningen i havet förstörs lammullen av saltvattnet, och det går inte för sig.

Det är dags för det första, och faktiskt det sista ö-rådet, där vi en gång för alla konstaterar att det här inte är en tävling i skicklighet utan i bondröta.

Vinnare 2005 är: Bobbinson-Lena och Bobbinson-Sara!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!