Nybörjare? Stickning? Nybörjarråd från en stickcyniker

"Jag är nybörjare, så lär mig sticka! Eller virka! Vad det nu är!" Brukar folk tigga goda garn-råd av dig? Vill de att du förklarar hemligheterna bakom de där pinnarna och krokarna och hela öglor i öglor-prylen?

Ooo, jag har massor av råd att ge till nybörjare. Men inte många av dem är goda.

Är en halsduk ett bra nybörjarprojekt?

Min kära lilla mamma, av alla människor, besökte Syfestivalen i Sollentuna och upplevde tydligen att allt pyssel var som en lasso av mys, som snärjde henne, höll henne kvar.

Hon har bestämt sig för att sticka en halsduk.

Hon har bestämt sig för att börja sticka, bara så där.

Hon!

Sådant måste förstås uppmuntras. Stickandet, alltså. Vad och om det faktiskt blir något är mindre viktigt, även om mamma fortfarande tror att det är poängen.

Och när hon kom till mig för att be om råd var det som i en dröm eller ett feberrus.

Vem? Jag?! Ge tips om att sticka eller virka? Kalla mig sugga och slakta mig till bacon!

Jag har bara varit garn-tämjare i en 30-plus år; jag är själv nybörjare. Ju mer jag lär mig om stickning och virkning, desto mer medveten blir jag om det fullständiga bråddjup av okunskap som mina maskor gungar på.

Men okej. Någon form av visdomsliknande svammel borde jag kunna klämma ur mig. Stickning måste uppmuntras.

"Vad ska jag ha för garn?"

"Vad du vill, bara det är varmt och skönt."

"Hur mycket?"

"Om det är tjockt garn, väldigt mycket mer än du tror. Plus ett nystan till."

"Vad ska jag ha för stickor?"

"Några som passar till garnet och ditt handlag och ditt temperament och den look du är ute efter. Du får prova dig fram."

"Vad är helpatent?"

"NEEEEJ!"

Ja, ursäkta. Inget fel på patentstickning. Underbart sticksätt. Töjigt och varmt. Men aldrig att jag skulle rekommendera patentstickning till en nybörjare som vill göra en halsduk, inte ens någon som till skillnad från min mor klarar av att läsa en stickbeskrivning eller lyda instruktioner.

(Du vet sådana där soppförpackningar där det står "tillsätt endast vatten"? Min mamma är ett språkgeni, men hon tycker ändå att anvisningarna är förbryllande.)

Jag skulle även vara tveksam till rätstickning.

Faktiskt.

Å voffor det, då? Tackar som frågar. En falsk nybörjare som min mamma (hon tvingades lära sig att sticka i skolan) behöver se snabbt resultat, där varje maska och varv är ett rejält kliv på vägen.

På 80-talet, när "alla" — inklusive moderskapet — stickade, övergav hon fler tröjor än hon hann påbörja. Och jag fick bli fosterförälder åt garnen.

Att harva fram och tillbaka i patenstickning eller något annat sticksätt som inte genast skjuter i höjden ... nä.

Till lilla mamma rekommenderade jag enkel moss-stickning eller en förskjuten resår — för att halsduken inte skulle rulla ihop sig för mycket på bredden, så där som slätstickning alltid gör, oavsett hur mycket du blockar eller envisas med rätstickade maskor i kanten. För då skulle det också bli en besvikelse.

Och jag skulle väl få omhänderta garnet igen.

"Vänta nu, mamma — halsduk i patentstickning är en underbar idé!"


Vilket råd skulle DU vilja ge till en nybörjare?

Visst är det mums för egot när andra människor betraktar en som expert? Kan du det minsta lilla om stickning och virkning (typ, att det inte är samma sak) vet du faktiskt betydligt mer än de flesta.

Så vilka råd skulle du vilja ge till en person som precis ska börja lära sig att sticka eller virka?

Kanske något du själv önskar att du hade vetat innan du satte igång med maskandet?

Stickning och virkning - fler råd till nybörjare

Läs vad andra stick- och virkfreaks har för smarta tips om stickning och virkning för nybörjare!

Välj ett "bulky" garn! 
När man är nybörjare är det inte helt lätt att få fason på sin stickning eller virkning, det blir helt enkelt ofta väldigt ojämt och dant. Det tar ett …

Använd ett bra garn! 
Köp nytt garn i en färg du gillar, ta inte någon annans avlagda garn som blir kvar i en låda. Det finns en anledning till att det garnet är kvarglömt i …

Klicka här för att skriva din egen sida

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!