Sticka och virka snabba julklappar... Klappat men inte klart: Fixa 20 presenter på 10 minuter

Vill du sticka och virka snabba julklappar eller ge bort något annat garnigt och hemgjort? Är du redan för sent ute... varför blir det så varje år?... för garntomtar, lavendelpåsar, grytlappar, strumpor, hårband, tofflor och mobilväskor?

Lugn, bara lugn. Lär dig knepet som gör att du kan ge bort en hemstickad kofta eller en virkad pläd, även dan före dopparedan. Kom ihåg att det är tanken som räknas. Så ge bort tanken.

Snabba julklappar, ja. Huvaligen. Som stickande och virkande garngalning ska du liksom pyssla ur dig mjuka klappar till var och varenda släkt-kotte, och dessutom få snipiga bakom-ryggen-kommentarer om att klappar helst ska vara hårda och dyra. Tack för den, du.

Vill du sticka eller virka snabba julklappar? Tänk presentkort istället!"Från mig till dig: En stickad retrosjal! Du kan välja bland fem färger, och den kan bli klar om två månader."

Nej, efter ett antal mindre lyckade garn-gåvor har jag kommit fram till att både de snabbaste och mest uppskattade maskade julklapparna uppfyller följande kriterier:

  • Julefrid, för bövelen! Ingen stress, ingen press.

  • Överraskningar är överskattade.

  • Upplevelser är grejen.

Och vilka sorts stickade och virkade saker passar in på dessa punkter? Vilka som helst, så länge du ger bort dem i form av en tanke. Du vet, den som räknas. Ja, jag menar att du skänker ditt stickade eller virkade verk i form av presentkort, gåvobrev, värdecheck...

Ursäkta, men nu ska jag tala sanning och bli så där deprimerande och äkta. Nej, jag har inte tullat på glöggen. Men du vet, åtminstone 360 dagar om året är det alldeles snart jul och så.

När jag var en tio, tolv år, och var så pank som en tio-, tolv-åring nu kan vara när hon inte har någon veckopeng, beslutade jag mig för att sticka julklappar. Snabba julklappar.

Dan före dan.

Den 23 december, på eftermiddagen, började jag sticka tossor som skulle likna sportskor. Fula sportskor. Fula som f-n, men ändå sportiga tossor. Två rätstickade lappar med kontraststickade ränder som syddes ihop i hälen, hade resår- och rundstickad tå och tvinnade snoddar som snörning.

Jag hann med ett par. Nästan. Ända in i Kalle Ankas Piff och Puff försökte jag sy ihop dem i smyg.

Det gör jag aldrig om.

Särskilt inte som min barndoms jular präglades av ... ska vi säga "ärlighet"? Det vill säga att mottagarna gärna justerade ansiktet i missnöjda veck när de gällt sa "Å ... ja ... tack!" Till jultraditionen hörde också att en äldre släkting avrundade julklappsutdelningen med ett "Nä, nu räknar jag ihop det här för att se om jag gått plus eller minus!" Jättekul.

Och i vuxen ålder?

Hm. Låt oss återkomma till det. Men tack och lov för att det går att skapa nya och glada traditioner!

Snabbaste julklappen: värdecheck på stickat och virkat

Snabba julklappar; ge bort en beskrivning

Hur som helst, det finns ett betydligt mer räkmackigt OCH uppskattat sätt att ge bort stickade och virkade presenter, även i sista minuten. Det är så himlans smart att du kanske till och med slipper göra dem, om det är så att personen på din julklappslista faktiskt inte alls gillar hem-maskat.

Hur?

  • Du skriver ut eller kopierar en beskrivning till ett plagg eller en pryl som du har tänkt tillverka till mottagaren. (Det räknas som en kopia för personligt bruk, om du oroar dig för upphovsrättsbrott.) Är du mer konstnärligt lagd kan du rita en egen bild.

  • Bifoga gärna några garnprover, om du redan har det. Annars: bestäm en dejt när du och mottagaren kan diskutera garnval, alltså färg och material.

  • Om du ger bort ett stickat eller virkat plagg med passform, som en tröja, förklara att du kan behöva ta mått och prova ärmlängd, och så vidare.

  • Ange en tidsuppskattning för själva arbetet. Var ärlig. I överkant. Säg att en tröja tar ett halvår, och en pläd ett år.

Vad du ger bort är alltså ett löfte om en stickad och virkad pryl, ett presentkort om du så vill.

Dessutom gör du personen delaktig i skapandeprocessen. (Men låt hen inte bestämma för mycket!)

Och om mottagaren faktiskt inte vill ha den underbara tröjan eller toapappershållaren? Ja, då slipper du förslösa din stick- och virkkraft på den surpellen.

Tanken på det personliga handarbetet, tidsåtgången, omsorgen och tolkningen av alla märkliga förkortningar och så vidare har du redan gett bort.

Är det inte bättre med överraskningar?

Du känner personerna på din julklappslista bäst, men de flesta jag umgås och är släkt med vill bli glatt överraskade.

Och att du blir lycklig av stickning och virkning är tyvärr ingen garanti för att dina verk glädjer andra. *Snyft!*

Endast ett par av mina handstickade, ej efterfrågade saker som jag har gjutit ned min själ i och gett bort i julklapp — när jag börjat redan i april — har faktiskt använts, vad jag vet. Det ena var en grå tjocktröja, det andra  en "kulturrandig" tröja i två sorters återvunnet svart bomullsgarn. Båda fick Husbandet. Och han har älskat dem på riktigt, inte bara för att göra frugan glad.

Övriga och mindre snabba julklappar har visserligen lockat fram en och annan rörd(?) tår vid presentöppningen, men har vantarna någonsin använts i ett äkta snöbollskrig? Nä! Du kan ju klappa ihop för mindre.

Nåväl, om du nu ger bort utskriften med garnproverna och det visar sig att mottagaren faktiskt vill ha och kräver in plädens, Pringles-burk-kaninen eller tvättvanten... Hurra! Då har du gott om tid att slutföra den när julruschen är över.

Gå till mina favoritsidor för gratisbeskrivningar på nätet och hetta upp skrivaren. Där kan du hitta snabba julklappar, presentkortsmodellen.

Och om du har gått om tid att sticka och virka julklappar, men vill vara lite annorlunda? Spana in de roliga presentidéerna.

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!