Sticka och virka julklappar och presenter till den som har allt! 50+ roliga idéer

Vill du virka och sticka julklappar i år? Tänk bortom de klassiska grytlapparna och disktrasorna och snöstjärnetröjan, och frossa istället i dessa gratisbeskrivningar till udda och roliga prylar. Många är små och hyfsat snabbmaskade. Till och med den vän och faster som säger sig "ha allt" lär bli överraskad!

Sticka och virka roliga julklappar med gratis beskrivningar

Är det dags att fixa presenter och julklappar igen? Självklart ska du satsa på något handgjort! När du stickar och virkar är åtminstone du glad och nöjd, och så slipper du kasta bort dina pengar på värdelöst skräp i blankt papper.

(Och du, om det är bråttom, spana in tipset om snabba julklappar. Det handlar om att gå ... presentkortsvägen.)

Vi som mäktar med att maska själva har en fantastisk möjlighet att ge våra nära och kära något unikt, och något dubbelt värmande. Varje maska har gjorts med möda och omtanke om mottagaren.

Snyft!

Nåja, det kan ju hända att dina vänner och släktingar faktiskt ledsnar på handstickade strumpor, virkade halsdukar och tovade tofflor, trots att du hävdar att de känns som att vara klädd i en kram.

Så vad ska du då sticka och virka för julklappar? Testa några av dessa 50+ roliga idéer! Här hittar du presenter till svärfar, till flickvännen, till chefen, till ... ja, vem som helst som skulle bli fnissigt lycklig över något udda och handgjort.

Psst! Som många av mina favoritbeskrivningar är de flesta av gratismönstren nedan på engelska. Läs översättningstipsen om du går bet.

Gratis beskrivningar på roliga julklappar och presenter

Virka verkligt värmande hjärtan
Virkade hjärtan kanske inte står överst på listorna som skickas till tomten, men varmare händer vill väl alla ha? Fyll det virkade hjärtat med vete, ris eller körsbärskärnor, så kan du ge bort en handvärmare som går att hetta upp i mikron.

Sticka ett fuck you-finger med flätat band (eng)
Ah, det finns så många tillfällen du då vill visa fingret. Synd att anständighet och allmän hyfs sätter stopp. Men med denna lilla ombudshand — påtad på en påtdocka eller stickad som i-snoddar — kan du låta maskorna säga "fuck you" medan du använder näven som ett bokmärke eller som ett dekorativt snöre.

Sticka ett par hajstrumpor (eng)
Passformen verkar inte vara den bästa, enligt fotografiet till stickmönstret. Men ett par strumpor med hajgap som precis har slukat ett par fötter kanske ändå passar bäst att bära utan skor?

Virka hajtofflor
Tofflor ska inte bara värma fossingarna utan också mottagarens hjärta. Och vad kan säga "jag älskar dig!" mer än att du låter fötterna bli uppätna av ett par virkade hajar? Virkbeskrivningen är endast i en storlek; du får experimentera med större eller mindre virknål och ett par egna fötter för att storleksanpassa.

Virka en blinkande sovmask
Någon på din julklappslista behöver säkert sova. Längre. Allas virkade sovmask kanske inte är helt effektiv när det gäller att stänga ute ljus. Men den broderade blinkningen lär skrämma bort såväl monster som objudna gäster.

Björnen sover! Virkad nalle-sovmask
Något sötare är Novitas virkade nalle-sovmask, för vem längtar inte efter att gå i ide under vintern? Ett par virkade öron plus väl valda stygn fixar björn-looken.

Sticka en tillplattad råtta (eng)
Är det ett bokmärke? En jättebrosch? Ett glasunderlägg? Bara (mottagarens) fantasi sätter gränser! Den tillplattade råttan stickar du huvudsakligen i råttfärgat(!) garn. Svans och öron kan färgas av de värsta tokigheterna i din restgarnssamling.

Virka en mosad råtta till bokälskaren
Har du någon i bekantskapskretsen som läser pappersböcker? En bokälskare behöver givetvis ett bokmärke, och en mycket charmig modell är den virkade och tillplattade råttan som fångats inne i boken. Själva beskrivningen (översatt) är även den en läsupplevelse. Av det märkliga slaget. Ahem. Både bilderna och anvisningarna är tydligare i det engelska originalmönstret.

Rätsticka en tvättvante
Om du råkar ha ett tunt och lite otrevligt bomullsgarn därhemma kan du förvandla det till en skrubbvante till någon som föredrar riviga duschar. I originalet används mattvarp.

Sticka en vintomte
Alkohol. Känsligt. Därför vill vissa dölja bag in boxen. Eller ... handlar det snarare om att göra bib:en extra synlig? Hur som helst, Drops design anser det vara trivsamt med ett fodral till lådvinet, eller snarare till själva påsen, utan låda. Och fodralet föreställer en tomte, där du tappar ur vinet ur tomtens skägg.

Jojo, just jultema är en dålig idé för julklappar, men hänvisa då till det fina nordiska flerfärgsmönstret! En tidlös klassiker!

Virka bag in box-fodral med praktisk(?) ficka
Inga jeans på krogen? Men hemma går det bra! Svarta Fåret kör den avskalade, lediga looken på sitt virkade fodral till lådvinet, där pricken över I:na i "viiiiin" är en ficka med jeansiga sömmar.

Sticka och virka vinglashållare
Är det inte vansinnigt irriterande att gå på fest och sedan slarva bort sitt vinglas? För att inte tala om hur svårt det är att stå och sticka och konversera, samtidigt som du håller i ett glas? Med en handmaskad vinglashållare kan vännen på din presentlista lugnt gå på bjudning, eftersom hen kan bära vinglaset i en rem runt halsen. Heart Hook Homes vinglashållare virkar du snabbt i tjockt garn. Claudia Olsons vinglashållare med knappar stickar du efter en beskrivning som du hittar på Ravelry.

Sticka enhörings-käpphäst (eller -diadem)
Bokstavliga käpphästar kanske inte dina mest vuxna vänner behöver. Men Novita tipsar om att du kan skippa hästhuvudet och bara sticka öronen plus virka hornet och luggen. Fäst dem sedan på ett diadem eller pannband till någon som vill bejaka sin inre enhörning.

Sticka en enhörningsmössa
Av någon svårbegriplig anledning bjuder Järbo garn enbart på en beskrivning i småbarnsstorlekar till själva hjälmmössan. Men givetvis kan du placera det uppstoppade hornet och fransmanen på en mössa till en vuxen som önskar sig magiska krafter.

Sticka ett fodral som kan räkna maskor och varv (eng)
En julklapp till dig själv eller present till en annan garngalning? Visst finns det tillfällen då du önskade att du hade en liten vätte som faktiskt höll räkningen åt dig? Den här lilla väskan har en pärl-kulram av som möjligen kan hjälpa dig en bit. Tyvärr måste du komma ihåg att faktiskt flytta pärlorna.

Sticka emoji-maskotar (eng)
Gråtskratt? Illamående? Bajs? Munskydd på? Säg det i maskor OCH med en emoji. Stickbeskrivning till såväl grundformen som de små detaljerna som får emojin att dra på munnen.

Sticka glada bajskorvar (bajs-emoji!) (eng, video)
Barnen slogs om Kiss- och Bajs-gosedjuren hemma hos oss för många par år sedan, eftersom båda föredrog Kiss framför Bajs. Vilket är lite synd. Att Kiss var mer populärt, alltså. Föga anade de att bajs-emojin skulle bli så populär! Video-beskrivningen är kort: sticka en brun i-snodd, sno och sy ihop, limma på mun och ögon. De virkade bajskorvarna är ännu gulligare. Nog känner du någon som behöver en stickad eller virkad bajs-emoji som visuellt hjälpmedel under möten och motdemonstrationer?

Sticka en rumpvärmare
Vissa plagg säljs inte i butik, så du måste helt enkelt tillverka dem själv. Wohoo! Som Marie Standars rumpvärmare. Stickbeskrivningen är lätt som en plätt, och passar utmärkt till restgarner. (Via Internet Archive.)

Sticka kalsonger med snabel (nor, eng)
Ett sådant klassiskt vackert norskt mönster! Och så piffigt att kalsongerna har extra utrymme för de utstickande delar som män har i de nedre regionerna. Tofsen sätter verkligen pricken över picken! (OBS! Blogspot har en varning för känsligt innehåll. Så om du blir upprörd över ett kalsonger med en extra förvaringsficka, klicka inte på knappen.)

Virka en glasögonhållar-nåldyna (dan)
Å, en två i en-present! Givetvis känner du någon som behöver en nåldyna. Råkar denna person även ha den typ av synnedsättning som kan åtgärdas med ett par glasögon? Om du virkar detta charmiga huvud med näsa och öron kan du ge bort såväl en nåldyna som en praktisk ställning att placera glasögonen på. Vänta nu: nåldyna, glasögonhållare och amigurumi. Det blir tre i en-present! Virkbeskrivningen är på danska.

Sticka raggar-mössor (pdf)
Önskar sig någon av dina bekanta en livspartner i present? Det är inte helt enkelt att para ihop människor — det var därför gudarna skapade dejtingappar — men du kan hjälpa till genom att sticka och ge bort en mössa med texten "singel". Eftersom denna taktik lär bli extremt framgångsrik kan du i samma paket lägga en mössa med ordet "upptagen". (Jo, Garngrossisten bjussar även på andra bokstäver att brodera med maskstygn, om inte ens tredje alternativet — "kaxig" — skulle duga.)

Sticka en snoppvärmare (eng)
Vilken man behöver inte ett plagg som värmer staken och kulorna? Vilken annan person behöver inte ett stickat fodral som passar till vinterutflyktens lilla banan och två satsumas?

Okej, nu är jag inte man själv, så jag vet inte hur praktisk denna julklapp är. Däremot vet jag att stickbeskrivningen är komponerad av en man. Därmed utgår jag ifrån att storleksanvisningarna faktiskt är någorlunda realistiska.

Virka en menskopp
Om du vill få slut på julefriden i sällskapet fungerar det säkert att nämna "menskonst". Men virkning kanske inte alltid räknas som konst? Denna menskopp (beskrivning via Internet Archive) — helst stärkt med sockervatten — är hur som helst enbart dekorativ, och ingenting som mottagaren ska stoppa i fiffin. Vill du ge bort mer praktisk menskonst? Virka ett tampongfodral eller två! Eller ett fodral till just en menskopp (virkmönster på Ravelry), i form av en livmoder.

Virkbeskrivning: virka ett tampongfodral av restgarn
Den där veckan när du är på språng, är det bra med fodral till ...

Sticka ett surfplattestöd (eng)
Någon på din presentlista har säkerligen en surfplatta eller en padda. Men har hen en kudde till den? En som håller den i korrekt Netflix-position? Förmodligen inte, va? Satsa på hemstickat till den digitala bästisen!

Virka en kaststjärna och en rökbomb (dan)
Våldsamt roligt! Och extra kul blir det om du broderar den danska rök-texten, ahem. Detta är alltså mjukisversioner av ett ninja-kit, och låt dig inte förledas av texten om "børnene" — de är perfekta som dekorationer på nästan vilket kontorsskrivbord som helst.

Mössa med spindel eller älg
O, ännu en svärfarsgåva! Marks & Kattens begriper att lustiga luvor även uppskattas av vuxna medborgare, och bjussar därför på stickbeskrivningar i många storlekar. Spindelmössan föreställer ett spindelnät och har en uppstoppad spindel på toppen. Och det delvis virkade gosedjuret överst på älgmössan ska alltså föreställa en älg. Död eller levande? Hm.

Småvirkad gren-mobil (eng)
Har du ett knippe riktigt fina pinnar hemma? Gläd någon som inte har ett grensamlande barn eller husdjur genom att förvandla några av de finaste kvistarna till en dekorativ mobil, med hjälp av virkade små remsor och fiskelina.

Ge bort en stickad kram (= halsduk) (eng)
Jojo, när du ger bort småvärmande prylar är det som att ge bort stickade kramar. (Även om du har stickat och virkat dem med svordomar, snarare än med kärlek.) Och denna halsduk från Knitty är en omfamning. Eller åtminstone en scarf vars ändar är utformade som händer.

Sticka en skjorta & slips-haklapp (eng)
Vad kan du ge till en nybliven eller blivande förälder? Visst, vad småbarnsföräldrar helst vill ha är sömn och barnvakt, och inte några ytterligare bebisprylar. Men signalerar inte en haklapp i form av ett skjortbröst och en slips en önskan om att barnet (oavsett kön) ska få uppleva styrelserum, inflytande, makt, teambuildingövningar och andra goa grejer?

Virka en mustasch
Briljant. Vore det inte för att jag är en av dessa kvinnor som av naturen har prytts med synligt överläppshår skulle jag genast virka mig en mustasch. Det ger ett imponerande intryck på lönesamtalet, tro mig. Gör ett gäng som julklappar till hela tjejgänget.

Sticka en näsvärmare med mustasch (eng)
Att ha mustasch är inte bara praktiskt när det gäller att lägga fram sina löneanspråk eller att på ett magiskt sätt förhöja sin kompetens, den kan också värma den där kroppsdelen vi gärna lägger i blöt. Ja, jag pratar om näsan. Det finns för få näsvärmare i samhället. Låt oss ändra på saken genom att kvotera in dem i presenttillverkarfabriken.

Sticka en fotmuff (eng)
En ovärderlig present för den som lever i förorten, eller som reser med häst och vagn vintertid. Ja, så såldes plagget "fotmuff" in år 1885. Och det handlar alltså om en jättetoffla som rymmer två fötter. I Berrocos moderna tappning handlar det om en kudde med två strumpskaft. Något för den som inte vill skutta upp ur soffan i onödan!

Virka en gose-hashtagg (eng)
Känner du ett hashtagg geni som avslutar varje Twitter-inlägg med #svpol#styrkekram eller liknande? Den personen kan behöva något att gosa med, som denna otroligt söta hashtagg. Och du kan också virka den i kursiv stil!

Sticka ett kvastskafts-överdrag
Det är inte bara häxor på väg till Blåkulla som behöver pimpa sin kvast. Nej, varje person som suckar över trappstädningen behöver piffa till sina städredskap.

Sticka en dammvante
Om du redan har förärat hela släkten med lovikkavantar, varför inte ta till akrylgarnen och knyta ihop en praktisk dammvante?

Sticka en dammvante i akrylgarn.
Smuts är inget att lägga vantarna på. Därför får du en, inte två.

Sticka städstrumpor (eng)
Vad är väl en dammvante mot ett par dammsockor? Eller moppsockor? Hur som helst, med dessa stiliga strumpor eller tofflor på fötterna kan gåvomottagaren dansa fram och samtidigt göra rent golvet. Eller persiennerna, om personen på din julklappslista är makalöst vig.

Virka ett knäckebrödsfodral (pdf)
Känner du någon som föredrar sitt hårda bröd i stora skivor? Alltså i runda kakor? Då behöver denna hen givetvis ett virkad brödfodral att hänga upp brödet i! Virkmönstret hittar du hos Garngrossisten.

Sticka ett värmande(?) fikonlöv (eng)
Även den fashionista som har allt saknar säkert ett fikonlöv i sin walk in closetLykkefanten betraktar nu inte sin geniala design som ett klädesplagg, utan snarare som en mycket liten maskeradkostym, eller något att dekorera det offentliga rummet med. Att sätta på nakna statyer, alltså. Stickbeskrivningen finns att ladda ned på Ravelry.

Sticka ett ... och ett halvt par kärleksvantar
Har du ett par på din presentlista? Ett sådant där par som hänger ihop hela tiden, som en enhet? Då kan du ge dem ett par kärleksvantar, alltså ett par vantar för handhållning. Just denna stickbeskrivning bjuder Drops design på.

Virka en handhållar-nalle (dan)
Är en kärleksvante för fjompig? Virka en nalle ... eller nåja, ett nallehuvud ... att hålla handen i. Hendes Verdens tanke är att en vuxen ska hålla ett barn i handen, men du kan lika gärna ge bort den som en muff till någon som värmer sig själv.

Virka dödsstjärnan (Star Wars) (eng)
Har du en Stjärnornas krig-älskare på julklappslistan? Då sitter det finfint med en dödsstjärne-kudde till soffan! Har du bara koll på att BLO är en förkortning för att virka i bakre maskbågen har du kraften att fixa den. (Och här hittar du fler Star Wars-inspirerade stickningar och virkningar.)

Virka massage-tvålpåse (eng)
Moogly bjuder på en virkbeskrivning på en tvålpåse med knottror på ena sidan för lite extra skrubbeffekt. Typ. (Tvålpåsar är också bra för att packa ihop och tvätta sig med små tvålrester.) Och har du ändå tänkt att ge bort tvålar som julklappar är det här ett perfekt komplement.

Sticka eller virka en stress-citron (eng)
Själv stressar du säkert av med att sticka och virka. Men har du någon opysslig i din närhet som är lite sur och stressad över jobbet eller livet i allmänhet? Då kanske det skulle sitta fint med en hemmaskad stressboll! Som inte alls är en boll, utan en citron. Craft Yarn Council bjuder på en stickbeskrivning (pdf) och ett virkmönster (pdf) på stress-citroner, båda designade av Twinkie Chan.

Sticka en aromaterapi-tehuva (eng)
Två i en-present! En snajdig tehuva med inre fickor där du kan stoppa små påsar med linfrön och örter, som pyser ut väldoft.

Sticka in ett par hörlurar (eng)
Jo, att sticka in hörlurssladden är ganska vanligt. Men att sticka in hela klabbet? Tjoho!

Sticka en toapappersrulle (eng)
Vadå? Vad du ska med en stickad toapappersrulle till? Eh ... den fyller samma funktion som en virkad prinsesstårta, okej? Fast utan gullighetsöverflöd. Genialisk idé och stickbeskrivning från de stickade amigurumisarnas paradis, Mochimochi Land.

Sticka en voodoo-docka
Behöver inte alla ha en liten voodoodocka att stoppa nålar i? Knappnålar, alltså. Eller något. Mycket mer konstruktivt än att trolla i kommentarsfält.

Visst behöver du en liten voodoodocka? Sticka en själv!
Nu kan du ge du-vet-vem vad den tål. Allt du behöver är en knapp-nål!

Virka små bekymmersdockor (eng)
Om hämndlystnad inte ligger för personen på din presentlista kanske det passar bättre med bekymmersdockor eller orosdockor. Alltså små, små maskotar som du viskar dina bekymmer till innan du går och lägger dig. De ska tydligen ta hand om problemet till dagen därpå. Tänka sig.

Sticka en handgranat (eng)
Ja. Det är tuffare att sticka en handgranat än att klä en lyktstolpe med en modifierad benvärmare. Faktiskt.

Virka badrumsgardin till dassläsare (tys)
Har du en långsittare i släkten eller vänkretsen? Då kan det passa med en filetvirkad badrumsgardin där motivet tydligt talar om att toalettstolen är en plats för läsning.

Virka en tomteluva med skägg (eng)
Julafton är ett utmärkt tillfälle att förbereda sig för nästa jul, inte sant? Även om det är fräckt att ge bort högtidsprylar som julklappar. Och vad kan väl vara pyntigare än ett skägg virkat i vitt garn och med snäckmönster som formar de kammade fårorna?

Sticka en julgransmössa eller två
En mössa som föreställer en julgran kanske går att bära under en längre tid än en tomteluva? Eller så kan mottagaren av någon av dessa mössor kanske hoppa in som gran under julfirandet? Barbro Wilhelmsson har designat två snygga modeller: en med fastsydda fyrkanter (pdf) och en med räta och aviga varv (pdf).

A N N O N S
Annons: Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Virka en vikingahjälm
Den som är insatt i nordisk historia kanske har invändningar när det gäller hornen på Pysselnetans fina hjälmmössa. Men nog blir vilken huvudbonad som helst coolare (och varmare?) med ett par horn?

Virka ett skägg till mössan (eng)
Både praktiskt och snyggt! Nuff said.

Sticka en mössa med skägg (eng)
Givetvis ska du inte behöva virka eller odla eget ansiktshår för att vara en varm hipster! Nej, här är en tydlig beskrivning på ett stickat skägg till mössan.

Sticka en spermie (eng)
En gullig stickad spermie — är inte det perfekt som supersnabb julklapp till den som har allt? With a Tangled Skein använder den som en nyckelring i sin originalbeskrivning. Men ett mobilsmycke blir också ärtigt.

Sticka droppskydd till olivoljan (eng)
Vafalls! En praktisk present?! Javisst! Sticka en liten krage till olivoljeflaskan som suger upp de där retfulla dropparna som annars rinner längs flaskan. Eller, sticka flera, för din gåvomottagare lär behöva tvätta dem mellan varven.

Sticka en spindelnäts-bikini (eng)
Vad är det etikettsreglerna säger? Får du ge lite mer kinky presenter till vem som helst? Okej, vanliga stickade och virkade bikini kan vara rätt avslöjande, men den här spindelnätsmodellen visar ... det mesta.

Virka en behå-väska (eng)
"Tuttepåsar" kallar min käre make det där kvinnliga plagget. (Även om det i mitt fall snarare handlar om "tuttelappar".) Och här är alltså en virkbeskrivning på en påse i form av tuttepåsar, inte en påse för tuttepåsar.

En väska i form av en behå, alltså. Eller kanske snarare en korsett.

Hm. Det vore väl något att ha på jobbet? Eller krogen?

Virka en ölväska (eng)
Är dina vänner och släktingar öldrickare? Då kanske de uppskattar en virkad väska till sex-packet. Virkar du en större variant fungerar den också som väska till källsortering.

Virka flaskfodral med pinuppa (eng)
Riktigt kalla ölflaskor behöver givetvis en kofta för att inte förfrysa fingrarna på drickaren. Och för att ge kärlet en extra touch av klass och stil, komplettera med en virkad pinuppa, en bikinidam utan sådana distraherande petitesser som huvud, armar och ben.

Jo, givetvis är konstruktören till denna virkbeskrivning kvinna.

Och förhoppningsvis har mottagaren av detta flaskfodral lika mycket humor som hon och du och jag.

Sticka en ölvante (eng, pdf)
Det är få saker som är så välbehövliga en vinterdag som en ölvante. Eller hur var det nu? Nåväl, har du inte sett en ölvante är det alltså en tumvante utan tumme. Istället har den en stor ficka för en ölflaska eller läskburk, så att du kan dricka utomhus utan att frysa om händerna.

Stickbeskrivningen finns både på isländska och engelska (översatt med lite hjälp av Google translate), och principen är hyfsat lätt att förstå.

Vill du hellre virka en ölvante? Niftinnifer har ett virkmönster (amerikanska virktermer) med kompletterande beskrivning på video.

Virka ölburkskofta med tuttar eller snopp (dan)
Den kalla ölburken blir mycket behagligare att hålla i om den har en liten kofta. Halager har designat finfina, virkade ölburksfodral där den ena modellen har bröst (med eller utan bikini) och den andra har stake med kulor och lite behåring. Den ena sägs rikta sig till kvinnor, den andra till män, men du känner mottagarna på din julklappslista bäst.

Virka ett välfyllt vinglas
Det där med att ge bort alkohol kan vara känsligt. Så varför inte ge bort ett helt alkoholfritt alternativ, där det verkligen bara är tanken som räknas? Hela tiden. Garn och gotts vinglas är fyllt av rödtjut, nästan ända upp till kanten.

Sticka en färgtub (eng)
Så snygg! Och så praktisk!

Eller nja, jo, åtminstone om du har konstnärliga personer på din present- och julklappslista. Människor som förstår att en stickad färgtub (med i-snoddsfärg!) på skrivbordet är höjden av dekorativ heminredning.

Stickbeskrivningen hittar du på ODDKnit, som också har beskrivning på stickade penslar och pennor. Julklappar, här kommer vi!

Virka en sjöjungfru-filt
Plädar och filtar i all ära — är det inte mysigare med en liten sovsäck, så att du verkligen kan hålla dig varm? (Och dessutom hävda att du har svårt att resa dig ur soffan?) Falk garns virkbeskrivning (via Internet Archive) på en mys-säck som ser ut som en sjöjungfrustjärt är visserligen i barnstorlek, men givetvis kan du anpassa den till en vuxen. Detsamma gäller Novitas lite mer avancerade virkade sjöjungfrufilt. Och om du föredrar att dina nära och kära blir hajmat erbjuder Drops design på en beskrivning till en mys-säck i form av en haj.

Vill du istället sticka en sjöjungfrupläd? Allas.se bjussar på en stickbeskrivning i vuxenstorlek, och Drops designs stickade sjöjungfrufilt passar barn och andra kortväxta människor.

Sticka en pläd med ärmar (eng)
En "snuggie" är en genial uppfinning. Det är en pläd. Med ärmar. Som en bakvänd storkofta. Eller en jätte-haklapp för vuxna. Så mycket fiffigare än en vanlig filt!

Sticka en tunntarm
Knitting Ozelot pysslar till en mycket särskild bekant, skelettet Stan. Till exempel behöver han denna mycket stiliga tunntarm.

Även en levande mottagare kan givetvis uppskatta denna omsorgsfullt handgjorda prydnad som bevisar att stickning ger ett rikt inre liv.

Stickad livmoder
När Chippzan uppfann denna stickade version av ett organ som vi alla har vuxit upp i, var det för att den skulle användas i undervisningssyfte. Alltså är den formad som en liten lustig mössa som du kan stoppa en docka i. Jag anser att den även är en lämplig gåva både till den som uppskattar vårt ursprung och till den som anser sig att ha rätt att bestämma över andra kvinnors kroppar. Men det är jag, det.

Virka en bacon och ägg-kudde (eng)
Jag gillar bacon. Bacon är gott. Bacon är snyggt. "Bacon" är roligt att säga.

Gillar jag bacon så mycket att jag kan tänka mig att lägga mitt huvud eller placera mitt eget sittfläsk på en virkad kudde som hyllar sidfläsket med en touch av ägg?

Absolut!

Äntligen lite virkad mat som är användbar. (Och snygg. Och rolig att säga.)

Virka ett toalettsitsöverdrag (eng)
Ja.

Vad kan jag säga?

Annat än att om du designar och virkar ditt eget toalettsitsöverdrag enligt anvisningarna på länken ovan så inser du säkert poängen med att dekorera dasslocket.

Jag gör det inte. Å andra sidan är det många julklappar som jag inte begriper.

Virka toalettsitsöverdrag med matchande toarullshållare
Alltså ... Det här är ett virkmönster från den etablerade textilfirman Marks & Kattens. Ett modernt mönster. Toalettsitsöverdrag och toarullshållare är tydligen något som efterfrågas även idag. Fantastiskt. Upplys presentmottagaren om det!

Virka ett snoppfodral till läppbalsam eller -stift
Detta fodral, "Dronken" av Virkhäxan, är alltså inte tänkt att värma manliga delar. Nej, det ser ut som en pillefjong, men ska passa till att förvara exempelvis ett läppbalsam.

Virka och sticka en hjärnmössa
Kan du sticka och virka en mössa? Kan du fixa till två långlånga korvar, förlåt i-snoddar? Då kan du också skapa en mössa som ser ut som en hjärna. Och en sådan är ju alltid bra att ha.

Virka Rubiks kub (eng)
Rubiks kub som kramdjur! Kram-permutationsleksak. Happy hooker bjussar på virkbeskrivningen, men det duger förstås med vilka kvadrater som helst.

(Och du, konsultera en äkta tillvriden Rubiks kub för placeringen av rutorna, annars riskerar du att bli fullständigt hånad av [nämner inga namn]).

Sticka ett krympt huvud (eng)
Ett krympt huvud! Se där ett dekorativt föremål som passar min inredningsstil. (Och då menar jag inte enbart på halloween.) Men av anständighetsskäl får jag väl snällt vänta tills ungarna har flyttat hemifrån.

Stickbeskrivningen kommer ursprungligen från boken Knitmare on Elm Street, och är publicerad på webbplatsen Craft Foxes.

Virka handklovar (eng)
Ja. Det är ju snart jul. Kanske är det så att någon på din klapplista faktiskt kan uppskatta ett par mjuka handbojor, utan att missuppfatta avsikten? Vad den nu är — jag lägger mig inte i användningsområden för handfängsel.

Sticka en hajmössa (eng)
Mössor ska fylla två viktiga funktioner: De ska se till att kroppsvärmen inte smiter iväg upp genom hårbotten (den beryktade termoseffekten). Och — kanske viktigast av allt — de ska dölja det faktum att ditt hår och "frisyr" inte ens är bekanta med varandra till namnet.

Denna läckra huvudbonad uppfyller givetvis bägge kriterier. Den är varm. Och den ser ut som en haj som försöker sluka din skalle — eller som åtminstone försöker få dig på andra tankar.

Kan det bli bättre? Åjo. Knitting Ninjas stickbeskrivning är dessutom gratis (via Ravelry).

Sticka en död fisk-mössa (eng)
Knasiga mössor värmer i vilket väder som helst. Den här stickbeskrivningen från Knitty bjuder på en död fisk.

Virka siamesiska tvillingar (eng)
Jag känner inte till mer om gruppen Evelyn Evelyn (ett fiktivt siamesiskt tvillingpar) än vad jag kan googla fram, men virkbeskrivningen på The AntiCraft är både fräck och supersöt — precis vad du behöver i din amigurumirepertoar.

Sticka färgglada rånarluvor (eng)
Förlåt. Vill inte narras. "Färgglada" är ett på tok för fjuttigt ord för den explosion av färg, form och dålig smak som inspirerat dessa balaclavas från 1965. Det är nästan så att inte bara upphovsrättsjurister borde ingripa mot dessa inskannade stickbeskrivningar, utan även maskmoralens väktare.

Sticka en demon-rånarluva (eng)
Nja, det snackas en hel del om maskeringsförbud. Att faktiskt bära balaklava ute bland folk uppskattas helt enkelt inte, inte ens när det är smällkallt och pandemi. Går det att väcka än mer anstöt? Javisst, ge bort en rånarluva som föreställer en demon!

Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!