Star Wars! Sticka och virka Stjärnornas krig-prylar med gratis beskrivningar

Om du älskar Star Wars ska du förstås sticka och virka för att visa din kärlek! Här hittar du galet många gratis virkbeskrivningar och stickmönster på allt möjligt Stjärnornas krig-igt, som amigurumi, mössor, vantar och knasiga små och stora saker.

Har du upplevt hela den nu producerade Star Wars-sagan? Jo, jag säger "upplevt" istället för sett eller läst. Eller lekt. Förlåt, spelat. Lajvat. Larpat.

Rymdimperiet slår tillbaka var min första stora bioupplevelse. Och inget har riktigt matchat den än.

Som tur är behöver du inte färdas till en galax långt, långt borta för att tillverka dina egna, sköna Star Wars-prylar. Nej, det finns massor av gratisbeskrivningar på både stickat och virkat, till den ursprungliga trilogin, den inledande trilogin och uppföljartrilogin.

Känn Kraften i maskorna!

Och du, förresten: De flesta av virkmönstrena och stickbeskrivningarna nedan är liksom filmerna på engelska. Det är lätt som en plätt att dechiffrera utländska beskrivningar, även för dig som inte är haj på språket.

Dessutom är det så att många av mönstrena bor på webbplatsen Ravelry. Det är gratis och mycket gott att bli medlem, så passa på om du inte redan har hittat ditt stick- och virkhem där.

Star Wars: Gratis virkmönster och stickbeskrivningar

Oavsett om du vill klä dig som Stjärnornas krig-figur eller leka med en maskot finns det gott om gratismönster att välja bland. Det gäller också dig som vill inreda med något starwarsigt.

Sticka och virka Star Wars-amigurumi, -maskotar, -figurer

Virka en porg (nor)
Har Star Wars-figurerna blivit sötare sedan Disney tog över? Nåja, om du vill gosa med en egen porg bjuder Katrine på en virkbeskrivning på norska.

Sticka en BB-8 (eng)
Har du sett The Force Awakens? Då känner du säkert till den runda droiden BB-8. Här är en gosedjurs- eller maskot-variant som du kan sticka. Detaljerna är broderade, och stickbeskrivningen kompletteras med flera bilder.

Virka en liten Yoda (eng)
Det känns som att begreppet "amigurumi" uppfanns för att sammanfatta gulligheten i denna lilla virkade, visa varelse! Virkbeskrivningen inkluderar hans lilla rock.

Sticka en liten R2-D2 (eng)
Gullegull! Det här var Rachels första stickbeskrivning, och du får använda din broderiskicklighet för att förvandla grundstommen till något R2-D2-igt.

Virka en R2-D2 (eng)
En gång hade vi ett R2-D2-gosedjur i familjen. Jag saknar det fortfarande, även om mina barn inte gör det. Så kanske får jag lov att virka en liten amigurumi?

Virka prinsessan Leia (eng)
Geek Central Station har komponerat flera Star Wars-amigurumi. Så du kan inte bara virka den vanliga prinsessan Leia, utan också slav-Leia. (Alltså när hon sitter fast hos Jabba the Hutt.)

Virka Han Solo (eng)
Det börjar med en basbeskrivning på en amigurumifigur. Sedan är det kläderna som gör Han Solo. Förstås. Även detta är ett virkmönster från Geek Central Station.

Virka Darth Vader (spa, eng)
Nu vill jag inte förminska Darth Vaders illdåd genom att kalla honom "söt". Nej, det är maskoten eller amigurumin jag syftar på. Givetvis. Virkmönstret är på en skön blandning av spanska och engelska — förkortningar och översättningar står på sidan. Du får dessutom stöd av en videoinstruktion!

Virka en AT-AT/Imperial walker (eng, pdf)
Nämnde jag att Rymdimperiet slår tillbaka är min största bioupplevelse någonsin? Ja, det här är de fyrbenta farkosterna som ställer till oreda i filmen, men tydligen kallades de inte för AT-AT just då. Namnet avslöjades senare. Och för att vara en krigspryl är den ytterst charmig.

Sticka en Boba Fett-boll (eng)
Okej, får en boll räknas som en amigurumi? Detta är Boba Fetts huvud, inte mer, men när du stoppar den med vadd blir det en gosig, gosig ... sak. Du stickar en grundstomme, sedan borderar du detaljerna på Boba Fetts hjälm med maskstygn. Stickbeskrivningen finns på Ravelry.

Sticka en mellanstor Yoda (eng)
På Ravelry heter detta stickmönster Yodagurumi, vilket säger det mesta. Utom att maskoten i sin tur bygger på ett nappflaskfodral.

Virka en Jawa (eng)
Visst blir det en jawa, flera jawor på svenska? Det handlar i alla fall om sandfolket som letar efter metallskrot, som trasiga droider, för att sälja. I den här virkade jawan (jawaianen?) måste du komplettera med filt för den rätta amigurumi-looken.

Sticka en liten Ewok (eng)
Gullegull! Du behöver ett ludet och brunmelerat garn till Ewok-kroppen, och något orange-aktigt till huvan. Stickbeskrivningen hittar du på Ravelry.

Virka Luke Skywalker (eng)
Det här är inte vilken Luke Skywalker-amigurumi som helst. Nej, det är Skywalker i Star Wars-Lego-version! Fast virkad. Ja, du fattar.

Virka drottning Amidala (eng, pdf)
Okej, det är ett virkmönster, men bered dig också på anvisningar när det gäller att pyssla i lera och piprensare. Annars blir det svårt att fixa till den fina drottningen.

Virka Millennium Falcon och TIE fighters (eng)
Jag vet, jag vet, skeppet heter Årtusendefalken på svenska, men hur ocoolt är inte det? Här är virkade amigurumi-versioner av flygfäna. Farkosterna, menar jag.

Virka Sabine Wren (eng)
Nej, jag har inte sett Star Wars Rebels, så jag vet inte hur cool Sabine Wren är i tv-serien. Men amigurumin är fin!

Virka Star Wars-pynt (eng)
Ah, julkulor i form av Stormtrooper, Dödsstjärnan och Yoda — det är något att hänga i granen, det! Och om du inte vill använda dem till jul- eller påskpynt kan du alltid fästa dem på dragkedjan eller nyckelknippan. Eller resväskan. Eller gosa med. Eller som mobiler till barnvagnen eller... Mönstret finns på Ravelry.

Virka och sticka Star Wars-mössor, -vantar, och -halsdukar

Sticka en feministisk Star Wars-mössa (eng)
Kvinnokamp! Ja, den kan också symboliseras av rymdskepp. Och den knutna näven i Venustecknet. Och av fyra starka Star Wars-kvinnor. Mössan är stickad i en intressant kombination av fair isle och intarsiastickning, och du hittar stickbeskrivningen med diagram på Ravelry.

Virka en BB-8-mössa (eng)
Är BB-8 den mest minnesvärda figuren i The Force Awakens? Klotformen gör den i alla fall lämplig till en mössa, här i virkad version på Ravelry.

Virka en prinsessan Leia-mössa (eng)
Prinsessan Leias bullfrisyr kanske inte var så bekväm för skådespelaren Carrie Fisher. Och inte är väl heller en mössa med två ihoprullade flätor vid öronen det skönaste du kan bära. Men kul är det! Om mössan i virkbeskrivningen inte passar kan du fästa flätorna på vilken virkad mössa som helst.

Sticka en prinsessan Leia-mössa (eng)
Också denna Leia-mössa är enkel att utföra: sticka en basmössa, fläta ett gäng trådar, fäst i bullar vid öronen. Ja, det är knappt att du behöver en stickbeskrivning. (Roliga bilder över färdiga Leia-mössor hittar du på Ravelry.)

Virka en Yoda-mössa (eng)
Sitter Yodas visdom i öronen? Klok, du känner dig, i sådana fall. Och vad som skiljer en Yoda-mössa från en Shrek-mössa? Det är givetvis formen på och placeringen av öronen. I denna virkbeskrivning är mössan tänkt att sitta på en vuxen.

Sticka en Yoda-mössa (eng)
Den stickade Yoda-mössan har inte lika utstående öron som den virkade, men den är stilig ändå.

Sticka en R2-D2-mössa (eng)
R2-D2:s huvud är mössformat, har du tänkt på det? Det lär du i alla fall göra när du har stickat den här mössan. Stickmönstret inkluderar både fair isle-stickning och broderi med maskstygn.

Sticka en mössa med R2-D2-motiv (eng)
Känns det överdrivet att dra R2-D2:s huvud över din egen skalle? Sticka då en klassisk flerfärgsstickad mössa med R2-D2 som upprepande motiv, och texten "May the force be with you". Vissa delar av stickdiagrammet finns på en annan webbplats, och länken är tydlig. (Däremot tycks bilderna vara bortbänglade på webbplatsen. Den färdiga R2-D2-mössan kan du istället beskåda på Flickr.)

Sticka en The Force Awakens-mössa (eng)
Det är texten som gör denna fair isle-stickade mössa till just en The Force Awakens-mössa. Annars är det stickade motiv som är lätt igenkännbara: TIE fighters och Stormtroopers. Du hämtar beskrivningen från Ravelry.

Tumvantar för rebeller (eng)
O, vilka fina tumvantar! Att de bär symbolen för Rebellalliansen gör dem bara finfinare. Mönsterdiagram och beskrivning kan du lägga till ditt Ravelry-bibliotek.

Dubbelsticka en Star Wars-halsduk (eng)
Okej, det här är egentligen ingen stickbeskrivning, utan bara ett stickdiagram. Men om du kan, eller vill lära dig, dubbelstickning är det här ett utmärkt tillfälle att sticka den mörka och den ljusa sidan. I diagrammet hittar du dödsstjärnan, flera rymdskepp på båda sidor, rebellalliansens symbol, Stormtrooper ...

Sticka en Stormtrooper-mössa (eng)
Det här är bara en stickad mössa med Stormtroopers-motiv. Om det nu var så att du föreställde dig att du skulle sticka en ansiktsmask. Beklagar. Men stickbeskrivningen är gratis att ladda ned från Ravelry!

Virka Reys huva + ögonmask (mössa) (eng)
Inte för att kliva in i huckle- och slöjdebatten på något sätt, men vad är det Rey bär för huvudbonad egentligen? Här är åtminstone mönster på en virkad kopia. Och ja, den är ganska lik.

Sticka Darth Vader- och Stormtrooper-vantar
Stickbeskrivningen talar svenska! Jajamensan, på Ravelry hittar du JennyPennys supersnygga vantar, med ett gäng Stormtroopers, en riktigt ond Darth Vader och texten "The force is strong with this one".

Påta en Ewok-huva på en Quick Knit (eng)
Du som är stolt påtrings-ägare kan också knåpa ihop något starwarsigt. Fast du behöver pälsgarn för att fixa till de riktigt ewokiga Ewok-öronen.

Sticka en Star Wars-mössa (eng)
Med inspiration från andras stickdiagram har Ravelry-användaren Surey designat denna snajdiga mössa med Darth Vader, lasersvärd, Stormtroopers och TIE fighters.

Sticka en rymdimperiet-mössa (eng)
Om du inte vill visa ditt stöd till rebellerna kan du sticka en mössa med rymdimperiets symbol, både som stickbeskrivning och diagram.

Sticka en Boba Fett-mössa (eng)
Okej, du måste kanske vara verklig Star Wars-älskare för att förstå att färgpartierna på denna stickade mössa liknar Boba Fetts hjälm. Men, men. Färgskiftningarna står endast i stickbeskrivningen, och finns inte som stickdiagram.

Virka en Twi'lek-mössa (eng)
Om Aayla Secura är din favorit-Jedi bara måste du ha den här mössan! Den kanske sabbar frillan, men å andra sidan har den redan en sorts inbyggd frisyr. Liksom.

Mönster på andra Star Wars-prylar

Sticka och filta ett lasersvärd (eng)
Det är ingen idé att försöka hindra kidsen att leka med vapen — då bygger de bara k-pistar av Lego. Nej, bättre då att ge dem sköna och gosiga grejer, som detta stickade, stora lasersvärd.

Virka små lasersvärd (eng)
Tänka sig, dessa virkade ljussablar är tänkta som babyleksaker. Då förstår du att de är majsiga! Och det är aldrig för tidigt att uppfostra ungarna till Jedi-riddare.

Virka (eller sticka) en Star Wars-pläd (eng)
Om du virkar eller stickar ett gäng rutor med Star Wars-motiv får du givetvis en Star Wars-pläd. Eller en babyfilt. Eller något annat. Okej, diagrammen är mer tänkta till virkning än stickning, men i det här fallet tänker jag inte bråka om saken.

Virka en Yoda-snuttefilt (eng)
En fylld mormorsruta, ibland kallad farmorsruta, utgör själva filten i denna virkade snuttefilt. Till det kommer ett huvud och ett par armar. Virkbeskrivningen hittar du på Ravelry.

Virka en Leia-snuttefilt (eng)
Om du tänker dig att en bebis ska gosa med prinsessan Leiga får du lov att skippa knytskärpet och brodera på ögonen.

Sticka en dödsstjärne-kudde (eng)
Så varför hamnar inte denna stickbeskrivning bland amigurumisarna? För att den är mer heminredning än maskot, det vill säga tillräckligt stor för att vara en kudde. (Hallå, det är min webbplats; jag bestämmer var länkarna ska ligga!) Mönstret hittar du på Ravelry.

Virka en dödsstjärne-kudde (eng)
Om du behärskar den amerikanska förkortningen "BLO", enbart bakre maskbågen, lär du inte ha några problem att virka denna stiliga kudde. Som inte är någon måne.

Sticka ett lasersvärds-läppcerat-fodral (eng)
För att bära med dig läppceratet i stil kan du sticka ett litet fodral till det. Och vill du verkligen ha klass ser du till att fodralet liknar ett lasersvärd.

Virka en prinsessan Leia-äggvärmare (eng)
Självklart behöver också dina frukostägg känna kraften. Det kan de göra med dessa virkade äggvärmare som liknar prinsessan Leia även utan ansikte. Virkbeskrivningen innehåller brittiska virktermer.

Stickdiagram för Star Wars
Vill du sticka Star Wars-tröjor, -mössor, -vantar, -filtar, whatever? Utgå från ett basmönster och komplettera sedan med dessa tjusiga diagram.

Sticka ett Yoda-mobilfodral (eng)
Om du föredrar de där mobilfodralen som gömmer hela telefonen har du hittat rätt! Stoppa ned luren i en vis Yoda. Stickbeskrivningen finns på Ravelry.


Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!