Grytlapp med Darth Vader + Stormtrooper

av "Billigt garn"-Anna

Darth Vader från Star Wars på den ena sidan av den stickade grytlappen.

Darth Vader från Star Wars på den ena sidan av den stickade grytlappen.

En rundstickad grytlapp med Darth Vader- och Stormtrooper-motiv broderade i maskstygn, hur praktiskt är inte det för någon som älskar Star Wars och matlagning?

Vilket förstås är alla.

Som gillar Star Wars, alltså. Själv är jag inte så förtjust i matlagning.

(Grytlappstillverkande är faktiskt det enda sätt på vilket jag kan få någon beundran och respekt i köket.)

Varför i Kraftens namn valde du att sticka en Darth Vader-grytlapp?

Genom åren har jag samlat på mig dröser av länkar till gratisbeskrivningar på prylar med Stjärnornas krig-koppling. Till slut tänkte jag att nä, nu är det dags att visa att min nördighet är sann och äkta, och inte bara en fasad som jag visar upp i sociala medier.

Vad skulle jag välja bland alla schysta mössor, vantar, plädar, amigurumi, dödsstjärnor och lasersvärd? Eftersom jag dessutom är ... vad kallar dagens ungdom det? ... en tant, föredrar jag de tre första filmerna framför episod I till III och animerade tv-serier, och får värmevallningar när jag tänker på uppföljartrilogin. The Force Awakens ... o, bara namnet!

Hur som helst, min attityd till Star Wars-sagan begränsade givetvis urvalet till de figurer som jag tycker är mest ikoniska. Prinsessan Leia, Yoda, Chewbacca, R2-D2 ... De var alla givna!

Sedan är det så att jag lever och verkar efter en viktigare princip än ungdomliga rymdfilms-förälskelser.

Den är liksom kärnan i mitt livsprojekt att sticka och virka lyxigt av billiga garn.

Och den lyder: Rätta maskorna efter matsäcken.

Jag går inte till en garnaffär och köper nytt, brunt garn för att fixa en Leia-mössa. Nej, jag skapar av det som redan finns i mitt ihopfyndade garnförråd. Basta.

Jo, jag skriver upp "garn i R2-D2-färger, Yoda-grönt, Chewbacca-lurvigt" på min inköpslista som jag använder när jag shoppar begagnade tröjor att återvinna, eller när jag rotar efter nystan på loppisar och i garnaffärers reabackar.

Det kan ta ett år eller två innan jag har skrapat ihop rätt sorter enligt listan. Det är okej. Att kila omkring i begagnatbutiker ger bra vardagsmotion. Och jag har tålamod och idéer i överflöd.

Men det här behovet av att göra något starwarsigt var desperat. Pockande. Brådskande!

Så vänta nu ... Är det inte så att min källa av svarta garner är nästan outsinlig? Hade jag inte ett par vita bomullshärvor som låg och väntade på att bli något?

Ta-da! Sith-lorden Darth Vader, denna skurkarnas skurk, är så svart någon kan bli. Stormtrooper-soldaterna? Svarta och vita.

Fanns det något projekt i min gratisbeskrivningslista som inkluderade Stormtrooper och Darth Vader och dessutom gick att maska i överljusfart? Nja, men det fanns gott om stickdiagram. Och jag är en jävel på instarsiastickning och maskstygn.

Eftersom de svarta och vita garnerna dessutom var i stabila växtmaterial, lin och bomull, blev det liksom en grytlapp av bara farten. Fet, fyllig och alldeles lagom nördig.

Sa jag att jag är en jävel på maskstygn? Det är visserligen sant, men det tog ändå två kvällar att brodera fejorna på Sithlorden och klonsoldaten. Själva den svarta grytlappen tog bara en kväll att sticka. På två rundstickor, vilket är min favoritmetod att sticka något med liten diameter.

Vilket garn, och vad var garnets tidigare liv?

Det viktigaste med grytlappar är inte vilket motiv de har, utan att de är tillräckligt stora och tjocka för att faktiskt isolera från värmen från en rykande het lasagneform. (Eller öknen på Tatooine.) Därför stickade jag grytlappen i tre trådar svart lin/bomull-blandning och en tråd svart merceriserat bomullsgarn. Det gjorde den 9 millimeter tjock — på de tunnaste ställena.

Lin/bomulls-blandgarnet kom från en stickad damtröja, där systernystanen hunnit bli en spetsstickad kofta. Det svarta bomullsgarnet kom även det från en begagnad damtröja, och där hade nystanets kompisar återfötts som en Chanel-inspirerad mormorsrute-kofta.

Och det vita garnet? Ja, det var återvunnet från ett damlinne, stickat i två trådar. Också det finns i Chanel-koftan.

Vem har designat? (Du, en webbplats, ur en bok ...?)

Grytlappen är busenkel, bara en rundstickad tub som är tillplattad och piffad med en virkad kant av det vita garnet. Så där finns det inte mycket design att snacka om.

Däremot förlitade jag mig på ett par genier för stickdiagrammen. Darth Vader är publicerad på härligt geekiga sajten Knttng ("There's no I in knttng"). Stormtroopern är plockad ur en vantbeskrivning av JennyPenny (beskrivningen är på svenska, diagrammet universellt).

Garnkostnad?

Eftersom det handlar om rester av återvunnet garn snackar vi inte mycket deg. Jag tippar på en tre, fyra kronor.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...