Så kan du shoppa secondhand i första hand

Lär dig att fynda garn

Shoppa secondhand när du vill ha tag i billigt garn! Plus virknålar, stickor, kroknålar, virkgafflar, rundstickor, mattrasor ... Här är de smartaste knepen för att handla begagnat.

Mina många rundstickor? De köpte jag begagnat. Mina virknålar? Detsamma. Det gröna vävgarnet? Hittade jag på en loppis. Den stora samlingen blivande garn på vinden? Inköpt i secondhandaffärer av det välgörande slaget.

Ja, om du vill handla billigt garn, billiga stick- och virkredskap och material att återvinna är det secondhand-shopping som gäller.

Sedan tidiga tonåren har jag handlat nästan uteslutande begagnat (inte när det gäller mat, då). Och ja, en garngalning kan utföra sin konstnärliga gärning både smart och snålt genom att shoppa secondhand.

Här är mina budord för en rafflande handling bland loppisar och begagnatbutiker.

Halva priset på stickat! En dröm för en återvinnande garngalning!

1. Noppa först

Innan du ger dig iväg på loppisjakt gör du dig först av med gammalt skrot. Det behöver inte vara särskilt mycket.

Spring runt i ditt hem och samla ihop en påse med saker som du kan slänga på vägen ut och en eller två påsar som du kan skänka bort om du ska till en secondhand- butik som tar emot avlagt molijox ... Förlåt, gåvor. (Se till att det är helt och rent och snyggt, va?)

Varför? För att du mår bättre ju mindre skrot du har runt dig. Bara en kvarts sakletande i ditt hem får dig också att inse hur mycket ... mindre nödvändiga saker du redan har. Det gör dig till en kräsnare — och bättre — shoppare. ("Varför har jag så många plastburkar? Så många svarta t-tröjor och kaffemuggar? Jag ska inte köpa ett par jeans till förrän de här är utslitna! Hur mycket virkgarn behöver en människa egentligen?")

2. Uppdatera din önskelista

En smart och sparsam shoppare handlar efter lista. Basta.

Ähem, ja, jag använder faktiskt nästan aldrig en lista i mataffären. Än. Jag jobbar på det. Ska bara lära mig laga mat först. Och så.

Men för så kallade "sällanköp" bör du definitivt ha en lista. På den skriver du upp allt det där icke ätbara som du tror att du absolut vill och bara måste, måste ha. Ett par nya brallor, till exempel. En platt-tv, kanske. Självrandigt strumpgarn, givetvis.

Det finns fyra poänger med att använda en önskelista:

  • Du hittar lättare det du faktiskt letar efter om du nu handlar i en skrotaffär, på onlineauktioner, i radannonser eller annan form av begagnatförsäljning. Det mesta — utom just mat — finns faktiskt att shoppa secondhand. Det är billigt för dig, det är billigare för Moder Jord, någon annan än storpotät-företagen hostar hem stålarna.
  • Du kan jämföra priser; även begagnade prylar skiljer sig markant åt i pris. I en affär kostar märkesjeans lika lite som vanliga blå brallor, i en annan finns de på en dyrare hängare. Och en del second hand-prylar är till och med dyrare än rea- prylar. Nä, jag menar inte antikviteter, utan en del kläder, datorer, filmer och så vidare.
  • Du undviker, precis som i mataffären (har jag hört), knasiga impulsköp. Varför köpa en mugg bara för att den har ett roligt "en halv kopp kaffe"- tryck om den inte står på listan? Varför köpa en svart T-shirt till (du har ju redan tretton stycken)? Hur mycket raggsocksgarn hinner du egentligen sticka upp under en normal livstid? Ja, okej, den var dålig. Det går inte att få för mycket raggsocksgarn.
  • Och här är den riktiga budgeträddaren: Du hinner tänka efter om du verkligen absolut vill och bara måste, måste ha den där prylen. Låt tanken stå på listan åtminstone en dag eller en vecka, en månad, så kanske det självrandiga strumpgarnet inte känns lika nödvändigt längre.

3. Sätt en budget

Usch så trist, va? Nästan lika trist som att shoppa efter en lista. Men gör det till en kul sport: skriv upp en maxpris på din önskelista och försök slå det ("Begagnad herrtröja i ullgarn: max 50 kr"), eller sätt en maxgräns per begagnat- besök.

4. Avsätt gymtid

Ska du bli en riktig mästar- secondhand-shoppare, en champion! en riktig sprinter! nummer ett, yeah baby, daddy-O...! Ja, då behöver du som andra atleter regelbunden träning, för att veta när och var du hittar de bästa fynden. En halvtimme över lunchen på fredagar? En "ny" butik i månaden? En loppis varje söndag?

Jag kör en 20-minutersrusning varannan vecka, ungefär, och oftast "torrshoppar" jag, det vill säga låter bli att köpa något.

På så vis har jag lärt mig att den gamla secondhandskrönan faktiskt inte gäller något vidare i Stockholms innerstad. Alltså skrönan om att begagnat-affärer i "finare" delar av stan faktiskt också skulle ha finare avlagda plagg.

Nix-pix.

Det är inte heller så att kommissionsbutiker, alltså sådana där du kan lämna in dina gamla kläder och tjäna en halv hacka om de säljs, har så himla mycket fashionablare blåsor än välgörenhetsaffärer som Myrorna, Röda Korsets Kupan eller Emmaus.

5. Uppdatera din måttlista och ta med ett måttband

Om du handlar begagnade kläder till dig själv eller till dina nära och kära är det smartare att ha en måttlista än att faktiskt prova kläderna på plats, hur knasigt det än låter.

Du sparar tid och undviker ficktjuvar — och slipper dra på dig kläder som kanske inte har blivit tvättade sedan den förra ägaren ratade dem.

På din måttlista skriver du upp dels personliga kroppsmått (höft, midja, bröstvidd och så vidare), dels måtten på något riktigt härligt infiset favoritplagg du har hemma, ett sådant som kramar dig alldeles perfekt på de rätta ställena. När du sedan hittar något du tror passar halar du fram måttbandet och kontrollmäter.

Borde den passa? Toppen. Kolla då att känsliga ytor är hela: sömmar, byxgrenar, under ärmhålen, muddar och halsringningar. Är det okej? Ännu mer toppen. Köp den. Har den lätt-avhjälpta småfel (lite noppor, en knapp som har lossnat)? Köp den bara om den är busbillig och om du har tiden och lusten att göra lite reparationer.

Mått-metoden kan du också använda när du köper kläder på nätauktioner: lita inte på storleken som står på lappen (konfektionsindustrin syr inte kläder till riktiga människor, utan till påhittade idealvarelser som knappt har antalet kroppsdelar gemensamt med oss) utan be säljaren snällt att mäta midja, bröstvidd etcetera på plagget.

Jo, det kan bli fel, men inte mer fel än i en vanlig affär. Begagnatbutiker har inte öppet köp, men du kan alltid skänka tillbaka plagget om det blev heltossigt.

6. Kolla i allt-ska-bort-högen först

Många begagnatbutiker, som min absoluta favvo, Stockholms Stadsmission, har en hög med kläder som är extra billiga. Det kan bero på att kläderna är lite smutsiga, eller att de hängt osålda en aning för länge.

Det är också här du billigast hittar sybehören: blixtlåsen, knapparna, tyg-märkena du kan sprätta bort och använda till något annat.

Tänk inte att kläderna är just kläder: tänk att de är reservdelar, stuvbitar, lappar etcetera. Och förstås garn! Kommer du ihåg vilka tröjor som är bäst att repa upp? Det är de som är stickade i en garnkvalitet du bara älskar, som riktigt ropar "hjälp mig", och som inte är klippta och overlockade i sömmarna. (Se mer i garnåtervinnings-skolan.)

Du behöver inte repa upp garnet på en stickad tröja, förstås — det finns betydligt fler sätt att återanvända stickade och virkade plagg.

Har du riktig tur kan du här hitta kläder som du kan använda direkt, utan att passera återvinnings- och pysselkorgen — i höstas fyndade jag ett par urtuffa, knappt använda kill-byxor för 12.50 kronor (sonen älskar dem) och två par tajta jeans till mig för en tia styck. Och nej, jag provade dem inte förrän jag kom hem eftersom jag mätte dem på plats. De passade perfekt, både till bullrumpa och budget.

7. Noppa efter

Har du hittat fynd? Har du lyckats göra några schysta bockar på din önskelista? Finemang! Tvätta — och dubbelfrys — kläder för att bli av med smuts och ovälkomna småkryp innan du hänger in dina nya gamla kläder i garderoben. Passa också på att rensa ut lite till, om det visar sig att du inte riktigt har plats, eller att dina fynd inte var så fyndiga.

Mina favoritbutiker i Stockholm är just nu Stadsmissionen i Liljeholmen och Myrorna på Fleminggatan. Vilka är dina?

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare