Shoppa secondhand i första hand — guide för garngalningar till billiga garn, stickor, virknålar...

Shoppa secondhand, på loppisar eller i begagnatbutiker, när du vill ha tag i billigt garn! Plus virknålar, stickor, knappar och annat till stickning och virkning. Här är skattkartan till fynden + smarta knep för att handla begagnat som garngalning.

Här hittar du garn på loppisar och i begagnatbutiker! Guide med bästa tipsen för dig som älskar stickning och virkning.Blivande garn (begagnat stickat/virkat) och tidigare ägda nystan och härvor. Vilka fynd!

Mina många rundstickor? Dem köpte jag begagnat. Mina virknålar? Detsamma. Det gröna vävgarnet? Hittade jag på en loppis. Den stora samlingen blivande garn på vinden? Inköpt på loppisar och i begagnatbutiker av det välgörande slaget.

Ja, om du vill handla billigt garn, billiga stick- och virkredskap och material att återvinna är det secondhand-shopping som gäller.

Sedan tidiga tonåren har jag handlat nästan uteslutande begagnat (inte när det gäller mat, då). En garngalning kan utföra sin konstnärliga gärning både (miljö)smart och snålt genom att shoppa secondhand.

Fram med anteckningsboken, för här hittar du:

 • En skattkarta över var du hittar finfina fynd i secondhand-affärerna, och på större loppisar.

 • Tips om hur du blir en bättre begagnat-shoppare.

 • Råd om hur du minskar risken för att råka ut för loppis-läbbigheter, som mal och andra kryp.

Skattkarta! Secondhand-fynd för stickning och virkning

Du som älskar garn kan hitta underbara skatter på loppis eller i begagnatbutiker. Här är förslag på secondhand-pärlor som du kan spana efter, och var du vanligtvis hittar dem.

Men kolla först vad *nya* saker kostar, så att du inte betalar för mycket. Att något säljs begagnat är ingen garanti för att det är billigare än sådant som är nytt eller säljs på rea.

Och för att verkligen fynda: betrakta prylar och plagg som råmaterial, blivande tyg och garn, knappar och dragkedjor. Då gör du såväl miljön som din kreativitet en tjänst. Och jo, ditt kontoutdrag lär också gilla det.

Sybehörsavdelningen

Garn som fyndats i en Myrorna-butik.Härva, nystan, kon, virkade rutor — så mycket garn för så lite pengar!
 • Garn! Givetvis. Hela nystan med banderoll, udda restgarnsnystan i påsar, härvor, halvfärdiga stickningar, broderigarn, nystan med mattremsor. Men skippa "malsäkrade" ullgarn, och kom ihåg att gamla garn kan kräva lite extra omsorg.

 • Trubbiga nålar + tjusiga knappar. Att få gräva i en stor knappburk är något av det ljuvligaste som finns!

 • Rundstickor, virknålar, virkgafflar, kroknålar och strumpstickor. Om du helst stickar med jumperstickor (alltså långa, raka stickor med ändploppar) brukar det finnas ett överflöd av sådana, i par eller kaotiskt blandade. Och även du som helst stickar med rundstickor har användning för den burken eller byttan. Dra ut stickor i lämplig grovlek för att jämföra med dina rundsticksfynd. Då ser du om du har hittat rätt millimetermått, eftersom jumperstickor oftare än rundstickor är storleksmärkta.

 • Tunna stickor — rundstickor, jumperstickor och strumpstickor — är också väldigt användbara som blockningsvajrar. Är de billiga kan de vara väl värda att köpa, även om du inte tror att du ska sticka med såpass klena nissar. Rundstickor är lämpliga för att våtspänna till exempel runda dukar, medan strumpstickor och jumperstickor passar till det som behöver raka kanter.

Större garnvänliga redskap, som spinnrock, garnvinda, härvträ, slända, kardor, nystpinne kan finnas bland sybehör, men eftersom textilkunskapen inte är särskilt spridd kan du lika gärna hitta sådana prylar i möbelavdelningen eller bland kuriosa.

Textilier

Ett slitet påslakan klippt till tygremsor som det går att sticka med.Slitna påslakan klippta till tygremsor är ljuvliga att sticka med.
 • Lakan, påslakan och örngott, vävda och i trikå för att klippa till trikågarn och tygremsor. Till skillnad från exempelvis gardiner brukar gamla sängkläder inte vara behandlade med numera förbjudna flamskyddsmedel och andra läbbigheter, och eventuella kemikalier torde ha hunnit tvättas ur.

 • Från riktigt billiga trasmattor kan du återvinna mattrasorna.

 • Virkade dukar, löpare och gardiner till återbrukspyssel.

 • Snygga kuddfodral, gärna med blixtlås, blir supersnygg garnförvaring som till och med kan ligga framme i soffan utan att störa för mycket.

Köksprylar

Fruktkorg i metall, fyndad på Stockholms Stadsmission, blev en strålande garnkorg.Fruktkorg? Du menar väl "garnkorg"?
 • Skålar och korgar till garnförvaring plus som form till stärkta, virkade skålar, korgar och hattar.

 • Besticklådor är bra som tillbehörsförvaring, för strumpstickor, virknålar, saxar, maskmarkörer.

 • Påsar med grillpinnar — kan användas som blockningsvajrar och nödstickor.

 • Grova pinnar, till exempel hållare för hushållspapper, är bra till kvastskaftsvirkning.

 • Hållare för hushållspapper är också bra som garnhållare, särskilt för bandgarn.

 • Tekannor är strålande garnskålar, för att se till att garnnystan inte rymmer sin väg.

Kontorsavdelningen

 • Fodral för cd-skivor och dvd:er — minns du dem? — är kanonbra för att förvara rundstickor.

 • Pärmblad med plastfickor i olika storlekar kan du använda till förvaring av rundstickor, knappar och små garnprover från ditt garnlager.

Bland böckerna

Klädavdelningarna

Begagnade tröjor och koftor blir snart garn igen, om du återvinner dem. Repa upp garnet och tvätta!Begagnade tröjor och koftor? Efter upprepning och tvätt är det garn, ljuvligt garn!
 • Blivande garn = stickade (och virkade) tröjor, kjolar, koftor, slipovrar, sjalar och linnen som du kan återvinna garnet från. Spana in materialet och sömmarna, så att du kan gissa om slitet är värt det.

  Och du behöver inte repa upp garnet på en stickad tröja — det finns betydligt fler sätt att återbruka stickade och virkade plagg.

  De bästa fynden kan du först använda som kläder, och sedan kan återvinna garnet eller tyget ifrån. Dubbel valuta för stålarna! Men för mest blivande garn för pengarna, börja din spaning på herravdelningen och sluta vid babyhyllorna, även om du själv har en storlek någonstans där mittemellan.

 • Knappar, dragkedjor, pärlor. Ja, alltså de som sitter på kläderna. Ibland är plaggen tillräckligt billiga att de är värda att köpa enbart för knapparnas skull.

 • T-tröjor utan sömmar i sidorna. De är buslätta att klippa i spiral till trikågarn.

 • Väskor av olika slag kan passa finfint som projektväskor eller till garnförvaring.

Smycken

Rafsa igenom de mer filijoxiga smyckeslådorna. Om du gillar maskmarkörer åt det blingblingiga hållet är det här du hittar dem. Eller delar som du kan använda till markörer som du pysslar ihop själv.

Möbler/kuriosa

Här kan du hitta redskap till garnåtervinning, som härvlar och garnvindor. Och även riktigt smarta möbler till garnförvaring. Ett vitrinskåp, kanske? En arkivhylla? Ett nattduksbord med många smålådor? Ett vinställ?

Begagnad garnvinda, fyndad secondhand. Ihopfälld och utfälld.Känner du igen en garn- eller nystvinda när den är ihopfälld? Då kan du lätt hitta en begagnad!

Tips! Bli en bättre begagnat-shoppare

Halva priset på stickat! En dröm för en återvinnande garngalning!

Visst, du kan göra fantastiska fynd på loppisar. För nästan inga pengar alls! Och ofta går slantarna till välgörenhet. Tjihoo!

Men även om det känns som att du tjänstgör vid fronten i kriget mot konsumtionssamhället kan det hända att du handlar dumt. Gör onödiga köp. Kastar bort pengar och tid på bjäfs.

För att undvika det, följ mina budord för begagnatshopping:

1. Rensa hemma

Innan du ger dig iväg på fyndjakt till en begagnataffär som tar emot gåvor, samla ihop gammalt skrot som fyller lådor plus skåp och skänk bort det till butiken.

Varför? För att du mår bättre ju mindre pryttlar du har runt omkring dig. Dessutom får du kanske hyllplats över till mer garn? Ahem.

Bara en kvarts sakletande i ditt hem får dig också att inse hur mycket saker du redan har, nödvändiga eller inte. Det gör dig till en kräsnare — och bättre — shoppare"Varför har jag så många lock och så få burkar? Jag ska inte köpa ett par jeans till förrän dessa fem är utslitna! Hade jag redan så mycket raggsocksgarn?"

Se bara till att det du skänker är helt och rent och säljbart. Men jo, du kan även donera en ofärdig stickning med tillhörande nystan. Ibland kan det vara det enda sättet att orka avsluta ett projekt.

(Och du behöver inte tipsa mig, även om jag gärna köper sådana paket.)

Virkad tröja på klädställning i begagnataffären Emmaus.Kolla! Någon har skänkt bort en nästan färdig, virkad tröja! (En tråd att fästa.)

2. Uppdatera din önskelista

En smart och sparsam shoppare handlar efter lista. Basta.

Du kanske klarar av att handla i mataffären efter en liten lista i huvudet? Grattis. Själv måste jag skriva upp och bocka av, på papper eller i mobilen. Annars glömmer jag potatisen till potatissalladen, och kommer hem med ett kilo finsk lakrits.

För "sällanköp" bör du definitivt ha en önskelista på pränt, elektroniskt eller i en analog anteckningsbok. På den skriver du upp allt det där icke ätbara som du tror att du absolut vill och bara måste, måste ha. Ett par ny-gamla brallor, till exempel. En salladsskål, kanske. Självrandigt strumpgarn, givetvis.

Men till skillnad från middagsingredienser och samlarobjekt bör du vara lite mer svepande på din garn-önskelista.

Skriv inte "4 nystan av färgnyans 001 av garnet XXX", för sådana shoppingfasoner hör till dem som låter sitt skapande dikteras av färdiga recept och paketlösningar. Nix, formulera din lista så att den lockar till kreativitet, garn- och fyndglädje och rafflande loppisjakt. Det är betydligt roligare och mer personligt att improvisera utifrån de juveler som du gräver fram i högarna.

Till exempel ...

- Garn som är lämpligt till grytlappar, inte grönt

- Knappar som passar till koftan

- Kroknålar (alla grovlekar utom 5 mm)

Det finns fyra poänger med att använda en önskelista:

 • Du hittar lättare det du faktiskt letar efter. Visst är det märkligt? Du råkar tänka på att det vore trevligt med... en ny handväska, och plötsligt lägger du märke till precis varje axelremsväska och manbag som visas i tv-serier och promenerar runt på stan.

 • Du kan jämföra priser; även begagnade prylar skiljer sig markant åt i pris. I en affär kostar märkesplagg lika lite som dussinprylar, i en annan finns de på en dyrare hängare. Och garn och stickor kan ha vilken prislapp som helst. Akrylnystan som reas ut i hobbybutikerna kan mycket väl vara dyrare i en secondhandaffär, om prissättaren inte har koll på garnmarknaden.

 • Du undviker, precis som i mataffären (har jag hört), knasiga impulsköp. Varför köpa en garnvinda till när du redan har två? Varför köpa 6 mm-virknålar när du behöver 2,5 och 7 mm? Hur mycket raggsocksgarn hinner du egentligen sticka upp under en normal livstid? Ja, okej, den var dålig. Det går inte att få för mycket raggsocksgarn.

 • Och här är den riktiga budgeträddaren: Du hinner tänka efter om du verkligen absolut vill och bara måste, måste ha den där prylen eller det där garnet. Låt tanken stå på listan åtminstone en dag eller en vecka, en månad. Sedan kanske det tunna sjalgarnet inte känns lika nödvändigt längre, eftersom du nu är sugen på att virka massor av grytlappar i grovt bomullsgarn.

3. Sätt en budget

Usch vad trist och vuxet, va? Nästan lika trist som att shoppa efter en lista. Men det finns så många fantasieggande blivande garn och andra pysselprylar att frossa i på begagnatmarknaden att du lätt köper för mycket, bara för att rädda de små raringarna från att brinna upp i ett fjärrvärmeverk.

Även vi secondhandfrälsta måste begränsa vår konsumtion om planeten och våra mer privata livsmiljöer ska vara trivsamma, så gör budgeten till en sport. Skriv upp ett maxpris på din önskelista och försök slå det ("Begagnad herrtröja i ullgarn: inte mer än 50 kr"), eller sätt en maxgräns per begagnat-besök.

4. Träna genom att torrshoppa

Ska du bli en riktig mästar-secondhand-shoppare, en champion! en riktig sprinter! nummer ett, yeah baby, daddy-O...! Ja, då behöver du som andra atleter regelbunden träning, för att veta när och var du hittar de bästa fynden. En halvtimme över lunchen på fredagar? En ny butik i månaden? En loppis varje söndag under säsong?

Jag kör en 20-minutersrusning varannan vecka, ungefär, och oftast torr- eller fönstershoppar jag. Det vill säga låter bli att köpa något.

Kanske framför allt för att klädhängarna brukar vara fyllda av 100 % akryl, och det står INTE på min önskelista.

Klädställning med begagnade barntröjor - i akrylgarn.Inget vidare att återvinna — små barnkoftor i akrylgarn.

Även en begagnatskattjakt där jag inte lyckas ta hem något byte betraktar jag som en seger. Dels för att jag sparat pengar genom att köpa absolut ingenting, dels för att varje loppisrunda är lärorik på sitt sätt.

Till exempel har jag lärt mig att den gamla secondhandskrönan inte gäller något vidare i Stockholms innerstad. Alltså myten om att begagnat-affärer i "finare" delar av stan också skulle ha finare avlagda plagg. Eller dyrare.

Nix-pix.

Det är inte heller säkert att kommissionsbutiker, alltså sådana där du kan lämna in dina gamla kläder och tjäna en halv hacka om de säljs, har himla mycket fashionablare blåsor än välgörenhetsaffärer som Myrorna, Röda Korsets Kupan eller Emmaus.

Dessutom kör jag alltid en runda med materialbingo bland klädställningarna, för att träna på min förmåga att känna igen garnmaterial genom blick och känsel. Vilket kan låta som fullständigt onödig kunskap, tills du råkar på en koffert med mysterienystan utan banderoll runt midjan.

5. Kolla i "allt ska bort"-högen först

Många begagnatbutiker har en hög eller två med kläder som är extra billiga. Det kan bero på att kläderna är lite smutsiga, tillhör fel årstid eller att de har hängt osålda en aning för länge.

Vi snackar alltså om plagg som bönar och ber om att bli räddade och få ett nytt liv, på något sätt.

Här hittar du billigast pysselmaterial.

Pärlor och paljetter återvunna från en begagnad kofta.Det enda snygga på den udda koftan var pärlorna och paljetterna.

Kom ihåg: Tänk inte att de ratade plaggen är just kläder. Tänk att de är reservdelar, stuvbitar, lappar ... Och självklart blivande garn! Dragkedjorna, knapparna, tyg-märkena och annat kan du sprätta loss och använda till precis vad du vill.

Om du hittar guldklimpar i "allt ska bort"-högen skärper du även din fyndarblick till turen runt resten av butiken. Få saker lär slå det du redan har hittat.

Avlusa dina fynd från mal, änger och annan skit

Har du fyndat? Lyckats göra några schysta bockar på din önskelista? Kanske några fina nystan från sybehörsavdelningen?

Finemang! Innan du låter dina nya fynd leka med dina andra garn, se till att värmebehandla (ugnsbakning går finfint) eller dubbelfrysa dem och andra textilier för att bli av med eventuella småkryp, som mal, pälsängrar och vägglöss.

Sedan kan du tvätta eller återvinna garnet för att göra det redo för en match med stickorna och virknålarna. Visst är det härligt att skapa med hjärnan istället för med plånboken?

Gör dig redo för nästa loppisäventyr

När du placerar dina nygamla garn, stickor och knappar på plats, passa på att rensa ut lite till. Börja redan nu att samla ihop till ett par kassar med plagg och prylar, som du kan skänka bort till nästa gång du ger dig ut för att skattleta "begagnade" eller blivande garn.

~*~

Mina skattjakter i Stockholm brukar gå till den begagnataffär som ligger närmast den plats där jag har ett annat ärende. Men annars är mina favoritbutiker Stockholms Stadsmission i Liljeholmen och Myrorna på Fleminggatan.

Var loppisjagar du helst? Låt det inte vara en hemlighet! Det finns gott om gamla garn-godsaker till oss alla.

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!