Letar du efter billigt akrylgarn? Här är dina fynd- och spartips

Akrylgarn är (nästan alltid) billiga. Åtminstone att köpa. Tyvärr får du ofta det du betalar för, det vill säga simpel plast. Nåja, om du vill vara lite dumsnål när du utnyttjar gratis mönster och restgarnsidéer kan det fungera med akryl, och är du allergisk mot ull (eller snarare lanolin, ullfett) ... Ja, då är akryl ett bra val. Här får du tips om hur du återvinner och sparar pengar något som redan är billigt.

Går det att fynda billigt och BRA akrylgarn?
Fynda billigt akrylgarn, knepen till din stickning och virkning

Akrylgarn kan ge mig rysningar. Låter jag spydig? F'låt, f'låt, jag är verkligen ingen akryl-hatare. Och om du läser vidare får du reda på hur jag lyckas bunkra kopiösa mängder av dessa plastfibrer utan att nöta på kreditkorten. 

Bouclégarn i akrylÅtervunnet akrylgarn: isblått bouclégarn i 100 % akryl. Har för mig att tröjan som slaktades kostade ungefär 30 pix. Goody!

Det finns annars två fundamentalistiska läger inom garngalnings-sfären. Ull-kramare som spottar och fräser åt syntetfibrer. Plus folk som inte tål ull, bokstavligt talat, och som därför svär på att akryl är det bästa människan har uppfunnit, näst efter näshårstrimmern. Och aldrig mötas de tu.

Men jag får rysningar och spänningshuvudvärk och till och med migrän av vissa typer av akryl och syntetmaterial. Akryl kommer i olika skepnader, finare och fulare sorter, med mer eller mindre fåniga beteckningar. Vissa akrylsorter är helt underbara, även om det känns lite uschligt och oansvarigt att använda fibrer tillverkade av icke-förnyelsebara material.

Akryl är bekvämt. Oftast maskintvättbart (på låg temperatur, hörru du). En del är rätt lätta att sticka och virka med. Pälsängrar och mal? De käkar inte plast, yihaa! (Vilket gör akrylnystan hyfsat halvsäkra att köpa på loppisar och i välgörenhetsbutiker. Men de små rackarna kan ändå ha lagt ägg i bollarna.)

Ludet akrylgarn med plupparÅtervunnet garn: luden bouclé i turkos, ljusgult, brunrött, gråsvart, omspunnet av en mager tråd. Material: 83 % akryl, 8,5 % mohair, 8,5 % ull.

Akryl blir lätt statiskt, vilket är praktiskt om du vill virka egna dammtrasor, eller varför inte en stilig dammvante? Och opraktiskt om du vill behålla frillan eller förvara elektroniska prylar i hemstickade fodral.

Akryl andas inte, vilket gör att det inte är särskilt behagligt till mössor, vantar, tröjor, strumpor, mamelucker eller något annat plagg du tänker lufsa runt i en längre tid. (Mina akryl-tröjor bär jag endast på våren och hösten, och tillsammans med deciliter av deodorant.)  

Och du kan givetvis inte använda plastgarn till grytlappar. Fy! Nej, de hinner inte brinna upp och smälta medan du lyfter en kastrull från plattan, men du bränner handen. Akryl isolerar inte mot hettan.

Däremot rockar akryl till amigurumi, leksaker, stick-graffiti, virkade nätkassar och annat slit- och slängigt. Och blandgarn med naturfibrer plus lite, lite akryl gör de spensliga naturisarna till något riktigt slitstarkt.

Så, nog svamlat. Över till det du kom hit för, nämligen spartipsen och återvinningstipsen.

Spartips för akrylgarn

Köp inte de riktigt billiga akrylgarnen. Jag upprepar: Köp inte misstänkt billig akryl. Och särskilt inte från butiker som vanligtvis inte säljer garn. De plastiga och pappriga och pissbilliga plastgarnen som säljs i vissa outlets och livsmedelsbutiker är något som varken kan eller bör tolereras i vad vi kallar för ett civiliserat samhälle.

70 % akryl, 30 % ull och ... "bomullskänsla". Teknikens under. Och fullständigt ljuvligt till barntröjor. (Slakttröjan kostade en tia. Blev 300 gr garn.)

Kvaliteten är usel och duger bara till stickgraffiti. Gå upp en prisklass och vänd dig till en "riktig" garnbutik om vill sticka och virka något lyckat med akryl. Japp, det här är ett av få tillfällen där det lönar sig att vara märkes-snobb.

Och om det är ett vanligt märkesgarn, alltså ett som du lär hitta i garnbutiken även om sex månader, köp ett (1) nystan, sticka eller virka en provlapp och tvätta den. Om du är nöjd med hur provlappen ser ut och känns efter tvätt, köp för all del fler nystan. Om den är pappersaktig, noppig, slapp och allmänt otrevlig, lägg dina pengar på andra nystan. (Och sy fast provlappen på lämplig lyktstolpe.)

Mina bästa och billigaste akrylgarn har jag ofta köpt av misstagVartofta garn och andra garnbutiker med postorderförsäljning  säljer ibland "grisen i säcken"-paket med blandade restgarn, och de innehåller lite väl ofta just garn i 100 % akryl, uppblandat med lite skönare prylar. Och från Nalles garn har jag köpt stora lådor med mellangrova akrylgarner i de mest gräsliga färger, men i acceptabel kvalitet. 

De senaste fem åren har jag inte behövt betala mer än 10 spänn för ett 50 grams nystan. (Till och med det tycker jag är dyrt.)

Återvinningstips: Går det att återvinna akryl? 

Otvinnat akrylgarn, löst spunnetÅtervunnet garn: otvinnat akrylgarn (som lovikka, fast utan det minsta spår av får). Slakttröjan var ny (och ful) och otvättad, därför gick det utmärkt att återvinna. Och så kostade den bara en tjuga!

Jag upprepar inte: akrylgarn. Eller snarare, jag upprepar väldigt sällan rena akrylgarner. Vissa akrylgarn och akrylblandningar och strukturer fungerar alldeles utmärkt att återvinna... men det är oftast en nitlott. Det är betydligt mer smärtfritt att köpa nytt när det gäller 100 % akryl.

Du måste verkligen, verkligen, verkligen älska såväl känslan som färgen innan du ger dig på att återvinna syntet. Det är svårt. Riktigt tålamodkrävande. Och välj bara slaktplagg som du får (så gott som) gratis. Garnet du får ut av en secondhandtröja i akryl kan ha högre hektopris än nya och fräschare akrylnystan. Så vad är vitsen?

Har jag inte lyckats skrämma bort dig än? Bra. Då kan du läsa vidare för att ta dig till reglerna för akrylåtervinning:

  • Garn som innehåller mer än 30 % akryl bör lindas, inte härvas. Även om akrylgarn kan ha en viss stickstuds (alltså att garnet är elastiskt och ger med sig en aning) är detta oftast bara något som håller i de första tvättarna. Linda, alltså, innan du dränker det i badkaret eller duschen. Men sträck inte garnet!

  • Du kommer att få ett tunnare garn än det som ursprungligen var i plagget du återvinner. Ja, även om du inte tänjer ut det. 

  • Garn som har någon form av struktur, som bouclé, öglegarn, bandgarn, ger ett snyggare resultat. Det är nämligen nästan helt omöjligt att få ut allt upprepskrull ur akrylgarn. Men på bouclégarn syns det inte. Ett annat bra val är 100 % akryl som inte är tvinnad, utan mer liknar lovikkagarn.

  • Välj slaktplagg som inte verkar ha tvättats för ofta. Akryl tappar i formen och orken efter varje tvätt. Stora halsdukar brukar vanligtvis innehålla mer återvinningsvänligt garn än tröjor och koftor.

Återvunna akrylgarn och blandgarn med akryl

Okej då, visst återvinner jag en del akrylgarn. Åtminstone om akrylen är en liten del av andra, skönare fibrer. Här har du exempel på några återvunna skönheter.

Multi-färgat + lilarosa garn strukturspunnen akryl 
Ett garn med både fräck struktur och fräck färg! Garnet är är dels enfärgat lila med en rosa bas (men ändå mer lila än fuchsia), och det multifärgade …

Vit-beige-brun garn akryl/ull 1-trådigt 'lovikka' 
Ett skönt garn som varket kliar eller sticks, och som dessutom är snabbstickat och -virkat. Givetvis är det inget äkta lovikkagarn, eftersom det består …

Svart + vitt + grått garn, bouclé, akryl/ull/nylon 
Ett garn som bubblar och pälsar sig, lämpligt till kanter, ränder, färgklickar. Ett trivsamt bouclégarn i svart, grått och vitt. Den svarta är matt, …

Svart garn med vitsilvriga trådar, ramie/akryl/mohair 
Garnet är svart, men bleksvart ... om nu svart kan vara blek utan att vara grå. Och i garnet finns små, svarta noppor och vitsilvriga mohairstrån. Ett …

Ljuslila garn med vita noppor, akryl/bomull/ull/angora 
Ett tunt garn med spännande färgskiftningar, ganska tunt och två-trådigt. Stumt, som bomullsgarn. Garnet är ljust lila, lite blåbär i mjölk, med små …

Tweedgarn, akryl/angora/ull/nylon 
De vackra tweednopporna livar upp färgen och ytan på detta garn, som kom i tre färger eftersom damkoftan var bredrandig. Grafitgrått, gråbeige och mullvadsbrunt, …

Orange garn tjockt! akryl/ull 
Ett riktigt tjockt, grovt och snällt garn som är så snabbstickat eller snabbvirkat att du blir färdig på ett kick. Färgen är en vuxen, mogen orange. …

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!