Sticka en dammvante — perfekt för akrylgarns-rester!

Sticka en dammvante med gratis beskrivning. Det är ett perfekt sätt att göra slut på dina akrylgarnsrester. Och så är det en toppenpresent eller -julklapp till den som har allt. Utom en dammvante.

Stickad dammvante in action.

Hur går det till?

Jag försöker att hålla mig till en strikt fiberdiet, med i huvudsak naturliga ingredienser. Men så fort jag vänder ryggen till garnhörnan ploppar de upp: de små, sprakande akrylgarnen i grälla färger.

Alltså, jag är en naturfiberkramare. Eller som vi kallar det i branschen: en förbannad garnsnobb.

Ändå lyckas värsta sortens akrylgarn leta sig in bland mina fina nystan. Ibland följer de med som gratisgåvor till sticktidningar, ibland ligger de i olika hobbypaket som jag inte kunnat motstå, ibland ... ja, ibland händer det faktiskt att plånboken hoppar ur min väska och skuttar till kassan för att handla garn som jag aldrig, aldrig skulle befatta mig med om det fanns ull och silke tillhands.

Ja, du vet kanske hur det är. Så vad ska du göra med alla dessa plasttrådar? Finns det något sätt att dra fördelar av att akrylgarn är just akryl: statiskt, noppigt, oljigt glänsande?

Javisst! Du kan sticka en dammvante, en städhjälp som suger åt sig dammet och piffar upp städningen genom sina onaturligt skrikiga färger.

Och om du stickar en dammvante kan du dessutom få användning för nästan de absolut kortaste stumparna du har. Det du!

Stickar du en dammvante på mitt vis behöver du inget masktäthetsprov, utan du stickar bara på känsla. Du kan också välja om du vill rundsticka dammvanten, eller om du vill sticka den fram och tillbaka.

Du stickar vanten från mudden och uppåt tills den passar din hand. Sedan fibblar du på korta garnstumpar för själva dammdelen av vanten.

För att sticka en dammvante behöver du:

För att sticka en dammvante behöver du akrylgarn
  • Akrylgarn som du inte kommer att sakna. Ett halvt till ett nystan + ett stort gäng akrylstumpar, minst 10 cm långa. Grovlek på garnet: någonstans mellan babygarn och mellangrovt. Jo, det fungerar med grovt garn också, men då blir vanten grymt tjock. Å andra sidan slipper du knyta fast så många dammtrådar.

  • Stickor som passar dig och garnet.

  • En virknål, ungefär samma grovlek som stickorna.

  • En bit kartong.

  • Sax och trubbig nål.

Nu undrar du säkert: Måste jag använda akrylgarn?

Suck. Här erbjuds du möjligheten att göra något vettigt av akrylgarn, och så vill du krångla till det med finare garn?

Men okej, för själva vanten kan du använda material som du kan tvätta i maskin. Undvik ren bomull, för dammvanten blir tung ändå. För dammuppsugningstrådarna bör du använda akrylgarn eller polyester, för de drar till sig damm och hårstrån bäst.

Så här stickar du dammvanten, steg för steg och bild för bild

Steg 1: Lägg upp ett gäng maskor, för en bredd på ca 5 till 10 cm. Det här kommer att bli själva mudden på din dammvante, så det är inte superviktigt hur bred den är. Men gärna bredare än 5 centimeter, så att den inte trillar av. Och inte mycket bredare än 10 cm, för det ser bara löjligt ut.

Sticka rätstickning, och lyft första maskan avigt på varje varv. Det ger en kedjekant, och den kommer du att få användning av senare.

Sticka en dammvante: börja med att sticka mudden i rätstickning.

Steg 2: Sticka tills rätstickade biten — utsträckt — går att dra över din hand, inklusive tumme.

Sticka en dammvante: sticka tills mudden räcker runt handen

Steg 3: Om du vill sticka runt: Sy eller sticka ihop den rätstickade biten till en tub.

Om du vill sticka fram och tillbaka: Maska av. 

Sticka en dammvante: sy eller sticka ihop mudden till en tub.

Steg 4: Plocka upp maskor längs ena kanten på den rätstickade biten, 2 maskor i varje kedjemaska. Ett snyggt sätt är att först plocka upp 1 maska i bakre maskbågen, sedan 1 maska i den främre.

Plocka upp maskor i kanten, först i bakre maskbågen, sedan i främre.

Steg 5: Kontrollräkna antalet maskor du har plockat upp. Om du råkar ha ett udda antal maskor, plocka upp 1 maska till. Du vill ha ett jämnt antal.

Steg 6: Nu ska du sätta igång med ett enkelt våffelmönster, som går över två varv.

Första varvet: räta maskor.

Andra varvet: omväxlande 1 rät maska, 1 avig maska.

Upprepa de två varven för våffelmönstret.

Om du stickar fram och tillbaka, sticka också kantmaskor på sista och första maskan, eftersom du behöver sy ihop dammvanten senare.

Dammvanten har ett enkelt stickat våffelmönster.

Steg 7: Fortsätt att sticka våffelmönstret. För att få lite omväxling kan du nu börja attackera din akrylstumpshög och leta reda på korta rackare — men inte för korta. Du vill ha stumpar som är 10 cm långa.

En dammvante ger dig ett bra användningsområden för korta garnstumpar.

Steg 8: Har du inte har särskilt många 10 cm-stumpar kan du tillverka egna genom att vira garnet runt en bit kartong som är 5 cm bred. Vira inte för mycket på en gång. Kör in en sax mellan kartongbiten och garnet, och klipp av.

Klipp till 10 cm långa bitar av akrylgarnet.

Steg 9: Fortsätt att sticka våffelmönstret tills det täcker din hand ända upp över fingertopparna. Mät från handleden och kanten där det rätstickade går över till våffelmönstret.

Sticka dammvanten tills den når upp över fingrarna.

Steg 10: Sticka eller sy ihop överkanten.

Och du som har stickat fram och tillbaka: sy också ihop sidsömmen.

Det ska se ut som en liten påse.

Den stickade dammvanten ska se ut som en påse.

Steg 11: Lägg "påsen" platt på ett bord. Den sida du ser är framsidan, och det är den (och enbart den) du ska arbeta med nu. Leta upp den avigmaska i våffelmönstret som ligger i hörnet närmast ytterkanten och det rätstickade. Kör in virknålen i den, från våffelmönstrets håll mot det rätstickade. Lirka upp en dubbelvikt 10 cm-stump och gör en ryaknut (eller ett lärkhuvud, som det heter på knopspråk) genom att dra ändarna genom öglan. Dra åt.

OBS! Om du har småbarn i din närhet duger det inte med ryaknutar, utan då måste du knyta fast stumparna med råbandsknopar.

Knyt fast 10 cm-remsorna med ryaknutar.

Steg 12: Fortsätt göra ryaknutar. Gör knutar i varje avigmaska på "påsens" framsida, från den ena kanten till den andra, varv för varv. (På baksidan ska du inte sätta några garnstumpar alls.)

Fortsätt att knyta ryaknutar med de korta garnstumparna.

Steg 13: Puh. Det är ett väldigt ryaknytande av 10 cm-stumpar. Fortsätt ända upp till överkanten. 

Fortsätt med ryaknutarna upp till kanten.

Steg 14: Klar med ryaknutarna? Inte? Du kan ta en paus genom att passa på att göra en ögla av en cirka 20 cm lång stump.

Steg 15: Fäst öglan längst ned, i sidan, på den rätstickade tuben med en — du gissade rätt — ryaknut.

Gör en ögla till dammvanten, så att du kan hänga upp den.

Steg 16: Färdig med ryaknutarna, ända upp i överkanten? I sådana fall har du en...

...stickad dammvante!

Färdig-stickad dammvante.

Lägg till dammvanten i din Ravelry-kö.


Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn!

Har du återvunnit garn och sedan stickat eller virkat något nytt av garnet? Visa upp ditt projekt!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!