Virka ett pärmomslag (eller bokomslag):
Förkylt? Då blir det virkning på agendan

Restgarnsidéer

Har du restgarn över, plus ett gäng pärmar? Virka ett pärmomslag, särskilt om du envisas med att planera på papper (och uthärdar överjävligt många trista möten). Förvandla pärmen till din alldeles egna planeringsagenda!

Varför jag virkar pärmomslag? För att hålla mig upprätt, tackar som frågar.

Garn är det enda som hjälper. Näsan rinner. Halsen slemmar. Jag ryser.

Har du fått flunsan än?

Jag brukar få den. Och den förvärras alltid av min svåra mötesallergi. Som den där veckan för ett par år sedan, när jag staplade ut ur möteslokalen med blixtrande huvudvärk som endast kunde botas med Alvedon och ponchostickning.

Virka ett pärmomslag i återvunnet ullgarn

Jodå. Jag blir sjuk av möten. Meningslösa, obligatoriska gruppövningar på jobb, i skola och föreningar slår ut systemet fullständigt.

Jag är overhead- och smartboard-intolerant. Har Powerpoint-överkänslighet. Kroppen börjar klia och luftstrupen snörps ihop när jag kommer i närheten av diffusa mötesagendor.

Teambildande aktiviteter ger mig nervösa ryckningar. Redan på lekis fladdrade jag omkring som en fjäril på tjack efter tredje omgången av sitta i ring och "Jag heter Anna, vad heter du?"

Skoltidens trista grupparbeten härdade jag ut (med högsta betyg, tackar som frågar) genom att ha ett pyssel att smussla med i väskan.

Garn är det enda som lättar på trycket i bihålorna, och jag *vet* det, har vetat det sedan jag var en liten skrutt.

Ändå var jag det där året så dumdristig att jag satte mig på den första av två halvdagars möten, i en luftkonditionerad liten lokal med femton potentiella virusbärare mitt i influensasäsongen, *utan* garn.

Klantigt. Taskigt tänkt.

När jag först fick reda på att jag skulle få information — som kunde ha sammanfattats på ett halvt A4-papper i 18-punkterstext — genom att våndas i en möteslokal i obligatoriska sju timmar, skrev jag upp "Stickning: Gymnasissan väljer hallonrött" under "Start-möte" i kalendern.

"Gymnasissan..." är en modell ur en 50-talssticktidning som jag hade kärat ned mig i. Även om den i min tappning skulle bli "Tvåbarnsmorsan väljer isglass-orange". (Kärleken blev aldrig besvarad; den står fortfarande på att göra-listan.)

Men när den första mötesdagen väl kom hade det orange garnet inte pånyttfötts än, utan surade i tvättad härvform uppe på vinden. (Jomenvisst, jag återvinner ju garn.)

Skit.

Och de andra projekten jag hade på stickorna och virknålarna var på tok för ... otympliga och indiskreta för mötes-smussel-pyssel.

Skit.

Alltså genomled jag den första mötesdagen *utan* garn, skissade komplicerade rymningsplaner i pärmen och kom hem så matt och tagen och febrig att det enda jag orkade göra var att läsa gamla Ed McBain. Ah! Hård prosa i mjuka pärmar. Det är nästan lika njutbart som garn.

Dag två var härvorna fortfarande fuktiga.

pärmen i ovirkat skick För att inte bryta ihop fullständigt grabbade jag en virknål och ett gäng restnystan, stuvade in dem i min A5-pärm (5 kronor på Myrorna, med rea-inkråm från Ordning & Reda, 40 spänn) som jag använde som almanacka och anteckningsbok.

Redan innan mötesledaren hade fällt den första, käcka "Har vi akademisk kvart här, eller ska vi sätta igång?" hade jag maskat några planlösa varv. Och var bara lätt illamående.

Vid första fikapausen hade jag något som liknade en halv halsduk. Och kunde till och med andas fritt när overhead-projektorn brummade igång.

När mötesmarodörena feltolkade "Några frågor ...?"

Snälla! Du och jag och varenda bildad människa vet att "Några frågor?" betyder "Nu är det slut, dags att gå hem".

Men mötesmarodörerna tog det som en uppmaning att berätta sitt livs historia. Och istället för att stänka pulverkaffeblask på dem log jag. Brett.

Mötet var långt ifrån över, men jag såg slutet. Jag såg att jag nästan var färdig med att virka ett pärmomslag till min turkosa second hand-agenda.

Skit, vad bra!

virkad kofta till pärmen

Bara ett fästvarv för att göra flikar att stoppa pärmflikarna i, ytterligare ett par luftmaskesträngar för att hålla den virkade pärmomslagskoftan — och inskjutna kvitton och pennor — på plats.

virka ett pärmomslag

Mötet var alltså inte helt meningslöst. Visserligen febrade jag i sängen i två veckor efteråt, men jag fick ett planeringsverktyg värdigt en garngalning och kunde nu klappa mitt garn varje gång jag låtsas anteckna.

För att virka ett pärmomslag till din egen garngalnings-agenda behöver du:

  • Ett möte du helst vill sticka ifrån.
  • En busbillig pärm. Så klart. Om du vill virka ett bokomslag behöver du böcker. Och om du ska virka ett pärmomslag behöver du pärmar. De finns i högvis i loppisbutiker, och på kontor och skolor sållar de regelbundet ut pärmar som blivit lite kantstötta av alla möten. Typ ... du vet ... gratis!
  • färdigt och snyggt: virka ett pärmomslag Restgarn (i mitt fall återvunnet ullgarn) i färger som någorlunda matchar omslaget på pärmen. Eftersom ditt pärmomslag idealiskt sitter lite tajt kring agendakroppen kommer pärmens rätta färg att skymta fram genom maskorna. Då är det en fördel om färgerna inte skär sig helt. Lila och grönturkos var en toppenkombination.
  • Pärm-fyllning. De billigaste almanacks-inkråmen får du när säsongen sedan länge är över.

    Kalendrar är tokbilliga när halva året har gått. För att få ett fungerande år har du is i plånboken och rea-kombinerar sådana som löper över ett vanligt kalenderår med dem som löper över läsår.

    Schysta, gratis planeringspapper som du pruttar ut på din skrivare hittar du på till exempel på DIYplanner.com, Blankettbanken och Get Buttoned Up.

Så här gör du för att virka ett pärmomslag:

Nä, kom igen! Det behövs inga utdragna informationsträffar för att sticka eller virka ett pärmomslag.

Det enda du behöver skapa är ett rektangulärt stycke. Kortsidan ska vara lika lång som pärmsidan. Gärna en aning mindre, trots att lite sömsmån äts upp när du syr eller virkar ihop den. Pärmkoftan blir snyggare om den sitter tajt.

Och långsidan ska vara lika lång som din uppslagna pärm plus rejält med extra tyg för att få till fickorna där du stoppar in omslaget.

Gå och skapa nu.

"Några frågor?"

Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare