Virka och sticka till cykeln — gratis beskrivningar

När gav du din cykel en kofta senast? Om du vill garnbomba din tvåhjulade vän finns det gott om gratis stick- och virkbeskrivningar för nästan varje del av din cykeltur. Vad sägs om sadelskydd, cykellåskoftor, ekerskydd och...

Du kan sticka eller virka ett sadelöverdrag till cykeln.

När barnen var små hade vi mer än dubbelt så många cyklar som familjemedlemmar. Och ändå hade just jag ingen egen cykel.

Däremot var det ett säkert vårtecken att jag drog fram garn för att pimpa de cyklar vi hade. Det upprörde familjens största cykelentusiast; cykeln är förstås ett åretrunt-fordon, och inget som hör just våren till.

"Och?" tänker jag. "Inte ska väl cykeln frysa på vintern?"

Jaja. Här är min lista över favorit-gratismönster för den sorts stickgraffiti du kan begå på egna eller andras cyklar. Och på cyklister!

Virka och sticka cykel-sadelskydd

Att maska ett överdrag till cykelsadeln måste vara det absolut mest populära — och praktiska? — sättet att garnbomba en cykel.

Sticka cykelsadelskydd till damsadel
Frisky Frogs sadelöverdrag är till en rejäl damsadel, och om du vill kan du dekorera den med ryaknutar för den håriga looken.

Sticka sadelskydd på halvfri hand
Stickat och vrickat började med att rita upp sin sadel på papper. Sedan blev det sticka av!

Virka cykelsadelöverdrag till bred sadel
Knasfia har virkat sadelskydd så att det står härliga till. Här bjuder hon på sitt grundmönster.

Virka sadelskydd (med eller utan mus) till något bred sadel (pdf)
Garngrossisten bjussar på en virkbeskrivning till en damigare sadel. Och dekorerar den med musöron och svans. Plats för ordvitsar om vad du har mellan benen, alltså. Fast du kan skippa musdelarna.

Virka sadelskydd till smalare sadel (pdf)
Garngrossisten har även en sadelmuff till en smalare sadel. Senast jag tittade på beskrivningen stod det lite fel på varv 4-18, men du som är en smart virkare kan förstås lista ut att det bara är att virka på.

Formvirka ett fodral till din cykelsadel
Vill du ha ett skräddarsytt fodral att sätta rumpan på? DIYSweden föreslår att du konstruerar en pappersmall efter din sadel och virkar efter den. Vilket är smart. Det är även "Minska lite här och där efter sadelns form".

Sticka ett smalare sadelskydd (eng)
Grovt självrandigt garn gör dig varm i själen och om rumpan i LionBrands design.

Virka hjärtformat sadelskydd (via Internet Archive)
Om du virkar ditt sadelskydd inifrån och ut blir det stjärtformat, förlåt hjärtformat. Och TeeTee Garn tycker ... tyckte dessutom att du ska använda neonfärger.

Virka lånat favoritsadelskydd
Tidningen Land har surfat på det däringa Internettet och hittat inspirerande bilder på virkade sadelskydd, med tveksamma källhänvisningar. Förhoppningsvis har de frågat Skapligt enkelt om lov när det gäller att publicera virkbeskrivningen på favoritskyddet.

Virka cykelsitsvärmare
Två blivande slöjdlärare bjuder via Svenska Yle på ett virkat sadelskydd som du gör i två delar: en triangel och en remsa. Och sedan givetvis knytsnöre. Och dekor!

Gör ett cykelsadelskydd av virkade dukar (eng)
Har du ett överskott av virkade dukar hemma? (Om du inte har det: Snälla, gå till en loppis och rädda en knippe!) Då kan du virka ihop dem till ett välanpassat sadelöverdrag.

Virka och sticka till ringklocka, cykelstyre, lås och ekrar

Sticka och virka till cykeln! Du behöver inte klä in hela, utan kan nöja dig med sadelskydd, koftor till lås och schysta cykelaccessoarer.Helt stick- och virktäckta cyklar passar bäst i skyltfönster.

Ett sadelskydd är väl varmt och gosigt att sitta på. Men är det något att titta på? Om du virkar och stickar till cykelns övriga delar så... Nä, vänta nu! Om du cyklar ska du rikta din fullständiga uppmärksamhet mot omgivningen och trafiken, men du kan alltid glädja dina medmänniskor med en snyggare cykel.

Virka överdrag till ringklockan (eng)
Jo, visst försvagas plingelinget när du drar en hätta över ringklockan. Det upptäckte JackieAmidorable Crochet, som var tvungen att justera modellen. Men med tanke på hur få cyklister det är som verkar använda ringklockan, på gång- och cykelbanorna häromkring, kanske det inte spelar någon roll?

Sticka överdrag till handbromsen (eng)
Det beror väl knappast på metallens kyla eller hetta när cyklister undviker att bromsa bland folk? Hur som helst, på Ravelry hittar du Kathleens lättjusterade stickbeskrivning till en liten kofta till ditt bromshandtag.

Virka en kofta till ditt cykellås (eng)
Är det något som skriker efter att bli pimpat är det förstås cykellåset! Och inte skulle väl någon ha hjärta att försöka såga av ett lås som har en randig kofta? (Givetvis kan du även sticka ett överdrag till cykellåset (eng).)

Sticka en kofta till cykelnyckeln (eng)
Om cykellåset har en kofta måste också nyckeln ha det. Så kombinationsdiagonsen fula nycklar och för många strumpgarnsrester har ett enkelt botemedel: stickade nyckelskydd!

Dessutom är det ett utmärkt tillfälle att öva på magic loop som metod för att sticka en yttepytte tub på en lång rundsticka (jag föredrar två rundstickor-metoden).

Virka ett kjolskydd (hol, pdf)
Ja, beskrivningen du får när du klickar på "Download" är på nederländska. Nej, du behöver inte kunna nederländska för att dechiffrera en holländsk virkbeskrivning. (Och du kan alltid låta dig inspireras, snarare än att låta en designer diktera maskorna.)

Det här är alltså en virkbeskrivning på ett ekerskydd eller kjolskydd, en sådan där mokafjång du spänner över bakhjulet på jonnen ("cykel" på stockholmska) för att kjolen inte ska sugas in i ekrarna.

Mm-mm. Synd att ex-maken cyklar downhill. Och vägrar bära kjol.

Sticka hjuldekor
I Hobbiis Tour de France-tema ingår en stjärna att dekorera ett cykelhjul med... med varningen att den endast ska användas som dekor, och inte i trafiken.

Sticka och virka cykelkorgar och -väskor

Cykeln är inte bara ett transportmedel för dig, utan även för prylar. Ofta små prylar, men ändå.

Virka en cykelkorg i trikågarn (eng)
Köpt trikågarn? Egengjort av gamla T-tröjor? Eller kanske tygremsor från slitna lakan? Den här grovt virkade cykelkorgen kan du dessutom välja att stärka. Och virkbeskrivningen presenteras i tydliga fotografier.

Virka en liten cykelväska (eng)
Behöver du en liten och lagom cykelväska till antingen styret eller pakethållaren? Jennifer Popham visar hur du kan anpassa modellen vars virkmönster du hämtar på Ravelry.

Sticka en cykelkorg (eng, pdf)
Min längtan efter vår-cykling med picknick är så stark att jag kan tänka mig att skaffa plastic canvas/plaststramalj för ge stadga åt en mosaikstickad cykelkorg. Fast inte riktigt så stark att jag faktiskt avser skaffa en cykel. (Via Internet Archive.)

Stickat och virkat till cyklisten (och hjälmen)

En del cyklar för att ta sig fram. Andra ser cykling som en livsstil. Oavsett är det extra trevligt med specialanpassade plagg och prylar som markerar det särskilda förhållandet till vännen med två hjul.

Sticka och virka öronvärmare till cykelhjälmen (eng)
Om du cyklar när det är kyligare ute har du kanske märkt att det är svårt att kombinera hjälm och mössa. Lösningen: öronvärmare som du drar på hjälmspännena. Finns i både stickade och virkade versioner.

Sticka cykelvantar (eng)
Nå bromsarna utan att ta bort fingrarna från styret med dessa vantar, som är en märklig (men praktisk) mix av tumvantar och fingervantar. Trefingers-vantar.

Cykelvantar i tunt garn (strumpgarn) (eng)
Även Ami-guru-mes cykelvantar är av trefingersmodellen, men designade för damhänder i tunt strumpgarn, och med tummarna på sidorna av händerna. Höger- och vänstervante är alltså likadana.

Snabbstickade cykelstyrsvantar (fra)
Om du har riktigt grova stickor (i storleksordningen 15 mm + tunnare till resår) och grovt ullgarn kan du snabbt som attan maska handmuffar till cykelstyret. Lite resårstickning, lite slätstickning, sy ihop men lämna en öppning ... det är all stickfranska du behöver kunna.

Sticka vantar med cyklar
Är specialvantarna för speciella? Då kanske din favoritcyklist kan uppskatta ett par helt vanliga tumvantar med cykelmotiv.

Virka reflex-överdrag till cykelhjälmen (eng)
Är det kattöronen som gör att den här modellen är anpassad till barnhjälmar? Nåväl, du kan alltså virka en mössa till själva cykelhjälmen. Särskilt om den är av den klotformade modellen. Och om du virkar den i reflexgarn syns du extra bra kvällstid. Med kattöron syns du extra bra dagtid.

Dubbelsticka en varningsskylt (eng, tys)
En skylt som varnar för cyklar behövs verkligen, åtminstone tills fler cyklister har lärt sig trafikvett och -regler. Och om du inte anser att det är nödvändigt kan du alltid använda den dubbelstickade triangeln till det den är tänkt att vara, nämligen en grytlapp. Stickbeskrivning med diagram hittar du på Ravelry.

Virka in hela cykeln?

Klä in hela din cykel i mormorsrutor
"Det här är ett riktigt fantasiprojekt där resultatet mer kan klassas som en konstinstallation än något man har nytta av." Okej, kanske är det inte så praktiskt. Men du behöver inte klä in absolut hela cykeln?

Virka in pakethållare och bromssladd
Om du vill ha en invirkad men ändå funktionell cykel kan du göra som Elin: Virka direkt på pakethållare och sladd till bromsen med fastmaskor.

Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!