Stickade dukar (eller disktrasor) — gratis beskrivningar

Letar du efter gratis mönster till stickade dukar istället för virkade? Här är ett glatt gäng mönster på runda och fyrkantiga dukar, både som beskrivningar och som diagram. Det är relativt små och snabbstickade dukar, från 1800-talet och början av 1900-talet. Vintage! Och de fungerar lika bra som snygga disktrasor.

Sticka dukar (eller disktrasor) efter gratis beskrivningar, både runda och kvadratiska.

Det råder ingen brist på gratisbeskrivningar på virkade dukar, men det är lite värre ställt med stickade dukar. Kanske är det inte lika populärt att sticka sina dukar? Eller kan det vara så att dukstickare är helt bekväma med att köpa tyska stickböcker om "kunststricken"?

Hur som helst, jag använder egentligen bara virkade och stickade dukar till spännande återvinningsprojekt. Men när jag överfölls av lusten att sticka disktrasor av återvunnet lingarn tänkte jag: "Varför inte sticka mer glamourösa disktrasor? Alltså som små, fina dukar?"

Stickad duk som disktrasa-Tjusig som duk, extra tjusig som disktrasa.

Ja, varför inte? Det är vansinnigt roligt att sticka dukar, och det blir så tjusigt trots att det bara är grundläggande stickmaskor.

För att få lite mer intellektuellt tuggmotstånd valde jag att sticka dukar efter beskrivningar från 1800-talet och början av 1900-talet.

Nej, du behöver inte göra detsamma. Om du inte vill. Du kan istället följa mina tolkningar. Eftersom mönstren är så pass gamla är de inom "public domain". De är inte längre  upphovsrättsskyddade. Det torde alltså vara lagligt att översätta dem till mer modern sticksvenska. Och diagram. Spetsstickning kräva diagram!

Här kan du just nu hitta sju stycken beskrivningar, fem stycken runda och två stycken fyrkantiga, som piffats upp till svenska. Du hittar också länkar till originalmönstren, om du vill ge dig på att göra en bättre tolkning. Sätt genast igång att sticka din favorit! Eller sticka allihop!

Vad behöver du för att sticka en duk? (Eller disktrasa)

Det konventionella valet för att sticka dukar är ungefär detsamma som för virkade dukar. Det vill säga att du förslagsvis väljer ett ganska tunt virkgarn, helst i bomull. Eller lin. Eller viskos. Och detsamma om du väljer att använda dukarna som disktrasor. Väljer du ett grövre garn får du en större duk, konstigare än så är det inte.

Till vissa av dukarna nedan är det smart att använda ett grovt garn eller ett tunt garn dubbelt, för att dukarna eller disktrasorna ska bli större och matigare. 

Till garnet behöver du förstås stickor. Små dukar kan du sticka på strumpstickor, men som med allt annat rundstickat kan du välja att istället använda två rundstickor eller magic loop-metoden.

Stickorna ska gärna vara lite grövre än du normalt hade använt till garnet, för att duken ska bli extra trådig. Och fin.

Du kommer också att behöva ett underlag för våtspänning eller blockning, för alla stickade dukar ser ut som bisarra blaffor innan du har spänt ut dem fuktiga och låtit dem torka till sin rätta form.

Gratis mönster till stickade dukar

Sticka rund duk med stjärna i stjärna-mönster

En solid stjärna med åtta uddar är placerad i en hålmönstrad stjärna. Så tjusig är duken från 1847, som i moderniseringen fått något färre varv och en enkel kantning.

Sticka duk med stor blomma

I originalbeskrivningen från 1892 föreslås ett annat användningsområde än en vanlig duk eller disktrasa, nämligen ett överdrag till pianopallen. Minsann. I den omarbetade versionen slutar du sticka efter 58 varv.

Sticka ruta med kvadrat

En ruta med en ruta i! Du kan använda den stickade kvadraten som en fyrkantig, liten duk eller disktrasa, eller varför inte sticka och sy ihop flera till en poncho eller ett överkast? Originalbeskrivningen är från 1886, och rutan går lätt att förstora efter behag.

Sticka rund duk med virkad kant

Föreställer det rosor eller är det bara ett bladmönster? Denna virkade duk av okänd årgång avslutas med en virkad spetskant, som underlättar betydligt när du våtspänner den till sin runda form. Och givetvis ser spetskanten även snygg ut!

sticka duk med blomma, tumnagel

Sticka duk med blomma

Tack och lov för tydliga etsningar! Originalbeskrivningen från slutet av 1800-talet innehöll ett par lustiga fel, men tack vare illustrationen gick det att lista ut hur den stiliga blomman egentligen skulle stickas. Och rundeln är inte bara snygg som en duk, den är även praktisk som disktrasa. Den är till och med ganska rund redan före våtspänning.

Sticka rund duk med skir blomma

Till och med stickad i dubbelt garn blir denna runda, lilla duk eller disktrasa skir och smäcker. Hemligheten? Ett strukturmönster med vridna, räta maskor och aviga maskor. När originalet publicerades år 1874 kallades den för madeiraduk.

Lättstickad rund duk eller disktrasa

Kan en rund duk (eller disktrasa) vara så enkel att det inte behövs en bild på den? Det ansåg tydligen redaktören för skriften, förmodligen från slutet av 1800-talet. Och den är lättstickad, och dessutom lätt att förstora eller förminska på grund av den buslätta mönsterrapporten.

Sticka ruta med korsmönster

Är det ett kors över en kvadrat, eller möjligtvis ett kantig blomma? Den här rundstickade rutan har ett stiligt spetsmönster med något som liknar muscher, men som bara är tre maskor stickade tillsammans avigt. Möjligtvis kommer originalet från början av 1900-talet.

Sticka rektangulär, vågig disktrasa eller duk

Inte bara hål, utan även ett upphöjt strukturmönster. Eftersom originalet från 1847 helt enkelt inte blev det utlovade snäckmönstret kan du sticka en variant som liknar ett vågigt cykelspår på en grusbana. Fast snyggt! Och rivigt! (Om du nu väljer att använda duken som disktrasa.) Sticka den som en kvadrat eller som en utdragen rektangel.

Dessa små dukar är nu inte de enda som jag har modifierat till moderna, svenska versioner.  Hela jaktbytet, alltså mina versioner av vintage-dukar, kommer snart till Billigt-garn.net. Prenumerera på nyhetsbrevet för att få reda på när nästa kommer!Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn!

Har du återvunnit garn och sedan stickat eller virkat något nytt av garnet? Visa upp ditt projekt!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!