Sticka disktrasa eller duk i vågigt mönster, gratis beskrivning + diagram

Är det en liten stickad duk eller disktrasa? Ja. Och spetsmönstret kan du även använda till något helt annat, som en sjal eller en tröja. Är det samma sorts stickade spets som i originalet från 1847? Kanske inte. Men den här versionen finns som diagram!

Är det en stickad duk eller en stickad disktrasa? Det bestämmer du! Original-spetsmönstret är från 1847.

tt tolka stickbeskrivningar kan vara lite snårigt. Och att försöka dechiffrera stickmönster från 1800-talet har sina säregna svårigheter och faror.

Som att det krävs en seans för att fråga designern om råd. Och att det kanske inte finns en bild på den färdiga stickningen. Inget facit.

Å andra sidan ... å andra sidan kan ingen levande människa säga att du har stickat fel. Tjoho!

I min jakt på antikvariska, engelska beskrivningar till stickade dukar hittade jag en raring från 1847, i boken My knitting book av Miss Lambert.

Åtminstone förutsatte jag att stickmönstret scallops skulle vara en raring.

Boken är såpass gammal att den inte längre är skyddad av upphovsrätten, och du kan läsa och ladda ned den via bland annat Google Böcker.

Publicerades det en rättelse senare? Kanske. Trots otaliga omritningar och förskjutningar fick jag inte mönstret att gå ihop när jag tolkade det bokstavligt. Istället för att ge upp och erkänna mig skymfligt besegrad gjorde jag till slut en egen variant av de maskor som verkade vettiga. Må Miss Lambert inte vända sig i sin grav!

Det liknar inte alls ett snäckmönster, utan snarare vingliga däckspår på en cykelbana. Toppen till en rektangulär duk eller en disktrasa!

Och till skillnad från Miss Lamberts original från 1847 kan du följa min version både som beskrivning och stickdiagram.

Hur stor blir den stickade disktrasan eller duken? Det beror givetvis på din stickfasthet och hur många mönsterrapporter du väljer att sticka. Min första version blev 28 x 25 cm stor, nästan kvadratisk.

Duken eller disktrasan på bilderna är stickad i ett nystan av garnet Arezzo Lin från Hjertegarn, som garn- och hobbybutiken Rito.se hade vänligheten att skänka. Garnet består av 29 % lin, 37 % bomull, 34 % bambuviskos.

Det är ett lite köttigare garn än vad jag brukar använda till stickade dukar, men materialmixen passar utmärkt till en disktrasa. Och så ger viskosen en fin glanseffekt — mer glamour till diskbänken.

Givetvis kan du använda vilket garn du vill till det här spetsmönstret, duk eller inte. Men för disktrasor är det bra att satsa på växtbaserade fibrer, eftersom de suger upp vätan bäst. Återvunna garn är ännu bättre.

Specialmaskor och annat att tänka på

Till skillnad från många andra spetsmönster geggar du runt med omslag och minskningar på både rät- och avigsidan.

Dessutom gör du dubbla minskningar genom att sticka ihop tre maskor till en, antingen rätt eller avigt. Och när det gäller de aviga 3-till-1-ihopstickningarna kan du välja bland olika varianter: 3 aviga maskor tillsammans (3 am tills), och 3 aviga maskor vridet tillsammans.

I min diskduk har jag blandat båda sorter. Bara för att.

Få till en snyggare "3 am tills"-minskning

När du stickar ihop 3 maskor till en avig maska får du en minskning som lutar till höger på rätsidan.

Men ... är inte den där maskbunten lite klumpig?

Ett enkelt sätt att få "3 am tills" att se lite slankare ut är att sticka ihop de aviga maskorna på "östvis" (rosa) istället för den vanliga avigsvängen vi kör i väst (blå).

Den enda nackdelen är att den färdiga maskan sitter åt fel håll i förhållande till de andra på stickan. Så här / istället för så här \. På varvet tillbaka får du alltså se till att sticka just den maskan i den bakre maskbågen för att inte få en vriden maska.

Så har stickar du tre aviga maskor tillsammans snyggare = minskar två maskor på samma gång.

ÄNNU snyggare "3 am tills"? Sticka den vridet

Du kan också snajsa till din stickade disktrasa eller duk genom att tolka "3 am tills" som att du ska sticka ihop 3 aviga maskor vridet tillsammans på avigsidan.

Då får du istället minskning som lutar åt vänster på rätsidan (pekfingret längst ned på bilden), alltså åt motsatt håll än "3 am tills" och "3 rm tills".

Minskningar som lutar åt vänster och åt höger: 3 am vridet tillsammans, 3 am tillsammans.

Och att sticka 3 aviga maskor vridet tillsammans är precis som att sticka 2 aviga maskor vridet tillsammans. Fast knepigare. Det krävs antingen fingerakrobatik eller en virknål. Just det; även om minskningen ser snygg ut på rätsidan är den ovanligt otrevlig att sticka.

Jag föredrar att fuska med virknål, eftersom jag stickar stenhårda maskor.

Den första vridningen är enkel, och ser likadan ut oavsett om du använder handyoga eller virknål. Du börjar nämligen med att vrida de enskilda maskorna som du ska sticka ihop. Detta för att de ska se raka och snygga ut på rätsidan. Minskningen ska bli vriden, men inte maskorna.

Börja med att lyfta 3 maskor, en i taget, som om du skulle sticka dem räta. Kikar du på högerstickan ovanifrån ska det se ut så här när du vridit och lyft klart: ///\\\\\\.

Nu kan du välja om du vill köra renlärigt med enbart stickor (1) eller förenkla processen med en virknål (2).

Två metoder att sticka 3 aviga maskor vridet tillsammans, utan och med virknål

1. Sticka 3 am vridet tillsammans, med enbart stickor

Flytta tillbaka de 3 maskorna till vänsterstickan. Sticka ihop de tre maskorna avigt genom de bakre maskbågarna: För in högerstickan på baksidan av vänsterstickan, från vänster till höger genom de tre yttersta maskorna. Håva in garnet och forma en avigmaska.

2. Sticka 3 am vr tillsammans med hjälp av virknål

Flytta de 3 vridna maskorna till en virknål istället för vänsterstickan. Håva in garnet och dra det genom de 3 maskorna, så att du har 1 maska på virknålen. Lyft över maskan från virknålen till högerstickan, och se samtidigt till att vrida maskan rätt. Den garnände som löper från garnnystanet ska hamna bakom högerstickan, och maskan ska luta så här sett ovanifrån: \

Om den där ihopvirkade tjosanmaskan ändå råkar bli felvriden kan du rätta till den på nästa varv (rätsidan). Spana särskilt in 3-till-1-minskningarna, och avgör om du ska sticka maskan i den främre eller den bakre maskbågen för att den inte ska se vriden ut på rätsidan.

Och så alla dessa förkortningar

Vad vore en stickbeskrivning utan förkortningar? Något alldeles begripligt och underbart! Skojar bara. Väl valda förkortningar gör faktiskt stickinstruktioner mer lättlästa. I stickbeskrivningen till detta vågiga spetsmönster behöver du ha koll på följande:

  • m = maska.

  • rm = rät maska. Om det står "4 rm" ska du sticka fyra räta maskor.

  • am = avig maska. Om det står "5 am" ska du sticka fem aviga maskor.

  • omsl = omslag. Gör en ny maska genom att lägga garnet över stickan. På nästa varv ska du oftast sticka omslaget så att det blir ett hål. Men när du ska sticka ihop maskor behandlar du omslaget som en vanlig maska.

  • 2 rm tills = två räta maskor tillsammans. Du stickar en vanlig minskning genom att sticka ihop två maskor rätt.

  • 2 am tills = två aviga maskor tillsammans. Sticka ihop två maskor till en avig maska.

  • 3 rm tills = sticka ihop tre maskor till en rät maska.

  • 3 am tills = sticka ihop tre aviga maskor till en avig maska. Du kan också välja att sticka ihop dem vridet. Valet är ditt!

  • * *. Det som står mellan första och sista stjärnan (*) ska du upprepa tills... tja, den punkt som står i beskrivningen.

Nu struntar vi i finliret och dammar på med dukstickandet!

Stickad disktrasa eller duk med vågigt mönster, svensk beskrivning

Det första du måste klura ut, oavsett om du tänker sticka en rektangulär duk, en disktrasa eller något annat, är hur många maskor du behöver lägga upp.

Mönsterrapporten är på 15 maskor (och 10 varv). Och om du stickar en likadan kant som jag har du 4 kantmaskor i vardera sida. Det innebär att du måste lägga upp — uttryckt på stickiska — ett antal maskor som är jämnt delbart med 15 + 8.

Exempelduken har fyra mönsterrapporter på bredden, så till den krävdes 15*4+8 = 68 maskor.

För tre mönsterrapporter behöver du lägga upp 53 maskor, och för fem mönsterrapporter blir det 83 maskor.

Och kantmaskorna, då? Så som jag har stickat dem omges spetsmönstret av en ram av tre räta räfflor i botten och toppen, och tre räta maskor plus en kedjekant (lyft maska) i sidorna.

Puh! Det var ett pladdrigt sätt att säga att du såväl avslutar som börjar stickningen med 6 räta varv. Plus att du inleder varje varv med att lyfta första maskan som om du skulle sticka den avigt (= en kedjekant), och sedan stickar tre räta maskor, innan du sätter igång med mönsterrapporterna. Och de fyra sista maskorna på varvet stickar du räta.

En baggis! Men för säkerhets skull skriver jag ut kantmaskorna tillsammans med mönsterrapporten, i kursiv stil. Om du vill sticka en annan sorts kant ska du bara kika på det som står mellan stjärnorna, *-*, och ignorera resten.

Nu kör vi! Har du lagt upp ett gäng maskor som är jämnt delbara med 15 + 8?

Sticka 6 räta varv, där du lyfter första maskan avigt på varje varv.

Det vågiga spetsmönstret, inklusive kantmaskor:

(Och du, välj själv om du ska tolka "3 am tills" som just det, eller som "3 am vridet tills". Ta det du tycker är snyggast.)

Varv 1 (rätsidan): Lyft 1 m, 3 rm. * Omsl, 4 rm, 3 rm tills, 4 rm, omsl, 2 rm, omsl, 2 rm tills. * Upprepa *-* tills du har 4 m kvar på varvet. Sticka 4 rm.

Varv 2 (avigsidan): Lyft 1 m, 3 rm. * 1 am, omsl, 3 am, 3 am tills, 3 am, omsl, 3 am, omsl, 2 am tills. * Upprepa *-* tills du har 4 m kvar på varvet. Sticka 4 rm.

3: Lyft 1 m, 3 rm. * 2 rm, omsl, 2 rm, 3 rm tills, 2 rm, omsl, 4 rm, omsl, 2 rm tills. * Upprepa *-* tills du har 4 m kvar på varvet. Sticka 4 rm.

4: Lyft 1 m, 3 rm. * 3 am, omsl, 1 am, 3 am tills, 1 am, omsl, 5 am, omsl, 2 am tills. * Upprepa *-* tills du har 4 m kvar på varvet. Sticka 4 rm.

5: Lyft 1 m, 3 rm. * 4 rm, omsl, 3 rm tills, omsl, 6 rm, omsl, 2 rm tills. * Upprepa *-* tills du har 4 m kvar på varvet. Sticka 4 rm.

6: Lyft 1 m, 3 rm. * Omsl, 4 am, 3 am tills, 4 am, omsl, 2 am, omsl, 2 am tills. * Upprepa *-* tills du har 4 m kvar på varvet. Sticka 4 rm.

7: Lyft 1 m, 3 rm. * 1 rm, omsl, 3 rm, 3 rm tills, 3 rm, omsl, 3 rm, omsl, 2 rm tills. * Upprepa *-* tills du har 4 m kvar på varvet. Sticka 4 rm.

8: Lyft 1 m, 3 rm. * 2 am, omsl, 2 am, 3 am tills, 2 am, omsl, 4 am, omsl, 2 am tills. * Upprepa *-* tills du har 4 m kvar på varvet. Sticka 4 rm.

9: Lyft 1 m, 3 rm. * 3 rm, omsl, 1 rm, 3 rm tills, 1 rm, omsl, 5 rm, omsl, 2 rm tills. * Upprepa *-* tills du har 4 m kvar på varvet. Sticka 4 rm.

10: Lyft 1 m, 3 rm. * 4 am, omsl, 3 am tills, omsl, 6 am, omsl, 2 am tills. * Upprepa *-* tills du har 4 m kvar på varvet. Sticka 4 rm.

Upprepa de 10 mönstervarven tills du är nöjd.

(Jag slutade efter åtta omgångar mönstervarv, med fyra mönsterrapporter på bredden. Det blev nästan en kvadrat.)

Blir det en kvadratisk duk eller disktrasa? Om du stickar 8 omgångar gånger 4 mönsterrapporter blir det kanske det.

Avsluta med att sticka 6 räta varv, och avmaska sedan löst.

Fäst trådarna och våtspänn sk*ten ur din stickade skapelse. Om du ska använda den som en prydnadsduk är det snyggast om du blockar matchande vågkanter med hjälp av ett gäng knappnålar.

Och för raka sidor? I brist på äkta blockningsvajrar använde jag plastsnöre. Spetsmönstret bildar små hål vid kanterna som är perfekta för att trä igenom såväl snöre som knappnålar.

Ser din stickade duk ut som en duk eller en sladdrig disktrasa? Det hänger på våtspänningen eller blockningen!

Diagram, spetsmönster till exempelvis duk eller disktrasa

Diagram är ofta enklare att sticka efter än förkortningar och pladder. De är också suveräna för att dechiffrera och felsöka ordrika stickbeskrivningar. Min version av mönstret från 1847 började som dessa kråkor i verktyget Stitchfiddle, innan den fick ord.

Stickdiagrammet föreställer enbart mönsterrapporten, 15 maskor gånger 10 varv, i fram och tillbaka-stickning. Du får själv lägga till kantmaskor. Om du vill ha några.

Diagram till mönsterrapport, vågigt spetsmönster för duk eller disktrasa.

Fler klassiska stickbeskrivningar till disktrasor och dukar

Vill du hellre sticka en rund duk eller disktrasa? Du kan hitta fler antikvariska mönster uppiffade till modern svenska här på Billigt-garn.net. Som den runda duken som föreställer en stor blomma, den skira blom-duken, duken med en stjärna i en stjärna, den stickade duken med virkad kant och rutan som fungerar som en kvadratisk duk eller disktrasa.

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!