Sticka omslag: Hur får jag hål (eller inte) när jag stickar med omslag?

"Omslag" är en sådan där stickisk och virkisk term som kan vara ytterst förvirrande. När du stickar kan du dels göra omslag (slå garnet runt stickan) för att göra ökningar, dels för att göra synliga och snygga hål. Men hur ska de se ut för att bli hål? Och hur ska du sticka dem?

Hur gör (och stickar) du omslag i stickning? Så att du får hål ... eller bara en ny maska.

Ellen har stött på ett problem medan hon lyxar med hålmönster i mohair, närmare bestämt när hon ska sticka omslag. Så här skriver hon:

”Hej! Jag har köpt ett tunt (och dyrt) och superfint kidmohairgarn och tänkte sticka en sjal enligt detta mönster: Dimma (från Sticka, Sveriges stickförening)

Jag får dock inga 'hål' vid mina omslag, dvs sjalen får inget mönster utan ser bara rätstickad ut. Jag har försökt att byta till större stickor, men det hjälper inte. Har du något tips på vad jag ska göra?”

Sticka omslag, konsten att få hål (eller inte) i stickning

Det är något av det fånigaste i ordväg när det gäller att virka eller sticka: omslag. Och det filuriga med omslag är att det är ett knippe garnsnurrningstekniker som gömmer sig bakom samma term, i såväl stickning som virkning.

Och när du stickar kan du göra två sorters omslag för att öka eller lägga upp maskor.

Om du verkligen slår garnet runtom stickan och snor tråden eller vrider omslaget ser det ut som en maska. Alltså en ökning utan hål.

Om du däremot gör ett vanligt stickomslag där du lägger garnet över högerstickan, får du en ökning med hål.

Det är det senare du vill åt när du stickar ett spetsmönster eller strukturmönster med hål.

Omslaget ska se ut som ett ^, inte ett e.

Själva hålet har alltså inget med storleken på stickorna att göra, utan med *hur* du gör omslag och hur du stickar omslaget på varvet tillbaka. Däremot blir det luftigare hål och vidare maskor om du använder grövre stickor.

Så här gör du omslag före räta och aviga maskor

För att göra och sticka omslag som ska bli hål, lägg bara garnet över stickan genom att dra det mot dig (till framsidan av stickningen) och sedan över stickan, så att garnet återigen ligger på den sida av stickningen som är vänd bort från dig (baksidan). Omslaget ska enbart ligga över högerstickan. Inget av omslagstråden ligger under stickan; där finns bara föregående varv.

Så här gör du ett omslag i stickning före en rät maska eller en rät minskning.

Eller ... så enkelt är det bara när du gör omslag som hamnar precis före en rät maska eller en rät minskning. Om nästa maska — eller minskning — som du ska sticka efter omslaget däremot är avig får du lov att fortsätta det där garndragandet en liten bit till. Framför och över och tillbaka till framsidan av stickningen. För det är där du vill att garnet ska vara när du stickar avigt.

Så här stickar du omslag före en avig maska i hålmönster och spetsmönster.

Glömmer du det där extra, aviga garnsvepandet försvinner omslaget. Poff! Och då blir det verkligen inga hål gjorda.

Men om du minns att du behöver slå garnet lite extra runt stickan, för att det ska vara redo för avig masktjänstgöring, får du ett sådant där lämpligt takformat omslag, utan något extra bjäfs undertill.

Sticka omslag när hålet är målet

Nu räcker det givetvis inte med att bara göra omslag. För att omslagen verkligen, verkligen ska bli till gapande men dekorativa hål måste du även sticka dem på nästa varv.

Och hur gör du det? Jo, som om de vore vanliga maskor. Även om de inte riktigt ser ut att vara det. Så sticka omslaget i främre maskbågen. Åtminstone om omslaget ser ut så här på stickan:

\

Om omslaget istället ligger som en

/

ska du sticka den i den bakre maskbågen för att få ett hål. Och tvärtom, det vill säga vridet, om du INTE vill ha hål, utan bara ökning.

Du ser direkt när du gör "rätt", det vill säga att det uppstår ett hål. Pilla annars tillbaka den lilla garnslamsan på vänster sticka och sticka om den i rätt maskbåge.

Den här videon från Garnstudio visar hur du stickar omslagen för att antingen få hål ... eller för att få en ökad maska *utan* hål:

Vill du använda din omslags-träning till något roligt? Testa ett enkelt, stickat hålmönster! Det är vändbar spetsstickning på bara ett (1) mönstervarv.

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!