Grytlapp: i vilka material och garner kan jag virka och sticka grytlappar?

Pias fråga är: "Kan man virka grytlappar som består av 95 procent bomull och 5 procent elastan, eller smälter de i handen?" Christina undrar: "Är akrylgarn direkt olämpligt till grytlappar?" Ja, vilka garn kan du egentligen använda?

I vilka garn och material kan du sticka och virka grytlappar?
Censurerad bröst-grytlapp i ull, Facebook-grytlapp i bomull, Pinterest-grytlapp i ull (plus en gnutta syntet!), cupcake-pannlapp i ull och Dart Vader-grytlapp i bomull plus lin.

Grytlappar som smälter ... huva! Många moderna syntetmaterial, särskilt de som används till stick- och virkgarn, smälter och blir påtända ... ja, alltså, de flammar lätt upp om stämningen blir för het. 

Men inte de uråldriga trotjänarna bomull, lin och ull. Eller nykomlingen viskos. Och blandgarn? Med en aning syntet? Tja, det beror på.

Eller ... förlåt att jag är eld och lågor när det gäller ordvitsar. Flammorna är ointressanta. Även bomull brinner bra. Det är därför ljusvekegarn — som ju en gång i tiden användes till just ljusvekar — är i bomull. Även om moderna ljusvekar är behandlade för att kunna brinna längre.

Också ull brinner på ett fjutt om du sätter det över en öppen låga, som när du gör ett bränntest av garn.

Men hur ofta lagar du mat över en öppen eld?

Nej, om du ska använda din virkade eller stickade grytlapp eller grytvante för att skydda dina händer i köket ska du framför allt se till att den är tjock, stor och att den inte smälter när du håller i en het ugnsform eller lyfter på ett kastrullock.

Det är därför som du ska undvika syntetgarn. Smältande plast är inte trevligt. Särskilt inte för dina händer. Eller för ugnsformarna och spisplattorna.

Grytvante i syntet som smält. På en avstängd men varm platta.
Syntet smälter. Men hellre smält plast på ugnsformen eller plattan än på händerna.

(Ryktet från 2016 om att EU skulle förbjuda handgjorda grytlappar som inte uppfyllde säkerhetskrav för "personlig skyddsutrustning" är en myt.)

Att undvika syntetgarn handlar alltså inte om någon övertro på Naturen.

Det är det faktum att de bara blir brända och inte alls smälter som gör att garn av ren bomull, lin eller ull är så bra för hem-maskade grytlappar. Även om industriella tillverkare kan unna sig vissa syntetiska material. De där sladdriga grytvantarna i butiken? De är av silikon. (Som liknar plast, men är baserat på kisel.)

Kolla tvättetiketten för de blivande grytlapparna

Så hur vet du om ditt garn passar till en grytlapp? Om det till exempel är ett blandgarn med en gnutta syntet? Eller något som kallas "bambu" fast det är viskos?

Om du köper garn med banderoll eller återvinner garn från kommersiellt stickade plagg har du förhoppningsvis tillgång till en etikett med skötselanvisningar, inklusive stryktemperaturer. Om ditt (blivande) garn har tre pluppar på strykjärnet (bomull) eller två (ull) är du på den hyfsat säkra sidan.

Tvättetikett med strykjärnssymboler

Det viktigaste med grytlappen kanske inte är garnet, utan ...

grytlapp i återvunnet jeansgarn, denimgarn

Huvudsaken är ändå att du gör grytlapparna nästan groteskt tjocka och kompakta, gärna dubbla, och lätt överdrivet stora för dina handflator.

Ärligt talat är de flesta grytlappsbeskrivningar designade för någon som faktiskt aldrig petar på en kastrull eller en het potatis.

De är dekorativa rutor och rundlar, snarare än praktisk skyddsutrustning. De passar den som anser att en varierad kost är att käka på McDonald's ena dagen och PizzaHut dagen därpå.

Vilken i och för sig stämmer in på mig, men jag avskyr bjäfs och satsar därför på rejäla sköldar mellan mig och spisen.

Om grytlappen är tunnare än en av Apotekets nattbindor är den alldeles för mjäkig. Virka hellre grytlappar av tygremsor än av så kallat virkgarn.

Och om grytlappen är liten eller hålig — tänk mormorsrutor, eller vad som helst med stolpar — spelar det ingen roll vilket material du virkar dem i; du kunde lika gärna dra ut pizzaplåten med dina bara nävar.

Dessutom kan lösa trådar (jämfört med kompakt tygmassa) lättare börja brinna om du skulle råka glömma dem på en varm platta. Eller det kanske bara är hemma hos mig som grytlapparna blir svedda så att det värker i handarbetarhjärtat åt familjemedlemmarnas slarv?

Jaja. Hur är det med bomull + elastan?

grytlapp, filtad ull, broderad dödskalle

En liten fjuttig andel syntetmaterial i ett bomullsgarn spelar ingen större roll. Även om elastantråden skulle smälta medan du bär, säg en rykande hemlagad lasagne i form — till den PizzaHut-uppfödde grannen — skyddar bomullen din hud om grytlappen är tillräckligt mullig.

Men ett bomullsgarn med elastan passar bättre till tajta toppar, hårband, strumpor, läckra necessärer, bikini-överdelar, halsringningar och muddar.

Rena bomullsgarn och ullgarn är buslätta och busbilliga att återvinna från secondhand-tröjor och gamla virkade dukar, så spara elastanblandningen till något lyxigare projekt.

I vissa töjiga garner ligger den elastiska biten i en egen, tunn tråd. Nysta då trådarna separat och behåll elastan- eller nylontråden som smidig resårtråd till halsringningar.

Och akrylgarn? Är de olämpliga till grytlappar?

Hm. Undvik.

Akrylgarn gillar inte det hetaste heta. Det tål viss värme, så visst kan du använda en rejält fet akryl-grytlapp till något annat än ren dekoration. Särskilt om du i huvudsak äter raw food/råkost/levande föda, och inte tillreder mat i höga temperaturer.

Enligt de samlade snillena på Wikipedia tål akrylfibrer temperaturer på upp till 200 grader. Låter det bra? Jorå, om du i huvudsak låter middagen småputtra på spisen. Men ugnsformar? De kan bli hetare än så. Likaså kastrullbottnar.

En grytlapp i akryl är inte optimal, och du och andra användare i köket måste vara medvetna om att den är i just akrylgarn.

En pannlapp vidrör nu inte heta föremål så länge, till skillnad från grytunderlägg. Om du gör en maffigt tjock grytlapp hinner den möjligtvis kleta fast vid ugnsformen. Med mycket tyg mellan dig och formen lär du ha tid att släppa lasagne och grytlapp innan den kan skada dina händer.

Visst. Det går att använda sådana grytlappar i köket. Men inte till all matlagning. Så det är bättre att låta akrylgarnet maska sig till något som materialet är bra på. Som en stickad dammvante. Eller en virkad nätkasse.

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!