Sticka halskant: Så här tar du mudden av (på?) sladdriga halsringningar

Dags att sticka halskant på tröjan? Så här får du reda på lagom maskantal för halsmudden och halsresåren, var du ska plocka upp maskor längs halsringningen så att halsöppningen inte blir för stor eller liten, och hur du fixar både runda halskanter och V-ringade tröjor.

Så här stickar du halskant - halsresår - halsmudd - halsringning.
Foto: Ryan McGuire.

Pernilla undrade en sak. Hon hade hamnat på kant med en hals.

Just det. Den här gången handlar det om en halskant. Eller flera. Stickade halsringningar som blir sådär enorma och obegripliga, och halsmuddar på tröjor som inte vill bli vackra utan att antingen bli alldeles för små eller för slappa och utsjasade.

Du vet hur det är.

Erkänn, du har befunnit dig där, även om du har följt en färdig stickbeskrivning till minsta "samtidigt", och särskilt om du har snajdat ihop tröjan själv.

Nåväl, jag börjar: Jag har suttit och bölat framför en stickad tröja med sladderhals. Eller två. Kanske fem. Ålrajt, ålrajt, men för stor är bättre än för liten; en stickad resår drar ändå ihop sig.

En halsresår som vägrar glida ned över skallen utan att fastna i öronen — eller som halkar ned över axlarna — känns betydligt värre än ett barn som säger "nejnejnejnejnej" innan du ens försöker ta på ungen tröjan.

Jag har ingen universallösning, ingen matematisk formel för att räkna ut maskorna till den perfekta halsringningen.

Däremot flera mediokra muddmetoder som fungerar finfint.

För en tröja med en rund halskant. För V-ringningar. Och för snedkantat stickat.

Och du, de är buslätta! (Vilket är *så* mycket bättre än perfekta.)

Muddmetoderna är en gnutta matte, ett par kladdiga teckningar på handdatorn och en stor garnuppblandad geggamoja av något jag lärde mig på syslöjden.

Det vill säga att kleta tuggummi under stolen och rista "A hjärtar M" i bänken.

Nej då. Skojar bara. De här tröjstickningsknepen lärde jag mig inte i plugget utan på en kurs i trikåsömnad. (Det var inte för min musiksmak som jag kallades Spandex-Anna; de blå leopardtajtsen finns på fler skolfestbilder än mitt glada leende.)

Detta behöver du för att sticka en schyst halskant till tröjan

 • Din tröja med sladderhals där allt som fattas är själva halsmudden.

 • Ett knippe gem eller säkerhetsnålar, eller åtminstone en säkerhetsnål plus ett gäng märktrådar.

 • Ett måttband.

 • Mottagaren till tröjan (eller någon med lika stor hjärna.)

Om du har en V-ringad hals behöver du också:

 • Rutat papper (vanligt, med 5 mm-rutor).

 • Sax.

Och det är alltid bra att ha:

 • Miniräknare, papper och penna, kulram eller vad du nu föredrar att utföra beräkningar på.

Konsten att plocka upp maskor

Okej, du behöver en pryl till. Oftast. Och det är kunskap i tekniken "plocka upp maskor". Vilket inte innebär att du närmar dig dem på krogen med ett: "Ursäkta mig, kallas du för 'wifi'? Jag känner att du och jag har en koppling!"

Nej, att plocka upp maskor innebär att du fiskar upp garnet i maskorna vid kanterna för att skapa nya maskor som du sedan stickar med. Och du behöver kunna det på alla håll och kanter.

Så här går det till när du plockar upp maskor längs avmaskningskanterna, vanligtvis fram- och baksidan på halskanten:

Och på sidorna av en halskant? Alltså när de nya maskorna hamnar i 90 grader till de redan stickade, som vid axlarna? Ja, vid slätstickning ska du plocka upp ungefär 3 maskor per 4 varv. (Men det finns ett mycket bättre sätt att räkna ut antalet, vilket du strax ska få lära dig.)

Rund halskant med stickad resår

Om du har en färdig beskrivning på en stickad tröja står det säkert hur många maskor du ska plocka upp. Annars kan du lätt ta reda på ideala antalet maskor för en bra halskant.

Dessutom kan du använda en del av metod nummer 1 för att lista ut var någonstans längs din halskant som du ska plocka upp maskor för att det ska bli jämnt och fint. Ja, även om du följer någon annans stickmönster. Stickdesigners kan nämligen vara lite slarviga på den punkten.

OBS! För att undvika hål precis vid halsresåren är det bättre att plocka upp fler maskor än du behöver, och sedan minska till rätt antal vid första varvet.

Metod numero uno

Denna metod tillämpar du på halskanter där den resårstickade halsmudden ska ligga nära nacken, men inte var för trång.

Steg 1.

Mät den ideala muddbredden. Om du redan har stickat en resår i nederkanten av tröjan har du halva inne... jobbet färdigt, menar jag. (Om inte behöver du nu sticka en bred provresår. Det är värt besväret, jag lovar.)

Släpa fram mottagaren till tröjan. Om det är du själv som ska ha tröjan har du tur, annars får du muta eller använda en lämplig ombudsknopp.

Spänn resårkanten (nederkanten på din tröja, eller din provresår) runt pannan, och fäst med säkerhetsnålar vid den bredd där resåren lätt kan dras ned över öron och näsa, utan att vara för stor och sladdrig. 

mät resårens bredd

Ta av resåren, och räkna hur många maskor som markeringen har tingat till en bekväm halsresår. Det här är minsta möjliga maskantal för din halsresår.

Steg 2.

Pricka ut var du ska plocka upp maskor för halsresåren.

Det gör du genom att mäta runt halsringningen (antingen med måttbandet eller genom att successivt vika för hand och på känsla) och fästa säkerhetsnålar eller markeringstrådar först vid hälften av halsringningsmåttet, sedan halva det måttet (fjärdedelar)... och så vidare tills du har delat in halsringningen i lika stora (fast små) segment.

dela in halsringningen

Säg att du har delat in halsringningen i sexton delar och att din ideala halsmudd är 84 maskor. Då ska du plocka upp 5 maskor i varje sextondel + fyra extra maskor som du helst fördelar på halsringningens raksträckor (84 = 16x5+4).

Metod två... tredjedelar

Den här taktiken fungerar om du har en ganska stor halskant, och halsringningen kan ligga en bit från halsen. Givetvis ska den ändå se snygg ut.

Steg 1.

Mät med måttbandet hur stor omkretsen av halsringningen är.

Steg 2.

Mät masktätheten på din provresår (eller nederresåren av din färdigstickade tröja) i neutralt läge. Alltså inte sträckt. Möjligtvis en aning.

Steg 3.

Räkna! Resårmudden ska vara 2/3 av halskantens omkrets.

Exempel: Om halsringningens omkrets är 65 cm ska den outtänjda muddresårens bredd/omkrets vara 43,33 cm.

Om 28 m i 1 r, 1 a-resår = 10 cm, 2,8 m = 1 cm, innebär det att du ska plocka upp eller sticka och sy fast en halsmudd på 122 m. (43,33x2,8 m = 121.324, avrundat uppåt till närmaste jämna tal för att resåren ska gå jämnt upp). Kontrollera att maskantalet inte är mindre än att det går ned över öronen, enligt Metod Numero Uno.

Halskant med V-ringning

Snygga V-minskningar fixar du också på syslöjdsvis, men Pannan-förenklat.

Vad du kan göra är att ta en bit rutat papper, ett helt vanligt rutat papper, och klippa en remsa som är så hög som du vill att halsmudden ska vara. Säg 3 cm = 6 stycken rutor.

Sedan viker du tröjan (framstycket) vertikalt på mitten, så att halsringningen är ett halvt V.

Lägg den rutade remsan mot halsringningen och klipp bort det hörn som sticker ut över tröjviket — du vill ha en linje som förlänger det vertikala vecket rätt upp. Och klipp inte i tröjan.

klipp till halsmudden

Sedan tar du din rutremsa med avklippt hörn och använder den för att beräkna hur många maskor du behöver minska (eller öka, beroende på hur du stickar den) per sida i själva V:et.

mer v-ringning

Snedkantad halskant special!

En tv-stick-vänlig halsringning får du om du stickar en snedremsa istället för en vanlig resårmudd. Till exempel genom att öka en maska i början, och minska en i slutet, av vartannat varv.

En lagom lång snedremsa är 3/4 av halsringningens omkrets.

Halskant med stickad snedremsa.

Hållbar och smidig halskant = dubbel resårmudd

Ska du sticka resår till en halskant, eller till ärmmuddar? Satsa på en dubbel resårkant istället för elastisk avmaskning!

Att maska av elastiskt i slutet av din stickade halskant är smart. Men ännu smartare är att strunta i avmaskningen. Faktiskt.

Sticka istället en dubbelt så lång (eller hög) resår som du hade tänkt, vik den på mitten och sy fast den vid upplockningskanten med kaststygn. Smidigt, lagom åtsittande och slitstarkt — kan det bli bättre?

Så här syr du fast en dubbel resårkant

På bilderna ser du en halsresår stickad i två färger, och med en vikkant i aviga maskor. Det passade till den färgglada tröjan, men det fungerar på precis samma sätt i enfärgad ribbstickning och utan vikkant.

 • När resårmudden är dubbelt så lång som du vill ha den, låt maskorna sitta kvar på stickan eller stickorna, efter att du stickat sista maskan på varvet.

 • Knipsa av garnet. Du behöver en rejäl längd att jobba med, minst dubbelt så lång som omkretsen på halsringningen.

 • Trä garnänden på en trubbig nål.

 • Ta en titt på avigsidan och leta reda på de små maskböjarna som avslöjar var du plockade upp maskor. Matcha den första maskan på vänsterstickan med böjen på den först upplockade maskan. Den sitter en aning snett under den första maskan på varvet. Kör upp nålen först i maskböjen, sedan i maskan på vänsterstickan. (Du kan välja mellan att hela tiden sy uppåt eller hela tiden sy nedåt. Håll dig bara till en riktning!)

Sticka dubbel halskant: sy fast maskorna från stickan med kaststygn i maskorna som du plockade upp längs halsringningen.

 • Dra åt garnet, lite lagom. Inte löst, inte heller för hårt.

 • Pilla loss maskan från vänsterstickan.

 • Kör upp nålen i nästa upplockningsböj, sedan i nästa maska... och så vidare.

Smidigt på avigsidan, osynligt på rätsidan - så här stickar du en dubbel halskant i resårstickning.

Kaststygnen är osynliga från rätsidan, och sömmen blir väldigt elastisk.

Kan bli väldigt elastisk. Tänj för säkerhets skull ut halsringningen ordentligt innan du fäster tråden.

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!