Sticka Hello Kitty? Så här stickar du tröjor, väskor, kuddar — med vilka motiv du vill

Dyrkar du Hello Kitty lika mycket som du älskar stickning och virkning? Eller vill du sticka handledsvärmare med dödskallar, en Elvis Presley-kudde, benvärmare med eldsflammor eller Musse Pigg-motiv? Lär dig hur du hittar stickbeskrivningar eller gör egna stickmönster med valfritt motiv, och i den storlek och masktäthet som passar dig och dina restgarner.

Sugen på att sticka en Hello Kitty-tröja, eller kanske en tröja med Musse Pigg? Då kan du göra dina egna stickmönster!

Varför väljer en någorlunda vuxen kvinna att sticka Hello Kitty? Jo, jag lever för att sticka motivtröjor, kuddar, vantar, mössor och annat med dödskallar och Musse Piggar och Batmän. Om det vore möjligt och moraliskt skulle jag både adoptera och gifta mig med intarsiastickning, eftersom:

 • Intarsiastickning med knasiga motiv är restgarnsslukaren numero uno. Det är ett utmärkt sätt att få användning för de där hundratals smånystanen i olika färger som du har behållit i flyttkartonger för att de "kan vara bra att ha". (Och en god ursäkt för att fortsätta spara en enstaka meter i limegrönt. Kanske behöver du sticka ett kattöga nästa år?)

 • Ibland är en välplacerad Batman-fladdermus eller Nine Inch Nails-logga på en tröja det enda sättet att få maken och barnen att bära handstickat.

 • Och som gammal punkare älskar jag att skända varumärken inom den globaliserade underhållningsindustrin som hjärntvättar våra barn, även om det är en vuxet menlös protest att sticka Hello Kitty, My Little Pony och CocaCola-loggor.

Nåväl, är du en av dem som har bönat, bett eller krävt att få "min" stickbeskrivning på den Hello Kitty-tröja som jag stickade åt dottern i återvunnen bomull/akryl? (Jag ser den som en protest; hon tycker att det är en hyllning.)

Sorry, garnvännen. Du kan inte få "mitt" Hello Kitty-mönster. Eller snarare: det är inte alls det du vill ha, om du själv vill sticka Hello Kitty.

Mina stickbeskrivningar brukar se ut som bilden till höger, eftersom jag oftast räknar ut egna mönster, efter masktätheten på mina återvunna garn och måtten på någon av mina familjemedlemmars favvotröjor.

När det gäller själva mönsterdiagrammet är Hello Kitty ett skyddat varumärke. Sanrio (Hello Kittys husse) lever på att licensiera ut kissens och kissens kompisars likhet till gosedjurs-, godis-, och klistermärkestillverkare. Det är hela deras affärsidé. Och jag är inte (längre) så punkig att jag kan tänka mig att bli jagad av varumärkesadvokater.

Sedan gillar jag inte färdiga paketlösningar. Det strider mot hela refashionista/gör-det-själv-kulturen.

Däremot kan jag lära dig hur du gör eller hittar dina egna stickbeskrivningar och stickmönster för Hello Kitty, dödskallar, [valfritt motiv], till tröjor, mössor eller prylar, i barnstorlek eller vuxenstorlek. Och detta oavsett om du är nybörjare eller lite mer erfaren.

Låter det bra? Det är lite som ordstävet säger: "Ge en man en fisk och du föder honom för en dag. Lär en man att fiska och du ger honom en ursäkt att tillbringa hela helgen i en båt." 

Och ännu bättre: Denna kurs består bara av tre (väldigt pratiga) steg: 

Generande lätt. Plattan i mattan!

1. Öva på intarsiastickning och maskstygn

O, första lektionen! För att kunna sticka en japansk katt, en dödskalle, en Kalle Anka, en stiliserad ros, eller vad du nu vill ha för motiv, behöver du lära dig två enkla tekniker: intarsiastickning och maskstygn.

*Hur* du får motivet att liksom fastna på tröjan är något som bekymrar vissa garngalningar som har kontaktat mig, och som vill sticka Hello Kitty med en "Hello Kitty-beskrivning för nybörjare".

Okej, stick-freak. Motiv, beskrivning och teknik är tre separata saker. En stickbeskrivning kan vara mer eller mindre nybörjarvänlig, men den innehåller sällan fullständig, komplett och uttömmande information om vartenda litet grepp du ska ta. Leta istället reda på teknikinstruktionerna någon annanstans. Kan vi vara överens om det? Bra. För här får du lite fingervisningar över vilka skills du behöver träna på.

Hur du stickar in motivet är inget konstigt, även om tekniken har ett knäppt namn: intarsiastickning. Min darling bland stickkonster.

I intarsiastickning stickar du fram och tillbaka i slätstickning (oftast), och "fäller in" mönstret genom att sticka med en färg i taget. Det är inte mycket knepigare än vanlig slätstickning. 

För de riktigt små och smala färgpartierna blir det enklare om du broderar med maskstygn

Tröja med Pokémon-motiv, tröja med hjärta.Pokémon-Ponyta, en blandning av intarsiastickning och maskstygn. Hjärta, enbart maskstygn.

Ta en snabbkurs i intarsiastickning och maskstygns-broderi.

2. Hitta en beskrivning på det du vill sticka

Lektion 2 i den ädla konsten att sticka Hello Kitty handlar om att glömma själva kissen eller dödskallen... och att först hitta stickbeskrivningar i den storlek och masktäthet som passar dig och dina restgarner.

"Alla stickmönster på dödskallar jag hittar är på engelska!" En av Billigt-garn.net:s läsare var inte ute efter att sticka Hello Kitty. 

Hon ville förtvivlat gärna sticka pulsvärmare, väskor, mössor, vad som helst, bara det var dödskallar på dem. Men allt hon fann på det däringa internettet var på engelska, en stickiska hon inte önskade lära sig.

Vad göra? Jo, garn-geek, det är en baggis. Dödskallar snackar inte. Även om själva *beskrivningen* på väskan är på engelska eller japanska är dödskallen inget annat än ett stickdiagram, ett motiv som inte jiddrar alls, på något språk. 

Om du hittar ett snyggt motiv eller en klurig figur i en stickbeskrivning från ett land där de pladdrar på hedniska tungomål och käkar utländsk gucka, kan du lugnt sno själva mönsterdiagrammet och leta rätt på en gratis stickbeskrivning på svenska... och sticka in motivet i den prylen.

Vad du behöver nu är alltså en beskrivning på en tröja, en väska, en mössa... eller vad du vill sticka för något. 

Du vill dessutom att den passar den person du tänker sticka till, och att den är anpassad till den garngrovlek du vill använda.

Jag föredrar som sagt att räkna ut egna modeller, eftersom jag är über-garn-matte-geekig. Och eftersom jag använder återvunna garn och stickar med så ettriga små maskor. När jag skulle sticka Hello Kitty-tröjan till dottern gjorde jag en egen beskrivning genom att mäta en köpetröja som passade henne bra, och sedan omvandla centimeter till maskor och varv efter mina provlappar. 

Men det behöver inte du göra. Det finns gott om färdiguträknade stickbeskrivningar i alla möjliga storlekar och masktätheter.

Gå till länklistan över gratis mönster-samlingar och börja leta. (Garnstudio är en bra första-instans; de listar beskrivningar efter masktäthet.)

Leta efter något som passar i storlek. Leta efter något som passar dina garn. Leta efter "basmodeller", alltså något som saknar krusiduller. Något avskalat, som får ett lyft av ditt motiv eller din seriefigur. Det ska vara slätstickat, åtminstone på det parti där du vill placera motivet, oavsett om det är bröstet, strumphälen, fickan... Och helst flatstickat, alltså inte rundstickat utan något du stickar fram och tillbaka. 

Det går att göra intarsia i fusk-rundstickning, men om du envisas med att sticka sömlöst kan det vara enklare att brodera på motivet i maskstygn helt och hållet.

Pokémon, Puma, fotboll - tre stycken stickade tröjor med motiv.Tre gånger maskstygn: Charmander-Pokémon, Puma, fotboll. Ingen intarsia här.

Har du hittat en beskrivning du kan leva med? Som passar dina garn och dina barn (eller den du tänker sticka till)? Gott, gott, då ska du ifrågasätta motivet och rita diagram.

 3. Gör eller hitta ett motiv som passar till stickning — och din beskrivning

Vi har kommit till del 3 i den lilla kursen om hur du kan sticka Hello Kitty eller något annat fräsigt motiv från populärkulturen eller sticktraditionen. Det här är kanske den allra viktigaste delen. Faktiskt. Även om den kommer sist. Just därför. För nu handlar det om att rita ett diagram som du kan sticka efter.

Dags att säga "Hello" till att sticka Hello Kitty. 

Nu behöver du ett diagram som du kan intarsia-sticka (steg 1) i din modell (beskrivningen i steg 2). Det kan vara ett du hittar på nätet eller någon annanstans, eller ett du ritar själv.

Här behöver du framför allt hålla reda på två saker för att ditt mönster inte ska mutera till ett monster:

 • Du behöver ett mönsterdiagram som är anpassat till stickning. Korsstygnsmönster duger inte.

  Om du ser en stickad ren utdragen till en tax med spretiga flätor beror det på att personen som stickade plagget använt fel sorts diagram. Slätstickade maskor är bredare än vad de är höga. Du behöver alltså "maskpapper", snarare än rutat papper. Vanligt rutat papper eller korsstygnsmönster ger fel proportioner.

 • Motivet du väljer ska passa din valda beskrivning. Och då menar jag inte att det ska vara snyggt, eller att dödskallar inte passar på haklappar eller att du inte kan sticka Hello Kitty på en manströja, utan att ha det ska ha lämplig maskbredd och varvhöjd.

  Spana in antalet maskor och varv på den beskrivning du har valt ut. Hur stort kan motivet vara? Om du stickar en bebiströja som är 60 maskor som bredast, och 90 varv upp till halsringningen, kan ditt motiv vara maximalt 40 m x 70 varv för att passa centrerat på bröstet. Om du bara vill placera en liten Musse Pigg på en stickad slips kanske den inte kan vara större än 15 maskor x 20 varv.

  Du behöver lite sunt förnuft... eller mer maskpapper. Rita upp konturerna av plaggen eller prylen du tänker sticka, och räkna hur många maskor motivet kan vara, och hur långt från kanterna du kan placera det.

Håller du de två pryttlarna i åtanke? Bra, då ska vi utforska några av mina favoritmetoder när det gäller diagramritning och att fixa själva motiven. 

1. Rita på fri hand

Om du gillar att teckna, eller åtminstone kalkera, kan du knåpa ihop ett eget motiv. Du behöver som sagt maskpapper, alltså ett rutat papper som är anpassat till stickade maskor. Och helst ett som är anpassat till den masktäthet du tänker sticka med.

Ladda ned och skriv ut "maskpapper", rutpapper för stickning.

Om du behöver lite rithjälp är målarböcker för barn bra att ha: stora motiv, tydliga konturer, inga färger som förvirrar. Du kan hitta dem på nätet också: "[namn på gubbe] coloring pages".

2. Kopiera ett färdigstickat motiv

Populära Disney-figurer som Musse Pigg, älgar och sportsymboler är lätta att ordna till genom att spana in fabriksstickade strumpor. Nej, jag skojar inte. Motiven ser ynkliga ut på sockorna men blir stora och fina i handstickning (eftersom de i original är stickade med vansinnigt små maskor). De passar bäst för tröjor och plädar och andra gigantifika projekt.

Kör en genomröjning av udda-strumplådan och se vad du hittar, annars brukar just barnsliga strumpor med knepiga gubbar vara billiga att köpa.

Och du, ta och rita över motivet på ett maskpapper. Det är omöjligt att sitta och hålla reda på stickade och ostickade maskor genom att stirra på en socka.

3. Låna något färdigritat

Personer som har betydligt mindre respekt för immaterialrätt än jag har förvandlat skyddade varumärken till färdiga stickdiagram. Du kan alltså hitta allt från Barbie till Elvis Presley till Diddl och Nine Inch Nails på nätet... åtminstone tills varumärkesadvokaterna stänger ned sidan.

Och hur hittar du dem? Googla eller Binga! Gå antingen in på Google.se eller ännu hellre images.google.se och använd sökord som [motivet du söker], knitting chart, motif, graph, intarsia, breipatronen ...

Noterade du utrikiskan där i slutet? Det är holländska. Några av mina favvo-varumärkes-skändare är från Nederländerna. Och vill du verkligen, verkligen sticka Hello Kitty efter samma diagram som jag har gjort, sök på "Caroline's truien".

4. Förvandla en bild till ett stickdiagram med datorkraft

Om du går bet på att hitta färdigritade stickdiagram kan du ändå stjäla låna en bild från nätet, och sedan omvandla den till ett stickdiagram.

För precis som det finns datorprogram som omvandlar bilder till korsstygnsmönster eller pärlplattemönster, finns det appar som anpassar dem till maskstorlek. (Och det råder verkligen ingen brist på inspirationsbilder om du vill sticka Hello Kitty, Diddle, Panfu, smileys ...)

På nätet finns till exempel gratisverktyget KnitPro, men det är lite trubbigt. Du måste förhandsbearbeta bilden en hel del. (Reducera antalet färger, krympa eller förstora; KnitPro jobbar med ett standardinställt maskantal.)

Det finns också en lite mer utvecklad variant, KnitProPlus, där du kan ställa in din egen masktäthet.

Andra verktyg som låter dig omvandla färdiga bilder till stickmönster, eller åtminstone till grunden för ett stickmönster som du sedan kan piffa på rutpapper för stickning, är StitchFiddle och FreePatternWizard.

Du kan också kombinera high tech med old school genom att ta ett färdigt motiv, uppförstorat på kopiator eller skrivare, ett maskpapper och använda ditt fönster som ett ljusbord:

Är det något du undrar om att sticka tröjor och annat med motiv? Eller om att återvinna garn? Ställ en fråga!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!