Rutpapper för stickning — rita egna stickmönster

Vill du rita egna stickmönster och -motiv med papper och penna? Ladda ned och skriv ut rutpapper för stickning, där rutorna är anpassade för stickade maskor, och gör dina egna mönsterdiagram för intarsiastickning eller flerfärgsstickning.

Vill du göra stickmönster av bilder med hjälp av papper och penna? Skriv ut rutat papper som är anpassat till stickning!

Vanligt, rutat papper är praktiskt, snudd på oumbärligt för mycket inom stickning och virkning. Men när du försöker dig på att rita stickade färgmönster som faktiskt föreställer något blir det lätt knasigt.

Det som skulle se bra ut som korsstygnsmönster eller filévirkning blir tillplattat och utdraget, helt enkelt för att stickade maskor i slätstickning är bredare än vad de är höga. Om du tolkar en kvadratisk ruta som en maska i ett diagram kan glada kossor se ut som prickiga taxar och bollar som ovala blaffor i färdigstickat skick.

En rund plätt på vanligt rutat papper blir tillplattad i stickad form, så rita direkt på maskpapper, rutat papper för stickning.Undvik tillplattade figurer, och rita direkt på rutpapper för stickning.

Så om du vill göra egna stickmönster och motiv där bilderna ska se bra, fina eller fräcka ut, till exempel till intarsiastickning eller flerfärgsstickning som fair isle eller hönsestrikk (plus maskstygns-broderi) är det bättre att rita ditt mönsterdiagram direkt på "maskpapper".

Och du kan med hjälp av smarta verktyg även fixa fram rutat papper som är anpassat till just din masktäthet.

Ladda ned och skriv ut rutat papper till stickning

Ladda ned rutat papper för stickning, i liggande och stående A4-format. (PDF-filer)

Här kan du ladda ned färdiga rutpapper där rutorna har bredd-höjd-förhållandet 4:3 eller höjd-bredd-förhållandet 1:1,33. Låter det nördigt? Låt oss vara ännu nördigare! I sticktermer motsvarar det nämligen stickfastheter som till exempel 21 m x 28 v = 10 cm eller 24 m x 32 v = 10 cm.

Ladda ned rutat papper för stickning i din egen masktäthet

Eftersom masktäthet och stickfasthet varierar nästan lika mycket som skrivna handstilar är det inte säkert att bredd-höjd-förhållandet 4:3 passar dig och det du tänker sticka. Varför inte göra ett eget rutpapper som matchar dig och dina provlappar?

  • Sajten Sweaterscapes har förberett maskpapper för en stort antal masktätheter. Dividera bara antalet varv per 10 cm med antalet maskor per 10 cm för att få fram höjd-bredd-förhållandet, och välj sedan den masktäthet som ligger närmast. 

  • Och på webbplatsen Tata-Tatao kan du få ut ett rutat papper i A4-format med rätt maskstorlek genom att fylla i din masktäthet (antal maskor/10 cm och antal varv/10 cm.)

  • Via Incompetech kan du också skriva ut anpassade, rutade papper som passar för stickning, och då behöver du fylla i bredd och höjd i antingen tum eller centimeter. Vilket kräver lite uträkningar med miniräknaren.

    Enklast är att börja med att bestämma det vertikala måttet, alltså höjden på rutan eller maskan. Säg... 0,3 cm. (Som du behöver skriva som "0.3". ) Dividera sedan antalet varv per 10 cm med antalet maskor per 10 cm, och multiplicera det med den bestämda höjden.

    Exempel: Om din masktäthet är 25 m x 34 v = 10 cm, knappa in 34/25*0,3 för att lista ut bredden eller det horisontella måttet (= 0,408).

Göra stickmönster av bild?

Vill du inte rita helt på fri hand? Har du en färdig bild eller symbol som du vill rita av på maskpapper? Enkla bilder och symboler kan du skriva ut på A4-ark, och sedan lägga maskpappret ovanpå för att kalkera motivet så gott det går i form av hela rutor. 

För att se bättre kan du använda ett fönster när solen skiner: Tejpa upp båda lappar, och använd fönstret som en sorts ljusbord för att göra konturerna tydliga.

Smart, va? Här demonstreras idén:

Och givetvis finns det gratis verktyg och appar som låter dig ladda upp bilder och sedan skriva ut dem som någorlunda okej stickdiagram, helt automagiskt. Du kan börja med dem, och sedan sköta finputsningen med maskpapper och penna.

Rekommenderade verktyg som hjälper dig att omvandla färdiga bilder eller foton till stickmönster:


Sätt nu genast igång att skapa egna stickmönster!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!