Rutpapper för stickning — rita egna stickmönster

Vill du rita egna stickmönster och -motiv med papper och penna? Ladda ned och skriv ut rutpapper för stickning, där rutorna är anpassade för stickade maskor, och gör dina egna mönsterdiagram för intarsiastickning, hönsestrikk eller annan flerfärgsstickning. Du kan också ta hjälp av webb-appar som omvandlar bilder till stickmönster. Och du: det går också att använda Excel och Google Sheets.

Rita egna stickmönster. Ladda ned rutat papper till stickning + appar.

Sugen på att rita dina egna stickmönster, alltså diagram till olika figurer och motiv? Kanske till en återkommande mönsterbård, som i hönsestrikk eller traditionell flerfärgsstickning, eller till och med en stor blaffa i intarsiastickning?

Då kan du använda olika webbverktyg och appar, till och med Excel (som du kanske redan har på datorn?), men framför allt kan du rita med papper och penna.

Då behöver du maskpapper! Alltså rutat papper för stickmönster, med rutor som är anpassade till just stickning. Jojo, du kan givetvis försöka använda vanligt, rutat papper, alltså ett sådant med kvadratiska rutor, ofta 5x5 mm stora. Sådant papper är praktiskt, snudd på oumbärligt för mycket inom stickning och virkning.

Men när du försöker dig på att rita slätstickade färgmönster som faktiskt föreställer något blir det lätt knasigt med det vanliga rutpappret.

Det som annars skulle se bra ut som korsstygnsmönster eller filévirkning blir tillplattat och utdraget, helt enkelt för att stickade maskor i slätstickning är bredare än vad de är höga. Om du tolkar en kvadratisk ruta som en maska i ett diagram kan glada kossor se ut som prickiga taxar och bollar som ovala blaffor i färdigstickat skick.

En rund plätt på vanligt rutat papper blir tillplattad i stickad form, så rita direkt på maskpapper, rutat papper för stickning.Undvik tillplattade figurer, och rita direkt på rutpapper för stickning.

Så om du vill göra egna stickmönster och motiv där bilderna ska se bra, fina eller fräcka ut, till exempel till intarsiastickning eller flerfärgsstickning som fair isle eller hönsestrikk (plus maskstygns-broderi) är det bättre att rita ditt mönsterdiagram direkt på "maskpapper".

Och du kan med hjälp av smarta verktyg även fixa fram rutat papper som är anpassat till just din masktäthet. För givetvis stickar vi alla olika hårt eller löst, oavsett vad som står på garnbanderollerna.

Ladda ned och skriv ut rutat papper till stickning

Ladda ned rutat papper för stickning, i liggande och stående A4-format. (PDF-filer)

Här kan du ladda ned färdiga rutpapper där rutorna har bredd-höjd-förhållandet 4:3 eller höjd-bredd-förhållandet 1:1,33. Låter det nördigt? Låt oss vara ännu nördigare! I sticktermer motsvarar det nämligen stickfastheter som till exempel 21 m x 28 v = 10 cm eller 24 m x 32 v = 10 cm eller 30 m x 40 v = 10 cm.

Har du gjort ett masktäthetsprov (kom ihåg att provlappa i din valda sorts flerfärgsstickning!)? Dela det antal varv du har per centimeter med det antal maskor du får per centimeter. Är det ungefär 1,3? Då fungerar det utmärkt att göra dina egna stickmönster på dessa A4-ark. Men du måste givetvis skriva ut dem på papper först.

Vill du göra stickmönster av bilder med hjälp av papper och penna? Skriv ut rutat papper som är anpassat till stickning!

Ladda ned rutat papper för stickning i din egen masktäthet

Eftersom masktäthet och stickfasthet varierar nästan lika mycket som skrivna handstilar är det inte säkert att bredd-höjd-förhållandet 4:3 passar dig och de mönster som du tänker sticka. Varför inte skriva ut ett eget rutpapper som matchar dig och dina provlappar?

  • Sajten Sweaterscapes har förberett maskpapper för ett stort antal masktätheter. Dividera bara antalet varv per 10 cm med antalet maskor per 10 cm för att få fram höjd-bredd-förhållandet, och välj sedan den kvot som ligger närmast. Är det 1,49 eller 1,16?

  • Och på webbplatsen Tata-Tatao kan du få ut ett rutat papper i A4-format med rätt maskstorlek genom att fylla i din masktäthet (antal maskor/10 cm och antal varv/10 cm.) Du kan också välja hur mycket du ska krympa rutorna, så att du kan få plats med många fler maskor och varv på varje A4-ark.

  • Via Incompetech kan du också skriva ut anpassade, rutade papper som passar för stickning, och då behöver du fylla i bredd och höjd i antingen tum eller centimeter. Vilket kräver lite uträkningar med miniräknaren.

    Enklast är att börja med att bestämma det vertikala måttet, alltså höjden på rutan eller maskan. Säg... 0,3 cm. (Som du behöver skriva som "0.3". Alltså med punkt och inte komma-tecken.) Dividera sedan antalet varv per 10 cm med antalet maskor per 10 cm, och multiplicera resultatet med den bestämda höjden.

    Exempel: Om din masktäthet är 25 m x 34 v = 10 cm, knappa in 34/25*0,3 för att lista ut bredden eller det horisontella måttet (= 0,408).

Göra stickmönster av bild? Appar, verktyg och gör-det-själv

Vill du inte rita helt på fri hand? Har du en färdig bild eller symbol som du vill rita av på maskpapper? Enkla bilder och symboler kan du skriva ut på A4-ark, och sedan lägga maskpappret ovanpå för att kalkera motivet så gott det går i form av hela rutor. 

För att se bättre kan du använda ett fönster när solen skiner: Tejpa upp båda lappar, och använd fönstret som en sorts ljusbord för att göra konturerna tydliga.

Smart, va? Här demonstreras idén:

Och givetvis finns det gratis verktyg och appar som låter dig ladda upp bilder och sedan skriva ut dem som någorlunda okej stickdiagram, helt automagiskt.

Du kan börja med dem, och sedan sköta finputsningen med maskpapper och pennor. Gärna med suddbara färgpennor, som Frixion. Eller så kan du använda ett separat ritprogram, om du föredrar det.

Då behöver du givetvis först hitta och ladda ned en bild, och sedan ladda upp den i de olika webbverktygen.

Du kan göra ett stickmönster av en färdig bild. Här hittar du verktygen som hjälper dig.

Till min diskotröja i återvunnet ullgarn och strumpgarnsrester laddade jag ned en ikon från sajten The Noun Project, sparade bilden i olika storlekar på datorn, och laddade sedan upp dem i webbverktyget KnitProPlus. Därifrån fick jag en pdf som jag kunde kladda loss på. Men det finns andra webb-appar som gör ungefär samma sak.

Ett stickdiagram om du vill sticka ett garnnystan som motiv.

Tre verktyg (webb-appar) som gör stickmönster av bilder

Det finns flera verktyg som låter dig göra stickmönster av en bild, och här är tre av mina favoriter.

För att testa dem lät jag var och en av webb-apparna översätta en ikon som föreställer ett garnnystan, från The Noun Project, till mönsterdiagram med ett stickmönster som är ungefär 40, 50 maskor brett.

Så här kan du göra ett eget stickmönster från bild.

KnitProPlus. En gammal, gammal goding som fortfarande fungerar, häpnadsväckande nog. När du har laddat upp din bild får du skrolla ned lite på sidan för att hitta länken "Download your converted file". 

Stickdiagram över ett garnnystan, gjort med Stitchfiddle.

StitchFiddle är mer en aning mer avancerat, och har den fördelen att du lätt kan reducera antalet garnfärger (för ett tydligare mönsterdiagram), och att du kan dutta och sudda färgrutor direkt i verktyget. Du behöver ett gratis-konto för att kunna ladda ned.

Vill du göra ett stickmönster av en bild? Då kan du använda verktyget FreePatternWizard

FreePatternWizard har mer eller mindre avancerade funktioner, beroende på om du är gratismedlem eller inte. Bland annat kan du reducera antalet färger. Och du kan skriva ut ditt stickmönster för att dutta i rutor för hand.

Rita dina stickmotiv i Excel eller Google sheets

Föredrar du att jobba digitalt i datorn framför att kladda med papper och penna? Om du har Office-paketet eller ett Google-konto har du faktiskt redan en app för att rita egna stickmönster. Jajamensan, du kan använda antingen Excel eller Google Sheets som rutade papper anpassade till stickade maskor, där varje cell motsvarar en maska.

Visst, programmen används vanligen för mer eller mindre avancerade beräkningar, men de fungerar också finemang att rita i. Särskilt när det gäller att fylla en eller flera rutor med färger, och att kopiera och radera stora sjok. Vill du testa hur en mönsterbård i hönsestrikk verkligen kommer att se ut? Kopiera bara motivet på en lång rad.

Du kan rita egna stickmönster (alltså motiv) i Excel eller Google Sheets.

När jag knåpade ihop mina leopardvantar av återvunnet ullgarn kluddade jag leopardfläckarna i Excel för att lätt kunna spegelvända dem till en höger- och vänstervante. Sedan skrev jag ut stickmönstret på papper, för att pricka av vilka maskor jag skulle sticka.

Problemet med dessa kalkylblad är förstås, precis som med vanligt, rutat papper, att cellernas storlek inte brukar motsvara det bredd-höjd-förhållande som slätstickade maskor har. Men det kan du lätt ändra!

Och för att ta en genväg kan du ladda ned färdiga, digitala maskpapper ur mina egna samlingar. (OBS! De är bara testade på datorer, ej mobiler eller surfplattor.)

Sätt nu genast igång att skapa egna stickmönster!


Spara sidan till senare stickäventyr:

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!