Fingervirkning: Den felande länken i fingerpåtning + massor av idéer!

Maria har precis börjat fingerpåta... eller fingervirka... Det borde kanske heta det mer svengelska "fingersticka"? Hur som helst har hon upptäckt att det inte alltid är så lätt att göra sådant som varje unge klarar av. Psst! Du ska få lära dig! Och dessutom få idéer till vad du kan göra med snoddarna eller fingerormarna.

Vad kan du fingervirka? En en orm, så klart. Eller en mössa, en matta, en kanin, en fjäril...

Okej, fingervirkning. Fingerstickning. Fingerpåtning. Första regeln när du stöter på något knepigt som sägs vara "så enkelt att ett barn kan göra det": hitta ett barn och fråga ungen hur hen gör.

Andra regeln är... Det finns ingen andra regel. Fråga ett barn.

Marias problem var att hon försökte fingervirka... -påta... -sticka... en korv. Hon ville inte påta fram och tillbaka, utan rundsticka en grov i-snodd på ena handen. Alltså använda fingrarna som en riktigt stor påtdocka. Fast utan hålet i mitten, för stigmata och fingervirkning hör inte riktigt ihop.

(Vill du påta något större än de tre, fyra maskor du får plats med på fingrarna? Då kan du tillverka en egen påtring, påtram eller "Quick knit".)

Var var jag? Jo, Maria försökte rund-fingervirka, och på baksidan fick hon en lång tråd, snarare än en rund ormsnygging.

Barn kan garn (och att fingervirka)

Och vad är lösningen? Fråga ett barn ... jag tog ett av mina egna, som var flitiga snattare av mina restgarn ... och du får svaret: "Jamen, det är ju bara att dra i ormen!"

Javisst! Det blir en tråd på baksidan, men när du drar i det fingervirkade justerar maskorna sig och den långa tråden äts upp av de tre eller fyra maskorna.

fingervirkning av snodd eller orm

Fast du ska förstås inte vänta tills du har en gigantisk trasselsudd, utan dra till efter varje eller vartannat rundvarv. Det kan kidsen tala om för dig. "Då ser det ut som att du har virkat längre, också." 

Och har du ingen aning om hur fingervirkning... -påtning... -stickning... går till, fråga en knodd. Inga barn till hands? Det finns gott om ungar i världen och på YouTube.

Videokurser i fingervirkning (barn ingår)

Precis som i annan påtning plus stickning och virkning finns det flera versioner av fingervirkning. Skillnaden ligger i hur du sveper garnet runt olika antal fingrar, och huruvida du påtar fram och tillbaka eller runt. Prova olika metoder för att se vilka som passar ditt hand- och sinnelag bäst! För fler varianter, spana efter "finger knitting" på YouTube.

Aktivera spegelneuronerna och imitera fingervirkning från fel håll! Här har du ett flickebarn som fingervirkar... -påtar... -stickar av fluffigt, gräs-likt garn (vill ha!) till gräslig musik. Stäng av ljudvolymen på datorn (särskilt om du tittar medan du är på jobbet):

Slöjdlektion har en ännu tydligare rund-fingervirkningsdemonstration, ur påtarens synvinkel, också med jobbig musik:

Plattare fingervirkning eller fingerpåtning (fram och tillbaka):

Vad sägs om att fingervirka något riktigt brett, som en filt eller en sjal? Om du fingervirkar fram och tillbaka får du slätstickade remsor som du kan fingervirka ihop direkt medan du påtar en ny remsa. Och till och med få en resårstickad look:

Föredrar du stillbilder? Slöjd-detaljer har en steg för steg-instruktion med foto och text.

Vad kan jag fingervirka? Idéer till fingervirkning

Varför inte fingervirka ett hårband?

Förutom att fingervirka en snodd kan du också fingerpåta en lång snodd, eller en ännu längre snodd, eller väldigt många, långa snoddar... Har du fingerpåtande barn hemma har du säkert en samling av just detta, möjligtvis under kodnamnen "ormis", "hopprepet", "snöret" och "Guinness rekordbok".

Ja, vad är egentligen världens längsta fingervirkning? Rekordet som sattes 2016 är på 19369,5 meter.

Siktar du på något annat än att bräcka dina ungars världsrekordförsök kan du använda dina överblivna päls- och effektgarn till att fingerpåta... -virka... -sticka... en mycket slank men ändå snygglig sjal. Eller ett hårband. Eller ett skärp

Du kan också använda snoddarna som jättetjockt bandgarn, och handvirka eller armsticka en halsduk av det. Drops design/Garnstudio kombinerar till exempel fingervirkning och armstickning i en tubhalsduk. (Demonstrerat med dyra köpegarner.) Och Rito visar hur du armstickar en tjock filt av en lång fingervirkad snodd.

Du kan även fingersticka en halsduk av ditt fingervirkade garn. Det vill säga använda fingrarna som en sorts stickor, efter att du använt fingrarna som en påtdocka.

Annars är fingervirkade snoddar lika mångsidiga som de snoddar du gör på påtdockor, det vill säga... inte särskilt. Men tjockare. Och så mycket skojigare.

Och förutom att fingervirka ihop remsorna, som i videon ovan, kan du dessutom väva och sy ihop dina påtade snoddar för att göra något fräckare.

Två olika långa fingerormar kan du sno ihop till en fingervirkad kanin, även om det krävs fastlimmade ögon och tänder för det rätta kaninstuket. Eller så kan du svepa ihop en fjäril.

Om du fingervirkar med rep eller snöre — och bara två maskor — får du rätt tjocklek för att snurra ihop ett grytunderlägg

Lekolar har simpla instruktioner på hur du snor ihop äggkoppar av fingervirkade bitar av tjockt garn.

Och du kan också sy ihop rund- eller fram-och-tillbaka-fingervirkade snoddar till ett snajsigt kuddfodral (åtminstone framsidan till ett dito).

Om du fingervirkar i rätt färger kan du göra en regnbågs-halsduk med moln.

Flera fingerstickade längder kan du väva ihop till en matta. En väldigt luftig matta, men ändå. Kanske bättre som filt, va?

Eller snurra ihop dina fingervirkade längder och sy ihop till en annan sorts matta. I originalbeskrivningen används korvar påtade på en Sticklisa (påtdocka).

Och vad sägs om en dörrgardin? Komplettera dina snoddar med pärlor eller bjällror för den rätta looken.

Fyra fingerormar + ett garnnystan + två ögon = en bläckfisk!

Tre fingerstickade längder kan monteras till ett öronvärmande pannband.

Fingervirka två längder och förvandla dem till ett hårband med blomma.

Varför inte fingerpåta och limma ihop till ett gäng djuröron till utklädningslådan? (Eller för att pynta din bebis inför roliga Instagram-bilder.)

Om du har fingerpåtande barn i din närhet kan de hjälpa dig att påta alla de fingerormar som behövs till en vävd och fingervirkad mössa.

Och idéer (snarare än beskrivningar) till allt från hängmattor till dockkläder finns också i den webb-återgivna gamla boken "Spool Knitting", där snoddarna är påtade på endast två pluppar/pinnar/varenuheter, nästan som en påtgaffel.

Min begåvade dotter, som en gång i tiden var ett barn och därför fortfarande hade svar på livets svåra frågor, kom på idén att använda fingervirkade snoddar som stickgraffiti eller garnbombning.

Okej, det kanske inte är det snyggaste sättet att visa upp subversiv stickning i offentliga miljöer, men jäklar i min lilla låda vad snabbt det går att knyta fast snoddarna jämfört med att tråckla fast lyktstolpekoftor.

Ett snyggt användningsområde för fingervirkade korvar är däremot som smycken. Närmare bestämt halsband av vanliga garn.

Eller armband, till exempel av trikåremsor:


Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn!

Har du återvunnit garn och sedan stickat eller virkat något nytt av garnet? Visa upp ditt projekt!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!