Fingervirkning: Den felande länken i fingerpåtning 

Restgarnsidéer:  Tips och tricks:

Maria har precis börjat fingerpåta ... eller fingervirka ... Det borde kanske heta fingersticka? Hur som helst har hon upptäckt att det inte alltid är så lätt att göra sådant som varje unge klarar av. Psst! Du ska få lära dig! Och dessutom få lite idéer till vad du kan göra med snoddarna.

Okej, fingervirkning. Fingerstickning. Första regeln när du stöter på något knepigt som sägs vara "så enkelt att ett barn kan göra det": hitta ett barn och fråga ungen hur han gör.

Andra regeln är ... Det finns ingen andra regel. Fråga ett barn.

Marias problem var att hon försökte fingervirka ... -påta ... -sticka ... en korv. Hon ville inte påta fram och tillbaka, utan rundsticka en grov i-snodd på ena handen. Alltså använda fingrarna som en riktigt stor påtdocka. Fast utan hålet i mitten, för stigmata och fingervirkning hör inte riktigt ihop.

Var var jag? Jo, Maria försökte rund-fingervirka, och på baksidan fick hon en lång tråd, snarare än en rund ormsnygging.

Barn kan garn

Och vad är lösningen? Fråga ett barn ... jag tog ett av mina egna, som är flitiga snattare av mina restgarn ... och du får svaret: "Jamen, det är ju bara att dra i ormen!"

Javisst! Det blir en tråd på baksidan, men när du drar i det fingervirkade justerar maskorna sig och den långa tråden äts upp av de fyra (eller fem, om du också använder tummen) maskorna.

fingervirkning av snodd eller orm

Fast du ska förstås inte vänta tills du har en gigantisk trasselsudd, utan dra till efter varje eller vartannat rundvarv. Det kan kidsen tala om för dig. "Då ser det ut som att du har virkat längre, också." 

Och har du ingen aning om hur fingervirkning ... -påtning ... -stickning... går till, fråga en knodd. Inga barn till hands? Det finns gott om ungar i världen och på YouTube.

Videokurs i fingervirkning (barn ingår)

Här har du ett flickebarn som fingervirkar ... -påtar ... -stickar av fluffigt, gräs-likt garn (vill ha!) till gräslig musik. Stäng av volymen på datorn (särskilt om du tittar medan du är på jobbet):

Slöjdlektion har en ännu tydligare rundstickningsinstruktion, också med jobbig musik:

Plattare fingerstickning eller fingerpåtning:

Vad kan jag fingervirka? Förutom en snodd, alltså?

Förutom att fingervirka en snodd kan du också fingersticka en lång snodd, eller en ännu längre snodd, eller väldigt många, långa snoddar ... Ja, har du fingerpåtande barn hemma har du säkert en samling av just detta, möjligtvis under kodnamnen "ormis", "hopprepet", "snöret" och "Guinness rekordbok". 

Siktar du på något annat än att bräcka dina ungars världsrekordförsök kan du använda dina överblivna päls- och effektgarn till att fingerpåta ... -virka ... -sticka... en mycket slank men ändå snygglig sjal. Eller ett hårband. Eller ett skärp. 

Du kan också använda snoddarna som jättetjockt bandgarn, och handvirka eller armsticka en halsduk av det. Drops design/Garnstudio kombinerar till exempel fingervirkning och armstickning i en tubhalsduk. (Demonstrerat med dyra köpegarner.)

Annars är fingerstickade snoddar lika mångsidiga som de snoddar du gör på påtdockor, det vill säga ... inte särskilt. Men tjockare. Och så mycket skojigare.

Du kan dessutom sy ihop dina påtade snoddar för att göra något fräckare.

Om du fingerstickar med rep eller snöre får du rätt tjocklek för att snurra ihop ett grytunderlägg.

Lekolar har instruktioner på ett fingervirkat och filtat sittunderlag (doc-fil).

Och du kan också sy ihop rund- eller fram-och-tillbaka-fingervirkade snoddar till ett snajsigt kuddfodral (åtminstone framsidan till ett dito).

Om du fingervirkar i rätt färger kan du göra en regnbågshalsduk med moln.

Flera fingerstickade längder kan du fläta ihop till en matta. En väldigt luftig matta, men ändå. Kanske bättre som filt, va?

Och vad sägs om en dörrgardin? Komplettera dina snoddar med pärlor eller bjällror för den rätta looken.

Tre fingerstickade längder kan monteras till ett öronvärmande pannband.

Fingervirka två längder och förvandla dem till ett hårband med blomma.

Eller varför inte fingersticka och sy ihop till ett gäng djuröron till utklädningslådan?

Om du har fingerstickande ... -virkande ... -påtande barn i din närhet kan de hjälpa dig att påta alla de snoddar som behövs till en mössa.

Stickgraffiti med fingervirkning

Och idéer (snarare än beskrivningar) till allt från hängmattor till dockkläder finns också i den webb-återgivna gamla boken "Spool Knitting", där snoddarna är påtade på endast två pluppar/pinnar/varenuheter.

Min begåvade dotter, som alltså är ett barn och därför fortfarande har svar på livets svåra frågor, kom på idén att använda fingervirkade snoddar som stickgraffiti eller garnbombning.

Okej, det kanske inte är det snyggaste sättet att visa upp subversiv stickning i offentliga miljöer, men jäklar i min lilla låda vad snabbt det går att knyta fast snoddarna jämfört med att tråckla fast lyktstolpekoftor.

Ett snyggt användningsområde för fingervirkade korvar är däremot som smycken. Närmare bestämt halsband av vanliga garn.

Eller armband, till exempel av trikåremsor:

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare