Gör din egen 'Quick knit' + mönster till stickring, stickram, påtring, stickharpa

Om du köper en stickring heter den säkert 'Quick knit' eller 'Knifty knitter', även om det egentligen handlar om påtning, inte stickning. Men du kan lika gärna tillverka en stickram, påtring, påtbräda, påtcirkel eller stickharpa själv, plus hitta gratis-beskrivningar som är så lättbegripliga att du kan följa dem på video!

Har du en "Knifty knitter", alltså en stickring, påtbräda eller påtcirkel? Ja, tänk dig en påtdocka eller en Sticklisa, den mulliga modellen.

Grattis!

En stickharpa eller påtring är en makalöst skojsig leksak.

En Quick Knit eller Knifty Knitter. Eller snarare en påtring eller stickharpa

Jag hade en när jag var ... åtta, nio? "Virkram", var det någon som sa. Men är inte det något helt annat? Nu har jag i alla fall bara två, varav en för tunna strumpor.

En stickring eller påtring passar den garngalning som vill ha lite variation eller som tycker att det är jobbigt eller omöjligt att sticka med två eller flera stickor. Den passar till och med dig som inte kan använda båda händerna. Jorå, det går att påta med en virknål eller lyftkrok i munnen, och Textil och tips beskriver hur du kan påta med enbart en hand.

Med en påtbräda eller stick-harpa kan du enligt reklamen "sticka utan stickor". Fast om vi ska vara så där überpetiga handlar det inte alls om stickning, utan just om påtning.

Det är viktigt att påpeka. Inte bara för att det är kul att märka ord, utan för att påtning är en egen konstart. Jo, det är öglor i öglor, precis som i stickning, men handgreppen skiljer sig åt. När du påtar kan du även skapa strukturmönster som du inte kan åstadkomma med vare sig stickning eller virkning.

Så nej, att du är skicklig på att sticka innebär inte automagiskt att du kan påta, och den som har lärt sig att först göra räta och aviga maskor på en påtcirkel kan inte omedelbart plocka upp ett par stickor och trolla fram ribbstickning.

Precis som på en påtdocka kan du använda en stickring eller påtcirkel för att sticka, förlåt påta, runt eller fram och tillbaka. Fast på en vanlig Sticklisa (eller dina fingrar) blir det bara fyra eller fem eller sex maskor.

Gör din egen "Quick Knit"-kopia (påtbräda, påtram eller stickring)

En stickharpa är också något som du kan knåpa ihop själv, eller tvinga en hårdslöjdare att ge dig i julklapp. Och tänka sig, då kan du sticka med smånubb! Även om du redan äger en Quick Knit eller Knifty Knitter kanske du behöver en med fler eller färre piggar?

  • Septemberbacken ger mått och instruktioner till en påtbräda som du kan såga till, med beskrivning till en halsduk. (Via Internet Archive.)

  • Min goa familj bjussar både på påtbrädesinstruktion och stickidéer. (Via Internet Archive.)

  • Förvandla en stadig pappkartong till en stickring som du till exempel kan påta en halsduk på. Sidan är på spanska, så klicka på "ver más" för att se steg för steg-fotografierna.

  • Och av en bit wellpapp kan du skära till en påtram som heter duga! Video-instruktionerna är tillräckligt tydliga för att du ska kunna följa dem med ljudet avslaget, annars får du avnjuta lite spanska.

  • På Loom knitting help hittar du instruktioner för att konstruera egna påtdockor, stickharpor och en påtbräda av en konservburk. Klicka dig vidare för ljuvliga påtidéer.

  • Vill du ha en riktigt maffig stickring? Använd en hink, böjda ståltrådssnuttar och ... tejp?

  • Om du bara vill göra fram och tillbaka-stickning fungerar det bra med en bräda och ett gäng smånubb.

  • En videoinstruktion för hur du tillverkar en påtbräda för fram och tillbaka-påtning av en trälist och dubbla spikar... plus använder ett sugrör som garnledare!

  • Gör en påtcirkel för strumpstickning av småspik och en träbokstav.

Gratis mönster med video-beskrivningar till "Quick Knit" och andra påtbrädor och stickringar

A N N O N S
Köp stickring från Adlibris
Köp stickring från Adlibris


A N N O N S

Det är inte bara mössor och halsdukar som du kan påta ihop. Nej då, det finns massvis med läckra gratisbeskrivningar för dig som stickar på harpa. Här är en favoritlista över enkla och avancerade mönster.

Viss maskhantering och mönsterpåtning kan vara lite knepig, men själva beskrivningarna är så lätta att du följer dem på video, från uppläggningen till avmaskning och eventuellt färgbyte.

Länge leve Internet! Viva paus- och tillbakaspolningsknappen! YouTube regerar!

Sticka vantar på påtring
YouTube-användaren Vikutooria demonstrerar hur hon stickar en (herr)vante på 22 piggar på en Quick Knit. Fast det går förstås bra med en annan påtring eller påtbräda. Hon visar också hur du stickar, förlåt *påtar* ribbstickning.

Påta en mössa på påtcirkel
Okej, mössor och påtringar hör liksom ihop. Här demonstrerar Lisa Nidsjö hur du påtar en mössa.

Påta en halsduk på en påtram
Ja, hur gör man för att påta på en påtram? Lisa Nidsjös videoinstruktioner är mycket tydliga.

Sticka sockor på en stickring
24 piggar krävs för att sticka eller påta dessa stiliga sockor med mudd i två färger och häl och tå i avvikande färg.

Påta torgvantar
En rund stickharpa måste du ha för att kunna rundpåta dessa fina torgvantar (alltså fingerlösa vantar). Och 24 piggar ingår i grundbeskrivningen.

Sticka en tröja på påtcirkel
31 piggar är det i originalbeskrivningen, men det går förstås att anpassa för en större eller mindre tröja.

Sticka en väska med stickharpa
Du behöver en Knifty Knitter eller en påtbräda med minst 36 piggar för att sticka denna väska med handtag.

Påta en grytlapp
En utmaning som heter duga: Kan du påta en kvadrat i rätstickning? En kvadrat som du kan använda som till exempel en grytlapp? Här får du påt-tricks!

Påta ribbstickade benvärmare
Om du har klickat dig igenom video-beskrivningarna så här långt vet du att jag har en favorit bland stickharp-isterna på YouTube. Så här kommer en till — ett par ribbstickade benvärmare på en 30-, 31- eller 36-piggs-påtring.

Påta en halsduk med huva
Du behöver en plastpåtring eller en hemtillverkad stickharpa med minst 33 piggar för att påta denna tjusiga halsvärmare med huva.

Påta tubhalsduk och handledsvärmare
Okej, dessa videobeskrivningar ligger nu inte på YouTube, utan på Yles webbplats. Men de är himla goa ändå!

Har du tips om fler schysta video-beskrivningar som passar en Quick Knit eller liknande påtringar?

Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!