Gör din egen 'Quick knit' + mönster till stickram, påtring, Knifty Knitter, stickharpa

Sticktips och virktips: Restgarnsidéer

Tillverka din egen 'Quick knit' (stickram, påtring, påtbräda, påtcirkel, stickharpa, Knifty Knitter) plus hitta mönster där gratis-beskrivningarna är så lättbegripliga att du kan följa dem på video!

Har du en "Knifty knitter", alltså en påtbräda eller påtcirkel? Ja, tänk dig en påtdocka eller en Sticklisa, den mulliga modellen.

Grattis!

En stickharpa eller påtring är en makalöst skojsig leksak.

En Quick Knit eller Knifty Knitter.

Jag hade en när jag var ... åtta, nio? "Virkram", var det någon som sa. Men är inte det något helt annat? Nu har jag i alla fall fem, inklusive en för tunna strumpor.

En påtring passar den garngalning som vill ha lite variation eller som tycker att det är jobbigt eller omöjligt att sticka med stickor ... till och med dig som inte kan använda händerna på grund av dubbelsidig musarm. Jorå, det går att påta med en virknål eller lyftkrok i munnen.

Med en påtbräda eller stick-harpa kan du enligt reklamen "sticka utan stickor". Fast om vi ska vara så där überpetiga kallas det egentligen påtning.

Det är viktigt att påpeka. Inte bara för att det är kul att märka ord, utan för att påtning är en egen konstart. Jo, det är öglor i öglor, precis som i stickning, men handgreppen skiljer sig åt.

Att du är skicklig på att sticka innebär inte automagiskt att du kan påta, och den som har lärt sig att först göra räta och aviga maskor på en påtcirkel kan inte omedelbart plocka upp ett par stickor och trolla fram ribbstickning.

Precis som på en påtdocka kan du använda en påtcirkel för att sticka, förlåt påta, runt eller fram och tillbaka. Fast på en Sticklisa (eller dina fingrar) blir det bara fyra eller fem eller sex maskor.

Gör din egen "Quick Knit"-kopia

En stickharpa är också något du lätt kan knåpa ihop själv, eller tvinga en hårdslöjdare att ge dig i julklapp. Och tänka sig, då kan du sticka med smånubb! Även om du redan äger en Quick Knit eller Knifty Knitter kanske du behöver en med fler eller färre piggar?

Gratis mönster med video-beskrivningar till "Quick Knit" och andra påtbrädor

Det är inte bara mössor och halsdukar som du kan påta ihop. Nej då, det finns massvis med läckra gratisbeskrivningar för dig som stickar på harpa. Här är en favoritlista över enkla och avancerade mönster.

Viss maskhantering och mönsterpåtning kan vara lite knepig, men själva beskrivningarna är så lätta att du följer dem på video, från uppläggningen till avmaskning och eventuellt färgbyte.

Länge leve Internet! Viva paus- och tillbakaspolningsknappen! YouTube regerar!

Sticka vantar på påtring
YouTube-användaren Vikutooria demonstrerar hur hon stickar en (herr)vante på 22 piggar på en Quick Knit. Fast det går förstås bra med en annan påtring eller påtbräda. Hon visar också hur du stickar, förlåt *påtar* ribbstickning.

Påta mössa på påtcirkel
Okej, mössor och påtringar hör liksom ihop. Här demonstrerar Quick Knit-krängarna Panduro Hobby hur du påtar en mössa.

Sticka sockor på en påtring
24 piggar krävs för att sticka eller påta dessa stiliga sockor med mudd i två färger och häl och tå i avvikande färg.

Påta torgvantar
En rund stickharpa måste du ha för att kunna rundpåta dessa fina torgvantar (alltså fingerlösa vantar). Och 24 piggar ingår i grundbeskrivningen.

Sticka en tröja på påtcirkel
31 piggar är det i originalbeskrivningen, men det går förstås att anpassa för en större eller mindre tröja.

Sticka en väska med stickharpa
Du behöver en Knifty Knitter eller en påtbräda med minst 36 piggar för att sticka denna väska med handtag.

Påta en grytlapp
En utmaning som heter duga: Kan du påta en kvadrat i rätstickning? En kvadrat som du kan använda som till exempel en grytlapp? Här får du tricks som heter duga.

Påta ribbstickade benvärmare
Om du har klickat dig igenom video-beskrivningarna så här långt vet du att jag har en favorit bland stickharp-isterna på YouTube. Så här kommer en till — ett par ribbstickade benvärmare på en 30-, 31- eller 36-piggs-påtring.

Påta en halsduk med huva
Du behöver en plastpåtring eller en hemtillverkad stickharpa med minst 33 piggar för att påta denna tjusiga halsvärmare med huva.

Har du tips om fler schysta video-beskrivningar som passar en Quick Knit eller liknande påtringar?

Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare