Sticka med två färger - maskor för stora/små

av Pyggis
(Kalmar)

Du behöver *inte* dödskalle-märka flerfärgsstickning. Fair isle-stickning.

Du behöver *inte* dödskalle-märka flerfärgsstickning. Fair isle-stickning.

Nu har jag i fyra dagar haft fullt krig med stickor och garn och vi är inte ense!

Jag ska sticka en tröja med så kallade snöflingor på med två färger i slätstickning med helt vanliga stickor.

Problemet eller problemen är att antingen så blir maskorna så små att de inte syns, eller stora som elefantöron och så får jag hål.

Hur jag än försöker sno garnet med varje maska eller varannan eller var tredje maska så fungerar det inte. Jag ger snart upp, vilket inte är likt mig alls. Jag är i vanliga fall envis som en get.

Kan någon vänlig själ hjälpa mig innan jag kastar allt i soporna?

Fixa till masktätheten och -snyggheten i fair isle-stickning (flerfärgsstickning, "mönsterstickning")

"Billigt garn"-Anna konstaterar att det finns tre sätt att lösa så gott som alla stickproblem, även när du stickar med flera färger: provlappar, blockning och YouTube-filmer.

Så, så, ta det lugnt. Låt inte din stickning köra med dig, utan visa vem som är boss!

Lägg ifrån dig stickningen. Den kan gott ligga och dumma sig för sig själv ett tag.

"Sno garnet", säger du. Du stickar väl fair isle-stickning, vanlig tvåfärgs- eller flerfärgsstickning där den ena tråden följer med på baksidan, va?

Då är det där med krånglande flotteringar ett mycket vanligt problem. Alltså trådarna på baksidan, garnändarna som du för tillfället inte stickar med.

De vill antingen dra till sig för tajt och stramt, och då får du yttepytte maskor och bubbligt tyg. Eller så är de alldeles för långa, så att maskorna växer och fingrar och mindre husdjur fastnar i trådarna.

(Av vad jag kan se av stickbeskrivningen finns det partier med bakgrundsfärg i 11 maskor, och det kan vara tillräckligt för att orsaka huvudvärk och panikkänslor.)

Lösningen på detta klassiska trassel är att disciplinera din stickfasthet genom lite, lite träning. Och att välja och vraka bland de många tips och tricks som andra flerfärgsstickare kör med.

Du kan nämligen inte ha exakt samma stickstil när du samtidigt stickar med två färger, eller flera, som när du stickar med en färg i taget. (Som du gör när du stickar motiv i intarsiastickning.)

Det kan räcka med att du stickar lite långsammare och lite lösare än normalt, som Hippstick påpekar:


När ska du göra provlappar? Alltid

Låt stickningen ligga där den ligger, och ta istället fram lite extra garn och stickor för att testa att sticka två snöstjärnor på en provlapp.

Och om du ska rundsticka handledsvärmare, vantar eller tröjor stickar du förstås en provtub istället.

Sticka alltid provlappar när det är något som är knepigt eller ovant eller svårbegripligt med dina maskor. Det är bättre att träna och misslyckas i mindre skala än att messa till hela live-stickningen.

Det första du ska träna på är att mata fram stickade maskor ordentligt på högerstickan innan du byter färg, och inte låta det redan stickade knöla ihop sig. Som i den här filmen från Garnstudio/Drops design.

Notera särskilt tillfället där demostickaren justerar garnslamsan i efterhand när hon har stickat en första maska i en ny färg. Det är inte fusk, utan smart. Och om du har tålamod att titta på filmen i mer än fyra minuter får du också tips för flerfärgsstickning på avigsidan:


Prova en annan garnfattning, som att sticka med en färg i varje hand

I Garnstudio-instruktionen håller stickaren både bakgrundsfärgen och mönsterfärgen över vänster pekfinger.

Det fungerar, men är inte optimalt. För att få jämna maskor i flerfärgsstickning måste du även hålla reda på vilken av garntåtarna som är den dominerande färgen.

Se hur till exempel Clara Falk håller trådarna för att den färg som ska synas mest (mönsterfärgen) ska hamna rätt. Annika Odelstad håller i färgerna på liknande sätt.

För att hålla reda på mönster- och bakgrundsfärg kan du dessutom hålla garnändarna med hjälp av "krysset", som Heléne Wallin demonstrerar. Den tråd du tar underifrån blir då den som syns mest.

Många tycker att det är enklare och mindre trassligt att använda två garnledarfingrar, som pekfinger och långfinger. Så gör till exempel Anna Fahlgren, som har fler smarta tips för flerfärgsstickning, särskilt i rundstickning:


Och andra håller garnen i två händer, en färg i vardera hand. Alltså en kombination av "vanlig" stickning och stickning med ... kast.

Här är en demonstration med tvåhandsfattning (på engelska), från rätsidan:


Och så här fungerar det att sticka flerfärgsstickning med aviga maskor, med en färg i vardera hand:


För långa masktrådar på baksidan, de jobbiga flotteringarna

Den tredje delen i videoserien handlar om hur du fångar in och låser på tok för långa bakomliggande garnändar medan du stickar:


Sticka med tre färger, då?

Att sticka med tre färger är precis som att sticka med två. Förutom att du har en tråd till:


Blockning löser det som provlappar inte fixar

Du låter väl stickningen ligga kvar och skämmas?

När din provlapp är stickad, tvätta den, spänn ut den och låt den torka. Det som kallas för att "blocka" på stick-svengelska och våtspänning på svenska.

De problem som inte provlappar löser brukar nämligen fixa sig alldeles utmärkt efter tvätten. Och det inkluderar ojämna maskor i fair isle-stickning.

Om du är nöjd med din provlapp kan din stickning få komma fram ur skamvrån. Annars stickar du en provlapp till.

Någon som har andra knep för jämnare maskor i tvåfärgsstickning och flerfärgsstickning?

Kommentarer till Sticka med två färger - maskor för stora/små

Klicka här för att kommentera

Ett tips
av: rubbad

Jag som stickar med en färg i varje hand, alltså "kastar" jag med höger hand och stickar som vanligt med vänster. Har läst tipset att låta bakgrundsfärgen vara i vänsterhanden och kontrastfärgen i höger hand. Tydligen blir ofta "kastade" maskor lite större och lösare, och alltså poppar de ut tydligare från bakgrunden.

Ett tips till
av: rubbad

Jo, mitt andra tips! ÖVNING! Det första jag stickade i fair isle var inte mycket att hänga i julaträdet, det tar ett gäng maskor innan man får in flytet helt enkelt.

Avigan-ut på strumpstickor? NEW
av: Herrgårds-Katrin

Stickar vantar med strumpstickor och försöker sticka med aviga utåt för att inte sticka för hårt. Men HUR ska jag hålla de tre stickor som är "vilande"?? De är i vägen och det blir bara trassel... och jag vill inte använda rundsticka.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...