Jag undrar hur man "låter garn följa med"? (fair isle-stickning)

av Louise
(Motala)

Alltså, till exempel har jag hört att Pippitröjans mönster kräver att den ena färgen bara ska "följa med" ibland, och ibland ska den stickas med. Hur gör man?

Ursäkta om det är luddigt beskrivet, men du verkar kunna förklara tydligt.

Louise

Vanlig mönsterstickning eller flerfärgsstickning

"Billigt garn"-Anna minns sina första stickade kuddar med fredsmärken i mörk- och ljuslila akrylgarn.

Du pratar om min stora barndomskärlek. Det som brukar kallas mönsterstickning eller fair isle-stickning eller färöstickning eller jacqardstickning eller norsk stickning eller ... Ja, stickkonsten är gammal, snudd på uråldrig. Ibland har namngivningen präglats av geografi, ibland av vävning.

Själv kärade jag ner mig i flerfärgsstickning i och med boken Hönsestrick (en 70-talshippieklassiker), och jag pruttade ur mig världens fulaste kuddvar med fredsmärken, guldfiskar och halva gorillor. Numera är jag praktiskt taget gift med intarsiastickning.

Och hur du gör det ... Tja, det begriper du nästan lättast genom att kika på avigsidan på något fair isle-stickat. (Ytterligare en anledning till att återvinna garn. Du lär dig förbaskat mycket genom att sprätta och repa upp gamla plagg.)

Fair isle-stickning


Ser du hur vissa trådar ligger som maskar på baksidan? De kallas ibland flotteringar eller "flottörer", och är de ostickade trådarna som då har "följt med" på avigsidan medan den andra färgen blev stickad.

Du har alltså (minst) två garnfärger över ditt garnledarfinger, och medan du stickar med den ena färgen glider den andra rackaren med på avigsidan av bara farten. Eller bara och bara. Att sticka med flera färger är en aning knepigare än vanlig slätstickning och rundstickning, för det är jäkligt petigt med trådspänningen. Om du drar åt den där "följa med"-färgen för hårt börjar mönsterbårderna bubbla. Och håller du garnen för löst sväller maskorna och får norsk-stjärnorna att smälta. Plus att flotteringarna fastnar i utstickande föremål och kroppsdelar.

KnittingHelp har en utmärkt instruktionsvideo, med flera sätt att hålla garnen för att fixa trådspänningen och minska trasslet (för givetvis knipsar du inte av garnet förrän du har stickat helt klart med just den färgen):
Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...