Sticka våffelmönster — i nätpatent och ribb

Sticktips och virktips

Vill du sticka våffelmönster? Och hur stickar du nätpatent? Det finns många, många, många varianter, och tänka sig: ofta är våffelmönster och nätpatent precis samma sak. Här får du beskrivningar på fyra olika sorters stickade våffelmönster till exempelvis en tröja, en kofta eller babyplagg.

Sticka våffelmönster - beskrivningar på olika sorter, i nätpatent (och inte)

Ja, hur stickar du egentligen våffelmönster? Lite hur som helst, är det korta svaret, eftersom det är ett samlingsnamn för strukturmönster som gör dig sugen på hjortronsylt och vispgrädde.

Nej, förlåt. De kallas förstås "våffelmönster" eftersom de är upphöjt smårutiga, precis som våfflor.

Och många av de mönster som kommer när du ropar "Jag vill sticka våffelmönster!" lystrar också till namnet "nätpatent" eftersom de är lite ... nätiga. Eller? Nä, jag har ingen aning. Varför heter det ens patentstickning? Är det inlånat från tyskan?

Jaja. Nätpatentmönster förhåller sig i alla fall till patentstickning på samma sätt som mosstickning förhåller sig till resårstickning. Du förskjuter alltså patentandet (ingen etablerad stickterm) ett snäpp åt höger eller vänster vartannat varv, och det blir inte heller lika elastiskt som patentstickning.

De fyra våffelmönstrena nedan är som sagt var inte de enda stickade varianterna, så bli inte chockerad om de inte liknar de som finns i din stickbeskrivning.

Här är de fyra våffelmönster-versioner som är mina nuvarande favoriter:

Enklaste våffelmönstret i "rät-ribbstickning"
Om du byter ut de aviga partierna i ribb- eller resårstickning blir det tjusigt värre. Och enklare att sticka.

Våffelmönster i enkel nätpatent
Ett mindre bubbligt våffelmönster som är en sorts halvpatentvariant. Halvnätpatent? Näthalvpatent? Som jag beskriver den här är den inget vidare för håriga garn. Men den är väldigt enkel. Åtminstone vartannat varv.

Våffelmönster i klassisk nätpatent
Ett våffelmönster som ser dubbelt ut, och som du kan sticka med lyfta maskor och omslag, eller genom att sticka i maskan under.

Baksidan är inget vidare tjusig, men det är ändå rätsidan du vill åt.

Tunisiskt våffelmönster/vriden nätpatent
Ett något klurigare nätpatentmönster ger ett snyggt resultat, även på avigsidan! Och våffelmönstret är väldigt våffligt, så de vridna minskningarna är helt klart värt det.

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare