Laga stickat med stickad lapp

Är det ett stort hål på din stickade tröja, kofta, strumpa eller vante? Istället för att laga hålet med en stoppning kan du laga det med hjälp av en stickad lapp, som du stickar fast samtidigt som du stickar den. Lär dig hur, bild för bild!

Är det ett stort hål på din stickade tröja, vante eller strumpa? Laga hålet med en stickad lapp, istället för en stoppning. Och du stickar lappen samtidigt som du stickar fast den!

Hurra, det är ett hål på den stickade tröjan! Om du inte vill göra en vanlig vävstopp, eller brodera över ett större hål med maskstygn, kan du göra en synlig men stilig lagning med hjälp av en stickad lapp. En lapp som du stickar samtidigt som du stickar fast den. Det är alltså minimalt med sömnad inblandat, och det krävs bara lite maskstygn på slutet för att förankra lappen.

Och du behöver inte göra en slätstickad lapp, utan kan sticka den i mosstickning eller något annat strukturmönster, och till och med minska eller öka på samma sätt som underlaget är stickat. Principerna är desamma!

Hål och lagat hål, under ärmEtt hål under en ärm kan lagas med hjälp av en stickad lapp med samma minskningar som på ärmen.
Hål på stickad tröja och lagningen i form av en faststickad lapp.Du kan även sticka en lapp med ett annat strukturmönster än slätstickning. Matcha räta och aviga!

Det här behöver du för att laga stickat med en faststickad lapp

Trasig strumpa, strumpstickor, virknål, garn.
  • Ett hål!

  • Antingen restgarn av samma sort som plagget är stickat i, eller ett garn som syns ordentligt! (Men i ungefär samma grovlek som originalgarnet.)

  • Stickor som passar till garnet. Förde du anteckningar medan du stickade plagget? Då är det dags att kolla upp dem.

  • Ett par strumpstickor som du använder som maskhållare. De kan vara tunnare än de andra stickorna.

  • (Valfritt: En virknål för att underlätta maskupplockning.)

  • Lite jävlar anamma.

Så här stickar du (fast) lappen

Börja med att utvärdera hålet. Du vill att lappen inte bara täcker det trasiga, utan också är ett par, tre hela varv högre och bredare än hålet.

Ta fram dina strumpstickor, och placera dem ett just ett par hela maskor till höger och vänster om hålet, och ett par varv ovanför och nedanför hålet. Plocka upp *varannan* horisontell tråd mellan två maskor. Alltså den här: V-V (om V:et är en maska.)

Den stickade lappens ytterkanter kommer att ha maskor som är två varv höga, precis som kedjekantmaskor.

Plocka upp varannan horisontell tråd på ett par strumpstickor.

OBS! Du kan skippa att använda strumpstickor som maskhållare. Då plockar du istället upp en horisontell tråd med vänsterstickan när du kommer fram till lappens sista maska, och ser till att hoppa över en horisontell tråd nästa gång du når fram till varvets slut. Varannan horisontell tråd gäller alltså ändå. 

Plocka upp varannan horisontell tråd UTAN separata trådstickor.

Ta stickan som du tänker sticka lappen med, och plocka upp maskor ett par varv nedanför hålet, genom att pilla in stickan i den högra maskbågen i V:et.

Plocka upp maskor längs ett varv genom att stoppa in stickan i den högra maskbågen på maskans V.

Dags att sticka lappen (från de upplockade maskorna under hålet) och sticka fast den (i de upplockade trådarna på sidorna om hålet). För slätstickning på slätstickning:

Sticka räta maskor fram till den sista maskan på stickan. Gör sedan en öhpt, överdragshoptagning eller en vänsterlutande minskning: Lyft den sista maskan (som om du skulle sticka den) rät, sticka 1 m från strumpstickan i sidan, dra den lyfta maskan över den stickade maskan.

Sticka fram till sista maskan, lyft den, sticka en maska från strumpstickan, dra den lyfta maskan över den stickade.

Vänd. Avigt varv:

Lyft den första maskan (som om du skulle sticka den) avigt. Sticka aviga maskor fram till den sista maskan. Flytta över den sista maskan till strumpstickan i sidan. Sticka ihop de 2 yttersta maskorna på strumpstickan till 1 avig maska.

Sticka aviga maskor fram till den sista maskan på stickan. Flytta över den till strumpstickan och sticka ihop två aviga maskor till en avig maska.

Vänd. Rätt varv:

Lyft den första maskan rät. Sticka räta maskor fram till sista maskan. Gör en öhpt med sista m plus första m på strumpstickan.

Sticka räta maskor fram till sista maskan på stickan. Gör en öhpt av sista maskan plus en maska från strumpstickan.

Fortsätt med aviga och räta varv tills du har stickat ett par varv ovanför hålet, och även stickat av alla masktrådar från strumpstickorna.

Färdigstickad lapp, dags att sy fast den.

Sy fast lappen med maskstygn från rätsidan, i maskorna från stickan plus ett lämpligt varv ovanför hålet.

Noll koll på maskstygn? Låt mig förklara, och jag kommer att använda ordet "avigt" som om du utövade den ljuvliga maskkonsten stickning istället för att hålla på och tramsa med imiterande sömnad.

Börja med att trä in din trubbiga nål i den första maskan på stickan, från höger till vänster, precis som om du skulle sticka maskan avigt. Låt maskan glida av stickan.

För in nålen bakom de båda maskbågarna på V:et i maskan precis ovanför. För ned och upp nålen, från höger till vänster, i den vänstra maskbågen på maskan som du lät glida av (och där garnet sitter), plus avigt in i nästa maska på stickan. Låt maskan på stickan glida av.

Fortsätt så tills du har sytt fast varje maska från stickan, och avslutat med ett sista nedhugg i den sista maskan från stickan, ut på avigsidan.

Puh. Om dina stygn ser ut som stickade maskor har du gjort rätt. Annars: Pilla upp och försök igen.

Sy fast lappen med maskstygn.

Nu då. Är det färdigt? Nix. Dags för #fästfest på avigsidan!

Din faststickade lapp är visserligen hyggligt fast-tjorvad i maskorna runt omkring hålet, men det är alltid bra att finputsa och ta i lite extra för att vara på den säkra sidan. Vilken tur att du kan använda trådändarna som blivit över från lapp-stickandet till just detta!

Granska eländet som återstår på avigsidan. Har du lösa maskor upptill och nedtill som riskerar att repas upp? Har du långa trådar på sidorna, så långa att du till och med kan väva in dem på avigsidan som de är?

Spana efter lösa maskor och långa trådar.

Inled din fästfest med att sy fast lösa maskor med kaststygn på din nystickade lapps avigsida.

Sy fast lösa maskor mot den nystickade lappens avigsida.

Hyfsa sedan till sidorna på hålet.

Om de lösa trådarna är för korta för att själva fästas, kasta fast dem mot den nystickade lappens avigsida. Gör ett litet nedtag över ett par varv på enda sidan av hålet, för sedan in nålen i en maskbåge på din nystickade lapp.

Om hålet är litet kan du direkt gå med nålen till andra sidan av hålet, fortsätt annars att kasta fast hålkanten mot lappen. Fortsätt att glest väva fast de spretande garnändarna tills allt verkar fäst, och dra inte åt tråden för hårt; då blir lappen alldeles bubblig på rätsidan.

Väv fast sidorna av hålet.

Inte så svårt, va? Om du har lagat något handstickat med en stickad lapp, varför inte visa upp den i galleriet?

Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn!

Har du återvunnit garn och sedan stickat eller virkat något nytt av garnet? Visa upp ditt projekt!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!