Ta bort noppor — hur? Och med vad?

Att ta bort noppor effektivt kan du göra med prylar som du har hemma. Här får du reda på hur du blir av med de irriterande luddblemmorna från stickade och virkade tröjor och andra kläder som du tycker om.

Karin hade noterat min uppenbara fixering vid små fjunbollar, och undrade "Hur får du bort dessa på stickade alster? Jag har även en yllematta full med noppor. Finns det något redskap för detta?".

Mer eller mindre effektiv noppborttagning.
En rakhyvel och en nagelsax är ofta bättre än särskilda noppborttagare.

Vad härligt det är att även andra människor är engagerade i kampen mot detta elände! Må fler

  • ta till mina beprövade vapen

  • kanske använda de kommersiella verktygen

  • skratta högt åt vissa YouTube-rekommendationer.

Eller ska jag inte uttrycka min glädje så högt och ljudligt? Jag menar, det är mycket möjligt att vi en dag lär oss att leva i fred och samförstånd med dem, och att samhällets attityd till dessa små luddkluddar helt förändras:

"Nämen å, vilka stiliga noppor du har! Brukar du bära väskan på höger axel?"

Och den dagen är det kanske vi noppkritiska som råkar illa ut? Som blir bekämpade med exakt samma vapen som vi riktade mot fiberflockarna?

Men okej, jag chansar:

Ja, jag är en av dem som försöker eliminera noppor så långt det går, och med nästan varje till buds stående medel. Det är en evig strid för den som inte bara gillar att utföra stickning och virkning, utan som dessutom envisas med att bära resultatet på sig.

Varför noppor, vad är grejen?

Vill du vara garanterad noppfri? Släng in tröjan eller mattan i garderoben och låt den ligga där. Tada!

Det går förstås inte att utrota dem helt, eftersom nästan alla behagliga textilier mer eller mindre får fjunblemmor.

Inte med flit. Det handlar bara om att småfibrer letar sig upp till ytan och klumpar ihop sig. Garn och tråd med långa fibrer, som lin och silke, brukar hålla sig släta och fina.

Det innebär förstås att garn och tråd som innehåller korta fibrer gärna noppar sig mera, särskilt när du utsätter dem för friktion. Som när du tvättar dem. Och bär dem. Eller använder dem på annat sätt.

Detsamma gäller för löst vävda, stickade eller virkade plagg — där är det större risk att de korta trådarna inte håller sig på plats. Eftersom stickade plagg i sig är luftigare i strukturen än vävda blir de ofta noppigare.

Mest irriterande är rackarna på syntetiska plagg, eftersom syntettrådar är starkare till sin natur än de naturliga stråna. Det är helt enkelt skitsvårt att få bort plastnoppor. Prickarna på yllekoftor? Aplätta!

Dessutom är det ett så kallat "dolt fel", det vill säga att du inte kan titta på en ny tröja eller ett nytt garnnystan och avgöra huruvida den kommer att bete sig osnyggt eller inte.

Det kan du däremot göra med en begagnad. Ännu ett argument för att återvinna garn!

Nä, det enda riktigt roliga med noppbildning är att textilindustrin kallar det "pilling". Och att det finns en "pillingskala". Tyvärr graderas den inte i "storpilla" och "småpilla" utan i siffrorna 1 till 5.

Och ja, det var bättre förr. Den textiltekniska utvecklingen har gjort att kortare och mer noppbenägna fibrer kan användas i trådtillverkningen. Och nej, det beror inte på materialsammansättningen. Om detta kan du lyssna på i avsnittet Varför är gamla tröjor mindre noppiga än nya? i Sveriges Radios Loppmarknadsarkeologerna. Hör och häpna medan du avnoppar din tröja!

Beprövade sätt att ta bort noppor

När det gäller all noppbortagning: Testa på en liten yta först! Eller som jag: På någon annans kläder. Mohahaha!

Jag har två favoritverktyg när det gäller att få bort de rackarns rackarna. Förmodligen har du dem redan hemma. De är:

  • rakhyvel
  • nagelsax.

Just så. För de flesta ytor fungerar det alldeles utmärkt med en riktigt enkel engångsrakhyvel. En med så få blad och så lite mjukgörande tramskräm som möjligt.

Spänn bara ut ytan på det du ska avnoppa och raka försiktigt medhårs, alltså i det vävdas eller stickades riktning. Korta svep! Raka bara en liten bit i taget.

Var beredd med dammsugaren också, för det kommer att ligga trådstubb lite överallt.

Rakhyveln fungerar bäst på släta plagg. För du vill ju inte raka bort något som sticker ut med flit.

Men om du då har en strukturstickad eller -virkad pryl, eller ett garn med bubblor, spröt och filijoxer? Ja, då kan du använda nagelsaxen för att helt sonika klippa bort de anstötliga klumparna, nära ytan.

Ja, det tar tid. Men det blir bra. Och har du bara ett par enstaka pluttar är det bäst att köra med nagelsaxen, oavsett hur plagget ser ut.

Fördelen med rakhyveln och nagelsaxen är de inte river upp ytan ännu mer. Om du använder pryttlar som mumsar noppor och samtidigt ruggar tyget får du bara fler ytliga fiber och fler noppor. Huva.

Och det tar oss till...

Tossiga noppigheter på YouTube

Om du googlar runt lite kan du hitta märkliga rekommendationer på redskap för noppeliminering.

Som att använda tejp.

Okej, om du täcker hela tröjan med silvertejp kommer ingen att tänka på att den är lite noppig, men här handlar det om att lyfta av irritationsmomenten med den klibbiga delen.

Vilket inte fungerar. Om de lyfts av handlar det om ludd, vilket inte är samma sak.

Sedan finns det brutala mokajänger som visserligen tar bort skönhetsfläckarna, men också sabbar ytan. Till exempel: sandpapper, gröna sidan på en kökssvamp, tvålull och krokdelen på ett kardborreband eller en papiljott.

Visst, testa själv om du vill. Jag tänker åtminstone inte göra om det på något plagg jag gillar.

Och just det, en grej till som är tokig för noppansning är fingrarna. Jaja, jag nyper när jag gör ett nopptest på begagnade tröjor från secondhandaffärer, för att se om nopporna är svårbekämpade eller enkla att ta itu med.

Men det är det enda tillfället då jag inte använder nagelsax eller rakhyvel.

Om du avnoppar stora partier med fingrarna kommer du att dra ut fibrerna, och då blir det ... ja, fler fiberanhopningar. Huva.

Kommersiella noppbortagare

Eftersom nopplopporna i dagens samhälle är lika avskydda som hårväxt på "fel" ställen på kroppen finns det också dröser med mirakelkurer ute i butikerna. Det du ska googla efter är

  • noppbortagare

  • noppkam

  • klädborste mot noppor

  • pimpsten till tröjor (som är precis samma sak som en pimpsten till fötterna, bara annorlunda förpackad).

Nu har jag bara testat noppkammen (nja) och noppborttagaren, som ser ut som en märklig rakapparat och låter förskräckligt.

Ingen av dem slår rakhyveln och nagelsaxen.

Vill du ändå ge dig på de där specialapparaterna? Testfakta testade olika noppborttagare hösten 2016. Och tänka sig — dyrast var sämst.

A N N O N S
Köp noppborttagare på CDON.com

Demonstration av ludd- och noppborttagning

I denna käcka lilla rulle får du en demonstration i konsten att ta bort ludd (tejp plus klibbig klädrulle) och noppor (pimpsten och rakhyvel):

Och i den mer kommersiella noppvärlden? Ja, den här videon vill att du ska shoppa dig ur ditt nopp-problem, men de börjar faktiskt med den klassiska saxen. Sedan följer noppkam, pimpsten och noppborttagare.

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!