Vändbara stickmönster: 12 spännande strukturmönster utan avigsida

Vill du att din stickning ska vara vändbar och se likadan ut på både rätsidan och avigsidan? Vill du ha något mer spännande än rätstickning, mosstickning och ribbstickning till dina halsdukar, sjalar, filtar, disktrasor ... eller varför inte tröjor? Här är 12 mysiga stickmönster där båda sidor är (snudd på) identiska.

Vändbara stickmönster = stickade strukturmönster som ser likadana ut på båda sidor. Gratis beskrivningar.

Låt oss vara ärliga. Det händer att stickningen har en avigsida. Ganska ofta, faktiskt.

Men du kan även arbeta med nästan magiska sticktekniker och strukturmönster där det råder kosmisk balans, där det inte går att peka ut vad som är fram och bak.

Vi talar alltså om vändbara mönster. Stickmönster som har en rätsida. Och en till rätsida.

Är det inte fantastiskt?

Utöver trotjänarna — de grundläggande teknikerna som rätstickning, mosstickning, resårstickning och patentstickning (helpatent) — finns det även mer utmanande och förbryllande och ... väldigt enkla sätt att kombinera räta och aviga så att det blir samma-samma.

Här är 12 vändbara favoriter som du kan lägga till i din mönsterrepertoar.

Varför vändbara stickmönster?

Spelar det någon roll att ett stickat strukturmönster är vändbart? Ja, det gör det.

Absolut, mönstrena är snygga till tröjor och mössor och strumpor och annat som kan ha en rätsida och en avigsida.

Men de är extra användbara till sådant där du inte riktigt kan styra över vilken sida som syns mest. Som halsdukar, sjalar, filtar, plädar, disktrasor, gästhanddukar.

Och ja, grytlappar, men se för bövelen till att sticka dem tjocka som attan om du faktiskt tänker använda dem, och inte bara hänga upp dem som dekor.

Dessutom har dessa stickade strukturmönster en annan fördel: de ligger platt.

Vissa stickstilar, som slätstickning, vill bara knorva sig. Och det ligger i slätstickningens oliksidiga natur.

Men ett stickmönster som ser likadant ut på båda sidor ligger där det ska, utan att kanterna rullar inåt. Vilket är extra bra till halsdukar, sjalar ... ja, du fattar.

(Mer intresserad av spetsstickning? Spana då in vändbara hålmönster!)

Tänk på det här när du stickar

  • Utseendet på strukturmönstret beror som alltid på ditt handlag och vilka stickor och vilket garn som du använder.

    Provlapparna som du ser i bild (inte de hemliga provlapparna till själva provlapparna, harkel, harkel) är stickade i två trådar av ett återvunnet lammull/nylon-garn. Det udda med det är att det är stumt. Alltså att det beter sig mer som ett bomullsgarn än ett ullgarn. I ett garn med stickstuds hade det sett lite annorlunda ut.

  • Färgen på garnet påverkar också. Inte själva nyansen, men strukturmönster avtecknar sig tydligast i ljusa garnfärger.

  • Beskrivningarna gäller fram och tillbaka-stickning.

  • Förkortningar är ett elände, men jag har klämt in några i alla fall. Bara för att. Det hör till. rm = rät maska. am = avig maska. 2 rm tills = sticka ihop två maskor rätt. *-* = upprepa det som står mellan stjärnorna.

Kantmaskor, hur ska de maskas mjukast möjligt?

"Innanför kantmaskor?" Extra maskor i kanterna är nästan alltid en bra idé.

Om du vill ha kantmaskor måste du lägga till dem. Så om det i beskrivningen står att du behöver ett maskantal som är delbart med 4, och du väljer 44 maskor plus 2 kantmaskor (1 i vardera sida), måste du alltså lägga upp 46 maskor.

Även om det här är strukturmönster som ligger platt, och där kanterna alltså inte rullar inåt, brukar jag ha ett par räta maskor som kantmaskor. Inklusive en kedjekant.

Med 1 kantmaska i vardera sida fungerar kedjekanten så här:

Lyft första maskan avigt (kör alltså in stickan i maskan som om du skulle sticka den avigt, och lyft över den till högerstickan). Sticka sista maskan rät.

Med till exempel 3 kantmaskor i vardera sida fungerar kedjekanten på detta lilla viset:

Lyft första maskan avigt, sticka 2 räta maskor. (Fortsätt med mönstret, tills 3 maskor återstår.) Sticka 3 rm.

Nog jiddrat. Nu vänder vi stickmönster efter vinden:

12 vändbara, stickade strukturmönster

1. Rätstickning med kritstreck

Det här vändbara stickmönstret ser likadant ut på rätsidan och avigsidan. Och det är en utdragen version av alpstickning. Det passar utmärkt till halsdukar eller tröjor som inte ska vara så bylsiga, men det är inte så elastiskt som ... riktig resårstickning. Och något mindre töjigt än rätstickning.

Rätstickning med en kritstrecksrand. Enkel beskrivning på snyggt strukturmönster.

Rätstickning med kritstreck stickar du över ett maskantal som är jämnt delbart med 4. Plus kantmaskor på det, om du vill. Kantmaskor är alltid bra.

Mönstervarv (innanför kantmaskor): * 3 rm, 1 am. * Upprepa *-* tills 4 m återstår, sticka 4 rm.

Upprepa mönstervarvet tills du ledsnar.

2. Rafflande, randig rätstickning

Och vad är det här då? Jo, ett vändbart (= likadant på båda sidor) strukturmönster som ser ut som rätstickning fast med vertikala ränder.

Skojsigt, va? Fast det tar lite längre tid och kräver lite mer koncentration än vanlig rätstickning. Det är inte heller lika töjbart.

Randig rätstickning, med vertikala ränder. Enkelt stickat strukturmönster.

Mönstret fungerar över ett jämnt antal maskor (delbart med 2). Och kantmaskor är alltid en bra idé. De ingår inte i den korta beskrivningen nedan.

Mönstervarv (innanför kantmaskor): * Sticka 1 rm MEN låt maskbågen sitta kvar på vänsterstickan. Sticka ihop maskslamsan rätt tillsammans med följande maska i de bakre maskbågarna. *

(Du för alltså in högerstickan bakom vänsterstickan, genom den halva maskan som sitter kvar, plus maskan närmast den. Fånga in garnet och forma en rät maska. Det blir som ... en och en halv maska vridet tillsammans.)

Upprepa *-* varvet ut, och upprepa mönstervarvet så långt du orkar.

Så här stickar du randig rätstickning - beskrivning i bild.

3. Triangeldrama, vändbart mönster med små trekanter

Jag kallar mönstret "triangeldrama". För du får kalla saker och ting precis vad du vill, mohahahaha!

Ahem. I en stickbok från 1916 kallas mönstret för arctic stitch, och nu hundra år senare säger Google att det heter little pyramids. Visst är triangeldrama roligare?

Dessutom är det ett vändbart strukturmönster, även om baksida och framsida skiljer sig lite åt. Det är liksom spegelvänt längs horisontallinjen.

Sticka ett strukturmönster med trekanter - triangeldrama!

De här små trekanterna är buslätta att sticka i enbart räta och aviga maskor, och det är lätt att läsa av stickningen. Alltså att lista ut vilken maska du egentligen ska sticka. Och du kan följa mönstret som diagram eller i en skriven beskrivning.

Antal maskor = delbart med 6 + 1 maska, till exempel 25, 31, 49 maskor, vad som helst som är delbart med 6. Plus en maska till.

Mönster (innanför kantmaskor):

Varv 1 (rätsidan): * 1 rm, 5 am. * Upprepa *-* tills det är 1 m kvar på varvet. Sticka sista maskan rät.

Varv 2: 2 am, * 3 rm, 3 am. * Upprepa *-* tills det är 5 m kvar på varvet. Sticka 3 rm, 2 am.

Varv 3: 3 rm, * 1 am, 5 rm. * Upprepa *-* tills det är 4 m kvar på varvet. Sticka 1 am, 3 rm.

Varv 4 (= varv 3): 3 rm, * 1 am, 5 rm. * Upprepa *-* tills det är 4 m kvar på varvet. Sticka 1 am, 3 rm.

Varv 5 (= varv 2): 2 am, * 3 rm, 3 am. * Upprepa *-* tills det är 5 m kvar på varvet. Sticka 3 rm, 2 am.

Varv 6 (= varv 1): * 1 rm, 5 am. * Upprepa *-* tills det är 1 m kvar på varvet. Sticka sista maskan rät.

Upprepa de 6 mönstervarven så långt du vill. Fast du kan stanna vid varv 3, om det passar bättre.

Diagram till stickmönster med trekanter eller trianglar

De första sex maskorna i diagrammet — fram till det röda strecket — är alltså mönsterrapporten, den bit du upprepar över varvet. Den ensamma rutan är den extra maska du stickar sist eller först på varvet för att mönstret ska gå jämnt upp.

4. Köttfärs! Stickat kedjemönster

Mm, det här strukturmönstret är ljuvligt till såväl halsdukar som luftiga sjalar, fluffiga tröjor och riviga disktrasor. Och kedjemönster är vad jag kallar det, eftersom det ser ut som kedjor som ligger ovanpå varandra. Kanske borde det kallas något mer romantiskt? Rosenknopp? Brynja? (Det var min briljanta dotter som föreslog köttfärs.)

Hur som helst är det faktiskt en version av rätstickning, tro det eller ej. Det är fluffigt och luftigt, och det är som att tyget har två skikt.

Och ja, det är vändbart, och ser alltså likadant ut på rätsidan och avigsidan.

Mönsterstickningen drar ihop sig väldigt på bredden, så när du stickar provlappar får du ta i med fler maskor än vad du skulle ha dragit till med om du hade stickat exempelvis rätstickning eller slätstickning.

Stickat kedjemönster eller köttfärs? Bra namn på snyggt strukturmönster

Kedjemönstret fungerar till ett maskantal som är jämnt, alltså delbart med 2. Och det är en väldigt bra idé att lägga till kantmaskor.

Mönstervarv (innanför kantmaskor): * Sticka 2 rm tills, men behåll båda maskorna på vänsterstickan. Sticka den första maskan (av de två) rät. Låt maskorna glida av.*

Upprepa *-* varvet ut, och sticka mönstervarvet så långt du orkar.

Och jag vet inte hur hårt du stickar, men jag måste använda tumnageln för att komma åt den där första maskan av de två som jag har stickat ihop. Alla sätt är bra utom de dåliga.

Så här stickar du kedjemönster eller strukturmönstret köttfärs.

5. Bruten ribbstickning

Är det resårstickning eller utdragen mosstickning? Ja. Randigt och duttigt på samma gång. Kombinerar du en 2x2-resår med en 1x1-resår får du en ribbstickning som både sitter ihop och är uppbruten.

Påminner inte utseendet lite om bark? Om bark vore regelbundet, det vill säga. Kanske "bark" skapat av en nybörjare i 3D-grafik.

Hur som helst är det ett mycket, mycket lätt strukturmönster att sticka. Och ja, det är vändbart och ser likadant ut på rätsidan och avigsidan. Därför fungerar det till såväl halsdukar som tröjor och strumpskaft.

Kombinera 1x1-resår med 2x2-resår och få bruten ribbstickning.

Mönstret (innanför kantmaskor), såsom jag beskriver det här, är delbart med 4:

Varv 1 till och med 4: * 1 rm, 1 am.* Upprepa *-* varvet ut.

Varv 5 till och med 8: * 2 rm, 2 am. * Upprepa *-* varvet ut.

Och så upprepar du de 8 mönstervarven tills du är nöjd. Självklart kan du stanna efter 4 varv, och självklart kan du välja ett maskantal som är delbart med 2 istället för 4. Fast då får du vara en aning vaken, och det är åtminstone inte jag just nu. Zzzz.

Så här stickar du bruten ribbstickning

6. Vågmönster med tappade omslag

O, det är så roligt att tappa maskor! Med flit, alltså. Fast i ett sådant här vågmönster (som ibland kallas sjöskum!) handlar det inte om mask-maskor, utan om att tappa omslag. Enkla omslag och dubbla. Alltså när du snor garnet runt högerstickan en gång, respektive två gånger.

Och tänka sig, strukturmönstret är vändbart och ser likadant ut på rätsidan och avigsidan. Okej, inte exakt. Men de är förvillande lika. Så ja, stickmönstret passar till sjalar och filtar. Fast kanske inte för väldigt små personer, för det går att trassla in sig i de långa trådarna.

Förutom konsten att göra omslag och modet att släppa dem från stickorna behöver du bara behärska räta maskor. Läckert va?

Stickmönster med tappade maskor eller snarare tappade omslag.

Och du, du behöver inte bekymra dig om att de långa maskorna inte blir tillräckligt långa direkt när du tappar omslagen. Det blir de inte. Basta. Men du kan dra ut och justera maskorna när du har stickat ett par räta varv. Säkert. Lovar och svär! Var inte rädd för att ta i ordentligt — dra i stickningen när du har stickat de räta varven ovanpå de tappade omslagen.

Så hur gör du? Det här vågmönstret är skrivet för ett maskantal delbart med 8. Exklusive kantmaskor. Det är säkrast att lägga till minst 1 i början respektive slutet av varvet, annars kan kanterna bli för trådiga.

(Det här är ett fall av "gör som jag säger, inte som jag gör". Ahem.)

Det är även smart att inleda och avsluta dina stickäventyr i vågmönster med ett gäng räta varv.

Nu kör vi (innanför kantmaskor):

Varv 1: Räta maskor.

Varv 2: * 4 rm, omslag, 1 rm, dubbelomslag, 1 rm, dubbelomslag, 1 rm, omslag, 1 rm. *

Varv 3: * [Långa maskor: sticka 1 rm, pilla av (dubbel)omslaget från vänsterstickan och dra ut maskan under den du precis stickade] x 4, 4 rm. *

Varv 4 och 5: Räta maskor.

Varv 6: * 1 rm, omslag, 1 rm, dubbelomslag, 1 rm, dubbelomslag, 1 rm, omslag, 4 rm. *

Varv 7: * 3 rm, [Långa maskor: sticka 1 rm, pilla av (dubbel)omslaget från vänsterstickan och dra ut maskan under den du precis stickade] x 4, 1 rm. *

Varv 8: Räta maskor.

Upprepa *-* varven ut, och upprepa också de 8 mönstervarven.

Diagram till stickmönster med tappade omslag

Alltså: Omslag. Dubbelt omslag. På nästa varv tappar du, det vill säga pillar bort, omslaget från vänsterstickan. Dra ut maskan som du just har stickat i.

Gör ett omslag, ett dubbelt omslag, tappa omslaget.

7. Parallellogram

Fler geometriska, vändbara stickmönster skapade av enbart räta och aviga maskor. Å, vad jag älskar det!

Okej, rätsida och avigsida är inte exakt lika. Den ena sidan är av fullständigt naturliga och fysikaliskt lättbegripliga skäl spegelvänd jämfört med den andra.

Nu handlar det om finfina fyrhörningar, nämligen parallellogram. Visst är det ett strukturmönster med schvung? Och ja, det ser också ut som pilar eller något sicksackigt. Det är barnsligt kul, det är vuxet och moget, det är könsneutralt. Ett mönster für alle!

Eftersom växlingarna mellan aviga och räta är spridda horisontellt blir det en struktur där avigmaskorna är upphöjda. Ja, till skillnad från resårstickning, där avigmaskorna drar sig tillbaka och låter rätmaskorna brösta sig.

Parallellogram, ett enkelt stickmönster med bara räta och aviga maskor.

Och hur stickar du det? I min version är varje parallellogram fyra maskor brett och fem varv högt, och det innebär en mönsterrapport om 8 maskor och 5 varv. Vilket jag skriver för att verka märkvärdig och extra sticksnobbig.

Det handlar bara om att räkna 4 räta, 4 aviga, och sedan komma ihåg att förskjuta maskorna. Så himla toklätt.

När du har stickat ett par varv kan du lätt läsa av stickningen och förstå vilken maska du ska sticka, istället för att mumla siffror. (Fast om du stickar medan du tittar på tv är det en utmärkt idé att kontrollera att du faktiskt har förflyttat mönstret korrekt varje gång du byter varv. Det är så irriterande att behöva trycka på tillbakaspolningsknappen för att det blev fel för tre varv sedan.)

Men nu kör vi, räknesättet! (Innanför kantmaskor.) Och för ett maskantal delbart med 8.

Varv 1: * 4 rm, 4 am. * Upprepa *-* varvet ut.

Varv 2: 3 rm, * 4 am, 4 rm *. Upprepa *-* tills 5 m återstår. 4 am, 1 rm.

Varv 3: 2 am, * 4 rm, 4 am *. Upprepa *-* tills 6 m återstår. 4 rm, 2 am.

Varv 4: 1 rm, * 4 am, 4 rm *. Upprepa *-* tills 7 m återstår. 4 am, 3 rm.

Varv 5: * 4 am, 4 rm. * Upprepa *-* varvet ut.

Upprepa de 5 varven tills du tröttnar.

Vänta nu, fem varv? Är inte diagrammet nedan på 10 varv? Jo, men varv 1 börjar på rätsidan, och varv 6 (varv 1 igen) börjar på avigsidan. Inte för att mönstret egentligen har någon rät- eller avigsida, men du förstår vad jag menar. Under de följande 5 varven stickar du alltså parallellogram som lutar åt andra hållet.

Sticka ett strukturmönster med lutande fyrkanter efter diagram.

8. Krattad grusgång, mossigt och ribbat spetsmönster

Ett spetsmönster som inte är så håligt. Ett ribbmönster som inte är så resårigt. En mosstickningsstruktur som är spännande, med lodräta, vågräta och diagonala maskbåge-streck.

Jag kallar det krattad grusgång, för det är liksom krusidulligt och diskret macho på samma gång. I den stickbok från 1800-talet där jag hittade en etsning av det kallades mönstret bara för "another". Som i "ännu ett strukturmönster". Boken? Mrs Leach's Fancy Work Basket. Du hittar den på Internet Archive.

Och javisst, det ser likadant ut på rätsidan och avigsidan. Perfekt för halsdukar och sjalar! Och tröjor. Kan du tänka dig något annat spetsmönster som skulle passa en herrtröja så bra som det här?

Maskorna är fullständigt normala, men kräver ändå lite eftertanke om du kommer direkt från resårstickning.

Snyggt stickat strukturmönster till halsdukar, tröjor, filtar. Ja, även herrtröjor.

Strukturmönstret fungerar på ett maskantal delbart med 4.

Mönstervarv (innanför kantmaskor): * Omslag, 1 rm, 1 am, 2 rm tills. * Upprepa *-* varvet ut.

Och ja, det där "2 rm tills" innebär att du stickar ihop en maska plus omslaget till en rät maska. På alla varv utom det första, för då har du givetvis inte hunnit få dit några omslag.

Hur som helst, upprepa mönstervarvet så långt du orkar.

9. Resårstickning med flätor

O, små flätor! På båda sidor! Perfekt för halsdukar!

Det finns flera sätt att mickla till flätstickning så att den blir vändbar och alltså ser likadan ut på bägge sidor. I det här fallet är det busenkelt, och du behöver inte ens en flätsticka. (Och jo, det finns de som kallar flätstickning för "kabelstickning", även på på svenska. En riktigt gammal beteckning är "kedjestickning".)

Som du ser är de aviga partierna mellan flätorna lite knöligare än vanligt. Det beror på att det är baksidan av flätorna. Ja, alltså en sorts aviga versioner. Aviga flätor? Vilken uppfinning!

Sticka vändbar flätstickning utan hjälpsticka eller flätsticka

Och hur lättstickat är det? Väldigt lätt, när du väl fått kläm på den lite märkliga stickmanövern du gör för att lägga en kabel ... förlåt, skapa flätan.

Stickmönstret fungerar för ett maskantal delbart med 4, kantmaskor ej medräknade. Om du ska sticka en halsduk ska du absolut ha kantmaskor, okej?

Uppstartsvarv (innanför kantmaskor): * 2 rm, 2 am. * Upprepa *-* varvet ut.

Mönstervarv (innanför kantmaskor): * Korsa en maska till höger = sticka andra maskan på vänster sticka rät, framför första maskan, sticka första maskan rät, låt båda maskorna slinka över till högerstickan, 2 am. * Upprepa *-* varvet ut.

Och upprepa mönstervarvet så långt du vill och behöver.

Ska vi köra "korsa en maska till höger" en gång till? Istället för att som normalt köra in stickan i den första maskan på vänster sticka glider du förbi den och tjoffar in stickan i den andra maskan, den till vänster om den första maskan. Fånga in garnet och forma en rät maska. Men låt inte maskan halka av. Nej, gå tillbaka till vänsterstickan och sticka nu den maska du hoppade över, den första maskan, rät. Släpp de båda maskorna från vänsterstickan.

Så här kan du sticka små flätor utan flätsticka.

10. Kors och tvärs, stickat strukturmönster

Att du kan bygga upp nästan vilka mönster som helst med bara räta och aviga maskor bevisas i det här vändbara strukturmönstret, som jag kallar kors och tvärs. Vad ska man annars kalla det? Randigt och rutigt?

Det är i alla fall en intressant studie i hur maskor kan bete sig i förhållande till varandra, när de aviga och räta bestämmer sig för att puta ut respektive bukta in. Ja, jag är nörd. Är inte alla stickare det?

Och jo, "kors och tvärs" ser likadant på rätsidan och avigsidan, även om korsen är förskjutna ett par varv. Liksom, vem bryr sig? Det passar alltså toppen när du stickar halsdukar, filtar, disktrasor och annat där vilken sida som helst kan vara den som omgivningen lägger märke till.

Sticka kors och tvärs, strukturmönster med aviga och räta maskor

Och strukturmönstret är lättstickat. Som i väldigt lättstickat. Mönsterrapporten (alltså den del du upprepar både ... kors och tvärs) går över 4 maskor och 8 varv. Du behöver följaktligen ett maskantal som är delbart med 4. Dessutom behöver du kantmaskor, men det tänker jag inte säga i stickbeskrivningen nedan. Lägg till kantmaskor!

Varv 1 och 2: * 2 rm, 2 am. * Upprepa *-* varvet ut.

Varv 3: Aviga maskor.

Varv 4: Räta maskor.

Varv 5 och 6 (som 1 och 2): * 2 rm, 2 am. * Upprepa *-* varvet ut.

Varv 7: Räta maskor.

Varv 8: Aviga maskor.

Tada! Upprepa de 8 mönstervarven. Och jo, du kan förstås sluta vid vilket jämnt varv som helst. Jag tycker att det blir snyggare att avsluta efter varv 2 eller 6. Men det är jag, det.

Diagram till strukturmönstret kors och tvärs med räta och aviga maskor.

11. Moss-patentstickning. Ja, mosstickning på patentvis

Vad är detta? Patentstickning. Och mosstickning. Mosstickning på patentvis. Eller patentstickning på mossvis.

Precis som ett helpatent-mönster är det vändbart och ser likadant ut på båda sidor. Till skillnad från till exempel olika sorters nätpatentmönster. Som visserligen är apsnygga på rätsidan, men som inte ser så läckra ut på avigsidan.

Nej, ett moss-patentstickningsmönster är ett strukturmönster som är vändbart, och därför fungerar det till halsdukar och sjalar. Det är inte heller lika tjockt och fluffigt som (hel)patentstickning. Fast det drar ut sig mycket på bredden, och växer långsamt på höjden. Precis som annan patentstickning.

Sticka moss-patentstickning steg för steg

Och hur går det till? Ja, för att åstadkomma mosstickning måste du kombinera räta och aviga, och sticka aviga på räta och räta på aviga. Men när du stickar patentstickning stickar du ju bara hälften av maskorna, resten lyfter du. Så rytmen blir helt annorlunda. Du ska få se!

För att kunna sticka det här strukturmönstret behöver du behärska två saker. Det ena är "patentlyftet", som jag beskriver så här: 1 omslag, lyft 1 maska avigt (omslaget ska stanna på stickan).

Det är egentligen en och samma rörelse, även om den är långt beskriven. Du lägger garnet på framsidan (den sida som är mot dig) av stickan, som om du skulle göra ett omslag (eller börja att sticka en avigmaska). Sedan för du in högerstickan i nästa maska som om du skulle sticka den avigt. Lyft över maskan till högerstickan samtidigt som du låter garnet bilda ett omslag som lägger sig ovanpå den lyfta maskan. Jorå, den ligger kvar finfint när du väl har stickat nästa maska.

För att sticka patentstickning måste du kunna patentlyftet.

Och sedan är det ett handgrepp till som du behöver behärska, som är typiskt för patentstickning. Och det är att betrakta det som var ett patentlyft på det tidigare varvet som en och samma maska, trots att det består av både en lyft maska och ett omslag som ligger och gosar ovanpå det.

Det där intima maskparet ska du antingen sticka rätt eller avigt. Och i beskrivningen nedan kallar jag det "sticka omslaget rätt tillsammans med följande maska" eller "sticka omslaget avigt tillsammans med följande maska".

Nästa steg i patentstickning: sticka omslaget tillsammans med maskan.

Okej? Många ord, enkla rörelser. Faktiskt.

Nu kör vi! Mönstret är skrivet för ett jämnt maskantal, alltså delbart med 2. Och då är kantmaskor inte inräknade. Lägg till dem!

Uppstartsvarv: * 1 omslag, lyft 1 maska avigt (omslaget ska stanna på stickan), 1 rm. * Upprepa *-* varvet ut.

Varv 1 och 2: * 1 omslag, lyft 1 maska avigt (omslaget ska stanna på stickan), sticka omslaget rätt tillsammans med följande maska. * Upprepa *-* varvet ut.

Varv 3 och 4: * 1 omslag, lyft 1 maska avigt (omslaget ska stanna på stickan), sticka omslaget avigt tillsammans med följande maska. * Upprepa *-* varvet ut.

Upprepa de fyra mönstervarven så långt du mäktar med. Det växer väldigt långsamt på höjden!

12. Vändbart, stickat korgmönster

Med ett "korgmönster" menas i det här fallet ett stickat strukturmönster som ser ut som en flätad korg. Inte en stickbeskrivning till en korg som du lägger saker i. Okej?

Ja, det här är alltså ett vändbart korgmönster, ett som ser likadant ut på båda sidor (fast spegelvänt). Förutom att passa till sjalar och halsdukar och gästhanddukar är det också snyggt till plagg som faktiskt har en rätsida, som en tröja. Då får du fundera på om du gillar rätsidans eller avigsidans spegling bättre.

Sticka ett vändbart korgmönster

Stickmönstrets mönsterrapport är 4 maskor och 8 varv, och det kombinerar en förskjuten resårstickning med rätstickning. O, så många fina ord för ett sådant enkelt mönster!

Var var vi? Jo, du behöver ett maskantal delbart med fyra, och du stickar så här, innanför kantmaskor:

Varv 1 och 2: * 2 rm, 2 am. * Upprepa *-* varvet ut.

Varv 3 och 4: Räta maskor

Varv 5 och 6: * 2 am, 2 rm.* Upprepa *-* varvet ut.

Varv 7 och 8: Räta maskor.

Upprepa de åtta mönstervarven. Fast det är snyggast att avsluta efter varv 2 eller 6.

Sticka korgmönster efter diagram.

Japp. Det var det. Ett dussin vändbara, stickade strukturmönster. Vilket ska du använda till ditt nästa projekt?

Och vill du ha fler vändbara stickmönster? Spana in enkla hålmönster, spetsstickning med bara ett (1) mönstervarv!


Spara samlingen med 12 vändbara stickmönster till senare:

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!