Hur kan jag sticka och virka i mörker?

Helen är bestört, och av en god anledning: "Måste man räknas som en komplett idiot bara för att man använder pannlampa när man virkar i bilen, och det är för mörkt utanför för att se vad man gör? Hur får man folk runtomkring att fatta att man inte bara kan sitta av tiden i bilen när nån annan kör?"

Lär dig att sticka i mörker.

Du kan inte styra andras tankar och känslor, bara dina egna.

Livet är för kort för att slösas bort på oro över vad andra människor har för åsikter om dig.

Se där! Nu har du sparat in minst 5000 spänn på terapi och kan lägga stålarna på välgörande garn istället.

Det kan vara så att dina medpassagerares hätska inställning inte beror på ditt handarbete utan ditt val av ljuskälla.

När du ägnar dig åt en egotripp, oavsett om det gäller cigarrökning, mobilpratande, stickning eller virkning, är det smartast och smidigast att visa hänsyn till folk och fä omkring dig.

Cigarren kan du kanske röka utomhus. Mobilsamtalet med lomhörda moster Bettan, om hur du tömde bölderna på vårdcentralen, kan kanske vänta tills du har klivit av bussen. Och virkningen ... behöver den verkligen en egen strålkastare?

Om du vill handarbeta i en mörk gruppmiljö — till exempel som passagerare i en bil, på en fest, på bio, på teater eller i en liten, liten sommarstuga när resten av resesällskapet sover — är det medmänskligast att köra med diskret mörkerstickning och -virkning.

Och att sticka och virka i mörker är inte så svårt.

Första knepet för att sticka i mörker

För det första får du lov att välja projekt som endast kräver zombieuppmärksamhet. Något som dina fingrar kan utantill, utan att hjärnan behöver vara för inblandad.

Sticka ljust när det är mörkt

För det andra väljer du att sticka och virka i ljusa färger. Om du tappar eller hoppar över en maska i svart eller marint garn är det tokkört i biomörker. Men i ljust garn (vitt, beige, gult, pistagegrönt ...) kan du hitta den förlupna maskan nästa gång bioduken lyses upp av en dagsljusscen, eller när en tradare passerar i motsatt fil.

Övning ger mörkerseende

Och för det tredje: träna. Livet är fullt av ögonblick som är nattsvarta. Givetvis ska du utnyttja även dem — särskilt dem — till att pigga upp dig med pyssel.

Har du också en stick- och virkfråga av mer filosofisk natur? Ställ den, för stickning och virkning är livet! Och livat.

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!