Häng stickad tröja på galge — utan att töja ut den

Jo, du ska helst förvara stickade tröjor liggande. Men det går faktiskt att hänga upp en tröja på en galge utan att töja ut den. Tröjan, alltså. Inte galgen. Så här gör du!

Hänga stickade tröjor på galgar? Javisst! Gör det på rätt sätt!

Hur många stickade tröjor har dött genom hängning på galgen? Och nu talar jag inte om klädbutikers fräcka och okunniga vana att perforera sina stickade plagg med olämpliga klädhängare, utan de där än mer irriterande tillfällena när dina nära och kära plågar livet ur dina kärleksfullt maskade kreationer.

Stickade tröjor ska förvaras liggande. Annars suger gravitationen tag i dem och drar ut halsmuddar till båtringningar, axellinjen sjunker till armbågsnivå och ärmarna tycks passa varelser som släpar knogarna i marken.

Stickade och virkade ska förvaras liggande, annars kan de töja ut sig och bli fula.

Fy attans. Det finns förstås metoder för att försöka rädda uttänjda tröjor, framför allt genom att tvätta dem och forma om dem i fuktigt tillstånd, men det bästa är att se till att det aldrig sker genom att lägga tröjorna på hög.

Nu är den där liggande förvaringen inte alltid praktiskt genomförbar. Som när jag och resten av familjen hade hyrt en liten semesterlägenhet över lovet, och den enda platsen att placera tröjorna på var golvet eller det minimala matbordet.

Men då gick det att utnyttja lägenhetens tjogtals galgar, och hänga tröjorna så här:

Stickad tröja på galge. Men tröjan töjer inte ut sig!

Ärmarna på herrtröjan i återvunnet ullgarn hänger alltså på ena sidan galgkroken, tröjkroppen på den andra sidan, och tyngden i plagget är så jämnt fördelad att maskorna inte töjs ut. Tjiho!

Var det svårbegripligt? Det hävdar mina familjemedlemmar, som följaktligen låter mig ta hand om tröjförvaringen.

Så här gör du för att hänga en stickad tröja på en galge:

Lägg den stickade tröjan platt på golvet.

Ta en stickad tröja och lägg ut den platt på golvet eller ett bord. Du behöver givetvis inte lägga den uppochned; vinkeln gör bara instruktionerna tydligare.

(Herrtröjan på bilden är stickad i två nyanser svart, återvunnet bomullsgarn, efter en beskrivning ur Urban knitter.)

Vik den stickade tröjan på mitten.

Vik tröjan på mitten, ärm mot ärm.

Låt galgkroken kika ut i ärmhålan.

Ta din galge och lägg den så att galgkroken kikar ut i armhålan. Eller snarare "ärmhålan". Alltså på samma ställe som du hade kittlat tröjbäraren på.

Häng upp! Nu blir den stickade tröjan inte uttänjd.

Vik ned ärmarna och tröjkroppen över galgen. Häng upp.

Det var väl inte så svårt? Det är nästan så att jag tror att mina familjemedlemmar bluffar när de säger att de inte begriper hur stickade och virkade tröjor ska och kan förvaras.

Må dina tröjor få ett långt liv, utan förlängda axlar.

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!