Stickad tröja i akryl som töjt sig?

av Kerstin
(Sverige)

Vad gör jag med en stickad tröja i 100 % akryl som jag — med pressduk emellan — bara skulle ånga med strykjärnet.

Det resulterade i att tröjan blev lite "sladdrig"!

Spänsten i garnet har liksom försvunnit.

Går det att göra något åt det?

Gör om mig-tips för uttöjda tröjor

Att döda akrylfibrer är smart. När det är meningen, förtydligar "Billigt garn"-Anna.

Å, jag vet hur det känns! Aj, vad jag vet.

Tyvärr verkar "stryk inte stickat om du inte är helt säker" vara en av de där smärtsamma läxorna som du enbart lär dig genom erfarenhet. Precis som "slicka inte på den isiga lyktstolpen" och "stek inte ägg med bar överkropp".

Så, nu när även du vet att strykjärn och maskor inte alltid går ihop, vad ska du göra?

Akryltröja som töjt sig? Så här kan du göra!


1. Sörj din tröja

Jag är verkligen ledsen, men din tröja kan inte riktigt bli densamma som den en gång var.

Akrylgarn och andra plastgarn som utsätts för hetta förblir uttänjda, och det hjälper inte att du testar med de knep som fungerar på till exempel ulltröjor. (Tvätta om, fös ihop tröjan, låt plantorka... kort sagt, forma i fuktigt tillstånd) Möjligtvis blir tröjan ännu slappare i stickningen.

Just det där att ånga stickade och virkade akrylplagg är annars ett sätt att permanent "blocka" dem, alltså att våtspänna dem på ett sätt som varar, som du inte behöver göra om efter varje tvätt. Du formar fibrerna genom att smälta och döda dem. Och har du bara nålat upp sjalen, kjoldelarna eller den virkade lilla filten efter de mått som du är ute efter brukar det bli bra.

Till nästa gång du tänker ångstryka något stickat eller virkat: testa på en provlapp först.

En alltför slapp och värmebehandlad akryltröja kan inte återfå spänsten. Däremot kan en uttänjd stickad tröja ändå bli pånyttfödd och bärbar genom lite kreativitet och genomtänkt våld. Det beror på hur tröjan är konstruerad. Och hur mycket du älskar den. Till exempel kan du prova ...

2. Mot-juck

En av mina favorit-tröjor är... var... en 70-talsinpirerad raglantröja i akryl. Jag har burit den varje höst sedan jag stickade den i slutet av 90-talet. Jag älskade den, okej?

Och så en dag upptäcker jag tröjan i torktumlaren. Efter avslutad torkning. På högsta temperatur.

Min favorittröja passade mig inte längre. Den passade min make. Plus ett helt partnerbytarparty. Efter att ha anklagat varje familjemedlem för vandalism och sabotage och allmän skitstövlighet valde jag att sträcka ut den efter ny tvätt. Alltså slita i den i motsatt riktning, dra ut den på längden, och sedan plantorka.

Maskorna blev enorma, längden på ärmarna och kroppen rent löjliga. Det är inte samma tröja. Men jag har lärt mig att älska den i dess nya form. Noppor och allt.

3. Ryck på axlarna

Slappa stickade plagg med axelsömmar mår bättre av ett axelryck, oavsett om du har pressat dem för hårt (huva!), hängt dem på galgar (uschiamej!) eller bara burit dem.

Axelrycket är som en kombination av plastikkirurgi och första hjälpen för stickade och virkade tröjor. Det hyfsar till stuket, men hjälper *inte* mot breda midjor eller sladdriga ärmar.

Mät upp ett stadband (ett vävt bomullsband) från axel till axel på dig själv eller tröjbäraren. Rynka ihop axlarna och nacken lite lagom, så att de är precis lika långa som stadbandet är, och sy fast stadbandet längs axelsömmarna och nacken på avigsidan av plagget.

Du kan också hyfsa till sladdrig halsöppning och axlar genom att smygmaskvirka en tajt remsa. Här demonstrerar Garnstudio/Drops Design:


4. Avancerad syslöjd

Som liten mask-snärta stickade och virkade jag på beställning. Något av det första och sista jag skapade var en stickad väst i tunn babyakryl. Även den utsattes för strykjärn under pressduk. Sladder!

Men mottagaren hade som tur var snits på symaskinen. Hon behandlade sin uttänjda väst som rena tygstycken och sydde in sidorna, gjorde insnittsveck vid bysten och gav midjemudden ny fjong med elastisk tråd.

Det var inte längre *min* väst. Men den blev ytterst bärbar.

Kan du fixa till tröjan genom att sy in sidorna och ärmarna? Gör det! Eller fundera på om du kan använda tröjdelarna till ett snyggare sömnadsprojekt.

5. Återvinna garnet, repa upp och sticka om?

Akrylgarn som blivit utpressade är bara otrevliga och permanentkrulliga. Blandgarn och naturmaterial kan däremot bli pysselvänliga igen.


Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...