Sommarstickning och -virkning: 6 tips som gör det skönare att sticka och virka i sol & värme

Nej, du behöver inte lägga ned stickningen eller virkningen bara för att det är soligt och hett ute. Packa bara stickväskan med rätt prylar, garn och projekt! Med enkla knep blir din sommarstickning mysig — och svalkande. Sticka mer under solen!

6 tips! Sticka och virka skönare i sol och värme.

"Du stickar alltså ULLstrumpor? På stranden?"

Å, det är så svårt att förklara för en icke-garngalning hur överlägsen ull är, både i kallt och varmt väder. Men det kan också vara knepigt att övertyga en mer sansad stickare eller virkare om att sommarstranden är en suverän plats för maskor. Trots hetta och svett och sand och oväsen och kroppar som trängs.

Visst kan du sticka ullstrumpor på stranden. Och läsa bok, samtidigt!

Visst, det är knappast läge att önskedrömma om tjocktröjor, halsdukar, vantar och mössor när väderleksrapporterna varnar för värmerekord, men att lägga ned stickorna och virknålen vore väl som att stoppa tillförseln av syre till den bästa delen av dig själv?

Jag älskar att sticka och virka om somrarna, och inte bara när det regnar och åskar och nästan påminner om ruggiga höstnätter.

Nej, jag njuter mest av att maska i solen, i dagsljuset som varar från tidig morgon till de långa, ljusa kvällarna. Du kan sticka och virka ute, i naturen eller stan, på kaféer och i parker bland härliga människor, eller för dig själv på balkongen eller en udda stubbe i skogen.

Men när det blir snudd på outhärdligt klimatförändringsvarmt, då? Eftersom jag flera gånger per år befinner mig i bokstavlig Medelhavsvärme har jag lärt mig att sticka och virka flitigt även när vädret knockar dig som en blöt jättehundkyss. Och här är mina skönaste tips!

Psst, ska du fara iväg på solsemester? Spana även in tipsen för dig som vill resa med garn.

1. Maska med sunt solförnuft

Tänker du sitta och sticka i sommar? Kom ihåg att dricka mycket, och sök dig till skuggan mitt på dagen.Drick mycket! Och virka i skuggan vid lunchtid.

Visst, stickning och virkning räknas inte till de fysiskt ansträngande aktiviteterna. Men ta det ändå varligt med varven när solen står som högst på himlen.

Är vädret sadistiskt varmt ska du givetvis följa de vanliga råden och varningarna från myndigheterna. Drick mycket, bär luftiga kläder, använd solskyddsfaktor och undvik solljuset mitt på dagen. Sticka och virka helst i skuggan eller inomhus runt lunch.

Om du har tillgång till en fläkt är det hur ljuvligt som helst att rikta den mot dina maskande händer på vägen upp till ansiktet. Att garnet piskar runt lite i blåsten känns ovant i början, men du vänjer dig strax.

2. Använd stickor och virknål av trä

Rundstickor i trä, men virknål i metall. Välj helst trä när du sommarstickar och -virkar.Aj, aj, den där virknålen måste snart in i skuggan. Men rundstickorna är i trä.

Som hårdstickare föredrar jag metallstickor. Och om jag inte virkar med en riktig feting undviker jag plast och bambu. Men jäklar, vad stickor och virknålar i metall hettas upp i solsken!

Om du använder rundstickor skuggar du oftast en stor bit av metallen med dina händer, men längre stickor kan hinna bli så heta att det bränner till. Så satsa på trä. Och oavsett nålmaterial — stoppa undan ditt projekt i en skuggande påse om du behöver en paus mellan varven.

(Stickor och virknålar i trä är även smarta att packa på flyget.)

3. Ha något mellan dig och stickningen

Skydda knäna från din stickning eller virkning! Ha ett bord emellan, eller en handduk.Virkningen direkt i knät? Inte så skönt sommartid. Hellre handduk eller bord emellan.

Att ligga i soffan med plädvirkningen ovanpå dig är hur gosigt och mysigt som helst under hösten och vintern. Men på sommaren kan det bli obehagligt svettigt, inte bara i knät. Nej, hela du blir varm. För varm.

Det allra bästa är att sitta vid ett bord, och låta projektet vila på bordsytan. Annars går det bra med en handduk. Den skyddar mot solen också!

4. Undvik luddiga garn

Bra ullgarn, dåligt ullgarn, bra bomullsgarn. Det hänger på luddet!Tätt tvinnade garn i ull och bomull fungerar i värmen. Men kashmiren luddade!

Vissa föredrar att sticka och virka med svalare material, som bomull och lin, när det är varmt. Själv är jag inte så knusslig när det gäller materialet, eftersom ull suger upp fukt bra, utan att bli slabbigt. Och akryl använder jag helst inte, oavsett väder.

Men visst finns det garn som är direkt olämpliga när det är riktigt varmt. Nämligen garn som luddar av sig. Och det gäller såväl naturligt håriga material, som mohair, som löst spunna garn i andra material.

Var riktigt ytlig, och titta på vad som händer på utsidan av ditt tänkta stick- och virkgarn.

Garn med en tydlig aura av små strån är vackra och sköna att arbeta med. Utom när du är svettig. Stråna och luddet fastnar precis överallt, och du får inte bara håriga handflator utan också skägg plus pälstäckta lår, armar och mage om du stickar i bikini.

5. Tvätta och torka av händerna. Ofta

Mm, mjuka händer! Fingrarna är så smidiga och medgörliga i solvärmen. Till skillnad från vissa vinterdagar, när det känns som att du behöver ha på dig vantar inomhus för allt kunna böja ditt garnledarfinger.

Men... handsvett påverkar din masktäthet och -hastighet. På riktigt. Det är tjorvigt och klibbigt att sticka och virka med fuktigt garn, och ibland kan du till och med höra hur det gnisslar och knorkar. För att inte tala om hur damm från strand och stad fastnar i stickningen som en diskvattensgrå hinna.

Torka därför av handflatorna med jämna mellanrum, med en handduk — samma som du har i knät? — eller våtservetter. Passa också på att torka av stickorna och virknålarna, som även de blir svettiga och söliga. Sätt inte igång med maskandet innan det är torrt igen!

Babyservetter är nästan ett måste att ha i stickväskan. Inte bara för att torka av och rent händerna, utan också för att punkttvätta bort de där sommarfläckarna från virkningen. Du vet, solkräm, glass, iskaffe, jordgubbar, paraplydrinkar...

6. Virka och sticka smått och okomplicerat

Ska du sticka en solhatt eller virka en bikini bara för att det är sommar? Strumpor, vantar och luftiga saker passar också bra.Solhatt? Bikini? Nja. Välj något som är litet eller luftigt till sommarstickning! Som strumpor.

När du väljer sommarvirkning och -stickning, tänk inte att du nödvändigtvis måste sticka och virka typiskt soliga projekt, som solhattar och bikiniöverdelar.

Nej, när det är riktigt varmt ute är det viktigare att du håller på med okomplicerade saker, ifall hjärnan måste ta siesta.

För att slippa bli överhettad är det bäst att satsa på små saker som du kan hålla en bit ifrån dig. Därför är vantar, strumpor och mössor till vintern toppen att maska under soliga dagar.

Om du vill sticka eller virka något större, som en pläd eller en sjal, satsa på något som du kan göra i små i bitar — kanske mormorsrutor eller remsor? — och sedan sy ihop när det är mörkt och svalt igen.

Och välj något luftigt. Friska fläktar tränger igenom såväl filetvirkning som spetsstickning. Puh!

~*~

Det var mina tips för skönare sommarstickning och -virkning. Vilka är dina?

Vilka tips har du om att sticka och virka under riktigt soliga dagar?

Hur tänker du när du väljer stickning och virkning till årets varma dagar och solsemestrar? Finns det garn och projekt som du föredrar, eller har du ett knep för att hålla dig sval och fräsch i huvudet?

Om du har ett tips som andra garngalningar kan lära sig något av, dela med dig!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!