Virka kräftmaskor (krabbmaskor) plus vridna fastmaskor — så här gör du

Kräftmaskor, vad ska det vara bra för? Tja, letar du efter ett snyggt sätt att avsluta din virkning eller stickning på? Eller beordrar din beskrivning dig att virka dem? Här får du lära dig att virka kräftgång, krabbgång eller "fasta maskor baklänges", och dessutom ett alternativ som inte är lika snurrigt.

Lär dig virka kräftmaskor och vridna fastmaskor

Sticktermer och virktermer kan vara rätt knasiga. Men den som kom på namnet kräftmaskor/kräftgång ellekrabbmaskor/krabbgång till de här snygga, virkade maskorna hade i alla fall bra rikare fantasi än den som kläckte benämningen "överdragshoptagning" till en vänsterlutande, stickad minskning.

En virkad kant med kräftmaskor.

(Varning för gulliga djurfilmer!) En kräftmaska heter som den gör för att virkstilen påminner om hur en kräfta kan gå, det vill säga baklänges. Eller hur flertalet krabbor ränner runt, nämligen på sidled.

Hade mask-döparen sett på 2013 års omgång av Svenska Hollywoodfruar kanske kräftmaskan hade döpts till Britt Ekland? (Hon powerwalkade baklänges.)

Hur som helst, fastmaskor baklänges, som krabbmaskorna också kallas, används för att ge en snygg slutkläm på en stickad eller virkad pryl.

Om du tycker att kräftmaskor verkar lite snurriga kan du istället virka vridna fastmaskor. De är ganska lika varandra till utseendet, men bjuder på olika smaker av galenskap. Du kommer strax att få lära dig båda virksätten.

Jo, dessa maskor kan också användas som en dekor mitt på ett verk, som Annette Petavy visar på en provlapp, men framför allt används de som en avslutande kant.

Du behöver alltså bara virka ett knasigt varv som en dekorkant.

Och inte bara i slutet på virkade saker, utan även på stickade tröjor och annat, som Hippstick visar.

Beskrivningarna nedan är för högerhänt virkning; vänsterhänt är spegelvänt.

Så här virkar du kräftmaskor (krabbmaskor)

Att maskorna även kallas "fastmaskor baklänges" antyder vad som ska ske. Fast det där med "baklänges" stämmer inte helt och hållet. Du virkar åt motsatt håll än du brukar, men själva maskandet och virknålens riktning är faktiskt ... normala.

Om du virkar högerhänt virkar du vanligtvis från höger till vänster, och håller virknålen så att kroken pekar åt vänster.

(Och virkar du vänsterhänt blir det förstås tvärtom.)

Men när du virkar kräftmaskor ska du virka från vänster till höger, och när du har återuppbådat din mentala balans ska virknålen ändå peka åt vänster.

Crazy!

(Och virkar du vänsterhänt är det tvärtom, fast fortfarande tokigt.)

Om du inte redan har rätt avslutningsgarn på rätt plats börjar du med att fibbla in och fästa garnet längst ut till vänster på den bit som ska få en avslutande kräftgång.

Virka en luftmaska.

* För in virknålen i den närmaste maskan till höger och dra igenom garnet.

Du har nu två maskor på virknålen, och längst ut till vänster på virknålen ska den där senast genomdragna garnsnutten sitta.

Fånga in garnet och dra det genom de två maskorna på virknålen. Du har nu virkat en kräftmaska.

Upprepa från * tills du har virkat klart kanten.

Så här virkar du kräftmaska, kräftmaskor, krabbmaskor.

Du kan även följa demonstrationsvideon från Garnstudio/Drops design:

Lite snurrigt, va? Då finns det som sagt var ett alternativ. Och det är helsnurrigt.

Så här virkar du vridna fastmaskor

Om du avslutar med ett varv vridna fastmaskor slipper du byta virkriktning. Så om du virkar högerhänt fortsätter du att virka från höger till vänster, och om du är vänsterhänt maskar du vidare från vänster till höger.

Det konstfärdiga utseendet hänger istället på andra mysteriösa inslag, närmare bestämt virknålssnurrande.

Om du inte redan har rätt avslutningsgarn på rätt plats börjar du med att dra igenom garnet i den första maskan längst till höger.

Virka en luftmaska.

* För in virknålen i den närmaste maskan till vänster och dra igenom garnet. Se till att maskorna är rätt lösa. På riktigt. Lösa.

Du har nu två maskor på virknålen. Vrid hela virknålen moturs ett helt varv. Ja, medan maskorna sitter på.

Du har nu två ihopvridna maskor på virknålen.

Håva in garnet och dra det genom de vridna maskorna. (Går det inte? Det beror på att du inte gjorde maskorna tillräckligt lösa. Gör om!) Du har nu gjort en vriden fastmaska.

Upprepa från * tills kanten är färdig.

Så här virkar du vridna fastmaskor, som en dekorkant eller avslutning.

Svårt att hänga med? Följ videon från Moogly:

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!