Lyft 1 m, 1 rm, drag den lyfta m över (öhpt). Hur gör jag det?

av Hamideh

Jag är en nybörjare som försöker att sticka en sjal, men jag förstår inte allting som står i beskrivningen. Jag undrar om jag kan få hjälp med förklaring, gärna med bilder om du kan.

Det jag behöver hjälp med är (lyft 1 m, 1 rm, drag den lyfta m över) och (2 m tillsammans rätt).

Vänster- och högerlutande minskningar, yihaa!

"Billigt garn"-Anna jublar åt möjligheten att demonstrera något hon anser vara snyggstickningens grunder.

Grattis! Vilken chans att träna på att minska snyggt i din stickning! För det är förstås det förkortningarna handlar om: vänsterlutande och högerlutande minskningar, alltså att du på något sätt stickar ihop två maskor till en.

minskningar, stickning


Det finns många, många sätt att göra dem på. Men de två varianter som står i din stickbeskrivning räcker långt.

Den första är en så kallad öhpt, överdragshoptagning, en vänsterlutande minskning. (En annan poppis vänstervariant är SSK:n, 2 rm vridet tillsammans.)

Viktigt! Och med risk för att låta präktig och jättevuxen och hur tråkig som helst: Om du inte har provat på en viss stickteknik tidigare, testa på en provlapp först tills dina händer begriper hur det går till. Det är inte svårt, men det är bättre att snubbla runt på en mini-provstickning istället för att göra misstag på din fina sjal.

Och det går inte begripa och lära sig stickning eller virkning genom att läsa eller titta på bilder och videoklipp. Du måste göra det. Precis som när det gäller något annat fysiskt, som att cykla, fånga bollar eller dansa quickstep. (Fast att sticka och virka kräver inte lika mycket svett och skrubbsår.)

Nåväl, så här gör du den första minskningen (lugn, en video följer): för in högerstickan i den maska som är längst ut på vänsterstickan som om du skulle sticka den rät. Men det gör du inte. Istället lyfter du över den till högerstickan, utan att forma en maska.

Låt garnet vara kvar på baksidan av arbetet, och sticka nästa maska - den som är ytterst på vänsterstickan - rät. Längst ut på högerstickan har du nu alltså en lyft (=ostickad) maska, följd av en rätstickad maska.

Den lyfta maskan ska du nu lyfta igen. För in vänsterstickan i maskan och drag den över den rätstickade maskan plus högerstickans spets och släpp den. Maskan, inte stickan. Den lyfta maskan landar runt den rätstickade maskan. Om du har gjort det rätt har de två yttersta maskorna på högerstickan blivit till en maska och minskningen lutar åt vänster.

Video:Den andra minskningen, alltså sticka två maskor tillsammans, är den klassiska som lutar åt höger. Istället för att som vanligt föra in högerstickan i den maska som är längst ut på vänsterstickan kör du in den genom den som är näst längst ut, PLUS den som är längst ut. Dra igenom garnet genom de båda maskorna, så att du stickar en rät maska genom båda rackare. När du har gjort det rätt har de två yttersta maskorna från vänsterstickan blivit till en maska och minskningen lutar åt höger.

Video:Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...