Vad betyder lyft/lyft/rm?

av Petra
(Trollhättan)

Jag tycker mycket om att sticka i olika mönster och ett par gånger har jag stött på formuleringen "lyft/lyft/rm" utan att någonstans hitta en förklaring till hur man stickar detta. Kan någon vänlig själ förklara för mig i detalj hur man gör?

Ex: Varv 2: 1 rm *omsl, lyft/lyft/rm, 1 rm, 2 rm tills, omsl, 1rm Rep. från * varvet ut.

Vänsterlutande minskning på svengelska

"Billigt garn"-Anna är allt annat än vänlig när hon konstaterar att inte ens de gamla garnkonsterna står fria från det amerikanska inflytandet. Nix, hon blir så upphetsad att hon darrar på kameraknappen.

Nämen! Så charmigt! En översättning gone bad, liksom.

Det som står i din beskrivning ska föreställa en svensk motsvarighet av det engelska SSK: slip, slip, knit. Och en som är betydligt snärtigare än LV, LV, 2m tills, vilket var ett av förslagen på ett stickdiskussionsforum i början av 2000-talet.

Eftersom jag är en obotlig ordmärkare hävdade jag då att vi skulle vara artiga och aktningsfulla mot äldre, svenska sticktermer. Dög "sticka 2 räta maskor vridet tillsammans" åt mormor borde det duga åt oss med. (Även om de på min mormors tid bekämpade mal med DDT. Googla det, ungar.)

Men okej, "lyft/lyft/rm" ger en aning bättre koreografianvisningar, så jag kan acceptera det. Motvilligt och knorrande och allmänt muttrande. Varför inte bara kalla det vänsterlutande minskning och låta folk sticka den hur fasen de har lust?

Vänster, ja. Vanliga minskningar, "sticka 2 maskor tillsammans", lutar åt höger. För att strukturmönster och figurstickning (tänk raglanärmar och midjeminskningar) ska bli piffigare och proffsigare vill du gärna spegla dem med minskningar som pekar åt vänster.

Och de där vänstrande minskningarna kan du knåpa ihop på flera sätt. Ett sätt som skänker fröjd och gamman åt förkortningsfloran är öhpt, överdragshoptagning. (Det vill säga lyft 1 m, 1 rm, dra den lyfta maskan över.)

Jag föredrar den som står i din beskrivning, den där du också stickar 2 maskor tillsammans — fast vridet.

Om jag ser "öhpt" i en beskrivning tänker jag "Öh? Pfft!" och stickar minskningen som jag vill. Pilutta! Huvudsaken är att den lutar åt rätt håll.

Jaja, så här gör du en vänsterlutande minskning på "lyft, lyft, rm"-viset (SSK):


Kör in stickan i nästa maska, som om du skulle sticka den rät. Det vill säga från framsidan av stickningen och sedan bort från dig. (Bild 1) Men sticka inte maskan, utan lyft över den till högerstickan. (Bild 2)

Du har nu lyft en maska rätt. (Som i motsatsen till avigt, inte motsatsen till fel.)

Lyft 1 maska rätt

Lyft en maska till på samma vis. Pilla in stickan i främre maskbågen (bild 3) och lyft över. (Bild 4)

Nu har du "lyft/lyft" så att du har två vridna (och ostickade) maskor på högerstickan.

Lyft 2 maskor rätt

Poängen med hela det här maskflyttandet och -vridandet är du till sist ska göra en minskning, så nu är det dags att sticka ihop de där lyfta maskorna till en enda rät maska.

Eftersom stickning tillhör de Intressanta Konsterna kan du fnula även detta på lite olika sätt. Vilket som passar dig bäst beror på hur hårt eller löst du stickar, din fingerfärdighet och huruvida ditt garnasinne föredrar det framvända eller bakvända. Så att säga. Det hänger på din personlighet och stickrytm. Resultatet blir detsamma. Testa båda.

Metod nummer ett (sticka genom de bakre maskbågarna): Kör in vänsterstickan, från vänster till höger, i de två lyfta maskorna som *sitter kvar* på högerstickan. Vänsterstickan ska ligga framför högerstickan.

Sticka 2 maskor tillsammans genom bakre maskbågarna

Fånga upp garnet med högerstickan och dra det genom båda maskorna. Tadaa! En vänsterlutande minskning!

Vänsterlutande minskning (inte öhpt, utan SSK)

Metod nummer två (också genom de bakre maskbågarna, även om det inte verkar så): För in vänsterstickan — framifrån och bort från dig — genom den maska du lyfte först (bild 5), sedan den andra. (Bild 6) Fiska upp garnet och dra det genom båda maskorna. Tadaa! En vänsterlutande minskning! (Jag sa ju att det blev detsamma.)

Sticka ihop 2 maskor vridet

Följ filmen! (Allting blir lättare med en rörlig demonstration)


Vadå? Är bilderna suddiga? Beskrivningen svamlig? Jag vet, jag vet ... Men tack vare tekniska landvinningar som inte fanns på mormors tid — YouTube — kan du få en personlig stickinstruktör direkt på bildskärmen. Här är en demo av "SSK", enligt metod nummer ett.
Avancerat: sticka *snyggare* SSK, lyft/lyft/rm ... jaja, vänsterlutande minskning


När du har fått kläm på att sticka vänsterlutande minskningar genom att sticka två räta maskor vridet tillsammans kommer du förmodligen att morra frustrerat över detta:

Minskningen matchar visserligen den högerlutande "sticka två maskor tillsammans", men den är knappast en spegelbild, eftersom den bubblar sig mer.

Om den vänsterlutande SSK-minskningen är så fläskig att du svettas och svär finns det ett knepigt knåp som tajtar till den. Cat Bordhi kallar tricket "den hungriga maskan". Fast på engelska:
Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...