Ge garnkorgen korgen — så städar du bland garnen (tips och checklista)

Behöver du städa bland dina garn, stickningar och virkningar? Så här röjer du hårt i din pysselhörna, precis som en rockstjärna. Och kanske kan din städning löna sig på mer än ett sätt?

Försöker du kvala in till Månadens mask-martyr genom att hävda att du skulle kunna sticka vad som helst, om du bara hade tid, plats och en förstående omgivning? Ledsen, men kanske behöver du då, precis som jag, en extrem garnkorgs-makeover.

Dags att städa i garnkorgen eller pysselhörnan? Röj bland dina stickningar och virkningar.Om det inte är pyssligt är det inte en pysselhörna.

Nänä, oroa dig inte — du behöver inte slänga något garn. Inte nu.

Detta hade hänt: En dag — en helt ordinär, vardaglig vardag, eller snarare en sjusärdeles bra dag med fem nya garnprojektsskisser på vardagsrumsbordet — vände sig dåvarande Husbandet om och tjoade:

"Garn! Garn! Det är garn överallt!"

Jag tappade förstås hakan. Och jag har inte hittat den än.

"Garn!" var min replik, inte ex-makens.

"Det är garn överallt!" är mitt nedkylningsmantra, precis som vissa räknar till tio eller föreställer sig en rogivande skogsglänta eller att de sprätter med tårna på stranden.

Garn! Garn! Garn omfamnar, smeker, ger näring. Inget annat kan lindra så fullständigt som tanken på garn.

När det gäller mig. Inte ex-maken. På det området är han ute och cyklar.

Inget lugnade honom som en tio, tjugo mil på mountainbike. Eller var det dirtDownhill!

Så varför hojtade han "garn"? Och vart hade min haka tagit vägen?

"Garn! Garn här, garn där! Överallt: garn!"

Vi hade varit gifta i över tjugo år, och ändå tog det mig säkert... flera minuter att förstå att när han sa "Det är garn överallt!" menade han inte "Jag har dött och kommit till himmelriket!"

Han lät istället som om han skrek om en medeltids-demon som bara kunde bekämpas med vitlök, silverkulor och kryptonit.

Han var grinig. Varför då? Vad hade de stackars små, oskyldiga garnen gjort honom?

Och då såg jag. Inte min borttappade haka, utan min tv-garnkorg.

Gu', vad äckligt! Bläääk, blä och trippel-urk!

assor av garn, stickningar och virkningar i soffan.Vadå 'stökigt i soffan'? Jag skaffar garn för att umgås med dem!

Har du en garnkorg eller en garnhörna?

Din väg genom livet är unik, men får jag vara så fräck att anta att även du har någon form av tv-garnkorg?

Inte nödvändigtvis vid tv:n, inte nödvändigtvis en korg, men något slags kärl, skrymsle eller hörn där du har dina större pågående projekt, de som är alldeles för feta för att ha i fickan eller väskan? Något som du står ut med att titta på utan att vända dig bort med en grimas av dåligt samvete? Något som du dessutom är beredd att visa upp för gäster, inneboende och familjemedlemmar?

Okej, jag har inte en garnkorg. Jag har flera. Några av dem visar jag även upp för släkt, vänner och förbipasserande grannar. Och de andra... tja.

De bästa garn-gömmorna är dem du faktiskt kan gömma undan från personer som inte tror på stickning och virkning.Snygg pysselhörna? Det är lätt om du har flera garngömmor som är dolda för allmänheten.

Ett år köpte jag just en korg, en dötjusig, vuxen sak i rotting (45 spänn på Stadsmissionen), som passade perfekt i facket under vardagsrumsbordet. Den hade plats för alla stickor, virknålar, nystmaskinen, måttband och en tre, fyra större projekt i olika grad av fart och färdighet. Den var byst med nystan, på ett diskret sätt.

Jag kände mig som en spindel i ett välspunnet nät.

Men nu... Nu var det som att jag var den som skulle ätas istället för tvärtom.

Min tv-garnsamling hade muterat, svällt, pulserat och spridit garnmetastaser över hela vardagsrumsbordet, ja, under, över, kring... Hela vardagsrummet tycktes ha blivit en garnkorg, och hur härligt det än låter är det lite läbbigt att inte kunna spela Yatzee och se på Idol utan att fastna i en kokong av shetlandsull.

Vår lägenhet är funkis men liten, och fick det fortsätta skulle jag snart vara tvungen att hugga fram familjen med en machete.

Jo, det är jobbigt att skiljas från garnen

Så. Dags för en garnkorgs-makeover.

Sådant är jobbigt. Krävande. Det är fullständigt naturligt att bli känslomässigt bunden till sitt garn.

Tricket är att tänka som en rockstjärna. Du vet, sådana du läser om i kvällstidningarna, de där som kastar ut tv:n från hotellrum, kackar i svitsängen och demolerar allt som går att slita loss från väggarna.

Varför gör de på detta viset? Ja, förutom att de har floder av illegala substanser i sitt blodomlopp beror det förmodligen på att de inte är hemma hos sig själva. Ingen kackar i eget bo.

Så, om din tv-garnkorg har tappat kontrollen börjar du med att se på den med kylig (inte påtänd) blick.

Tänk: "Det här är inte mitt trassel." Tänk: "Vad som än händer får någon annan reda upp det."

Tro mig, det fungerar. Det, och ett par koppar starkt kaffe. Och choklad. Choklad fungerar alltid. Och garn. Fast inte just i det här fallet. Men annars.

Du ska om några sekunder få reda på exakt hur du rockstjärneröjer ditt eget garnskrymsle, men först ska du få se — starkt censurerade — bilder på hur situationen såg ut före och efter.

"Före" var egentligen mer katastrofal än så här. Golvet var täckt med hel- och halvfärdiga prylar, garn i olika reinkarnationsfaser och lösa reststumpar.

Garn-situationen före

Garnkorg fylld av UFO:n före städning.

Upprumpad garnförvaring

Garnkorg, snygg och stilig, efter städning.

För att höst- och vårstäda bland dina garn behöver du...

Okej, okej, en höst- och vårstädning räcker nog inte för din garnkorg. Om du inte har stickning och virkning som... en liten hobby, snarare än livsstil och njutningsmedel. En rejäl genomkörare en gång i kvartalet är lämpligt. Särskilt om du använder garn av naturfibrer, som har en tendens att locka till sig skadekryp.

Plocka fram:

 • Ditt garnkatastrofområde.

 • En spritpenna, en sådan där som kan skriva på plast utan att klegga av sig. Eller en vanlig penna och ett gäng självhäftande lappar.

 • En rulle billiga soppåsar, helst av den transparenta sorten.

 • Vakuumpåsar, för garn och projekt som ska förvaras längre tid.

 • Äkta städutrustning. Du vet: dammsugare, dammtrasor...

 • En mer undangömd plats för att kunna förvara extra garn och pågående arbeten som behöver jäsa till sig ordentligt. Som en högt beläget hylla, skåpet ovanför skräplådan, en förslutningsbar plastback som du kan lägga en filt över så att det nästan ser ut som en möbel...

Och viktigast av allt:

 • En belöning.

Mer garn? Varför inte? Om de får och håller sig på sin plats, så.

Min belöning var tillåtelse att starta med de fem nya projekten jag hade skissat upp. Vad som helst som ger dig en riktig kick är bra. Utom illegala substanser. Det är aldrig bra, inte ens för rockstjärnor.

Städa bland dina garn, stickningar och virkningar så här

Är din garnkorg rena Area 51, alltså full av UFO:n? (UFO betyder i detta fall unfinished objects, alltså icke avslutade projekt.)

Då ska du definitivt röja. Du blir betydligt mer pysselsugen och inspirerad av din garnkorg eller garnhörna om den bara innehåller vettiga verktyg och pågående arbeten (WIPwork in progress). Låt UFO:na ligga och skämmas i en skamvrå någonstans.

Vadå? Skillnaden mellan ett UFO och en WIP? Hm. Entusiasm? Lust? Frånvaron av dåligt samvete? Du avgör. Det är dina garn.

1. Rulla ut soppåsarna och börja märka soppåsarna. Om din garnkorg är stor kan du behöva flera påsar med samma märkning. Om din garnkorg inte är större än en skål lär du inte behöva alla sorters påsar. (Däremot borde du kanske unna dig en större pysselhörna?)

Märk påsarna så här:

 • A. "Inte mitt bekymmer"

 • B. "Släng". (Ta det lugnt, det är inte säkert att du behöver den.)

 • C. "Återvinn".

 • D. "Ge bort".

 • E. "Sälj".

 • F. "Fixa".

 • G. "Inte här".

 • H. "Rock'n'roll!”
Medan du städar bland garnen blir det lätt mer stökigt.

2. Ta på dig din dimmiga rockstjärneblick och gå igenom nystan för nystan, tråd för tråd, projekt för projekt.

* Ställ dig frågan: Är det här ens mitt?

I min garnkorg fanns dotterns garn, sådant hon en gång i tiden använde för att fingervirka ormar och klistra kollage av. Det hamnade i påsen "Inte mitt bekymmer".

* Nästa fråga är jobbig: Behöver jag det här? Vill jag jobba med det just nu? Är det ett projekt jag vill avsluta?

Om du svarar nej, fråga dig då om någon annan kan behöva det. "Ge bort" eller "Sälj".

Kan du repa upp det? "Återvinn". Annars: "Släng". (Med "släng" menar jag givetvis att du lämnar det till textilåtervinning, så långt det är möjligt.)

Känns det tungt? Ingen fara, du får strax din belöning.

Att sälja garnet på TraderaBlocket eller liknande är ett utmärkt sätt att sluta vela med ett garn som du inte längre är så där sprillans nyförälskad i.

Att ge bort det är ännu bättre, och ger bra karma. Som Pia tipsar om:

"Jag sparar på nästan allt, det jag inte kan använda ger jag vidare till ett fritids där jag bor. Det är väldigt uppskattat."

Förutom fritids-verksamhet är förskolor, kyrkans barnverksamhet och parklekar med öppna förskolor bra slussar för alla dina överblivna pysselstumpar. Barn förtjänar garn!

* Ärligt, nu: Tänker du avsluta eller påbörja det här projektet, men kanske inte just nu? Kanske senare, när det blir bättre tider och längre kvällar, och dygnet äntligen fått 48 timmar?

I sådana fall, lägg det i påsen "Fixa". En vakuumpåse är mest lämplig, om du inte tänker pyssla färdigt på några veckor. Och ja, det gäller även om det bara är ett par garnändar kvar att väva in. Ska du ha fäst-fest snart är det däremot inte så noga.

* Har du massor av restgarn, färdiga projekt och annat som du vill ha kvar och behöver, men som inte är aktiva just nu? Lägg det i påsen "Inte här". Återigen är en vakuumpåse lämplig.

Förvara de packade vakuumpåsarna på ett annat, mer dolt ställe, och låt din tv-garnkorg vara en fredad zon för dåligt samvete.

* Är det här ett projekt (ett halvfärdigt projekt, bara sista änden kvar att pilla in, ett nytt nystan som ska bli provlapp, en skiss, stickor, virknålar och annat du använder) som du vill ha nära till hands eftersom det fyller dig med sådan jublande entusiasm att du vill sluta röja och sätta igång med detsamma? Lägg det i påsen "Rock'n'roll!”

3. Påsen "Rock'n'roll!” är stommen för din nya tv-garnkorg.

Men börja med att göra rent, riktigt rent. Dammsug. Dammtorka. Våttorka. Vädra. Piffa till rödcederträ-ringarna med extra olja, om du använder dem för att förvilla de små, små garnälskarna. Ja, jag snackar om mal och pälsängrar, inte om kattungar och bebisar.

Efter storrengöringen kanske du precis som jag upptäcker att din gamla tv-garnkorg inte längre håller måttet. Fira med att tjacka en ny (min tidskriftskorg kostade 50 kr på Oskarssons lågprislager).

Ojoj, en städad pysselhörna, med fina garn, aktiva stickningar och virkningar. Nästan ett Instagram-moment!
Garnkorgen efter en kvart.Garnkorgen efter en kvart.

4. De övriga påsarna går du iväg med, långt borta från din garnkorg. "Inte mitt bekymmer" lämnar du till dess rättmätiga ägare. "Ge bort" tar du med till förskolan/kyrkan/någon loppisbutik. "Sälj" lägger du ut på Tradera, Blocket eller egen bloppis. "Återvinn" stoppar du in i din (blivande) slakthörna. "Släng" går till återvinning eller brännbara sopor. "Fixa" lägger du undan OCH skriver upp på din att göra-lista. "Inte här" stuvar du undan på något annat ställe.

"Rock'n'roll" lägger du tillbaka i tv-garnkorgen.

5. Njut av din belöning. Och din nya tv-garnkorg.

Och om du är det minsta garngalen, får du en sådan kick av röjningen att din nya tv-garnkorg efter femton fräscha, upplyftande minuter ser som...

Så vadå? 15 minuter i rampljuset är en bedrift för en rockstjärna.


Hur ser din garnkorg eller garnhörna ut?

Hur ser det ut där du leker med garnen?

Ta det lugnt, du är bland vänner! (Och du får vara anonym ...)

Är det snyggt och prydligt och färgsorterat? Är det kreativt stökigt eller bara råddigt? Hur brukar det se ut, vanligtvis? Vad gillar du mest och minst med just din garnhörna?

Ta en titt på fler garngömmor och garnhörnor

Se och läs om hur andra stick- och virkfreaks har fixat till sina rum och utrymmen för garn:

Överallt... (-)
Garnförvaring i kökssoffa och under dubbelsäng, UFO:s och inte riktigt aktiva WIP:s i projektpåsar samlade i en docksäng min pappa gjorde till mig. Och …

Klicka här för att skriva din egen sida

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!