Virka en oval (lätt som en avlång plätt!)

Vill du virka en oval? Kanske till en amigurumi, en väska, en laglapp eller en matta? Här är ett enkelt sätt att virka en elliptisk plätt, med fastmaskor i spiral, och utan att räkna en massa maskor.

Virka en oval form på ett lätt sätt, med fastmaskor i spiral.

Precis som när du virkar en rund form kan du virka en oval bara på känsla. Men nog är det enklare att följa någon sorts förnuftig formel, såvida din känsla inte propsar på att öka 8 gånger per varv på rätt ställen?

Oavsett om du behöver din oval till en väskbotten, amigurumi-rumpa, matta eller laglapp (ovaler är perfekta som armbågslappar till slitna tröjor), kan du lätt virka en utan att räkna alltför många maskor. Okej, det är pyttelite räkning i början. Men annars behöver du bara hålla reda på var du har dina markörer.

Detta behöver du för att virka en oval på enkelt sätt

För att virka en oval i spiral och med fastmaskor behöver du två markörer. Plus garn och virknål :)

Förutom garn och virknål som passar till behöver du alltså två markörer för att virka en oval på icke-räknesättet. Jag använder säkerhetsnålar, men det fungerar givetvis lika bra med garnslamsor, gem eller köpemarkörer.

Markörerna kommer du att placera vid ovalens kortsidor, och efter uppstarts- och markörplacerar-varvet behöver du bara hålla koll på maskorna där markörerna sitter. Plus de markerade maskornas närmaste grannar.

Och tänka sig, precis som när det gäller att virka en cirkel-plätt ska du öka ungefär... snarare exakt 8 maskor per varv. Inte så märkligt, eftersom en oval är som en utdragen cirkel.

Därför är det inte heller så märkligt att du, precis som när du virkar en rund plätt, också kan välja att virka varv helt utan ökningar för att snygga till formen. I virkning slår magkänslan ofta matematiken.

Så här virkar du en oval steg för steg

Startpunkten för din oval är givetvis den klassiska luftmaskkedjan.

Börja med att virka X antal luftmaskor (lm). Vad X är bestämmer du själv. Ju fler luftmaskor, desto mer avlång (avlängre?) oval. Så klart.

Jag kör med 10 lm i exemplet, 9 lm plus en vändmaska.

Hur många maskor ska du börja med?

Vill du inte chansa på antalet luftmaskor att lägga upp? Om du vet ungefär hur stor ovalen ska bli i färdigt skick kan du förlita dig på linjalen eller måttbandet. Du behöver nämligen en luftmaskkedja som är lika lång som skillnaden mellan långsidan och kortsidan på din oval.

Mina ovaler i exemplet skulle bli armbågslappar till en sönderälskad velourtröja. Och de behövde bli cirka 12 cm på ena ledden, och 7 cm på andra ledden, för att täcka de kala fläckarna.

Då behövde jag alltså en luftmaskkedja som var 12 cm7 cm = 5 cm lång. Vilket råkade vara 9 (och en halv) luftmaskor.

Lägg upp det antal luftmaskor du vill ha. Eller behöver.

Börja virka i andra maskan från virknålen räknat, och virka fastmaskor (fm) hela vägen. (Det blir X-1 fm.)

Börja virka i den andra luftmaskan från virknålen räknat. Virka fasta maskor

Virka ytterligare 2 fastmaskor i den sista maskan på varvet (löpöglan), så att du har sammanlagt 3 fm i den. Placera en markör i den maska som är i mitten av de tre.

Öka två maskor genom att virka tre maskor i den sista maskan (löpöglan).

Nu ska du vrida på arbetet (ja, vi kallar den här lilla virksnutten för "arbete", trots att det är ett rent nöje) och virka fastmaskor på den andra sidan, alltså den motsatta sidan av luftmaskkedjan. De maskbågarna brukar vara lite sladdriga, men det gör inget. 

(Tycker du att det verkar knepigt att virka på den andra sidan av luftmaskkedjan? Garnstudio/Drops design har då en instruktionsvideo.)

Om du är superpetig med att det blir lika på båda sidor, kontrollräkna att du har virkat X-2 fasta maskor från den maska där du virkade 3 maskor i en. Annars: skit i't.

Virka fastmaskor längs andra sidan av luftmaskkedjan.

Virka 3 fm i vändluftmaskan, alltså den luftmaska som du hoppade över när du började virka fasta maskor. Placera en markör i den maska som är i mitten av de tre.

Virka 3 fm i vändluftmaskan. Du ökar alltså två maskor.

Oval-virkning efter uppstartsvarvet

Nu är förberedelserna klara, och själva oval-virkandet är i gång. Det går till på detta sätt:

Virka fasta maskor i varje maska tills du har en ovirkad maska före den maska som markören sitter i. (På fotot är den lilla busen markerad med en vit plupp.)

Virka fastmaskor fram till maskan före den maska som markören sitter i.

Virka 2 fm i maskan som är före maskan med markören i.

Lyft bort markören. Virka 3 fm i nästa maska, och placera markören i mittmaskan (av de tre).

Virka 2 fm i nästa maska. 

Virka 2 fm i maskan före den markerade maskan, virka 3 fm i den markerade maskan, och virka 2 fm i maskan efter den markerade maskan.

Fortsätt att virka ökningar på var sida om och i de markerade maskorna. Det vill säga:

  • Virka fm i varje maska tills du har en ovirkad maska före den maska som markören sitter i.

  • Virka 2 fm i maskan före den markerade maskan.

  • Lyft bort markören. Virka 3 fm i nästa maska, och placera markören i mittmaskan av dessa tre.

  • Virka 2 fm i nästa maska. 

  • Virka fm i varje maska fram till att du har en ovirkad maska före nästa markerade maska...

På detta sätt virkar du alltså 8 ökningar på varje spiralvarv.

Fortsätt att virka i spiral, fram till maskan före nästa markerade maska.

När din oval börjar bli tillräckligt stor, eller om du tycker att ellipsen är lite för spetsig (alltså inte spetsig-spetsig, men du fattar...), virka ett par varv utan ökningar.

Avsluta din oval på en av långsidorna, genom att virka en smygmaska och sedan fästa tråden.

När som helst kan du skippa ökningsvarven och virka ett par varv utan ökningar.

Nu lägger jag mig inte alls i varför du skulle vilja virka en oval (utöver att du vill befinna dig i en skön och harmonisk pysselbubbla), men några vanliga användningsområden är bottnar till väskor och korgar, hallmattor, amigurumi-kroppsdelar, applikationer och laglappar.

En sliten tröjärm och en oval form under virkning.

Fler sätt att virka ovaler

Om du tyckte att den här metoden var lite väl enkel, eller tvärtom ett för invecklat och simultankapacitetskrävande förfarande, finns det givetvis andra sätt virka ovala former. Till exempel:

Virka en oval matta
FingersCroched bjuder på ett virkmönster till en oval matta virkad i halvstolpar.

Virka väska med oval botten
Finska Lankavas svenska virkbeskrivning till ett tubgarn eller trikågarn resulterar i en rejäl väska.

Ovala korgar i tjockt garn
Även Hobbii satsar på tubgarn eller trikågarn. Virkar du efter guiden (även i foton) men i ett tunnare garn blir det givetvis pyttesmå förvaringskärl snarare än stora korgar.

Oval duk (eller mandala)
Gillar du att virka dukar eller olika mandala? Virklusts ovala skapelse kan bli vilket som, beroende på vilket eller vilka garn du väljer.

Virka hatt med oval topp
Tänk, vilken hattig hatt! Solhattar kan givetvis se ut som sådana där fedorahattar som sitter på privatdetektiverna i film noir-filmer. I Garnstudio/Drops designs virkade hatt börjar hattkrönet med en platt oval.

Visa upp din virkade oval i galleriet!

Har du virkat en oval efter detta mönster? Och vad använder du din oval till? Visa upp den i galleriet!

Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn!

Har du återvunnit garn och sedan stickat eller virkat något nytt av garnet? Visa upp ditt projekt!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!