Sticka strumpor och sockor: Hur stickar jag strumphälar efter lappen?

Kicki skriver:

"Sabla hälar på sockar! Sonen sliter sockar som ingen annan så jag tänkte, hur svårt kan det egentligen vara att sticka ett gäng? Svar, busenkelt fram till hälen. Jag har läst *mängder* med beskrivningar, googlat och tittat på säkert idiotenkla förklaringar men inte då. Jag greppar det helt enkelt inte. Sticka skaft. Sticka liten lapp. Och sedan tar det stopp. Om du kan förklara på ett så enkelt sätt att en femåring skulle greppa det blir både jag och sonens fötter oändligt tacksamma!"

En femåring som stickar strumpor? Jag var åtminstone sex, sju år när jag lärde mig att cykla.

Och din inre femåring behöver då inte läsa några beskrivningar. Hon är så nyfiken, klåfingrig och jävlaranammig att om hon bara får ett par dagar på sig klurar hon säkert ut samtliga nu kända hälsorter på strumpor (bandhälar med hällapp, de med enbart förkortade varv, alltså timglashälar, de som stickas på tvären, nedifrån och upp, uppifrån och ned, samt det gäng som stickas i efterhand på en färdig tubsocka) plus uppfinner ett par nya på köpet. (Spana till exempel in de annorlunda strumporna som du kan sticka och virka.)

För att frammana din inre femåring (eller sex-, sju-åring), börja med att ta fram en liten låda, kanske en gammal glass-plastburk.

Märk lådan med en rolig etikett, med texten "museum över mindre lyckade hälar som aldrig blev strumpor".

Och rabbla en ramsa i "blä blä för blä blä"-ton.

"Sticka hälar är inte svårt.

Sticka hälar är inte lätt.

Sticka strumpor är cykling."

Sticka strumpor med lapp för hälen

När du lärde dig att cykla googlade du inte efter beskrivningar, du tittade inte på cykelvideor eller krävde invecklade anvisningar från den stackars förälder som höll i pakethållaren. Nä, du satte dig på sadeln och började trampa.

Du trillade. Du grät. Du skrek.

Och sedan satte du dig på sadeln och trampade igen.

Så lärde du dig att cykla.

Stickning är rörelse, precis som cykling. Du kan traggla dig igenom hur många skisser, beskrivningar och kurser som helst, men för att din kropp ska förstå och lära sig en rörelse behöver du testa den. Gång på gång tills du hajar.

Så lägg ifrån dig strumpstickningen och sätt igång att sticka ett gäng provhälar. Ja, skippa strumporna och sticka bara hälen. Om och om igen tills du är lagom nöjd med resultatet. (Jag stickade 6 provhälar innan jag ens satte igång med mitt första par raggsockor.)

Och du, du får inte ens skrubbsår. Bara en massa små miffiga näsvärmare.

Förvara de misslyckade små hälluvorna i ditt nya museum över mindre lyckade hälar. För precis som skrubbsår är knasiga försök på strumpor något att skryta om. Det vet din inre femåring.

Nu, över till dina aktuella hälar. Som du ser här har min inre femåring har ritat några tuschpenne-hälbilder av halva strumpor till din femåring.

Eftersom jag inte har sett din stickbeskrivning av strumpor gissar jag att det du har fastnat på är det som ibland kallas för "hälavmaskning" eller "hälminskning" eller "vända hälen". Alltså det steg som kommer efter hällappen och före själva strumpfoten.

Poängen med hälavmaskning/hälminskning är att göra hälen lite mer anatomiskt korrekt och strumpan majsigare.

Varför ska du 'vända' hälen?

Om du bara plockade upp maskor vid sidorna av din hällapp och stickade vidare skulle du få en häl som var klossformad och lika bred som din ankel.

Och om du inte har väldigt stora och kantiga hälar kommer det att kännas som att någon knölat ner näsdukar kring fötterna på dig.

Eftersom din häl är rundad (nåja, om du har varit flitig med fotfilen, åtminstone) och ganska smal i förhållande till resten av foten, behöver du förvandla fotlappen till något som liknar en mycket liten munkjackehuva.Och det, min kära femåring, är något du fixar med vad de vuxna kallar förkortade varv, kortvarv eller vändvarv, eftersom vuxna är jättejätteförtjusta i att använda stora ord som är svåra att förstå. Det får dem att känna sig större.

Så det, så.

Hur ska hälen se ut efter lappen?
Varför ska du sticka förkortade varv?

Även om de där hälhuvorna kan se olika ut, fungerar de förkortade varven på samma sätt: Du stickar inte klart hela varvet, utan vänder innan varvet är slut och stickar tillbaka.

Och medan du vänder stickar du antingen ihop två maskor (kanske genom överdragshoptagning, alltså att du lyfter en maska över en annan), eller lägger ett omslag kring maskan du vände vid, beroende på vad som står i din beskrivning. 

FÖLJ beskrivningen... och skriv ut förkortningarna om du behöver... för den är inte så korkad som den ser ut. Läs den högt om så krävs.

För en femåring skulle jag förklara förkortade varv så här:

Tänk dig att du har 15 maskor på din hällapp... Nej, jag menar, tänk att du har 15 sparade lördagsgodis-klubbor hemma.

Dina kompisar Bosse och Bettan har kommit hem till dig för att spela World of Warcraft (de är väldigt försigkomna femåringar), och du är lite putt på dem för att de hellre håller på att data än att leka med dig.

Så du tar fram dina 15 klubbor för att festa loss.

Då kommer din mamma in. Och eftersom hon bryr sig mer om vad Bosses och Bettans mammor tycker om henne än att du är utanför hemma i ditt eget rum, säger hon åt dig att dela med dig av klubborna till Bosse och Bettan.

Så nu ser klubbfördelningen ut så här:

Bettan Du Bosse

OOOOO IIIII OOOOO

Du blir förstås apsur, och passar på att slicka på Bettans klubbor, och dina egna, men när du kommer till Bosses säger han "Stopp!"

IIIII IIIII OOOOO


Så du slickar på dina fem igen, och när du återigen tänker slicka på Bettans säger också hon "Stopp!"

OOOOO IIIII OOOOO

Nu tänker du om. Bosse och Bettan spelar ändå WOW så att det stänker om det. Tänk om du, helt omärkligt, kunde ta tillbaka dina klubbor från de nedriga så kallade vännerna. Så när Bosse ska mörsa en varg slukar du en av hans klubbor.

OOOOO IIIII I OOOO

Samma sak med Bettan.

OOOO I IIIII I OOOO

Det här går ju strålande! Går det att smyga åt sig ett par klubbor till? En från Bosse igen...

OOOO I IIIII II OOO

...och så en från Bettan.

OOO II IIIII II OOO

Och så fortsätter du tills du har fått tillbaka dina klubbor. Ha! Där fick de, Bosse, Bettan och morsan.

OOO II IIIII III OO
OO III IIIII III OO
OO III IIIII IIII O
O IIII IIIII IIII O
O IIII IIIII IIIII
  IIIII IIIII IIIII


Pernilla Einarsson har gjort en film, för den vuxna kropp som transporterar din inre femåring, som förklarar och demonsterar vändningen av  hälen på detta vis (och du, den ingår i en serie av videokurser om att sticka strumpor, så klicka dig vidare):

Ah, stick-tv! Och du, om du ändå tycker att strumphälar är helt obegripliga kan det bero på att hälarna i din stickbeskrivning är av en helt annan sort. Det finns massvis av häl-typer.

Dödergök har till exempel en gratis stickbeskrivning på strumpor med istickad häl, alltså en häl du stickar sist av allt.

Har du frågor om en särskild sorts häl, kopiera in stycket som beskriver just din häl-övergång, så kan jag hjälpa dig bättre.

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!