Virka och sticka strumpor på annorlunda sätt — gratis mönster

Har du lust att virka och sticka strumpor på ett annorlunda sätt? Här hittar du flera gratismönster på strumpor som inte bara stickas uppifrån och ned eller från tån och upp, utan har en udda konstruktion. Vill du testa att sticka strumpor från hälen, eller virka strumpor på tvären? Några av strumporna och sockorna är dessutom sköna att ha på fötterna!

Sju par annorlunda strumpor att sticka och virka efter gratis beskrivningar.Sju par udda strumpor att sticka och virka. "Udda" som i annorlunda, alltså.

Alltså, det finns sååå många strumpmodeller att sticka och virka utan att det blir tjatigt. Förutom att du kan sticka dem från mudden och nedåt eller från tån och upp, och labba med olika hälar och tår och metoder att plocka upp maskor och göra förkortade varv, så kan du göra något... annorlunda. Dominostickning, sticka från hälen och ut eller från ovansidan och kombinera virkat med stickat och... puh!

Här är en samling av testade gratismönster till virkade och stickade strumpor, alla stickade eller virkade i samma sorts återvunna strumpgarn (från en begagnad kofta), med en något ovanlig konstruktion. Dels hittar du strumpor med virkade inslag, dels strumpor som är helt stickade.

Kanske hittar du en ny strumpfavorit? Att sticka eller virka, alltså. Och kanske, men bara kanske, att ha på fötterna.

Udda strumpor med virkade inslag, gratis mönster

Att strumpor och sockor är virkade kan tyckas nog annorlunda, men här hittar du varianter som dessutom är konstruerade en gnutta... alternativt.

1. Tubsockor virkade på tvären

Virkad tubsockor, eller strumpor utan häl. Virkade efter en gratis beskrivning.

Modell: Ripple Tube Sock (amerikanska virktermer)

Udda inslag: Virkad. På tvären. Utan häl. Ja, det är alltså ett par tubsockor. Som är virkade. I teorin obekvämt x 2.

Lätt att anpassa: Jorå. Testa lappen som du virkar runt din fot, så vet du om du har virkat tillräckligt. Längden går att justera med hjälp av matematik (eller ett annat viggmönster).

Det finns ingen resårmudd i originalmönstret; jag virkade smygmaskor i bakre maskbågen, vinkelrätt mot strumpan.

Och den runda tån är lätt att improvisera.

Funktionella: Ja! Otroligt! Viggmönstret (virkat i bakre maskbågen) gör att strumpan formar sig oväntat bra efter foten.

Men de är inte sköna att gå och stå i *utan* skor. Då känns det som att trampa på utströdda kritor i lekrummet. Och det är tur att det är tubsockor, för de tänjs ut något löjligt under en dag.

Värda att sticka/virka om: O ja. Det är segdragen, monoton och enkel virkning, precis ett sådant där meditativt projekt som är bra att ha på lur. Om det blir färdigt någon gång är det bara en bonus. Stor risk för "second sock syndrome", dock. Det vill säga att det bara blir en enda färdig strumpa.

2. Tvärstickade strumpor med virkad ovansida

Strumpor stickade på tvären med virkad ovandel.

Modell: Drops design 105-38 (svenska)

Udda inslag: Stickat och virkat! Överdelen är virkad i ett stolpmönster. Strumpkroppen är stickad sidledes, med mudd i rätstickning. I originalbeskrivningen är även tån rätstickad på tvären, utan någon form av... form. Bara ett rakt stycke som du ska snörpa åt. Du skämtar mig aprilo?

Lätt att anpassa: Den *blir* lätt justera till dina egna fötter om du tar bort maskorna för den märkliga toffeltån, och stickar eller virkar en annan tå sist av allt. Bredden går att fixa till genom att virka fler eller färre stolpvarv. Eftersom strumporna är töjiga på längden får du se upp med fot-maskantalet. Jag räknade om stlk 38/40 efter min masktäthet, och det blev egentligen på tok för långt för mina 39:or. Med originaltån hade jag kunnat ta på strumporna utanpå skorna. Just det, jag ändrade på looken på ökningar och minskningar för hälen också också, så att de matchade varandra bättre.

Funktionella: Ja, faktiskt! Värme på ovansidan av foten är inte helt nödvändigt, och strumporna går att använda i såväl rymliga skor som sneakers. Åtminstone om du använder skohorn — att de är töjiga på längden gör annars att strumphälen glider över skokanten. Den rätstickade mudden har inte så mycket resåreffekt (förkortade varv hade suttit fint), men eftersom skaften är så korta spelar det ingen större roll.

Värda att sticka/virka om: Nej. Den var rolig att testa, men makalöst tråkmaskad mellan fotprovningarna.

3. Strumpor med krokad (tunisisk virkning) sula

Stickade strumpor med krokad sula efter gratis beskrivning.

Modell: Tuni/knit house socks (engelska)

Udda inslag: Strumpor med krokade sulor, inklusive tår och långa hälkappor. Överdelarna och skaften är stickade. (Jag stickade fast dem direkt på sulorna; i beskrivningen rekommenderas kaststygn.)

Lätta att anpassa: Jadå. Mönstret har anvisningar för hur du räknar om till din egen masktäthet, plus var sulan bör hamna på foten innan du börjar med hälminskningarna. Och resårmönstret torde tjäna på lite fri lek. De solfjäderspridda ökningarna i originalen ger ett knasigt utseende på längre skaft.

Funktionella: Ja, jösses. Svårt att tro, med tanke på att strumpsulorna kunde stå upp för sig själva. Och att hälarna korvade sig när jag pressade ned dem i sneakers. Men vilket fluff att gå och dansa på!

Värda att sticka/virka om: Mina fötter skriker “JAAA!” men garngalningen är osäker. Det skulle vara för att gå loss på roligare och rimligare resårmönster, då.

4. Stickade strumpor med virkad tå och häl

Sticka strumpor där du virkar tå och häl.

Modell: Fusion sock (amerikanska virktermer)

Udda inslag: Virkad tå, häl och skaft, stickad fot och skaft (framför allt är det resåren som är tänkt att vara stickad).

Lätt att anpassa: Ja. Det är bara att go bananas med virkade eller stickade strukturmönster, särskilt efter hälen. Och eftersom du maskar strumporna från tån och upp är det bara att prova och justera vidd och längd tills de passar.

Funktionella: Helt okej. Går att använda i rymliga skor, men inte trånga sneakers. Hälarna (på fötterna) var en aning förvånade i början av dagen, men inga skavsår.

Värda att sticka/virka om: Jajamensan, det finns så många roliga sätt att kombinera stickat och virkat, och de var inte tråkiga någonstans. Okej: Jag *såg till* att inte ha tråkigt någonstans. Virkat som ser ut som stickat! Stickat som ser ut som virkat! Nykter fyllestickning! (Slalomresår.) Mina fötter önskar ödmjukast en annan sorts virkad häl än timglas på nästa par.

Annorlunda, stickade strumpor med gratis beskrivningar

Hur svårt kan det vara att sticka ett par strumpor som sitter bra på fötterna? Inte särskilt... såvida du inte krånglar till det lite extra. Men å andra sidan kan du bära sockorna medan du ligger på soffan och käkar chips, och då spelar passformen mindre roll.

5.  Strumpor stickade från hälen och ut

Sticka strumpor från hälen och uppåt, efter gratis beskrivning.

Modell: Hipsulaisen Karuselli (svenska)

Udda inslag: Strumpor stickade från hälen, i en mössliknande form som avmaskas (eller sys) ihop över fotryggen. Från den biten stickar du sedan tår och skaft.⁣

Lätt att anpassa: Jorå, det är meningen att du ska prova hälbiten över foten, och även om beskrivningen innehåller förslag på tår och skaftmönster går det alldeles utmärkt att knasa loss med något eget. (Jag valde rundade tår respektive ett spiralmönster, för att göra dem ännu snurrigare.)⁣

Funktionella: Jajamensan! Vid första provningen verkade de rynka sig väldigt över foten, men skaft och tår håller ordning. De sitter utmärkt både med och utan skor, utan något som skaver. (Åtminstone om du väljer bort avmaskningen över fotryggen.)⁣

Värda att sticka/virka om: Verkligen, om och om igen, i olika sorters garn. Särskilt som det går att sticka klart hälarna utan särskild tankemöda, och utan att ha en färdig idé om tår eller skaft.⁣

6. Strumpor stickade från ovansidan av foten

Sticka strumpor från ovansidan av foten, gratis beskrivning.

Modell: Spider's web (svenska)

Udda inslag: Rät- och rundstickade från ovansidan av foten. Du stickar en sexhörning, med en kortare sida (tån). Sexhörningen viks på mitten, precis som ena halvan av en hexagonkofta. Sidan mittemot tån lämnas öppen (skaftet), övriga sidor sys ihop till något som liknar en stövel. På foten blir det en strumpa. Trolleri!⁣

Lätt att anpassa: Nej. Du kan givetvis räkna om den korta beskrivningen till din egen masktäthet och fotlängd. Och rätstickning är töjig åt alla håll. Modellen kräver ändå rätt proportioner mellan fotvidd, fotlängd och vadens omkrets för att bli riktigt smidig. Åtminstone om du följer beskrivningen. Det borde gå att locka över maskorna på en tråd, och nypa fast sexhörningen på foten för att se när och var det är dags att sluta öka. (I originalbeskrivningen fortsätter ökningarna rätt in i kaklet.) Min chansning på att skippa ökningar för häl- och tå-hörn vid 90 procent av fotlängden var i underkant⁣.

Funktionella: Nej. Inte som jag stickade dem. De går utmärkt att använda i tajta skor, men om ingen yttre kraft håller reda på dem korvar de ned över vristerna och sväller ut över fötterna. Resårmuddar (som inte finns i originalet) hjälper knappt. De kan möjligen fungera som innestrumpor om du inte tassar omkring i dem så mycket, och bär dem ovanför täcket. Annars får du rycka upp dem med jämna mellanrum.⁣

Värda att sticka/virka om: Ja, faktiskt! Jag utnyttjade modellen för att testa en metod att sticka rätstickning i rundstickning utan aviga maskor, och det finns fler sätt att prova. Och jag har god lust att laborera kring vad som händer med den rätstickade hexagonen vid 80 eller 85 procent av fotlängden. Mina fötter önskar dock ingen repris.

7. Dominostickade strumpor med rundstickad häl

Sticka strumpor i dominostickning, gratis mönster.

Modell: Dominostickade sockor (svenska)

Udda inslag: Fram och tillbaka-stickade strumpor (alltså möjliga att sticka på två raka stickor) i dominorutor, förutom de rundstickade hälarna.

Lätt att anpassa: Nja. Det är snarare så att du *måste* anpassa stickmönstret utifrån din masktäthet och dina fötter. I stickbeskrivningen uppges enbart storleken “dam” och att en dominorutas sida är cirka 7 cm. Och för att prova dig fram till ungefär rätt storlek måste du sticka en provstrumpa på minst fem rutor.

Jo, jag ändrade riktningen på den rätstickade kanten på strumpan. Bara för att. Något skoj får man väl ha?

Funktionella: Inte särskilt, åtminstone inte för mina fötter. Strumporna är både säckiga och strama, framför allt på ovansidan av foten. Och den där socktån?

De är inte heller så sköna att gå och stå i *utan* skor. I trånga sneakers fungerar de faktiskt bättre, kanske för att skorna kramar åt det överflödiga maskböljandet.

Värda att sticka/virka om: O ja! Jag älskar dominostickning, att varven blir kortare och bara går fortare och fortare! För att tillfredsställa mina fossingar tänker jag däremot testa rätstickade hälar.


Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Fler gratisbeskrivningar som Billigt-garn.net:s läsare rekommenderar

Hitta ännu fler gratis beskrivningar med hjälp av Billigt-garn.net:s flitiga mönster-surfare:

Sticka tåstrumpor? 
Jag skulle vilja prova att sticka tåstrumpor. Alltså strumpor med tår. Finns det någon som har gjort det eller har tips på beskrivning? Stickade strumpor …

Klicka här för att skriva din egen sida

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!