Sticka tåstrumpor?

av Patrik Blidefalk
(Farsta)

Jag skulle vilja prova att sticka tåstrumpor. Alltså strumpor med tår. Finns det någon som har gjort det eller har tips på beskrivning?

Stickade strumpor med fem tår (gratis beskrivningar)


"Billigt garn"-Anna avslöjar favoriter som finns på att sticka-listan.

Vad skönt att du är mest intresserad av det väsentliga, nämligen hur man stickar strumpor med fem separata tår, snarare än petitesser som huruvida sådana strumpor är sköna på fötterna eller bekväma i skor.

Och jag älskar strumpor med annorlunda konstruktion, så givetvis har jag tåstrumpor i min digra samling över saker att sticka någon gång.

Föga förvånande stickar du tåstrumpor på samma sätt som du stickar fingervantar, fast med väldigt korta fingrar då. Och du brukar sticka tårna sist, snarare än från tårna och uppåt. Men det finns undantag.

De flesta av gratisbeskrivningarna nedan är på engelska och är designade för tunna strumpgarn. Det verka vara ovanligt med tå-raggsockor. Av bekvämlighetsskäl, antar jag. Och eftersom amerikaner är vana att sticka med fyra strumpstickor snarare än med fem är flera av de engelska beskrivningarna skrivna för just fyra stickor. En sticka mindre att hålla reda på!

Sockor med tår
Bland alla gratismönster hos Garnstudio/Drops design finns även ett par strumpor med individuella tår, i storlekar från 32/34 upp till 41/43.

Bas-strumpa med tår (eng)
Endast en storlek, men med anvisningar för att justera för olika fotlängder. Och med uppmaningen att för all del lägga upp fler maskor om du har knubbiga tår! Abigail Grassos strumpbeskrivning hittar du på Ravelry.

Randiga eller enfärgade tåstrumpor (eng)
Favecrafts hittar du ett gratismönster som bara finns i tre storlekar, varav två är tänkta för barn. Men du kan använda två färger för härligt randiga strumpor (och olikfärgade tår). Eller köra enfärgat.

Juliga tåstrumpor (eng)
Om du väljer att polkagris-randa dina tåstrumpor i rött och vitt blir det julfestligt! Men du kan förstås välja vilka randfärger du vill. Bernats stickbeskrivning hittar du via Ravelry, och strumporna finns i storlekarna S, M, L.

Sticka tåstrumpor från tårna och upp (eng)
Endast en storlek angiven, men du kan testa modellen direkt på tårna. Ja, tårna. För i Michelle M Chos beskrivning börjar du med att sticka fem små tår, för att sedan plocka upp maskor för foten. Tåuppstrumpor, alltså. Beskrivningen hittar du på Ravelry.

Tåstrumpor för herrar i supertunt garn (eng)
En varning om att mönstret inte har haft flera teststickare, eftersom många kanske inte vill sticka stora herrstrumpor i supertunt, "laceweight" garn. Beskrivningen finns på Ravelry

Sticka tåstrumpor med magic loop (eng)
Även strumpor med separata tår kan ha en annorlunda konstruktion. "Funky five toe socks" stickas åt två håll. Först gör du en tillfällig uppläggning och stickar från foten och ned mot tårna, med magic loop (alltså en lång rundsticka). Sedan stickar du tårna. Efter det plockar du upp maskor från den tillfälliga uppläggningen och stickar upp mot hälen och mudden. Tyvärr finns beskrivningen bara i en storlek, men med erfarenhet från fingervants- och strumpstickning kan du knixa till något eget.

Någon som har ett annat tåstrumpemönster att rekommendera?

Kommentarer till Sticka tåstrumpor?

Klicka här för att kommentera

Tack för dessa utmaningar
av: Patrik

Tack Anna för kul mönster och utmaning med tåstumporna.
Nu måste jag testa ;-)

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Rekommendera en gratis beskrivning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...