Smycka dig med garn! Virka och sticka halsband, armband, örhängen, fotsmycken, ringar och broscher

Gratis beskrivningar på smycken! Vill du virka och sticka halsband, armband, barfotasandaler, örhängen, ringar och broscher? Då duger det finfint med helt vanligt restgarn. Här är ett knippe gratismönster på stickat och virkat bling-bling.

Gratis mönster: sticka och virka smycken = halsband, armband, barfotasandaler, örhängen, ringar, broscher.

Refrängen lyder "diamonds are a girl's best friend", men smarta flickor och pojkar väljer givetvis garn som bling-bling-bästisar istället.

Javisst, du kan sticka halsband, virka armband, fixa örhängen, ringar och broscher ... ja, maska smycken av helt vanligt garn, inte bara av metalltråd.

Åtminstone om du med "vanligt" garn också inkluderar sådant garn du klipper till av gamla lakan och T-tröjor, alltså tygremsor och trikågarn.

Här är min bokmärkeslista över beskrivningar på smycken på Interwebben. Och som vanligt: Om någon av läckerbitarna råkar vara på utländska är det lätt att översätta dem. Eller dechiffrera dem, snarare.

Sticka eller virka ett halsband efter gratis mönster och beskrivningar.

Virka och sticka halsband

Halsband är väl nästan det första du tänker på när det gäller smycken, eller hur? För flera av modellerna räcker det med garn, för andra behöver du smyckeslås, någon knapp, lite pärlor och grejsimojs.

Restgarnshalsband
O, snyggt! Fast lite tidskrävande. Gör som Tant Grön och virka små rundlar av dina restgarner, trä sedan upp dem på en kedja eller snodd.

Sticka snodd-halsband
Ett gäng snoddar som sitter ihop, det låter inte så klurigt, va? Stickat och vrickats halsband är i simpel rätstickning. Och den innehåller dessutom en hel del av de moment vissa stickare ogillar: uppläggning och avmaskning.

Virka ett blomhalsband (eng)
Överdramatiskt! Det är resultatet av RedHearts virkbeskrivning. Dessutom kan du få användning för din knappsamling!

Virka halsband med blomma (eng)
Inte blommor, blomma. Om singularis räcker är denna virkning dötjusig, för dig som gillar smycken och blommor, helst på samma gång. (Vilket utesluter mig personligen.)

Sticka en halskedja
Är det ett smycke eller en sjal? Det beror på hur många och hur tjocka länkar du stickar. Kedje-halsdukar blev poppis för några år sedan, framför allt i den filtade versionen. I Galenigarn-bloggens mönster stickar du bara.

Virka halsband med kedja och tofs
Tjock kedja, smala kedjor. Och en tofs. Det händer mycket i Kungen och Majkis virkmönster.

Virka stort halssmycke
Oj. Cirklar. Blommor. Stort. Det händer så mycket i Drops designs virkade halsband att elaka icke-virkare skulle undra om du fäst en duk runt halsen. Vilket du kan göra, så det så.

Sticka i-snodds-halsband med pärlor (eng)
Jäklar i min lilla smyckelåda vad enkelt: Sticka en i-snodd i ett tunt, tunt garn. Pilla i grova pärlor, plus små ringar mellan pärlorna... Stickbeskrivningen är gratis, om du nu behöver ett mönster på en i-snodd.

Virka runt träkulor
Effektivt och lätt — virka in träkulor, och kombinera den virkade looken med rått trä. Verkar vara poppis som amningshalsband.

Virka krulliga halsband
Snurr, snurr, snurr! VirkPia står för beskrivningen på smyckesbanden som knorvar sig som korkskruvar.

Halssmycke med virkade spiralhängen
Kristina Lakris version sitter de virkade korkskruvarna som hängen. Snyggt!

Virka hjärtehalsband
Virka ett gäng hjärtan på rad, så har du ett hjärtligt halsband. Mönster även det från Kristina Lakris.

Rätsticka ett halsband med snurr (eng)
Är det verkligen bara rätstickning? (Och metallic-garn?) Japp, men den fina strukturen får du genom ett gäng ökningar och minskningar. Som kompensation för maskkrånglet behöver du inget smyckeslås, utan snurrar bara halsbandet runt halsen.

Sticka ett blomhalsband (eng)
Stickade i-snoddar igen. Den här gången används de både för själva bandet och för blommorna. Som liknar tusenskönor om du stickar dem i rätt färger.

Lättvirkade halsband
Tidningen Allas kallar virkade cirklar och kvadrater för "garnjuveler". Snyft! Och ja, de är lättvirkade.

Sticka ett halskramande band med tappade maskor (eng)
Ojojoj, att tappade maskor kan bli så snygga! Uppläggningskanten förvandlas till ett band av öglor i Knittys stickbeskrivning.

Sticka eller virka glasögon-halsband (eng)
Använder du läsglasögon eller solglasögon? Då kan det hända att du behöver lägga ifrån dig glasögonen ibland. För att de inte ska komma bort, varför inte fästa dem i ett halsband? För ett glasögons-halsband behöver du restgarn och minst en plastring. Crochet Dynamites halsband är virkatIt's Knot Yous är både stickat och virkat.

Sticka flätade halsband
Knäpp med en knapp eller låt bli. Det här lättstickade halsbandet kan du sticka i en färg eller två, och slutprodukten ser flätad ut. Stickbeskrivningen är översatt till svenska på A crafting experiment (via Internet Archive) med tillåtelse.

Fuskpärlor av puffmaskor (eng)
Ser det ut som ett pärlhalsband? Ja, jo, kanske. Hur som helst är "pärlorna" virkade av puffmaskor i mängder och längder, som du sedan samlar till ett större halsband. Design av Kristin Omdahl.

Varför inte sticka och virka smycken? Det finns flera mönster, som är gratis.

Armband — virkmönster och stickbeskrivningar

Armband är lättburna smycken. Men för att de inte ska bli för stora behöver du oftast en eller ett par knappar eller knäppen för att mojsa till dem.

Smycka dig med lettiska flätor
Om du vill testa en ny stickteknik är ett armsmycke fullständigt lagom, inte sant? Lär dig att sticka en lettisk fläta och få ett smycke på köpet, efter Ullcentrums beskrivning.

Pärlarmband
Vill du sticka och virka med pärlor? Det passar givetvis extra bra till smycken. Som Katrin Bawahs stickade med träpärlor och Lopplisas virkade med rocaillepärlor.

Armsmycke med virkade bohusrutor
Hu, jag avskyr verkligen att virka med tunna, tunna virknålar. Men Allas beskrivning på ett virkat armband i bohusrutor är läckert.

Spetsarmband
Gillar du supertunna virknålar? Då kan du gå loss på ännu ett av Allas virkmönster.

Återvinn läskburk + T-tröja
Inne på återvinning? Såklart du är, annars skulle du väl besöka en annan webbplats! Det här imponerande, virkade armbandet tillverkar du av en kasserad läskburk plus garn klippt från en T-shirt.

Virkad armlänk i spetsmönster
Maries virkade armband får mig nästan att vilja bära smycken till vardags. Nästan. Och särskilt smart är det att du kan sy på pärlorna efteråt, istället för att virka in dem.

Snabbstickat armband
O, så enkelt. Och snyggt. Snyggenkelt. Enkelsnyggt. Sara beskriver hur du snabbstickar ett armband i ett flätliknande reliefmönster. (Som även passar till män. Åtminstone sådana män som bär smycken.) Stickbeskrivningen hittar du på bloggen Stick i stäv, som finns arkiverad via Internet Archive.

Sticka ett vänskapsarmband (eng)
Jo, visst brukar vänskapsbanden vara flätade. Men de blir minst lika snygga som slätstickade med avigsidan utåt. Och så smart att du slipper att fästa ändarna med något annat än pärlor och knutar!

Gör ett handledssmycke av stickade i-snoddar
Mycket till mönster är det inte, förstås. Utan snarare en idé. Men en bra sådan: sticka ett par i-snoddar, fäst i smyckelås. Klart.

Sticka överlappande armband (eng)
Ett stickat armband är ett smart och smått sätt att öva på nya tekniker, som här ett "plocka upp och överlappa"-sätt. Gratis stickbeskrivning från Sweaterscapes.

Sticka smycke + återvinn plastflaska (eng)
Inte nog med att du flätstickar ett snyggt armband, du ger det stadga genom att pilla in en remsa av en kapad plastflaska. Genialt! Gratis stickbeskrivning via Internet Archive.

Sticka ett armband i "linen stitch"
Ett armband är lagom för att träna på nya strukturmönster. Du behöver tre färger av ett tunt garn för att sticka armbandet som GarnTua har designat.

Virka armsmycke av mormorsrutor
Efter att du har virkat mormorsrutor efter Järbo Garns virkmönster kanske du är sugen på ett matchande halsband också? Tänka sig, det ingår i beskrivningen!

Virka armband av burkringar och plastpåsegarn (eng)
Återvinning FTW! Till detta återbrukssmycke behöver du dels klippa till garn av gamla plastpåsar, dels samla på dig 14 stycken ringar från aluminiumburkar. Virkbeskrivningen kompletteras med bilder.

Blommor runt handleden
Nog är väl blommor lika klassiska virkade motiv som mormorsrutor? Yll och tyll bjussar på en beskrivning.

Sticka och virka örhängen

Smycken i öronen kan du inte helt fixa i garn. Givetvis behöver du stiftörhängen eller örhängskrokar eller ringar. Men annars är det bara att maska loss.

Virka örhängen med pärlor
Har du några gamla gardinringar i din allt möjligt-låda? De kan bli ett par riktigt fräsiga örhängeshängen. Med pärlor. Lopplisa står för virkmönstret, som skiftar i utseende beroende på vilka ringar, garn och pärlor du använder. Så klart.

Virka blomörhängen
Låt dig inte avskräckas av att Tant Grön använder termen "vårta" i sitt virkmönster för att beskriva det andra skulle kalla "popcorn" eller till och med "musch". De tjusiga örhängena går att virka i två varianter.

Sticka vant-örhängen
Vem gillar inte ett par vantar? De här små raringarna från Järbo Garn är mini-tumvantar som du hänger i ett par örhängskrokar. Och givetvis är det ett gratismönster.

Mormorsrute-örhängen
Virka mormorsrutor i tre olika storlekar i tunt garn och fäst på en ring eller krok. Tada! De tre rut-storlekarna står i virkmönstret.

Sticka tomte-örhängen
Sticka ett par pyttesmå tomteluvor enligt Kråksparks beskrivning och sätt dem på ett par örhängskrokar.

Virka "trendiga" blomörhängen
Jag vet inte om du anser att Allas är den trendkänsligaste av magasin. Men virkmönstret hävdar att det är trendigt. Så det så.

Häng blåklockor i öronen
Ett par blåklockor blir tjusiga som örhängen, särskilt om du pillar dit pärlor i pistillerna. Pyssla bjuder på instruktioner och virkbeskrivning.

Sticka sock-örhängen
Strumpor har du vanligtvis på fötterna, men även som örhängen är de stiliga. Och om de är små. Pyttesmå. MummoLee har en grundbeskrivning till ministrumpor. Komplettera med krokar för att få till dina örhängen.

Virka blommor till stiftörhängen (eng)
Jo, också stiftörhängen kan pyntas med garn, till exempel med små virkade blommor. Enkel virkbeskrivning.

Häng hamburgare i snibbarna (eng)
Jo, jag hänger med vegetarianer och veganer. Det hindrar inte att hamburgare är en rackarns cool symbol att hänga i öronen!

Virka barfotasandaler - gratis mönster till fotsmycken och fotprydnader.

Virka barfotasandaler och fotsmycken

Ska vi ställa stickning mot virkning? Okej, då är stickade strumpor skönare än virkade sockor. Men barfotasandaler är vanligare som virkade än stickade!

En barfotasandal är ett fotsmycke eller en fotprydnad som liknar en sandal, fast utan sula under foten. Den brukar alltså ha någon form av ögla för tån, och sedan knytremmar eller band för vristen. Och däremellan: något tjusigt, gärna virkat, som pryder ovansidan av foten.

Barfotasandal med cirkel i trekant
Norska Viking Garn erbjuder en gratis virkbeskrivning på ett "fotpynt" eller "fot utsmyckning" (sic). Det är en blomma i en triangel, med ögla för pektån och knytband för vristen. Den svenska beskrivningen hittar du om du först klickar på "gratis nedlastinger" (alltså nedladdningar) och sedan klickar på pdf:en som är märkt "SVENSK".

Virka barfotasandaler med spets och blomma
Följ Pernillas bildbeskrivning och virka dig ett par barfotasandaler med spetsremsor, tåögla och blommor.

Barfotasandaler med matchande hals- och armband
Om dina övriga kroppsdelar blir avundsjuka på fossingarnas fotprydnader kan du virka halsband och armband till dem, efter Järbo garns enkla mönster.

Fotsmycken med dödskallar (eng)
Dödskallar + ananasmönster är precis lagom för att även dina fötter ska kunna peka finger i sina barfotasandaler.

Sticka och virka barfotasandaler med blommor (eng)
Okej, visst går det att sticka fotsmycken. Självklart. Och de kan bli riktigt, riktigt snygga, med eller utan pärlor. Du hittar Kristin Omdahls stickbeskrivning på Ravelry. Lite får du dock virka, närmare bestämt knytbanden i luftmaskor.

Virkade och stickade ringar

Tänka sig, om du med "smycken" menar ringar på fingrarna går det faktiskt att maska dem utan att använda sig av något annat metallunderstöd.

Virka en blomring (pdf)
Vad är egentligen en "Puffapod"? Du som är Harry Potter-fan kanske känner till den, annars handlar det bara om en "vanlig", virkad ring med en blomma.

Piffa till en ring med blomma och knapp
Gott om små virkade blommor och knappar hemma? Skaffa färdig smyckesdelar att piffa till, så har du snart ringar med ... eh, blommor och knappar. Kul idé och enkel blombeskrivning från Sanna & Sania.

Virka en ring med hjärta (eng)
Okej, du behöver inte nöja dig med ett hjärta — vilken liten applikation som helst fungerar till den här lilla virkade ringen.

Sticka en hjärtering (eng)
Den dubbelstickade ringen med ett hjärta har legat på min att göra-lista så länge att webbplatsen har försvunnit. Som tur är finns stickbeskrivningen arkiverad via Internet Archive.

Virka en ring med rosett (eng)
En käck rosett är lättvirkad! Och blir stilig på en ring, som också den är lättvirkad. Men kanske ändå kräver ett virkmönster.

Brosch — beskrivningar och mönster

För att göra smycken som du fäster på tröjan eller jackan behöver du en broschnål eller en säkerhetsnål. Resten kan vara garn.

Virka brosch av burkringar (eng)
Fäster du en broschnål på baksidan av denna tjusiga blomma får du en ... ja, brosch. Men du kan också använda den som julpynt! Du behöver tunt garn plus sex stycken ringar från läskburkar eller ölburkar.

Virka en liten apa
Visst är en apa ett bra motiv till en brosch? Karin beskriver hur du virkar den i ett stycke.

Sticka en ugglebrosch
Förutom ett par små knappar till ögon och lite fyllningsvadd plus en säkerhetsnål eller broschnål behöver du inte mycket för att sticka Ozelots fina broscher.

Virka en ugglebrosch
Så virkats uggla är egentligen tänkt som en applikation. Men fäster du en broschnål på baksidan får du givetvis en flyttbar applikation som du kan fästa på jackan.

Virka liten blombrosch
Ursprungligen tänkt att limmas på ett hårspänne, men Falkgarns lilla blomma med blad passar även finfint på en säkerhets- eller broschnål.


Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Fler gratisbeskrivningar som Billigt-garn.net:s läsare rekommenderar

Hitta ännu fler gratis beskrivningar med hjälp av Billigt-garn.net:s flitiga mönster-surfare:

Virka halsband i makramé-look 
Halsbandet är... bubbligt. Utseendet påminner lite grann om en vriden makraméfläta. På avstånd. Om du kisar. Och bär …

Klicka här för att skriva din egen sida

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!