Virka sockor... eller "sockar": Var hittar jag en gratis virkbeskrivning på strumpor?

Sockor och strumpor brukar stickas, eftersom "tyget" blir tunnare och smidigare. Men visst går det även att virka sockor ... och att hitta gratis virkbeskrivningar. (Men ärligt talat: några liknar mest tossor och tofflor.)

Lena vill virka sockor och undrar:

"Vet du var man kan hitta mönster/beskrivning på virkade sockar? Hittade på engelska, men tycker det är tröttsamt att förstå. Vore kanon med något svenskt mönster."

Virkade sockor i strumpgarn, efter ett gratismönster
"Sockor, inte sockar" heter min version av ett gratismönster på strumpor.

Tja, om du vill tanka hem gratisbeskrivningar från nätet blir möjligheterna så många fler om du sväljer ett par Alvedon, lägger en kall handduk över pannan och pressar i dig åtminstone *lite* virkengelska. Oavsett om du vill virka sockor eller något annat. Det är inte svårare än att lära sig virktermer på svenska. Inte lättare heller.

Det är inte så att du behöver tala engelsk virkiska, och har du lärt dig att dechiffrera en svensk virkbeskrivning kan du definitivt lära dig att göra detsamma med en amerikansk. Eller brittisk. Kanske inte brittisk. Eller jo, så länge du vet att det står på brittisk engelska. (Amerikaner och folket från det gamla storväldet har mycket olika uppfattningar om vad fastmaskor och stolpar heter.)

Men webben är inte det bästa stället för gratis virkmönster — trots de många länkarna som följer — inte ens när du vill virka sockor, strumpor, tossor och tofflor. 

Marschera istället till biblioteket och Qcc-hyllan. Ett tips är "Mössor, sjalar och vantar — stickat och virkat till herr, dam och barn" av Ulrika Andersson.

Second hand-butiker och loppisar är också smarta mönsterletarställen. Mina privata toss-beskrivningar är samtliga loppisfynd från 60-talet. 60- och 70-talet var storhetstider för virkade sockor, förmodligen för att fotvrickande träskor var populära. Till sådana hör definitivt ett par virkade sockor eller raggiga strumpor.

Virka sockor på svenska (gratis beskrivningar)

Hjältarna på Garnstudio/Drops design har snappat upp att virknålsfäktare också vill tassa fram i ullstrumporna, och presenterar bland annat följande raringar för vuxna:

Även Novita marknadsför sina raggsocks- och strumpgarn med gratis virkmönster, som inte alltid producerar foträta resultat:

FingersCroched kallar sina snabbvirkade strumpor för Raketsockor.

Norska Viking bjuder på svenskt mönster till ett par grovvirkade strumpor toppade med "kronpicoter". (Och "magisk ring" kallas "fingermaska".)

AnnaVirkpanna är osäker på om hon har designat ett par raggsockor eller ett par virkade myssockar. De är hur som helst hålmönstrade på skaften och ovansidan av fötterna.

Bloggaren FiaLisas virkade sockor presenteras i storlekar från 28 till 42.

Vad sägs om tunisisk virkning, alltså krokning? Nines-design bjussar på ett mönster till krokade sockar (eller sockor), utan storleksangivelse.

Vågar du virka sockor på fri handMariaJunkstyle, lotsar dig genom ett enkelt grundmönster.

Designern Erica Laurell bjussar också på en svensk virkbeskrivning på strumpor ... men varken storlek eller masktäthet är angiven. Jaja.

Har du hört talas om tekniken virkad nålbindning? På det sättet virkar du Ullcentrums yllesockor. Och dessutom Järbo garns tjocksockor.

Järbo garn bjuder även på ett mönster till virkade raggsockor.

Greitzans sockor virkas i tre delar och en storlek: 37/38.

Prata med Ruts raggsockor (pdf) är i en storlek, ca 38-40.

Ann-Liv på bloggen Lyckoslanten kombinerar stickade skrynkelskaft med virkade strumpfötter.

Tennissockor? Mja, Rosa kattens löst beskrivna virkade verk är snarare tossor, som liknar Converse-skor.

Och vad kallar du plagg för fötterna som du snör på ovansidan? Chippzans virkade snörsockor i strumpgarn är av en annorlunda modell, och du får anpassa den utifrån skostorleken 38.

Föredrar du video framför skrivna mönster? Pernilla Einarsson har en virkskola i fyra delar på YouTube, där du lär dig att virka strumpor från tån och upp:

Virka sockor efter formel

En av mina favoritbeskrivninger på virkade strumpor som finns på nätet är på virkamerikanska. Den äger, som kidsen säger.

Varför? För att det är en formel-beskrivning. Det vill säga att du kan fylla i din masktäthet eller virkfasthet plus din fotstorlek och få ett schyst par sockor som passar just dig.

Sådant är mumma för oss som använder återvunnet garn och mysteriegarn, och som dessutom aldrig lyckas få till den virkfasthet som finns i färdiga mönster.

Detta strump-virkmönster hittar du på CrochetandKnitting (Via Internet Archive).

Virkat från tån och upp i strumpgarn

virkade sockor efter gratisbeskrivning

Min andra amerikanska favorit är "Ultimate Crochet Socks", som när jag virkade dem fick namnet "Sockor, inte sockar"

De virkas från tån och uppåt i vanligt strumpgarn (fast jag använde förstås ett restparti på rea, så strumpparet gick loss på 28 spänn totalt), och du kan alltså enkelt anpassa dem efter dina egna fossingar. Eller enkelt och enkelt; jag virkade först säkert sex varv för långa fötter.

Strumpor behöver negativ rörelsevidd för att vara sköna. Det vill säga att de ska vara mindre och kortare än din fot.

Och namnet, då?  Låt mig citera mina projektanteckningar på Ravelry:

"Jag förstår inte riktigt poängen med virkade strumpor. De kan aldrig bli lika sköna som stickade. Ledsen, men så är det.

Virkade sockor är spikmattor light, och det är väl käckt om du är ute efter en akupressur-session.

Jag förstår heller inte 'sockar'. Jag vet att det är gammelsvenska för en form av fotbeklädnader, men idag? Är det något dialektalt, som 'stickning' och 'sticke'? Du som säger 'sockar', vad säger du i singular? 'Jag har fått hål på min socke'? Nej, jag försöker inte vara spydig, jag vill verkligen veta. (Ord är min första och största kärlek.)

Men kul är det. Och så pysselvänligt att ha med sig på bussen i rusningstrafik! (Små fjolliga utrop av glädje!)

Jag virkar flera. Jag behöver lite akupressur, så grinig som jag är."

Psst! Fencers of yarn hade som tur var ett svar på språkdilemmat, om vad "sockar" heter i singular (du anar inte hur många dialektalt präglade personer jag har trakasserat för att få ett svar):

"En sock, socken, flera sockar = strumpor. En tjocksock osv = raggsockor. Så har vi alltid sagt i min familj i alla fall! : )"

Virka strumpor? Här är ett enkelt gratismönster!

Virka smarta tubsockor = strumpor utan häl

En tredje virkad favoritstrumpa på amerikansk virkengelska — ett enda mönstervarv — är "Ripple tube sock". Som alltså är ett par tubsockor. Virkade sockor utan häl låter som något som är dubbelt så obekvämt som stickade strumpor, men de är faktiskt märkligt bekväma. Du virkar dem på tvären i ett enkelt viggmönster, och kan lätt anpassa sockorna efter din (eller någon annans) fotvidd.

Virka tubsockor efter en gratis och enkel beskrivning (endast ett mönstervarv!)
Virkade tubsockor som sitter som en smäck ... eh, strumpor!

Fler mönster på virkade strumpor (Ja, på engelska. Och norska. Och danska)

Vad sägs om strumpor med mormorsrutor till skaft? Eller med vågmönster virkat på tvären på skaften? Interweave bjuder på två gratis sock-virkmönster (plus tofflor) i en pdf.

Kan virkade strumpor göras ännu mer obekväma? Jajamensan, lägg till ett par sömmar, så får du garanterat svårt att använda dem i skor. Gratis virkmönster från Canadian Living.

Virka strumpor på tvären, och utan ökningar och minskningar. Mary Jane Hall visar hur du kan forma hälar och tår genom att gå ned i maskhöjd, från halvstolpar till fasta maskor (på tunnare virknål). Smart!

Jag är nästan lika förtjust i dominovirkning som dominostickning, så Treasures made from yarns dominovirkade sockor står på måste göra-listan. (Hon har fler beskrivningar på virkade sockor, så frossa på.)

Sylke har en pedagogisk beskrivning på virkade sockor som du lätt kan anpassa till din egen storlek och garngrovlek.

Är det hälarna som avskräcker på sockorna? Fixa ett par strumpor helt utan hälar och tår, det vill säga ett par yogasockor.

På danska bloggen Flair hittar du ett par virkade sockor där du virkar hälen sist.


Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!